Dilema: fx-8320 vs i5-4460

Ne bih se miješao koji ćeš procesor odabrati. Osobno mislim da je Intel trenutno sa manje mana i da radi bolje na većem broju naslova iako vjerovatno nije nešto što možeš golim okom primjetiti, eventualno u nekom neoptimiziranom odronu od igre. Također vjerujem da će kupci FX 83XX profitirati u budućnosti zbog dodatnih jezgri, ali to sam samo ja i može biti 100% pogrešno. Ono u što sam siguran je da ne bih sigurno stavljao MBO sa 4+1 faznom regulacijom na osamjezgrenog FX-a te da je 4 GB rama pre malo za današnje igre.
Također nisam siguran da tema nije navlakuša, pogotovo ovakvog naslova :D

nije navlakuša, kasnije se dodaje još 4gb rama, u budžet mi upada ovaj điđabajt ili eventualno asrock pro3/extreme 3, koja mi se čini kao lošiji izbor od điđabajta. oko ostatka dijelimo mišljenje pa čak i ovog dijela što budućnost donosi i da li će se profitirati 8 jezgrenim cpu-om

pa ako imas 2000kn neznam cemu onda fx+mbo, javi se na pm i uzmi si i7 47xx(neznam trenutno koji mi kolega ima)+ novu plocu iz ducana i miran si 5godina...lp

pa ako imas 2000kn neznam cemu onda fx+mbo, javi se na pm i uzmi si i7 47xx(neznam trenutno koji mi kolega ima)+ novu plocu iz ducana i miran si 5godina...lp
nažalost ograničen sam amex ratama, u biti to mi je zamjena za nešto drugo jer su svi bez keša....

Ako nije navlakušau onda OK :D
Gle ima ovaj video, možda ti pomogne u odluci. Nije nešto bitno prosječnom korisniku ali veseli :D
https://www.youtube.com/watch?v=lHM-LBtJc2Q
Ima taj procesor tonu potencijala, za vidjeti je kako će to biti iskorišteno. I sam se tak dvoumio prije malo manje od godinu. Sa Intelom sigurno nećeš pogriješiti a sa AMD-om bi mogao fino profitirati u budućnosti, ali to su nagađanja.

Ako nije navlakušau onda OK :D
Gle ima ovaj video, možda ti pomogne u odluci. Nije nešto bitno prosječnom korisniku ali veseli :D
https://www.youtube.com/watch?v=lHM-LBtJc2Q
Ima taj procesor tonu potencijala, za vidjeti je kako će to biti iskorišteno. I sam se tak dvoumio prije malo manje od godinu. Sa Intelom sigurno nećeš pogriješiti a sa AMD-om bi mogao fino profitirati u budućnosti, ali to su nagađanja.
taj video smo već prokomentirali, ne igram dve igre u isto vrijeme dok rendam i zipam 6 fajlova , još si mi i obećao da ćeš mi nacrtati neke stvari međutim ništa od toga
, ono što mene zabrinjava je učestalo portanje sa konzola slične arhitekture te mogućnost korištenja svih jezgri u nekoj bližoj budućnosti.... morat ću priupitat i vidovitog milana...

uzmi onda tog i5 4460, stvarno super cpu s obzirom na cijenu od cca 1200+kn, solidan turbo takt(3,4ghz) mocna haswell jezgra, uzmi si neku provjerenu(jeftiniji cipset) plocu i jos ti ostane! inace jace verzije dakle oni primjerci koji rade na 3.7-3,9ghz se i ne isplate bas, jer im cijena skace debelo gore za tih par stotina mhz vise!lp
kao sto vidis i sam i5 4460 skalira jako mocno

Hmmm, ne znam sta bih ti dodao, uglavnom ti je dobro receno. Evo i ja sebi gledam da sklapam konfiguraciju, ali sam u nedoumici takodjer. Znaci, ili sad kupovati, ili cekati sljedecu godinu i 14nm... Jeste da sam nestrpljiv i da bih sad najradije kupovao ali 1150 socket je na izdisaju i dolazi novo.
Ako ne planiras vise love davati na konfiguraciju uzmi taj i5 koji je dosta mocan chip. Ne isplati se vise uzimati amd platformu, cini se da su oni fokus prebacili na

grafiku.
Sorry zbog 2 posta, tesko je sa mob. pisati.

ma sve gore navedeno stoji
kod i5, me ne smeta jeftina ploča, jer sa skupljom i neću baš profitirati, pci-e 3.0 ne mogu iskoristit, sata portova mi je dosta i na H81, dodatne kartice ne mislim stavljati, te milim da mi je 8 gb rama za sada dosta a sumnjam da će mi trebati više od 16, ono što je prednost je single core (trenutno dosta igram wot), a i u svim ostalim igrama koje koriste do 4 jezgre
a kod fx-a, imam nešto opremljeniju ploču, ali i dalje nije neka extra već neka sredina, mogućnost blažeg OC-a (i 4 Ghz klub ) i možda nešto veće performanse u budućnosti kad će se "možda" koristiti sve jezgre, nešto brži video render (vrhunac mi je par videa klinke jednom mjesečno obradit malo sa sony vegasom).
Da li riskirati sadašnost i nadati se boljoj budućnosti? stvarno mi preostaje ili vidoviti milan ili bacanje novčića....

Dugogodišnji sam AMD/ATI fanboy (PC i svi laptopi), a planiram se prebaciti na Intela za dvije-tri godine. Na Nvidiu GTX770 sam prešao prije mjesec dana i nisam požalio, driveri, podrška bla bla.
Sada ono bitno, tokom sezone sam zaradio fine novce te sam slagao novi PC (čitaj: sve polovno). Odabir je naravno pao na FX8320 i Sabertooth 990FX R2.0. Odlično ide OC, temperature super (imam Thermalright Venomous X Black + SCYTHE Grand Flex hladnjak), Far Cry 4 ravnomjerno koristi svih 8 jezgri procesora (iako su se neki javljali da igra koristi određenu jezgru na 100% opterećenja). Kao što ste vidjeli na videu, pokreneš par igara, aplikacija i još uvijek možeš ga teretiti. Bio vrtio Prime95 test, pokrenuo Crysis 3 uz to i igrao
Sada ono, ali, prijeći ću na Intela za koju godinu jer ne vidim više AMD-a kao konkurenta Intelu što se tiče performansi, a Intelovi čipseti imaju bolje performanse za SSD-ove. Meni se duže bootaju Winsi nego kod kolege koji ima isti SSD i iste Windowse, a on je na Intelu. AMD sam uzeo jer mi je bio i uvijek će biti odličan omjer uloženo/dobiveno. Moj glas ti ide na AMD.
Stavi si anketu u prvi post te vidi što će forumaši glasati. LP

ma sve gore navedeno stoji
kod i5, me ne smeta jeftina ploča, jer sa skupljom i neću baš profitirati, pci-e 3.0 ne mogu iskoristit, sata portova mi je dosta i na H81, dodatne kartice ne mislim stavljati, te milim da mi je 8 gb rama za sada dosta a sumnjam da će mi trebati više od 16, ono što je prednost je single core (trenutno dosta igram wot), a i u svim ostalim igrama koje koriste do 4 jezgre
a kod fx-a, imam nešto opremljeniju ploču, ali i dalje nije neka extra već neka sredina, mogućnost blažeg OC-a (i 4 Ghz klub ) i možda nešto veće performanse u budućnosti kad će se "možda" koristiti sve jezgre, nešto brži video render (vrhunac mi je par videa klinke jednom mjesečno obradit malo sa sony vegasom).
Da li riskirati sadašnost i nadati se boljoj budućnosti? stvarno mi preostaje ili vidoviti milan ili bacanje novčića....
Osobno bih kupio npr:AMD FX8320 i ASUS M5A97 EVO R2.0,ploča je debelo opremljenija i izvrstan OC od H81 čipseta,k tomu posjeduješ odličan Mugen Hladnjak pa je prava šteta ne iskoristit.Skoro svaki FX8320 ide preko 4.0Ghz,tada su to močni procesori i pritom se negriju puno ako se ne pretjera s naponom,mada u igrama i programima koje koristiš nikad nečeš doseči kritične temperature/potrošnju...jer netko kritizira FX da puno troše itd...pošto se osvrču na furmark programe i sli,koji u večoj mjeri kvari sliku FX procesora od same realnosti.
Osobno koristim Phenoma II X2 555 BE OC na 4.0GHZ s naponom na 1.400V i procesor se ruši prilikom intel burning testa pa za potpunu stabilnost moram povečati na 1.430V ali nema potrebe kada s naponom od 1.400V u igrama i zahtjevnim programima koje vrtim po 2h nemam problema sa stabilnošču i temperature nikad ne dosežu max temperaturu kao s intel burn testom.

Kaj fali ovom xeonu kojega imas? Ja da sam na tvojem mjestu zasparao bi jos malo love i onda isao na i5-4690K. Mislim da je kupovanje fx 8320 cisto bacanje love ako upgradas s xeona. Za 2 godine ces opet imat problema s procesorom a ako das jos 1000kn vise miran si sljedecih 5+ godina.
Osim ak ti rami nisu problem onda neznam, dal je takva sila za novim kompom?

Kaj fali ovom xeonu kojega imas? Ja da sam na tvojem mjestu zasparao bi jos malo love i onda isao na i5-4690K. Mislim da je kupovanje fx 8320 cisto bacanje love ako upgradas s xeona. Za 2 godine ces opet imat problema s procesorom a ako das jos 1000kn vise miran si sljedecih 5+ godina.
Osim ak ti rami nisu problem onda neznam, dal je takva sila za novim kompom?
Upravo to, ni jedno ni drugo nego 4690k kad skupiš lovu.
Mada meni se iskreno plače kad vidim da je u USA novi 4690k 1200kn. :(

Dajte kolega tih 1000kn i kolega će biti miran idućih 5+ godina! Ljudi su neozbiljni kada kažu nadodaj još 500-2000kn i miran si ovo-ono. Ja sam cijelu svoju konfiguraciju slagao i izašlo me ~6000kn, a sve novo bi me izašlo ~9322kn i to bez periferije koje je isto uračunato u ~6000kn! A nisam imao tih 200-500kn više da uzmem si nešto bolje, pogotovo kada sam kupovao GPU odnosno Sapphire 7850 1GB. Tek prije mjesec dana sam i to nadogradio jer sam uložio još TIH 1000kn! A 1000kn kolega treba i imati tj. zaraditi. Na kraju krajeva sam složio odličan PC.

Ako igraš te stare igre onda pogotovo kupi i5 Haswell a naravno da će ti sve radit bez greške i u novim i to na samo danas . 1150 matične nisu još na izdisaju jer one također podržavaju i Broadwell koji još nije niti izašao. Sa Skylake procesorima ide novi socket tek a on dolazi za nešto malo manje od godine dana.

dakle za sve koji ne čitaju, riješavam jedan skuter za kojeg imam ponudu da dobijem dio u novcu, dio (do 2000 kn) na amex rate, e sad budući da je prodaja bilo čega skupljega za keš danas jako klimava to mi čak i odgovara. Trenutni me xeon recimo uvjetno zadovoljava, tako da nebih imao ništa protiv za još malo boosta za kojeg ne želim dati ni lipe više od tih navedenih 2k kn, dakle u tom cjenovnom razredu su gore navedeni cpu-ovi sa pripadajućim matičnim pločama i izvan tog budžeta ne idem.

Dajte kolega tih 1000kn i kolega će biti miran idućih 5+ godina! Ljudi su neozbiljni kada kažu nadodaj još 500-2000kn i miran si ovo-ono. Ja sam cijelu svoju konfiguraciju slagao i izašlo me ~6000kn, a sve novo bi me izašlo ~9322kn i to bez periferije koje je isto uračunato u ~6000kn! A nisam imao tih 200-500kn više da uzmem si nešto bolje, pogotovo kada sam kupovao GPU odnosno Sapphire 7850 1GB. Tek prije mjesec dana sam i to nadogradio jer sam uložio još TIH 1000kn! A 1000kn kolega treba i imati tj. zaraditi. Na kraju krajeva sam složio odličan PC.
Bolje mu je dat 3000kn za pravi upgrade nego davat 2000kn za 5 fps boost na kojem za 2 godine nece moci nit na low posteno igrat, pogotovo danas kad pol igra izlazi ko neoptimizarana smeca koja zderu procesor. Kupovat novu maticnu, rame i procesor za 5 fps boost nema nikakvog smisla.

nije baš 5 fps-a, rekao bih u prosjeku 20-30 , što recimao sa sadašnjih 30-40 vodi do ugodnijih 60-70
, rok trajanja od 2 godine mi čak i odgovara....

nije baš 5 fps-a, rekao bih u prosjeku 20-30 , što recimao sa sadašnjih 30-40 vodi do ugodnijih 60-70
, rok trajanja od 2 godine mi čak i odgovara....
Ma piše gluposti lik, po njemu ja sa 2500K ne bi mogao niti komp upalit jer je proc izašao prije skoro 4 godine.

ma što god da uzmeš nećeš pogriješiti, jer nije velika razlika u skoro ničemu, niti će biti u skoroj budućnosti jer mislim da čak niti u igrama koje koriste više od četiri jezgre fx ne "bježi" četverojezgrenom i5, a isto tako ni i5 ne bježi puno fx-u u drugim situacijama
uzmi dakle ono čemu više naginješ osobno, a time ćeš biti i zadovoljniji

Ma jok uopce ne bjezi, rastura fx u igrama! Jel itko pogledao gore link u hrpi igara! Jadnicak je jos na 3,4ghz...doticni fx bi ga stigao na 5ghz mozda! Amd fx je s serijom haswell postao jad i bjeda, da ne spominjem 6xxx i 4xxx serije! Ubitacno lose!

ma što god da uzmeš nećeš pogriješiti, jer nije velika razlika u skoro ničemu, niti će biti u skoroj budućnosti jer mislim da čak niti u igrama koje koriste više od četiri jezgre fx ne "bježi" četverojezgrenom i5, a isto tako ni i5 ne bježi puno fx-u u drugim situacijama
uzmi dakle ono čemu više naginješ osobno, a time ćeš biti i zadovoljniji
problem je što imam slično razmišljanje, a naginjem i intelu i amd-u , kod amda me brine single core (igram podosta wot, gdje sa fx-om nebi profitirao ništa u odnosu na trenutni xeon), dok pak kod i5 me brine učestalo portanje sa konzola, di bi se vrlo lako moglo dogoditi da će fx imati nešto bolje performanse, budući da uzimam komp na bar period od 2 godine ne bih volio da se za godinu dana lupam po glavi zašto nisam uzeo ono drugo, nažalost još nitko ne zna u kojem će smijeru krenuti sami development igara, pa me sad dovodi u nedoumice...

Moš govorit kontra mene, ali neću da čujem ništa, ništa kontra FX-a!

problem je što imam slično razmišljanje, a naginjem i intelu i amd-u , kod amda me brine single core (igram podosta wot, gdje sa fx-om nebi profitirao ništa u odnosu na trenutni xeon), dok pak kod i5 me brine učestalo portanje sa konzola, di bi se vrlo lako moglo dogoditi da će fx imati nešto bolje performanse, budući da uzimam komp na bar period od 2 godine ne bih volio da se za godinu dana lupam po glavi zašto nisam uzeo ono drugo, nažalost još nitko ne zna u kojem će smijeru krenuti sami development igara, pa me sad dovodi u nedoumice...
možda onda da usporediš kako se i5 ponaša u igrama koje koriste više od 4 jezgre, dakle recimo bf4, novi far cry ili još neke - nađi testove i usporedbe na netu, pa vidi sam koliko to korištenje osam jezgri donosi prednosti ili ne (makar pretpostavljam da čak i one rijetke igre koje koriste više od 4 jezgre to još uvijek ne rade kako spada)
osobno bih išao na i5 (a bio sam u istoj dilemi i tako sam i odlučio), ako ništa drugo, radi onog "vrapca u ruci"

fc4 ima čudne rezultate di je čak fx-4xxx bolji od 6xxx i 8xxx, u biti jedino trenutno profitira novi dragon age
sve se meni čini da ću se povesti i ja za "vrapcem", sa najjeftinijom mogućom h81 u kombinaciji sa najjeftinijim ddr3 1600....

Kupi intela i h81. Nema se tu sta raspravljati. Za jak fx moras imati i jaku plocu. Za jak intel ne moras.

fc4 ima čudne rezultate di je čak fx-4xxx bolji od 6xxx i 8xxx, u biti jedino trenutno profitira novi dragon age
sve se meni čini da ću se povesti i ja za "vrapcem", sa najjeftinijom mogućom h81 u kombinaciji sa najjeftinijim ddr3 1600....
Ili kupiš poštenu Z97 ploču + Pentium intel G3258 AE + 8GB Rama,sačekaš broadwell i upikneš kakav i5 K model pa si miran narednih 5 godina...istina morao bi prodavati pentiuma i dodati dodatnih 1000+kn za i5,do tada ovaj Pentium pogotovo OC na cca:4.5 Ghz+ te može sasvim pristojno služiti dapače trenutni Xeon nije osjetno ništa bolji od dotičnog pentiuma u igrama i ostalom. AMD solucija tenutno i dalje nudi više za uloženi novac,ali da današnji i5 haswell procesori su dosta napredniji procesori pa nečudi što su vrlo popularni god korisnika koji hoće vrlo solidan PC za gaming,multimediju itd,pritom su vrlo šteljivi.Problem može biti ako sada uzmeš H81 ploču pa si ograničen na daljnju nadogradnju (možda namjeravat) na npr buduće K modele i slično mada su tu kao alternativa vrlo popularni i7 non K i S modeli koji spadaju u sam vrhunac štedljivih i snažnih procesora i rade provjereno na H81 čipsetu.

Ti pentiumi su super ali par novih igara ne mogu ni pokrenuti. Ima neko rješenje za FC4 ali za DA:I navodno da ne.
Dakle povećavam malo budžet za upgrade te dolazim do dileme, molim da se fanboyizam stavi na stranu, računalo koristim prvenstveno za igre i rijetko za kakav video render (zanemarivo).
komponente su sljedeće:
i5-4460, 4gb, neka jeftinija H81 ploča
vs.
Fx-8320, 4 gb, Gigabyte ga-970a-ds3p
cijena u oba slučaja je oko 2k kn/ što se coolera tiče planiram iskoristiti mugen 2 kojeg već imam
E sad ono što me muči, gledajući gaming benchmarke i5 trenutno je u blagom vodstvu u većini situacija, izuzev rijetkih igara, međutim kako vrijeme prolazi a vidi se i po novom dragon ageu, postoje naznake da će proizvođači sw-a očito optimizirati svoje naslove za više jezgri tako da bi u teoriji 8320 mogao profitirati. Na kraju kad sve zbrojim i oduzmem ni sam ne znam na koju platformu da idem.
Osobno mi razum nekako govori da idem na intel, a stara ljubav me vuče na amd (negdje duboku u duši sam još uvijek amd fanboy :)), ako ništa drugo zbog mogućnosti oc-a.