Prijenosna računala

EGPU - Eksterna graficka za laptop

koji-lik čet 8.11.2018 17:00

Naručio sa eBaya platio 250 kn, došlo danas (za 20 dana) i hoću spojiti. I pazi sad....... nemam taj utor na laptopu. Ja cijelo vrijeme brijao da ga imam. Ne mogu ni isprobat. Jedino ako bih netko htio posuditi jedino onaj expersscard kabel pa da s njim isprobam. Ako ne onda prodajem pošto sam i platio. Još jednom.

ihush čet 8.11.2018 17:03
koji-lik kaže...

Naručio sa eBaya platio 250 kn, došlo danas (za 20 dana) i hoću spojiti. I pazi sad....... nemam taj utor na laptopu. Ja cijelo vrijeme brijao da ga imam. Ne mogu ni isprobat. Jedino ako bih netko htio posuditi jedino onaj expersscard kabel pa da s njim isprobam. Ako ne onda prodajem pošto sam i platio. Još jednom.

-po napisanom.. 'nemaš' pciex? .. izvadiš wlan.

expresscard je pcmicia kartica.. nema na novijim (šteta).

Xtr Zodiac pon 1.2.2021 23:15

Bok!

Gdje da uzmem neki eGPU dock?

Znači kompletno kućište s grafikom, napajanjem, kabelima, utorima, usb 3.0, 3.1, usb c,... itd. itd.

Mislim za moj laptop?

A da se jednostavno ukopča u laptop putem usb c kabela (utora)?

Grafa neka bude tipa mainstream ako moguće jer gledam bajne cijene od 2200 kuna kod nas u Hr..

A tolko sam dao za cijeli laptop prije 2018.

Možda od 110-150 Eura pa tako negdje. Sadašnja konf pod Moj PC

dedicated GPU u laptopu inače sadašnja 940mx 2gb

Htio bih neku bar 30% jaču jer toliko mi fali za gaming da mogu na native rezoluciji 900p i Ultra sad igram na 720p i medium high kako šta. I da ofcorse sa čim boljim framerate btw nadam se da cpu koji je unutra neće kočiti jer ne namjeravam uzeti high end gpu pa da na kraju imam dobar graf procesor i framedropove konstantne

Moja želja na koju sam bacio oko htio tj jeste RAdeon R9 280 4 GB ili geforce ekvivalent

TY very much

MGloc uto 2.2.2021 10:57

Zahebi radnju tebe koci prvo taj i3 pa onda i grafa.Uostalom za egpu trebas externi monitor barem koliko ja znam.Taj docking station ces platit 300e nije vrijedno prodaj taj svoj laptop i nadodaj tih 300e od barbuquea i jos 200-300 od grafe i imas solidnih 800e za bolji gaming laptop sa i5 10300H i GTX 1650.

EDIT: Nisam 100% s EGPU ali koliko sam vidio najbolje je spajat putem Thunderbolt 3.0 laptopi koji podrzavaju TB 3.0 kostaju preko 6000kn imaju i5 10gen i INTEL HD grafu ali na njega mozes spojit barbeque sa RTX 2060 ili slicno i spojis na extrerni monitor imas daleko bolje performanse.Stvar je i tome sta to nema neke logike pogotovo kada se uzme u obzir koliko to sve kosta.

ihush sub 6.3.2021 10:32

- EXP GDC Beast v8 rev 5c ... (nema sw-1-2..).

- HDMI-na-expresscard + ATX napajanje..

- radi, ali .. ne na laptopu gdje sam to namjeravao koristiti.. tj ovisi o BIOSu, whitelist (pa i modificirani bios kojim se to može omogućiti).

- problem nije os, nego paljenje-bios, integrirane komponente i ogrnaičenje što (ne)može u exp.c. slot. .. a naravno, nema opcije izbora-disebliranja npr integrirane vga..

pa tako na jednom lapu ako je priključeno, stane boot i stoji.. ako se priključi nakon paljenja-boota, adapter+vga se upale, radi ali os ne vidi ništa (jednako kao da je isključeno).

-drugi lap, ubodeš, upališ, radi.. + čak u biosu pod vga ima podatke o konkretnoj vga-biosu.. npr umjesto intel, nvidia.

-ovisno o nekim kombinacijama, neka rješenja .. npr na mpci-wlan konektoru, spominje se paljenje-gašenje lan-wlana, paljenje-gašenje booa s mreže itd. no za lap na kojem ne radi ne pomaže, ni posljednji bios ništa nije promijenio.

-tražeći slične/rješenje.. starije revizije sa sw-1-2... ne pomažu, tj to je neki delay-inicijalizacija 7-15sec.. i za slične/tražene laptope nije pomoglo tj jednako ne boota, tako da revizija tj (ne)postojanje sw nije rješenje. .. + ali tko zna, jer moguće da drugi imaju neki 'treći' problem, npr ja sam isključio kvar adaptera-kabla itd paljenjem na drugom laptopu, većina nema tu mogućnost i tad je možda sam adapter neispravan-škart .. ili nešto takvo.

-ako nije spojeno dok se pali, nakon boota, tad se sve ponaša normalno, pali se kartica-vent (normalna ili full brzina venta) zelena ledica za power itd.. ali nema promjene u win, nema novog hw, nema nikakvog detektiranja dodanog-novog i može se izvaditi-spojiti.. ništa, osim što sam adapter +vga rade, pali-gasi no lap ih uopće ne doživljava.

-expresscard je izbačen na novijim laptopima, pa se koristi mpci ili m2-ngff.. no tražeći rješenje rekao bi da je isto (ljudi jednako prijavljuju), problem tj ovisi o biosu što (ne)dozvoljava, radi ili ne.

-probavao sam i npr poklopiti ekran (auotomatika tad prebacije na vga izlaz), tipke za izbor monitora.. - ništa od tog.

-netko možda neku ideju? + svakako prije kupnje googlajte za svoj laptop-model, pa ako nađete neki primjer da radi, tek tad ima smisla kupovati, tj tad možda radi i na vašem.. tj više ovisi o biosu-proizvođaču da je nešto o(ne)mogućeno.

razermario pet 6.9.2024 13:20

Pozdrav. 

Uzeo sam nedavno novi laptop sa namijerom da i ne bude za igre, al ima " dosta dobar CPU " ( Intel i5 1335U ) I imam jedan stariji slabiji GPU GTX 1050 ti sa strane, pa sam krazmisljao jer je ikako moguce kupiti taaj e gpu i spojiti USB portom ili kako vec ? I dali bi to radilo , u igrama oke, naravno koje taj gpu moze gurati tipa GTA V i slicno. Hvala ! 

Stoja pet 6.9.2024 13:37
razermario kaže...

Pozdrav. 

Uzeo sam nedavno novi laptop sa namijerom da i ne bude za igre, al ima " dosta dobar CPU " ( Intel i5 1335U ) I imam jedan stariji slabiji GPU GTX 1050 ti sa strane, pa sam krazmisljao jer je ikako moguce kupiti taaj e gpu i spojiti USB portom ili kako vec ? I dali bi to radilo , u igrama oke, naravno koje taj gpu moze gurati tipa GTA V i slicno. Hvala ! 

Moguće je da, ali provjeri da ti laptop imam thunderbolt port (usb c), jer je bitna propusnost konektora (običan usb 3.0 nije dovoljno brz). Imaš ovakva kučišta koje uzmeš, unutra montiraš svoji GPU, spojiš na laptop i u struju, i to je to, radi bez greške :)

Mi smo u uredu imali takav od razera i radilo je sve tip top. Problem je što to kučište dosta košta, pa je pitanje isplativosti.

MGloc pet 6.9.2024 16:23

Nisam siguran ali koliko sam gledao na Jarrodtech kanalu, Thunderbolt ne daje punu snage grafičke kartice kao kada je u PCIe slotu u računalu barem u gaming je takva situacija.Mislim da bi za GTA V trebala biti dobra 1050ti ipak GTA V se vrti i na 750ti.TB 4.0 je superiorniji od USB-C (brži prijenos podataka).

Edit: Evo dolje slika sa 4090 znači po slici se vidi da laptopi sa egpu Thunderbolt 4.0 ne mogu ni približno izvući snagu grafičke kartice kao desktop.

Uostalom za light gaming ima danas već Ryzen sa rdna3 780m vrti Fifu,gtav,LoL itd.. bez problema.

dax-lax pet 6.9.2024 17:38

Pa ne daje ni jedan vanjski interface puni potencijal. Tb je 40Gb, pcie 3 x4 je isto tak negdje, oculink je 64Gb.
Pcie 3 x16 je 16GB, a 4 x16 32GB.
Gubitci zbog bandwidtha ovise pretežno o grafi ali su ustvari u igrama dosta slabo primjetni ako ne koristiš baš 4080/90