Procesori i MBO

AsRock BIOS overclocking?

Riker pon 16.11.2009 21:17

Dakle, kupio sam danas novu ploču, AsRock P45DE i sve je ok, osim što mi je u BIOS-u postavljena postavka da smanji brzinu cpu-a (na pola) kako bi se uštedjela energija. Problem je u tome što ja ne znam kako da isključim tu opciju jer ne znam koje joj je ime dodijeljeno u BIOS-u, a u upustvima ne piše ništa. Zahvaljujem se na pomoći...

Oly_E3 pon 16.11.2009 21:57

To su ti C1E i EIST tehnologije... Ako ne OC-aš nije ih loše imati upaljenima (samo u idleu je spušten takt CPU-a, a u loadu radi na normalnoj brzini). Inače to možeš ugasiti negdje pod CPU postavkama...

Riker pon 16.11.2009 22:11
Oly_E3 kaže...

To su ti C1E i EIST tehnologije... Ako ne OC-aš nije ih loše imati upaljenima (samo u idleu je spušten takt CPU-a, a u loadu radi na normalnoj brzini). Inače to možeš ugasiti negdje pod CPU postavkama...

Jest, znam za te tehnologije. Imao sam ih na Gigabytovoj ploči, ali tu ih ne vidim. Može biti da se drugačije zovu...

Riker uto 17.11.2009 15:14

Pokušao sam, ali ostalo je na istome. Tj, kad pokrenem CPU-Z piše mi prepolovljena procesorska brzina, dok npr. u system properties, piše pravilna brzina...Instalirao sam najnoviji CPU-Z i opet isto pokazuje. Nije da mi smeta, ali bi bilo lijepše da piše puna brzina...Smijeh

Hyperion uto 17.11.2009 15:26
baranjacMAN kaže...

Pokreni neku igru koja koristi puno cpu(gta4, far cry2...) i upali cpu-z! hehe Izlanuo se !

LOL

A jednostavno upali occt i otvori cpu-z ili prebaci pod u iz balanced u high "nešto" pod energy options, ako ima sedmicu to nije moguće napravit jer ima samo balanced i power saver.

Oly_E3 uto 17.11.2009 15:53

Odi ovako... Ostavi sve prijašnje postavke ugašene

BIOS > Advenced > Overclock configuration > namjesti ratio CMOS settings na 12.5X (to je maks množitelj za tvoju ploču) te tu ugasi Intel SpeedStep tech

Riker uto 17.11.2009 16:03
Oly_E3 kaže...

Odi ovako... Ostavi sve prijašnje postavke ugašene

BIOS > Advenced > Overclock configuration > namjesti ratio CMOS settings na 12.5X (to je maks množitelj za tvoju ploču) te tu ugasi Intel SpeedStep tech

Ok,ok...ali se bojim da mi nešto ne pregori...Imam običan Intelov cooler...

Oly_E3 uto 17.11.2009 16:06

A joj.... Pa koji K (Nevinašce) onda želiš ugasiti opcije koje omogućuju procesoru da bude fino hladan dok miruje... Ako ne želiš OC-ati onda ne diraj ništa (neće ništa biti ako radi cijelo vrijeme na 2.5GHz naravno), a ako imaš namjeru clockati prouči malo u manual/upustva matične ploče i BIOS opcije (evo gledam cijelo vrijeme taj manual i stvarno sve piše)

Oly_E3 uto 17.11.2009 16:16

Ne ljutim se! Samo nikada mi neke stvari neće biti jasne Sramim seNevinašce

Rekoh ako ne želiš OC-ati, tada nema smisla čačkati po OC sekciji BIOS-a, a ako želiš OC-ati jednog dana onda bi bilo dobro proučiti BIOS... Evo ja sam ti maksimalno preko manuala pomogao što sam mogao... Ako toliko želiš ugasiti te tehnologije tada kombiniraj neke postavke u BIOS-u (one iz mog prvog i drugog post u kojima sam ti pokušao pomoći oko toga)

Riker sri 18.11.2009 07:42
pod009 kaže...
Riker kaže...
Oly_E3 kaže...

A do koliko ide u loadu?

40-42

Load??OC-ani CPU??

Pa čime ti to hladiš?

Tekući dušik?? Bogataš

To je tajna...samo ću reći da je svemirska tehnologija...Namigiva

Riker sri 18.11.2009 09:04
Fake_Alert kaže...

Nije to puno.Moj frend na E8500 sa 3.0 ili 3.2 mislim ga je digao na 4.2 sa AC Freezer Pro..I ima takve temp.

Ok...ali ja imam standardni Intelov hladnjak...i odličnu termalnu pastuSmijeh

Oly_E3 sri 18.11.2009 14:49

Termalna pasta služi samo da smanji moguće neravnine i odstupanje CPU bloka od procesora. Ako CPU cooler legne dobro (a takvih slučajeva je jako puno) imati ćeš isti učinak sa bilo kojom termalnom pastom

Riker sri 18.11.2009 18:52
Oly_E3 kaže...

Termalna pasta služi samo da smanji moguće neravnine i odstupanje CPU bloka od procesora. Ako CPU cooler legne dobro (a takvih slučajeva je jako puno) imati ćeš isti učinak sa bilo kojom termalnom pastom

Zaista? To nisam znao...Ali ipak, postoje termalne paste od npr. 9kn i od 50kn...ne vjerujem da su posve iste...

Hyperion sri 18.11.2009 19:00
Riker kaže...
Oly_E3 kaže...

Zaista? To nisam znao...Ali ipak, postoje termalne paste od npr. 9kn i od 50kn...ne vjerujem da su posve iste...

Dobiješ 2-10C manje sa kvalitetnijom pastom od one od no-name. Recimo AC5 vs ona od 10kn tu bi dobio 2-3 C manje.