Procesori i MBO

Cpu fan error press F1 to setup Asus formula 4

marxone pon 14.1.2013 22:10

Zadnjih par dana mi izbaci taj error.3-4 bipa .
Kad vratim postavke na default nema errora al onda mi hladnjak radi valjda na 100 %.
Negdje sam procitao da bios prrpoznaje da se ventilator presporo vrti pa izbacuje error.?!hladnjak je katana 3.
Zna neko di se to iskljuci tj. da mogu poriktat hladnjak na 60% max a da mi ne izbacuje error

phoenix2003 pon 14.1.2013 23:10

Stavi zadnji BIOS i pokušaj namjestiti brzinu u BIOS-u. Alternativno, sa Asusove web stranice, tačnije stranice tvoje matične ploče, skini software koji je Asus namjenski razvio u svrhu regulisanja brzine ventilatora, instaliraj i podesi.

Za svaki slučaj provjeri kako se pokreće ventilator kada startaš računar. Možda je neispravan pa ga uključi u drugi konektor da se uvjeriš da radi dobro.

marxone uto 15.1.2013 13:04
phoenix2003 kaže...

Stavi zadnji BIOS i pokušaj namjestiti brzinu u BIOS-u. Alternativno, sa Asusove web stranice, tačnije stranice tvoje matične ploče, skini software koji je Asus namjenski razvio u svrhu regulisanja brzine ventilatora, instaliraj i podesi.

Za svaki slučaj provjeri kako se pokreće ventilator kada startaš računar. Možda je neispravan pa ga uključi u drugi konektor da se uvjeriš da radi dobro.

Ma ventilator je u redu. Samo mi nije to izbacivalo dok nisam smanjio ventilator na 60%max. Procitao sam na netu da bios repoznaje premale okretaje hladnjaka pa izbacuje taj error, a da se to najcesce dogada kod nestock hladnjaka kod smanjenog broja okretaja ventilatora. Trebalo bii izgasiti taj hw monitoring da ne izbacuje taj error ili mozda nest drugo.?!

dart_tom uto 15.1.2013 17:58
marxone kaže...
phoenix2003 kaže...

Ma ventilator je u redu. Samo mi nije to izbacivalo dok nisam smanjio ventilator na 60%max. Procitao sam na netu da bios repoznaje premale okretaje hladnjaka pa izbacuje taj error, a da se to najcesce dogada kod nestock hladnjaka kod smanjenog broja okretaja ventilatora. Trebalo bii izgasiti taj hw monitoring da ne izbacuje taj error ili mozda nest drugo.?!

ma samo ugasi u biosu da ti to javlja i i to je to,meni je to bilo na mugenu jer se on znao vrtiti na 250

marxone uto 15.1.2013 18:13
dart_tom kaže...
marxone kaže...
phoenix2003 kaže...

ma samo ugasi u biosu da ti to javlja i i to je to,meni je to bilo na mugenu jer se on znao vrtiti na 250

Jel znas di se ugasi to u biosu na ovoj maticnoj ploci

Hardwhelper!!! sri 16.1.2013 01:02
marxone kaže...
Zadnjih par dana mi izbaci taj error.3-4 bipa .
Kad vratim postavke na default nema errora al onda mi hladnjak radi valjda na 100 %.
Negdje sam procitao da bios prrpoznaje da se ventilator presporo vrti pa izbacuje error.?!hladnjak je katana 3.
Zna neko di se to iskljuci tj. da mogu poriktat hladnjak na 60% max a da mi ne izbacuje error

Pokušaj ovako, u BIOS-u odaberi tab "Power" zatim "Hardware monitor":

1.  Odaberi "Temperature Monitor" 

• MB overheat protection temperature za:MB,SB,NB,OPT1/2/3 postavi za pocetak na minimalnih 700C

2. Odaberi "Fan speed monitor"

• pogledaj brzine vrtnje CPU i ostalih opcionalnih ventilatora, za ventilatore koje NEMAŠ u sustavu disabliraj odnosno postavi "N/A"

3. Odaberi "CPU Q-FAN"

• postavi minimalne brzine vrtnje CPU i opcionalnih ventilatora, prema specifikacijama za "Scythe-KATANA 3" to je 300rpm, dakle MINIMALNO 300rpm ili više, za ostale opcionalne ventilatore u sistemu (chassis fan...) pročitaj njihove specifikacije i postavi njihove minimalne brzine vrtnje
  • FAN TYPE za tvoj "Scythe-KATANA 3" CPU-cooler postavi na 4-pin PWM-FAN
  • CPU Q-FAN MODE postavi na "Silent" ili ako želiš "Optimal"

NAPOMINJEM da "fino podesiti" minimalne brzine vrtnje, temperature na kojima fanovi prelaze u maksimalni režim rada, vršne temperature sistema prije gašenja TREBA PODESITI prema specifikacijama ventilatora i za sve ostale ventolatore Chassis i opcionalne.
Prema uputama fanove možeš podesiti i "Duty Mode" opcijom u postotku 40-90%, no svakako je najbolje fino podesiti na opisan nacin.
Na nivou OS-a svakako instaliraj i podesi ASUS-ov tool za HW-monitoring "ASUS Probe".
SAVJET: niza temperatura, zasigurno duzi vijek komponenti!

fight uto 29.5.2018 19:22

pozdrav kupio sam novo kučiste sama. isto tako i napajanje sama gold od 650w.sve componente iz staroga kučista sam lagano prebacio u novo.

znači isto tako sam promjenio i novu pastu na procesoru sve sam premjestio i spojio i pri pokretanju računala pojavi se poruka fan cup error f1.onda sam na yutubu pogledao 

video i u biosu isključim. sada kada upalim računalo prvo mi bude dugi bip i jedno tri kratka bipa i poruka fan cup error.što da radim imam vodeno hlađenje master coolor,

nepton 140xl.sad problem je u tome što računalo radi ok i u speccy je temperatura normalno e sad u ćemu je problem.ploča mi je ova Asus P7P55DLE,1156,intel p55,DDR3,broj utora 4,1600MHz,pc12,pciex16 2,pciex1 2,pata1,sata6,raid 0,1,1+0,5,8-kan...