Procesori i MBO

Temperature procesora u HWInfo

d1n0x sri 6.5.2020 16:45
ihush kaže...

trenutna-min-max.. piše ti u hederu svake kolone, što nije jasno?

 Zanima me razlika sto se tice citanja CPU temperature na maticnoj onda CPU(PECI) i onda ima posebno za CPU (Tctl) i Cpu Package (TSI). Sad ne znam koju tocno temperaturu da gledam

ihush sri 6.5.2020 16:57

to ideš na ''feeling'' :) tj ovisi o senzoru, chipsetu, očitavanju-softwareu.. 'sreći'.. sporedno.

-važno je da je hlađenje dovoljno, efikasno tj kad raste opterećenje da može ohladiti portrenbu komponentu .. ali ne samo nju nego topli zrak treba izbaciti van tj nije samo cpu-gpu nego se u kućištu dinstaju ostale komponente tj topli zrak koji recimo disparira gpu i njoj ne smeta ali smeta disku-ramu koji već na +50 mogu početi s problemima.

-tj zato postoje razni senzori ali nemaju jedan zajednički standard, tj već drugim softom može biti druga cifra, npr u biosu ili hwmonitoru.. a ponekad je jedino 'prst-test' onaj koji da pravi info tj ako se opečeš tad je (pre)vruće, do tog je zadovoljavajuće-prihvatljivo ali ovisi o snazi računala tj normalno da se jači više griju kad rade, više struje itd. .. dok u idlanju sve u novijoj genraciji treba biti oko 30c-40c.. i pod istim uvjetima će laptop uvjek imati višu temp od desktopa samim prostorom-zrakom + veličinom hladnjaka-ventialtora itd.