Intel Club (opća tema o procesorima)

bah......
kod mene na am4 b350 ploči.....
prošlo 4 procesora, 8, 16 pa bržih16 i na kraju 32GB rama......
5 grafičkih...... 3 ssda.... i plejada običnih diskova.....
napajanje se samo nije mijenjalo......
sad još mislim da ubodem neki x3d proc pa da izdrži još jednu generaciju grafičke.......

Bome odlican perfomance free bios upgrade za core "strijelu" generaciju!
Pogledati za detalje!
https://youtu.be/3CzuusJmklU?si=cLCj-7MXy8R_UcoQ

Dodat overclocking profil, uz nula izmena microcodea i bilo čega drugog. Deluje kao očajnički potez, ali ok, možda su napravili dobre čipove, samo su bili previše nesposobni da ih ispravno testiraju pre releasea i neće biti problema sa stabilnošću i dugovečnošću (otprilike to je zvanična verzija).
EDIT: Jesu li sada, sa ovim "updateom", brži od prethodne generacije?

Pa tek je update izasao, sigurno bude recenzija!

Dodat overclocking profil, uz nula izmena microcodea i bilo čega drugog.Deluje kao očajnički potez, ali ok, možda su napravili dobre čipove, samo su bili previše nesposobni da ih ispravno testiraju pre releasea i neće biti problema sa stabilnošću i dugovečnošću (otprilike to je zvanična verzija).
EDIT: Jesu li sada, sa ovim "updateom", brži od prethodne generacije?
Da to je baš tako, kratko i jasno bez upljepšavanja.
Pa tek je update izasao, sigurno bude recenzija!
Več je Švaba kojeg si linkal napravio kratki test, kaj nisi videl pa zaključio da je AMD i dalje znatno bolji.

evo kog zanima kako se ponasa i9 13900 na mid range b760 ploci ispod zracnog hladnjaka, thermalright peerless assassina 140 za 49eur uzeo (ekvivalent 240aio / bequietu dark rock pro 4-5 i noctui nh d15) https://www.amazon.de/dp/B0D8T993X6?linkCode=xm2&camp=2025&creative=165953&smid=A572SBHRZUAU5&creativeASIN=B0D8T993X6&tag=geizhals10-21&language=de_DE
jede oko 200w uz skokove do 250w, cpuz stress test 95-98c 1300rpm bez throtlanja, pojedine jezgre idu do 5.3ghz a ovako na 100% zauzecu all core P cores 4.9ghz, e cores 3.9ghz

Užasne temperature i TDP

tdp na 13900 je po prirodi nesto nizi od 13900k (300w) i 200-300mhz nize frekvencije
mogu jos nafrljiti ventilator ali dokle god je unutar proizvodacevih specifikacija i ne throttla ne sekiram se
ali ono sa 360aio 3x120mm na 2000rpm bi vjerojatno bilo 90ak c, same shit

evo kog zanima kako se ponasa i9 13900 na mid range b760 ploci ispod zracnog hladnjaka, thermalright peerless assassina 140 za 49eur uzeo (ekvivalent 240aio / bequietu dark rock pro 4-5 i noctui nh d15) https://www.amazon.de/dp/B0D8T993X6?linkCode=xm2&camp=2025&creative=165953&smid=A572SBHRZUAU5&creativeASIN=B0D8T993X6&tag=geizhals10-21&language=de_DE
jede oko 200w uz skokove do 250w, cpuz stress test 95-98c 1300rpm bez throtlanja, pojedine jezgre idu do 5.3ghz a ovako na 100% zauzecu all core P cores 4.9ghz, e cores 3.9ghz
Odvrti 3dmark time spy da vidim jel to top ili flop,zanemari grafiku

Kuciste mi se cini premaleno za takav CPU i zracno hladjenje.
Kod mene u Fractal Design Torrentu 12700K nece ni primirisati tim temperaturama pod TR Phantom Spiritom 120.
OK, nije to 13900, ali nije niti 12700K najhladniji CPU
Unutra i 7800XT izgleda kao malecka kartica, vjerovatno bi RTX5090 stala i da jos uvijek bude ohohoo prostora
Malo je slika iz mutavog kuta, ali vidi se da je unutra gomila prostora za hladjenje, a i ventova bome ima za posteni propuh.

Znam da je taj Intel puno jači nego moj amd ali fakat su vam te temperetaure i TDP bogu za plakat.
Evo moj kloknut lagano, boosta na 4.8 i temepearture pri 100% na 64 stupnja ispod jeftinog zračnog hladnjaka.

Ja na 5.5 imam temperature kao tvoj i podere ga ko zvečku ali koga je to briga u ovoj temi. Ne pratiš temu inace bi znao da se od izlaska adlera svaki u par klikova undervolta i OCa (ukoliko želiš) i imas -20C i manju potrosnju, vec smo to par puta prožvakali. Trolaš bezveze.

Nije bas idealna ploca za i9 no svakako undervoltaj cpu ukoliko ti bios to jos dopusta. Ako ne, pici ovako dalje, u igrama svejedno trosi malo vise od 100W.
B760 Undervolt;
"You can only undervolt on B760 motherboards when using the early 0x104 microcode. Some motherboards have a BIOS option so you can easily switch to this microcode for testing purposes. Newer BIOS versions enable Intel Undervolt Protection. This blocks undervolting."

Ne trolam nego uspoređujem isti test koji je on relevantno postao. Ak ti imaš takve temperature super, ne bi bilo loše da to i zaljepiš ovdje.

Ej, ekipo, imam par godina stari i3 12100F na Asrock Z790 PG Lightning matičnoj i htio bih ubosti nešto brže praktički samo radi bržeg kompajliranja i zipanja projekata na kojima radim. Na poslu radim na i7 13700 i osjeti se razlika kad zipam nešto od ~2GB. Cooler koji sad koristim za i3 je Arctic Cooling Freezer 36. I sve to skupa za sad radi tiho, hladno, bajno, krasno. Skićem se praktički samo po Visual Studiu, SQL Server, nešto programiram, surfam i takve stvari, igranje nula bodova, video nula bodova, eventualno povremeno nešto po Photoshopu i AutoCADu, ali ništ spektakularno i ogromno. Sad već neko vrijeme ne pratim scenu pa ne znam što da uzmem. Danas čitav dan laprdam na temu s ChatGPT-om i navlači me na kraju balade na 14600K. U igri su mi 14400 (172€), 14600K (233€), 14600KF (220€). Lova nije problem ali mi se ne baca na nešto što mi ne treba. Htio bih svakako ostati u okviru postojećeg hlađenja i da vent ne divlja previše. Sad ga ni ne čujem dok radim bilo što. BIOS ploče ima apliciran Intelov CPU microcode 0x12B ako išta znači, vezano uz problematiku napona. E sad, naravno da bi logičnije bilo uzeti non K CPU za hladiniji i tiši rad, ali, ako dobro kužim stvari, 14600K bih mogao složiti tako da koristi PL1 65W i PL2 nekih 100-125W (i Tau 28s) pa da se stvar ponaša otprilike kao i non-K 14600? Je li tome tako pa da samo piknem taj proc ili da ipak uzmem nešto non-K? Gledao sam i i5/i7 12. gen. Ali ovaj 14400K mi se čini dosta povoljan ako se da složiti da radi kao non-K. Verzija bez grafe bi isto odgovarala s obzirom da imam staru GTX 960 u kanti koja radi još uvijek savršeno. Ali ono, ako grafa rikne/debugging, nije praktički nikakva razlika u cijeni... Hvala za bilo kakav savjet, može i preporuka za nešto treće.

I5 14600k

14700F na Amazonu de. 318€
Ja čekam da se približi 200 pa eventualno switch sa 12700k

Ja čekam da se približi 200 pa eventualno switch sa 12700k
Načekat češ se. To se odmah napravi jer koliko pada cijena tvome polovnom tako i ovome tako da si na istome.

Ma hajde,već je na 270
...i nije tako,padaju do jedne cijene i onda stagniraju radi nerealnih cijena u Hr.

Ma hajde,već je na 270
...i nije tako,padaju do jedne cijene i onda stagniraju radi nerealnih cijena u Hr.
To sam i ja mislio napravit al kako sam vidio razlika i nebi bila tako velika pa se onda odlučio radije uložit u novu grafulju tako da sad čekam da se 5 zelena generacija još malo spusti pa ubodem ili 5060ti ili 5070...
Možda jednom kasnije ubodem ipak i 14700k ali njvjerovatnije tek sljedeću godinu.

Meni je K verzija 2hot2handle,mada imam vodeno hlađenje.

Meni je K verzija 2hot2handle,mada imam vodeno hlađenje.
Ja svog 12700k hladim sa AIO Arctic LF III 360, i sa underwoltom (max potrošnja do 210W - lite mode 7) i OC +200Mhz na svakoj jezgri, i imam max temp na 77C.
A kako vidim razlika između 12700k i 14700F je u večini benchov oko +15% dok je u usporedbi sa 14700K oko 40% tako da pričekam da se dogura cijena ispod 250 ojra pa razmislim o apgrejdu

Meni kraken drzi 5.1/4.1 all core sa undervoltom na 75° pod prihvatljivom bukom(nečujniji od kompletnog sistema)...oko 22% je razlika stock 12700k vs 14700,a od njega još 26% razlika k verzija

Kuciste mi se cini premaleno za takav CPU i zracno hladjenje.
velicina kucista uopce nije bitna za dobro hlađenje već samo da topli zrak sto brze izlazi van

Znam da je taj Intel puno jači nego moj amd ali fakat su vam te temperetaure i TDP bogu za plakat.
Evo moj kloknut lagano, boosta na 4.8 i temepearture pri 100% na 64 stupnja ispod jeftinog zračnog hladnjaka.
lol only 6000, noob
gledaj prodati taj 5700x i uzeti nekog ryzena 9, osjecaj raditi na 16+ jezgri je zbilja fantastican

lol only 6000, noob
gledaj prodati taj 5700x i uzeti nekog ryzena 9, osjecaj raditi na 16+ jezgri je zbilja fantastican
Hebeš tih 6000 kad imaš 100 C i 300W lol
Kaj će mi više od 8/16 jezgri za igre, i ovo je previše.

lol only 6000, noob
Hebeš tih 6000 kad imaš 100 C i 300W lol
Kaj će mi više od 8/16 jezgri za igre, i ovo je previše.
mislis 15000.
sve do 100c je unutar tvornickih specifikacija i bez throttlanja, ako proizvodac kaze da je procesoru ugodno do 100c i daje garanciju zasto se sekirati i pokusavati ga spustiti na 70c. stovise proizvodac ga je tako napravio da tezi 100c maxx boostajuci i podizuci napon
a nije dokazano da temperatura procesora utjece na zivotni vijek procesora, svejedno je radio na 65c ili 95c,
a za 300w potrosnje se takoder nebi trebalo sekirati, imamo ovdje svi za racun struje hvala Bogu.
probaj fkt prijeci na 16+ jezgri, uzeti ryzena 9 5 5950x ili kompletno novu platformu sa najjacom devetkom, kao sto spomenuh osjecaj posjedovanja 16+ jezgri je fantastican, reflektiralo mi se i na svakodnevnicu jer osjecam koliko sam mudriji i brze povezujem stvari, bas dan nakon nabavke i9-ke sam sa prijateljem raspravljao o aristotelovim vrlinama i jel moguce da je krscanstvo bilo razlog raspada rimskog carstva, takoder pokrenuo poslove i ekonomski profitirao preko kompa, probaj fkt, neces znati dok ne probas, potencijalno sam pronasao glitch u matrixu, nisam jos 100% siguran u korelaciju ali budem izexperimentirao sa threadripperom 7995wx 96cores 192threads i 256gb rama

Ne trebam male jezgre
Pa da, Intel pojednostavljuje te kompromise u dizajnu koje AMD mora izvesti ako planira isti socket na duži rok.
A ja koristim njihov procesor već 12 godina. I još bu malo potegnuo. A onda skačem sa DDR3 na DDR5. Tako da mi je upitan benefit duge podrške procesora.
I većina ekipe ne dira više kupljeni komp. Nisu svi entuzijasti. Šta je unutra, unutra je.
Btw imam dionice Intela.