AMD Ryzen procesori (opća tema)

https://www.notebookcheck.net/Framework-Laptop-13-5-Ryzen-7-7840U-review-So-much-better-than-the-Intel-version.756613.0.html Intelovu verziju mogu slobodno izbaciti iz ponude, nemaju što raditi pored ove mrcine, posebno me impresioniralo vidjeti grafičke performanse u usporedbi s Intelom. .

65w je samo na papiru, cim pokrenes neki stress test troši duplo vise, taj TDP podatak je obican marketing

Evo mogu i Ryzeni brzo u windowse:
Jesi li išao na update biosa ili još nešto, išta??

Evo mogu i Ryzeni brzo u windowse:
Jesi li išao na update biosa ili još nešto, išta??
Ma jok sve automatika. Jedino stavio ovaj novi chipset driver od AMD-a.
Evo i Aida64 memory sad sam sve odvrtio

krivo briši post sorry

To je nevjerovatno koliko su nabili powera u ove inteliće. Pale se na frekvenciju ko amd sa vram u gpu.

To je nevjerovatno koliko su nabili powera u ove inteliće. Pale se na frekvenciju ko amd sa vram u gpu.
Jedino tako mogu i konkurirat, AMD radi znatno efikasnije procesore, ne samo po pitanju potrosnje nego i Zen 4 ima 50% manju povrsinu od Alder Lake baziranih procesora.

Pa s obzirom da im Alder Lake arhitektura IPC-a iz 2021. na 10nm (sta je i trenutni Raptor i nadolazeci refresh) u potpunosti konkurira a i vecinski nadjacava najnoviju zen4 arhitekturu iz 2023 odnosno X3D segment a sa vanillom mete pod, potpuno je jasno kako ce ih razvaliti iduce godine kada shrinkaju node na 2nm (znaci imati ce tada nadmoc i na polju procesa a ne zaostajati 2 velika node-a kao do sada, a znamo da je TSMC node inferioran intelovom pa moraju imati jedan node nizi process da su tu negdje sa intelom) plus na to sve kad uvedu novu arch uz brojna dizajnerska poboljsanja kao i memory support koji je i sada daleko bolji.
Ps. Jos me uvijek ulovi smijeh na one izjave raznih amd fanboja kako ce X3D biti 20-30% jaci od raptor Lake pocevsi od predvodnika ergele MLID, pa su na kraju sretni da su uooce u kakvom takvom vodstvu u gamingu dok na svim ostalim frontovima su ti procesori komedija.
I da ovo pisem kao netko tko ima 7800X3D platformu i tko je sa njom izvukao potpuni maximum sta se da i drzim svjetske rekorde na AMD platformi.
Edit
Samo da Raptor stave sa postojecih 10nm na tsmc 5nm na kojem je zen4, ryzeni bi izgledali kao loš vic, toliko o dizajnu i napretku
Iduce godine ce se desiti ista stvar kao sta se desila sa Nvidiaom kada je presla sa loših Samsungovih 8nm i Ampere na 4nm sa Adom, grdo za gledati kako ce utjecati na amd!

Koji će doč sljedeče god?

Arrow Lake, vec su spremni wafferi

Intel to upravo i radi sa Meteor Lakeom, prelazi na 4nm (5), i ne mijenja skoro ništa arhitekturu, jer je prerizično sa tolkim promjenama - tiles, node jump, AI.

Intel to upravo i radi sa Meteor Lakeom, prelazi na 4nm (5), i ne mijenja skoro ništa arhitekturu, jer je prerizično sa tolkim promjenama - tiles, node jump, AI.
Meteor Lake Xeoni dolaze krajem godine, i uz to mobilni cipovi, Meteor Lake nebude na desktopu. Arhitektura slicna uz fokus na neka druga poboljsanja kao AI itd

Arrow Lake, vec su spremni wafferi
Sljedeči ryzen sa objavom 20-30% ipc rast bi ih opet mogo umest jer arrow raste 6-21% znači sigurno je 6% nego 21. Izbacit će ih prije intela izgleda.

Ma kakvih 20-30% gdje uspijete nac takve gluposti i jos povjerovati u njih...
Neki dan sam pisao o tome kada je procurilo iz AMD klik
Sa time da oni i sada imaju 5% manji ST performans od intela

Meteor Lake Xeoni dolaze krajem godine, i uz to mobilni cipovi, Meteor Lake nebude na desktopu. Arhitektura slicna uz fokus na neka druga poboljsanja kao AI itd
Pa jel tema Ryzen procesori općenita, il samo desktop?

Ak intel rasturi to uopće nije loše za kupce, jer će imati izbor najbolji ali skupi intel ili lošiji ali i dalje dovoljno dobar o jeftiniji AMD
Ako AMD ne bude moga konkurirati performansama, valjda bude mogao cijenom.

Pa jel tema Ryzen procesori općenita, il samo desktop?
Samo desktop, samo igre i samo probrani benchmarci ... a tek je 6 godina prošlo da smo osvojili župa... khm, pardon, druga tema :)

Ak intel rasturi to uopće nije loše za kupce, jer će imati izbor najbolji ali skupi intel ili lošiji ali i dalje dovoljno dobar o jeftiniji AMD
Samo nek se udaraju, ne treba nam opet mračna Skylake era u kojoj su nas nemilosrdno muzli. Cijenom će moći konkurirati s obzirom na izvrstan yield zbog chiplet dizajna.

Jok! Najbolje za kupce je da AMD propadne jer... šta će nam komplicirat živote bezveze da moramo birat između dvi firme. Ovako Intel nabije cijenu, uzme mi pare, i vrati nas na sandy bridge / phenom ii doba.

Pa da, tak je npr. i5 10400F išao po super cijeni i imao odlične uloženo/dobiveno performanse...koga briga kaj nije bio najbrži. Život nije sprint nego maraton.

Još manje nam treba 5 godina Vishere i potpuna anemicnost na trzistu kao nekad i nesposoban amd, tako da bolje za sve da se ne dogodi slucaj kao sa radeonom ili njihovom nedavnom CPU prošlošću. A iduce godine bude ionako sve chiplet i od jednih i drugih prema sadasnjim informacijama.
A kaj se tice najboljeg procesora iliti gaming krune, to smo vidjeli tko god bio vlasnik iste taj je skup.

10 strana je napisano u temi otkad sam zadnji put pogledao i napisao slican komentar, sve je ostalo isto u tih 10 strana. Intel je kralj, amd je smece. Amd je najbolji, ulozeno dobiveno, intel je DOA. Fora kako ljudi imaju vremena i volje.

Jok! Najbolje za kupce je da AMD propadne jer... šta će nam komplicirat živote bezveze da moramo birat između dvi firme. Ovako Intel nabije cijenu, uzme mi pare, i vrati nas na sandy bridge / phenom ii doba.
Upravo suprotno, ak jedna od kompanija ne može parirati mora spustiti cijenu, a to su i dalje dobri proizvodi. Ak su oni uz dlaku, takvu će imati i cijenu, čisti duopol.
Oni kaj prate onda imaju izbor uloženo/dobiveno ili najbolje da mogu biti prvi u selu. Ali vele bolje prvi u selu nego zadnji u gradu :D
Kaj se tiče tih kompanija potpuno su jednake, musti će koliko mogu i koriste kaj znaju i mogu u tu svrhu.

AM5 bracket i LGA 1700 contact frame recenzija
2.5c nizi temp u najboljem scenariju, doduše toga sam bio i svjestan al sam kupio jer barem sprecava pastu da usere CPU pa da nemoram na kemijsko svaki put kod skidanja hladnjaka kako sam napisao vec ranije
klik
Spominjes neke hladnjake od 95mm i 120w vs 200w. Ponuda je katastrofalna i sve do jednog kaj si spomenuo nisu do koljena ovom Ac.