Procesori i MBO

AMD Ryzen procesori (opća tema)

Minneyar uto 25.3.2025 15:59
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Zakaj uzeti jednog a zasto drugog? potrosnja, zagrijavanje i sl? problemi, nadogradnje? slobodno komentirajte zanima me!
Ili ici odma na 9800x3d, 7600x3d ima brutalan price perfomance!
Navalite experti

Kakav price performance, pa ti ionak volis bacat lovu pa ne vidim zasto ne uzmes odmah 9800X3D kad si vec dao 500 eur za otic na istu karticu

Ali evo kao netko razuman, 7600X3D po 300 EUR je najbolja kupnja i ono sto bih ja osobno odabrao, al kolko vidim nema ga trenutacno na mindfactory po toj cijeni. 9800X3D 543 EUR a 7800X3D 400 EUR.

Kod nas je 7600X3D 391 EUR, 7800X3D 457 EUR, a 9800X3D 582 EUR. Isti odnos snaga/ cijena otprilike, kod nas je 9800X3D teoretski najisplativiji jer je najmanje napucana cijena u odnosu na DE.

passat uto 25.3.2025 16:09

Ulet cu random u temu sa nekim subjektivnim dojmom kojeg me nitko nije pitao.

Ne sastavljam racunala, ali puno radim s laptopima. Mijenjam ih cesto na poslu, doma isto cuvam aktivnim nekoliko njih, roditeljima sam isto slagao par puta neke miniPC-e i sl.

Ono sto mogu zakljucit (bez egzaktnih dokaza, vise po osjecaju) je da se AMD puno puno manje grije od intela.

Svi pricaju o performansama i tko je bolji za 2% od drugog, ali meni je temperatura jako bitan faktor.

Tipa sad sam nabavio za doma miniPC sa ryzenom 6600H i puno mi je vaznije sto se ventilator vrti na minimalnoj brzini, nego performans (kojeg btw takodjer ima i vise nego sto bih dobio za intela iste cijene).

Ne znam jel to generalno arhitektura, pasta na procu, nesto trece, ili kombinacija svega, ali stvarno mislim da su dominantniji od intela tu za cijeli red velicine.
A opet kazem, cijenom su cini mi se povoljniji.

DukeOs uto 25.3.2025 16:11
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Zakaj uzeti jednog a zasto drugog? potrosnja, zagrijavanje i sl? problemi, nadogradnje? slobodno komentirajte zanima me!
Navalite experti

Normalan korisnik nista ne dobija jer tvoj i5 je sasvim dovoljan , minorna razlika u vecini igara na 2k i 4k.

Al za tebe je najbolje 9800 x3d jer je naspram drugih raj za overclock.

Simple as that..

Mauro uto 25.3.2025 16:28
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Navalite experti

Ja sam uzeo 9800X3D isti tjedan kada je izasao. Hebi ga, povucen hypom istresao 600€ samo tako.

Kada se malo sleglo mislim da je CPU ipak precjenjen i da ne vrijedi tih novaca, ali to je moje misljenje.

Za igranje je brutalno brz, tu nema spora, ali za sve ostalo je obican procesor. Tako da je po meni ipak preskup kao cijeli paket.

CPU sam ubacio u komp koji je kod malog, on valjda 70% vremena provedenom na kompu igra, pa onda ipak to spasava isplativost CPU-a jer se komp koristi primarno i najvise za ono za sta je taj procesor namjenjen 

Ako na kompu provodis 50+% vremena igrajuci go for it, ako ne IMHO gledaj nesto jeftinije. Mada ne vidim zasto bi mijenjao 14600KF osim ako te bas nije napao upgradeitis.

dery uto 25.3.2025 16:48
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Navalite experti

Riza 7800x3d the best za 4k rezu nema smisla ništa skuplje, ne treba gledat taj 7600x3d je 6 jezgri zajebi to.

Cele303 uto 25.3.2025 19:45
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Navalite experti

Iz mog osobnog iskustva ako kupuješ novi setup onda imaš idući izbor ovisno o tome gdje se prepoznaješ.

Prvi je 7800X3D, izvrstan procesor za igrače, montiraš ga i zaboraviš na njega i uživaš u gejmanju, ništa ne troši ali kako bi trebe rekle fali mu ono nešto...

Tu dolazimo do 9800X3D, izvrstan procesor za entuzijaste, ne lupa u 5Ghz zid kao 7800X3D, vrlo se lako hladi i veselo skače na 5.4ghz, grize sve što mu zadaš i stavlja osmjeh na lice koliko je pritom hladan...

I na kraju imamo 7700, izvrstan procesor za prosječnog korisnika, duplo jeftiniji od 7800X3D a rame uz rame sa 5800X3D u igrama, Katica za sve...

Boris grozni uto 25.3.2025 20:16
Cele303 kaže...
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Navalite experti

Iz mog osobnog iskustva ako kupuješ novi setup onda imaš idući izbor ovisno o tome gdje se prepoznaješ.

Prvi je 7800X3D, izvrstan procesor za igrače, montiraš ga i zaboraviš na njega i uživaš u gejmanju, ništa ne troši ali kako bi trebe rekle fali mu ono nešto...

Tu dolazimo do 9800X3D, izvrstan procesor za entuzijaste, ne lupa u 5Ghz zid kao 7800X3D, vrlo se lako hladi i veselo skače na 5.4ghz, grize sve što mu zadaš i stavlja osmjeh na lice koliko je pritom hladan...

I na kraju imamo 7700, izvrstan procesor za prosječnog korisnika, duplo jeftiniji od 7800X3D a rame uz rame sa 5800X3D u igrama, Katica za sve...

Kak se drzi taj Spirit pod 9800x3d? cinebench r23 throtling test recimo? stock, ne undervoltan! Vidim da ta ploca u potpisu ima coilwhine jel i kod tebe tako? mislim na B650 Aorus Elite AX V2.

Cele303 uto 25.3.2025 23:11
Boris grozni kaže...
Cele303 kaže...
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Navalite experti

Kak se drzi taj Spirit pod 9800x3d? cinebench r23 throtling test recimo? stock, ne undervoltan! Vidim da ta ploca u potpisu ima coilwhine jel i kod tebe tako? mislim na B650 Aorus Elite AX V2.

Nisam proc niti jednom zbutao u defaultu :)

Jako sam zadovoljan sa Phantom Spirit, CO -30 i PBO +200 cinebench r23 drži zakucanog do vrha i radi 24.200 score, temp 85°C. Cinebench 24 je temp 82°C i 1400 score. Inače u 24/7 idle je 40°C a load 55-60°C kako u čemu. Tjmax je 95°C, povećan sa 89°C koliko je na 7800X3D.

Čitao sam i ja o coil whineu ali ja ga nemam, nemam nikakvih primjedbi na ploču. Igrao sam se sa memorijom, 6400 drži stabilno u 1:1 i fabric na 2200, kod X3D nema nikakav utjecaj na stvarne performanse ali čovjeka veseli pogledat aida čmarkove :)

Boris grozni uto 25.3.2025 23:19
Cele303 kaže...
Boris grozni kaže...
Cele303 kaže...
Boris grozni kaže...

7600x3d vs 7800x3d

Navalite experti

Nisam proc niti jednom zbutao u defaultu :)

Jako sam zadovoljan sa Phantom Spirit, CO -30 i PBO +200 cinebench r23 drži zakucanog do vrha i radi 24.200 score, temp 85°C. Cinebench 24 je temp 82°C i 1400 score. Inače u 24/7 idle je 40°C a load 55-60°C kako u čemu. Tjmax je 95°C, povećan sa 89°C koliko je na 7800X3D.

Čitao sam i ja o coil whineu ali ja ga nemam, nemam nikakvih primjedbi na ploču. Igrao sam se sa memorijom, 6400 drži stabilno u 1:1 i fabric na 2200, kod X3D nema nikakav utjecaj na stvarne performanse ali čovjeka veseli pogledat aida čmarkove :)

Temp su pozamasne ali ok takav je cpu! Gledao sam tu plocu no vidio sam da zna cviliti i nema 6 sata pa sam odustao nezelim riskirati da kad sve slozim da moram rastavljati i hebat se s reklamacijom no dosta je povoljna za ono kaj nudi! tx na infu iz prve!

Mauro sri 26.3.2025 09:13

Moj je isto pod Phantom Spiritom i hladi ga bez problema. Temperature su OK.

Jedino mi se ne svidja idle temperatura, 40'+ C, ali tako je i kod Celeta koliko vidim, a i na netu sam citao da su to manje vise idle temperature, pa onda tako mora biti.

Za ploce dobro pogledaj kako sharea linije izmedju PCI-E za grafu i m2 diskove. Kod dosta ploca ako stavis vise m2 diskova onda prepolovi brzinu PCI-E za grafu.

A koliko vidim ti volis imati gomilu diskova, pa ti to moze biti bitno.

ivicask sri 26.3.2025 09:48

Moj je nekih 35c u idle, max 55-60c u nazahtjevnijim igrama (Liquid Freezer III ventovi na 800-900 RPM max, jedva se čuju), još je i ECLK overclockan do 5.6ghz, pa to su smiješne temp, uopće nije ni vrijedno rasprave.

Boris grozni sri 26.3.2025 13:39

Jedan Intelaš vise zna o Amd mušicama nego vas 10 crvenih i vi ste mi neki igraleci i ljubitelji hw😂👊kaj čitate doma modru lastu?😂
Nemam nikakvih problema s Msi niti sam ikada imao toliko o tome tko je kriv😎microstuttering mi je nepoznanica na Intelu u ova dva desetljeca👎

Ivan(4) sri 26.3.2025 13:51

Naravno. Ti znaš AMD mušice, sve si o njima pročitao na internetu. Mi samo koristimo AMD hardware i toliko pojma nemamo da nam se čini da sve radi normalno. Eto, ja toliko nemam pojma da čak mislim da mi AMD/AMD desktop radi stabilnije i pouzdanije od Intel/Nvidia laptopa koji se npr sam resetuje ako ga ostaviš da idla malo duže (skoro mi je trebalo da ostane uključen 20 dana, morao sam ga staviti da nikad ne throttla CPU i tako je "preživeo", inače ni jednu noć ne bi sastavio). Ali to nije ništa naspram problema koje ima moja AMD/AMD konfa, samo sam ja toga nesvestan, jer ne poznajem AMD mušice kao ti.

Minneyar sri 26.3.2025 13:56
Boris grozni kaže...
Jedan Intelaš vise zna o Amd mušicama nego vas 10 crvenih i vi ste mi neki igraleci i ljubitelji hw😂👊kaj čitate doma modru lastu?😂
Nemam nikakvih problema s Msi niti sam ikada imao toliko o tome tko je kriv😎microstuttering mi je nepoznanica na Intelu u ova dva desetljeca👎

Aha, ti nisi imao problem pa onda znaci da ne postoji. Jasno. Nisam ga ni ja imao, ni na Intelu a ni na 2 AMD procesora zaredom, a oduvijek koristim MSI Afterburner. Kako to da nisam imao probleme s crvenima? :O

dery sri 26.3.2025 14:11
Boris grozni kaže...
Za to i vrabci znaju, jedan od mnogih bugova s crvenima😂

Onda jesi odustao od x3d gaming kralja, mokri snovi intelaša da intel napravi 3d keš proc. Ali to bi bila kopija kao šta su iskopirali dvojezgreni i višejezgreni od amd i opet amd ne valja pa onda u kurac sve.

sfc_PsychQ sri 26.3.2025 14:26
dery kaže...
Boris grozni kaže...

Onda jesi odustao od x3d gaming kralja, mokri snovi intelaša da intel napravi 3d keš proc. Ali to bi bila kopija kao šta su iskopirali dvojezgreni i višejezgreni od amd i opet amd ne valja pa onda u kurac sve.

Intel je prvi napravio dvojezgreni proc (Pentium M, 5ti mjesec 2005, tek mjesec dana kasnije je amd izbacio Athlona 64 x2.

Ista stvar je i sa quadovima (Q6600), kasnije iste godine je izasao Phenom x4, tako da ti ne stoji to o kopiranju jezgri. 

s time da je fenom ipak bio napredniji jel su sve 4 jezgre bile na jednom silikonu 

dery sri 26.3.2025 14:31
Boris grozni kaže...
dery kaže...
Boris grozni kaže...

Kalkuliram, no nevidim racunicu na 4k, iako sam konfu prodao isti dan.

https://youtu.be/PLs4QUgDZR0?si=d99YdiCiHMwZYmF3

Ma di to gledaš vidi profi test, 7700x jači od tvog par % onda računaj.Upscaling jest ali je 4k.

Boris grozni sri 26.3.2025 14:53
dery kaže...
Boris grozni kaže...
dery kaže...
Boris grozni kaže...

Kalkuliram, no nevidim racunicu na 4k, iako sam konfu prodao isti dan.

https://youtu.be/PLs4QUgDZR0?si=d99YdiCiHMwZYmF3

Ma di to gledaš vidi profi test, 7700x jači od tvog par % onda računaj.Upscaling jest ali je 4k.

Nemozes tako gledati jer to nije tocno niti priblizno.