mbaksa sri 26.3.2025 12:59
Stric_Jura kaže...

dostava je besplatna s Spinnakerove stranice, a mislim da kako dolazi iz Kine, je i carina riješena...

Kod takvih stvari ne bi se trebalo nagađati. https://spinnaker-watches.com/pages/shipping-policy

For all other countries not mentioned above, be advised that the prices on our website are non-inclusive of local tax, VAT, import fees or other shipment clearance costs which may apply depending on where you are. Any charges applied upon import are the customer's responsibility and must be paid by the customer.

"For all other countries" odnosi se na EU i druge zemlje (zemlje koje nisu US i UK). Znači, u našem slučaju, na cijenu navedenu na njihovim stranicama kupac bi trebao platiti PDV (znači, 25%), carinu (ne znam kolika je danas stopa na luksuz, nekad je mislim bila 14%) i troškove carinjenja - našoj pošti/carini ili špediteru.

mbaksa sri 26.3.2025 13:27
Stric_Jura kaže...

da, na to sam mislio, sva davanja će biti automatski zaračunata i izdana po carinskom broju (koji je za fizičke osobe HR + OIB)

Neće biti automatski zaračunata. Ti Spinnakeru plaćaš cijenu koja piše na njihovim stranicama, a sam uvoz rješavaš s našom poštom/carinom ili špediterom i njima plaćaš sve te dodatne stvari.

Stric_Jura sri 26.3.2025 13:35

OK, automatski izračunata od HR Carine i izdana na tvoj carinski broj (besplatno ga dobiješ od Carinske ispostave a jednak je tvom OIBu s prefiksom HR) kad ga BESPLATNO  dostave do Hrvatske i Carina ga preuzme...

na to sam mislio...

ali naravno uvijek postoji mogućnost da se "provuče" kroz Carinu bez ičega - dvaputa s i to dogodilo...

filip_medo sri 26.3.2025 13:56

Zanimljiva tema, zanima me da li se netko našao u situaciji poput mene gdje jednostavno klasične satove nosim isključivo na svadbe, krštenja, promocije, itd... ? Jednostavno kako su pametni satovi postali napredniji, tako sam sve više zbog tih nekih funkcionalnosti prestao posezati za klasičnim satovima. Banalni primjeri, telefonski poziv ne posežem za mobitelom u džep na satu vidim zove me xy, preko sata stiščem gumb za javljanje automatski prebacuje poziv na bt slušalice, odem na trčanje/vožnju bajkom, zaboravim mobitel/novčanik, tu nastupa garmin pay bilo za plaćanje računa, dizanja keša sa bankomata, xy sličnih situacija gdje u principu klasičan sat postaje/ostaje samo nakit koji pokazuje vrijeme ? Srce me boli kada to napišem ovako "naglas", jer zaista volim klasične satove, zadnji koji sam čak htio kupiti od Orienta, ali naposljetku odustao zbog gore navedenih situacija kojih naravno ima još, ne znam da li nasreću ili nažalost. 

mbaksa sri 26.3.2025 14:18
filip_medo kaže...

Zanimljiva tema, zanima me da li se netko našao u situaciji poput mene gdje jednostavno klasične satove nosim isključivo na svadbe, krštenja, promocije, itd... ? Jednostavno kako su pametni satovi postali napredniji, tako sam sve više zbog tih nekih funkcionalnosti prestao posezati za klasičnim satovima. Banalni primjeri, telefonski poziv ne posežem za mobitelom u džep na satu vidim zove me xy, preko sata stiščem gumb za javljanje automatski prebacuje poziv na bt slušalice, odem na trčanje/vožnju bajkom, zaboravim mobitel/novčanik, tu nastupa garmin pay bilo za plaćanje računa, dizanja keša sa bankomata, xy sličnih situacija gdje u principu klasičan sat postaje/ostaje samo nakit koji pokazuje vrijeme ? Srce me boli kada to napišem ovako "naglas", jer zaista volim klasične satove, zadnji koji sam čak htio kupiti od Orienta, ali naposljetku odustao zbog gore navedenih situacija kojih naravno ima još, ne znam da li nasreću ili nažalost. 

Evo drugi pogled na situaciju - pametnim satom rješavaš probleme do kojih nije ni trebalo doći. Iliti sam se dovodiš u situacije koje onda moraš "rješavati" pametnim satom. Ajd, izuzev ovog s gledanjem tko te zove (neki od nas nemaju ni taj problem jer nas nitko ne zove )

Ovisi kako čovjek gleda na stvari i što sve radi ili ne radi kroz dan. Nekima pametni sat možda bitnije olakšava život, drugi su ga kupili jer je to sad moderno i onda moraju izmišljati opravdanja za korištenje njegovih funkcija, jer im realno gledano nije trebao. Ali im se možda sviđa. Meni osobno, s obzirom da sam čitav dan za kompjuterom (bez ikakvog sata na ruci), želim se koliko toliko udaljiti od tehnologije kad izlazim vam, tako da je tad mobitel sasvim dovoljna količina tehnologije koju nosim sa sobom, a na ruci želim imati komad metala razumnih gabarita (pametni satovi često su prevelikih gabarita), s fizičkim cajgerima i oznakama, koji love svjetlost iz okoline.

Korny1603987 sri 26.3.2025 14:51

Pravi satovi za svakodnevnicu su klasični satovi.  Mora se priznati da su i žene izgubile fokus jer 90% žena koje nose sat, nose moderne pametne satove.

Najmodernije što stavljam na ruku je Amazfit Neo za potrebe trčanja.

A što se tiče tih Spinnakera:

Već su me tu izgubili.

Stric_Jura sri 26.3.2025 15:57
Korny1603987 kaže...

Pravi satovi za svakodnevnicu su klasični satovi.  Mora se priznati da su i žene izgubile fokus jer 90% žena koje nose sat, nose moderne pametne satove.

Najmodernije što stavljam na ruku je Amazfit Neo za potrebe trčanja.

A što se tiče tih Spinnakera:

Već su me tu izgubili.

eh, ja imam ruku od 20.5 cm opsega, pa gledam i 38-ce...

a ništa, stalno nosi pilotsku jaknu, i sat preko rukava, pa će i ovaj 47 mm Spinnaker leći....

Veliki Brat sri 26.3.2025 21:11
Korny1603987 kaže...

Pravi satovi za svakodnevnicu su klasični satovi.  

Zasto?

Klasican sat je iz vremena kada je ljudima trebao alat za pracenje vremena. S vremenom i tehnoloskim napretkom dodavale su se funkcije (dan, datum, mjeseceve mijene, plima/oseka,...), ali i dalje se radi o alatima. Smartwatch je samo evolucija klasicnog sata.

S druge strane, obzirom da vise-manje svatko u modernom drustvu ima mobitel, sat kao alat za pracenje vremena je prestao biti potreba i postao nakit.

I jedan i drugi smjer su okej, ne vidim niti jedan od njih kao "pravi".

Veliki Brat sri 26.3.2025 22:25

Slazem se, ali ne zeli svatko nakit.

Ovaj Clemence kojeg sam nedavno nabavio je prvi komad nakita koji sam ikad kupio. I nosim ga kao nakit.

S druge strane, godinama sam nosio Garmin Fenixa, sat osobno vidim prvenstveno kao alat.

I bas si razmisljam nabavit opet Garmina za svaki dan, a Clemence ce mi biti dress sat i tjt.

Pislje jučer 10:17

Meni je užas imati još jednu distrakciju na ruci. da nemoram zbog posla mislim da bi mob isto što manje imao kod sebe. Evo moj najpametniji sat slika =)

nani jučer 18:31

Jel iko ima iskustva sa kupovinom sata u Americi?
Ne klasični uvoz (plaćanje PDV-a i carine) nego da ga netko donese 😁
Na watchmaxx.com ima primamljivih cjena i redovito nekakve akcije