Procesori i MBO

CPU hladnjaci i ventilatori P&O

Praedator pon 14.1.2013 02:14

Pozz decki i cure.

Dilema jedna. Zanima me vodene hladenje, tocnije Corsair H100i ali stavio bih dva velika hladnjaka sa vanjske strane kucista i po 4 ventilatora na svaki hladnjak kao push-pull konfiguracija.

Zasto 2 hladnjaka... Povezao bi i graficke kartice da se hlade na istu pumpu pa mislim da bi jedan hladnjak bio malo za hladenje 3 stavke koje se najvise griju.

Dilema je, dali ce jedna pumpa moci to gurati?

Dali postoji neka bolja tekucina za hladenje od destilirane vode?

Dali postoji sansa da procuri tekucina po komponentama, tj koliko su kvalitetni spojevi na Corsair-u?

I ako mi vodeno nedonosi dovoljno veliko snizenje temperature u odnosu na cijenu, dali mi se isplati uloziti u nove ventilatore na hladnjaku procesora Spire Thermax III? Trenutno su na njemu sa protokom od 65 CFM.

A mislio sam staviti ova 2 sa 107 CFM i nesto jacim pritiskom. Pa me zanima dali bi ti novi ventilatori pridonjeli spustanju temperature?

itomic009 pon 14.1.2013 19:16

Nevidim smisao takve avanture za clockanje jednog i5 760 ??? Dokle bi ti to clockao kad ti nije dobar solidan zračni cooler. Uložit ćeš 2000 kn za CPU koji vrijedi 800 kn i to da možeš se pomaknuti sa 4.0ghz na nekih 4.2ghz ili malo više !!

miki1981 pon 14.1.2013 20:01
itomic009 kaže...

Nevidim smisao takve avanture za clockanje jednog i5 760 ??? Dokle bi ti to clockao kad ti nije dobar solidan zračni cooler. Uložit ćeš 2000 kn za CPU koji vrijedi 800 kn i to da možeš se pomaknuti sa 4.0ghz na nekih 4.2ghz ili malo više !!

Slažem se, na takvom procu to stvarno nema nekog smisla. Kao što ni te dvije OCane grafe neće imati neki veliki efekt na cjelokupne performanse baš zbog proca. Jedino ako će to biti neko ulaganje za budućnost, ali onda je opet možda pametnije počekati s kupnjom kad dođu i nove komponente.

Ako se gleda uloženo/dobiveno - nema smisla.

Ali ako čovjek baš to tako želi onda uloženo/dobiveno ni nije najbitniji kriterij.

Praedator uto 15.1.2013 00:45
miki1981 kaže...
itomic009 kaže...

Slažem se, na takvom procu to stvarno nema nekog smisla. Kao što ni te dvije OCane grafe neće imati neki veliki efekt na cjelokupne performanse baš zbog proca. Jedino ako će to biti neko ulaganje za budućnost, ali onda je opet možda pametnije počekati s kupnjom kad dođu i nove komponente.

Ako se gleda uloženo/dobiveno - nema smisla.

Ali ako čovjek baš to tako želi onda uloženo/dobiveno ni nije najbitniji kriterij.

A iskreno... sto ljudi sto cudi {#} sto nekome nema smisla drugom ima i tako dalje.

A potpis sto hladnije to bolje stoji upravo iz razloga sto i znaci.

i5 760, vjerujem da sam potrefio dobar komad jel stoji vec 6 sati na 4.1 ali sa temperaturom od 72-75 na full loadu.

Vodeno? Zato sto je vodeno i sto super izgleda i sto planiram svakako mjenjati maticnu, a i procesor na i7 a zna se koliko se i7 grije.

No to sve nije bitno, bitno je da kad kupim nesto onda volim znati da imam ultimate komponentu u kompu koja ce pratiti sve moje buduce nadogradnje.

To je ulaganje na kojem jedino moze krepati pumpa ili ventilator, a moze gurati barem 10 godina sto se tice hladenja.

Sve u svemu pregledao sam net i nasao da je ekwb daleko najbolji izbor na trzistu sto se tice hladenja clockanih kucnih grijalica {#}

Odluka je definitivno http://www.ekwb.com/shop/kits-cases/kits/ek-kit-h3o-360-hfx.html

P.S. Kome uopce treba Ferrari? Ali tko moze taj ga kupi, zar ne? {#}

gamer1511 uto 15.1.2013 01:50

iz oprica mi govori covik da imaju na lageru samo NH-D14 za 2011 socket al da mi moze on ubacit (van kutije,za istu cjenu-2011 socket) sve za montazu na amd plocu,sad mene zanima ima li ikakve razlike u colleru za 2011 socket i u colleru za amd? mislin oce li mi sta skodit sta je taj coller tvornicke napravljen za 2011 socket.... LP

miki1981 uto 15.1.2013 08:36
gamer1511 kaže...

iz oprica mi govori covik da imaju na lageru samo NH-D14 za 2011 socket al da mi moze on ubacit (van kutije,za istu cjenu-2011 socket) sve za montazu na amd plocu,sad mene zanima ima li ikakve razlike u colleru za 2011 socket i u colleru za amd? mislin oce li mi sta skodit sta je taj coller tvornicke napravljen za 2011 socket.... LP

Jedina razlika ti je što SE2011 dolazi sa PWM ventovima. Dakle dobiješ ventove sa automatskom regulacijom brzine vrtnje, ali ne dobiješ mounting kit za starije Intel procesore.

191x7 pet 18.1.2013 16:25
bradonja_85 kaže...
Ima netko iskustva sa cooler master-ovim termalnim pastama?
Kupio sam neku jeftino kad mi je hitno trebala za prijatelju promjenit na laptopu pa sad neznam da li da stavim sebi tu ili da kupim neku provjereno dobru.

Ok je, nemaš brige.

smrad06 pet 18.1.2013 20:46

Jel može neka preporuka hladnjaka za 1155 socket... trebalo bi uzeti u obzir da imam corsair venegance rame koji smetaju svemu manje više... htio sam uzet corsair h100i ali ga nema nigdje kod nas za kupiti pa me zanim jel ima nekaj drugo da valja po mogućnosti zračno jer bi od vodenih samo h100i uzeo u obzir...

Praedator pet 18.1.2013 23:49
smrad06 kaže...

Jel može neka preporuka hladnjaka za 1155 socket... trebalo bi uzeti u obzir da imam corsair venegance rame koji smetaju svemu manje više... htio sam uzet corsair h100i ali ga nema nigdje kod nas za kupiti pa me zanim jel ima nekaj drugo da valja po mogućnosti zračno jer bi od vodenih samo h100i uzeo u obzir...

Nesto ovako

Nikacc sri 23.1.2013 12:56

Nikada se to nisam zapitao, ali , jel treba mijenjati pastu na MBO SB i NB blok kao i na CPU i grafama, do sada koliko god da sam ploča imao nikada to nisam dirao...dakle pitanje...Dali treba ili netreba mijenjati pastu na matičnim pločama?

Gearbox sri 23.1.2013 22:20

Imaš samo ovaj ispod 200 kn klik ostali su svi 200+ kn. Inače teško ćeš pronaći veliki izbor coolera za 478 tako da nemaš baš neki izbor. Cooler od kojeg sam ti stavio link ne znam kakav je tj jel je tiši od stock coolera kojeg imaš.