Kvaliteta DSL parice?

I nemozes bit manje udaljen da si na bilo kome preko bakra, kad su sve centrale, iskon, optima, h1 pokraj HT centrale, jer kabeli ide iz recimo ot centrale na razdjelnik u ht centrlu di se taj optimin port spaja na paricu koja iskljucivo dolazi na ht razdjelnik.

Lijep pozdrav ekipa, molim za pomoć.
Što je moguće i nemoguće na ovome? Imam 10/1 mbps paket iz tcoma bez max tva i slicnog, i internet je ok ali glavni problem mi je ping. Cim netko iz obitelji ode na fejs/random site ping poraste taman tolko da mi je ušasno neugodno igrat (oko 100 ms ping, a 35 je npr normalno) i sve se uzasno uspori, youtube i slicno.. navodno jos davno je tcom reko da nemamo dobre instalacije, te ako je tako i ako nemremo ic prek 10/1 što napraviti da se internet upgrade-a? dva kompa su spojena na wifi a jedan na ethernet. cim ovaj na ethernetu pocne nesto radit na netu ping podivlja totalno, zasto i kako to sprijeciti? To se ne desava kad netko radi na kompovima koji su spojeni na wifi (doduse ping ode +20 al zanemarivo u usporedbi kolko ode gore od ovog na ethernetu). Jel bi powerline pomogao?
Ping u igrama mi je 36-40, htio bi da bude manji, cak i da ne promijene brzinu.. dakle rezultati speed testa na mom glavnom kompu su 10mbps download/0.5 mbps upload i 38ms ping.
Ruter je ZTE 931VII.
Ne kuzim se u dsl/vdsl i te stvari jer sam totalan noob sto se tice toga. Pa ako mozete laicki onako rec sta i kako poboljsat. Trazim pomoc ko god moze, glavni prioritet mi je ne-divljanje pinga te povecanje internet speeda tj kvalitete uglavnom (gaming)!
Hvala!
(P.S Slika iz rutera je slikana iz sporednog kompa koji je na ethernetu, ako to ista znaci)

Sve ti stima s brojevima i dobro si razlucio koliko si od centrale. To naravno pretpostavlja da izmedju tebe i centrale nema los spoj koji povecava atenuaciju bezrazlozno tako da si sam sve vec shvatio. Od vdsl-a nista. Eventualno ako bi mozda h1 imao neki blizi izvod, onda da, al to neznam hoce li ti oni znat rec posto treba razlucit dal netko s kim pricas tocno zna sta prica i provjerio je gdje im je oprema, ili ti samo hoce prodat ugovor da si dobije bonus bez da ista provjerava jer ga nije briga :P
Imao sam problema sa pingom, pa su smanjivali profil. Trenutno je stabilnih 8,8 mbit-a. Čovjek iz H1 mi je lijepo pojasnio da nema točnu informaciju jer sam na drugoj mreži, ali ukoliko pređem kod njih slijedi testiranje veze u trajanju od 14 dana (daju maksimalnu brzinu koji ti parica može povući. ADSL počinje sa 4Mbit, a VDSL sa 50 Mbit). Probat ću promijenit kućnu instalaciju, iako imam fobiju od toga.
Da, to sam čuo u razgovoru s lokalcima, baš sam na 3 dana jahanja od tamo.

Ping u igrama mi je 36-40, htio bi da bude manji, cak i da ne promijene brzinu.. dakle rezultati speed testa na mom glavnom kompu su 10mbps download/0.5 mbps upload i 38ms ping.
Ruter je ZTE 931VII.
Veza ti je cist ok, cak bi mogo i vise od tih 10. Taj ping problem bi prije rekao da je do routera nego iceg drugog, stavlja te na nekih 1300m atenuacija, pa bi i neki vdsl 20 bit.
Ako ti ne treba veca brzina, mozes eventualno trazit njih da te pokusaju stavit na fast/fast to je lakse nego da pokusas objasnit da promjene profil da ima manje zastite po liniji (inp itd) a vecu marginu.
Da, to sam čuo u razgovoru s lokalcima, baš sam na 3 dana jahanja od tamo.
Ako si na 3 dana jahanja od centrale onda je sve jasno i svi prikazi su tocni. Nista ti se promjenit nece.

isplatilo se gnjaviti ih (mislim na VIP), povecali mi s 10Mbit na 40/7 Mbit, ja zadovoljan. hvala kolege na procjenama. lp

"fast/fast" je metafora za što točno? Sorry apsolutno se ne kužim u ništa vezano za internet,danas prvi put otvorio ovaj network info. Znači htio bih ping u doti2 sa nekih 38ms smanjiti na 20-15ms (tolko vidim imaju svi frendovi npr). Hoće li jači internet smanjiti ping

"fast/fast" je metafora za što točno? Sorry apsolutno se ne kužim u ništa vezano za internet,danas prvi put otvorio ovaj network info. Znači htio bih ping u doti2 sa nekih 38ms smanjiti na 20-15ms (tolko vidim imaju svi frendovi npr). Hoće li jači internet smanjiti ping
Dakle, trebao bi traziti SZK da ti puste profil bez interleaving delaya. Koliko znam, njihov SMC moze pustiti profil sa interleavingom od 1 ms, a ako zelis profil bez ikakvog delaya, to treba podesiti tehnicar fizicki na DSLAM-u.

Dakle, trebao bi traziti SZK da ti puste profil bez interleaving delaya. Koliko znam, njihov SMC moze pustiti profil sa interleavingom od 1 ms, a ako zelis profil bez ikakvog delaya, to treba podesiti tehnicar fizicki na DSLAM-u.
Potvrđujem. Trebalo je malo truda (na Optimi), poslije nekoliko mailova i poziva i odgovora da nesto takvo ne postoji, sam napokon dobio nekog tko zna sto radi, i za koji dan pingovi s 40 pali na 20.
Sad na VDSLu od Iskona sam od pocetka imao jako niski ping.

Potvrđujem. Trebalo je malo truda (na Optimi), poslije nekoliko mailova i poziva i odgovora da nesto takvo ne postoji, sam napokon dobio nekog tko zna sto radi, i za koji dan pingovi s 40 pali na 20.
Znaci da ih trazim da mi smanje interleaving delay? Jel bi bilo moguće povisit brzinu na 20/x i to sve s manjim pingom?
Mislim da je ping veci jer mi je signal rutera do mog odasiljaca 3/4 crtice.mozda bi i ruter trebalo zamijeniti..također, što je SZK i SMC?

Znaci da ih trazim da mi smanje interleaving delay? Jel bi bilo moguće povisit brzinu na 20/x i to sve s manjim pingom?
Mislim da je ping veci jer mi je signal rutera do mog odasiljaca 3/4 crtice.mozda bi i ruter trebalo zamijeniti..također, što je SZK i SMC?
SZK - služba za korisnike, studenti, s njima pričaš prek tel.
SMC - system management centre, bave se odradom zahtjeva, uključenja, isključenja usluga, provjera prijavljenih smetnji, podrška tehničarima na terenu, više manje čačkaju po svemu što se da rješavati udaljenim putem i što zaprime od SZK

SZK - služba za korisnike, studenti, s njima pričaš prek tel.
SMC - system management control, bave se odradom zahtjeva, uključenja, isključenja usluga, provjera prijavljenih smetnji, podrška tehničarima na terenu, više manje čačkaju po svemu što se da rješavati udaljenim putem i što zaprime od SZK
hvala puno ekipa, jako puno ste mi pomogli!

fast/fast je ovo gdje ti u routeru sad pise "interleaved/interleaved". U biti samo nacin kako podatci dolaze do tebe. Postoje raznorazne zastite na vezi da ne bi doslo do smetni/pucanja itd, to je jedna od njih. Svaka zastita ti povecava "ping" u biti, al na njega utjece valjda 100 stvari. Mislim da oni u szk te stvari zovu "gaming profil" :)
Trebalo bi te na vdsl prebacit za 20, al onda vjerojatno neces moc furat fast/fast. 3/4 "crtice" je cist ok signal.

fast/fast je ovo gdje ti u routeru sad pise "interleaved/interleaved". U biti samo nacin kako podatci dolaze do tebe. Postoje raznorazne zastite na vezi da ne bi doslo do smetni/pucanja itd, to je jedna od njih. Svaka zastita ti povecava "ping" u biti, al na njega utjece valjda 100 stvari. Mislim da oni u szk te stvari zovu "gaming profil" :)
Trebalo bi te na vdsl prebacit za 20, al onda vjerojatno neces moc furat fast/fast. 3/4 "crtice" je cist ok signal.
a jel se bolje prebacit na 20 ili maknut taj int. delay, obzirom da se redovito igra na dva kompa dota 2 (nema utjecaja na ping) a jedan drugi surfa npr.u biti jel onda manji porast pinga u igri ako netko gleda youtube ako imamo 20 paket u odnosu na 10

pa piše ti pod Attainable data rate
down 30 mbps
up 6 mbps

Pozdrav, možete li mi reć koliku bih najveću brzinu mogao imati? Trenutno imam 10 mbit/s
pa piše ti pod Attainable data rate
down 30 mbps
up 6 mbps

a jel se bolje prebacit na 20 ili maknut taj int. delay, obzirom da se redovito igra na dva kompa dota 2 (nema utjecaja na ping) a jedan drugi surfa npr.u biti jel onda manji porast pinga u igri ako netko gleda youtube ako imamo 20 paket u odnosu na 10
Nebi tebi trebao ni rast ping ako netko otvori nesto na youtube sastrane, osim ako veza nije skroz zakrcena pa se sve zagusilo, al kazes da cim se netko prikljuci ping skace. Ja bi uzeo vecu brzinu, ping je nesto sto je puno teze definirat sta stvara problem, al samo da se netko prikaci na router ne bi trebalo utjecat, ako ti je vdsl dostupan jel, posto pricaju da automatski sve prebacuju na vdsl, pa bi valjda i tebe prebacili ako je dostupan, nisam siguran.

ParametersDSL
DSL Operating ModeVDSL2
Path ModePTM
Stateonline
Training ResultShowtimeMode LO/I2L0VPI/VCI0/33
Parameters
UpstreamDownstreamActual Data Rate3135 kbps23319 kbps
Attainable Data Rate9972 kbps55842 kbps
SNR Margin20.3 dB19.0 dB
Signal Level6.3 dBm18.6 dBm
Line Attenuation0.0 dB20.4 dB
FEC Size1210Codeword Size6042Interleave Delay14
CRC Error Count331298
HEC Error Count013187
FEC Error Count21341052713
Zove me tehnicar sad i veli da on jos ipak nebi dizao brzinu,da vidimo kak se bude ponasalo u sljedecih mjesec dana pa ga nek nazovem onda....ono sto me brine je da su oni sad izmjerili propusnost od centrale malo vise od 30Mbps a meni atainable 55 na ruteru? Kak je to moguce ili me mulja? Duljina parice bi trebala biti 350m,tak su bar izmjerili kad smo uveli prikljucak na ovu adresu....

Na 350m ti bi jos i bolje parametre trebao imat. Po prikazanom nek on tebe odmah prebaci. Briga njih koju ti brzinu imas dok god se ne zalis, a na 20 ce ti bit stabilno i zato te preporuke. Samo ti trazi povecanje pa ces lako trazit smanjenje :) Naravno da mulja s 30mbita rofl :) Neda mu se bas radit.

Ćao ljudi. :)
Imam pitanje u vezi propusnosti linije.
Evo podatka:
noise margin upstream: 10 db
output power upstream: 11 db
attenuation upstream: 17 db
noise margin downstream: 6 db
output power downstream: 18 db
attenuation downstream: 19 db
Zanimaju me mišljenja. VDSL mi nije dostupan (vjerojatno do udaljenosti) i imam 10 mbit/s.
Ja sam se iznenadio jer je Line tako dobar jer je udaljenost dosta od centrale, bar računam od pošte, samo nisam siguran ako je tamo centrala. Noise margin dosta loše, zar ne?
Srdačan pozdrav.

Evo podatka:
Zanimaju me mišljenja. VDSL mi nije dostupan (vjerojatno do udaljenosti) i imam 10 mbit/s.
Ja sam se iznenadio jer je Line tako dobar jer je udaljenost dosta od centrale, bar računam od pošte, samo nisam siguran ako je tamo centrala. Noise margin dosta loše, zar ne?
Srdačan pozdrav.
Da, margina je vrlo vjerojatno tocno na targetu sada i vrlo vjerojatno ne moze nista bolje. Opet, obzirom na atenuaciju rekao bih da bi trebalo moci ici vise. Jesi li se oduvijek ovako spajao?

Evo podatka:
Srdačan pozdrav.
Da, margina je vrlo vjerojatno tocno na targetu sada i vrlo vjerojatno ne moze nista bolje. Opet, obzirom na atenuaciju rekao bih da bi trebalo moci ici vise. Jesi li se oduvijek ovako spajao?
Da, užasno mala... Trebalo bi biti dosta bolja. Na 19 db ne bi trebalo tako, pa je sigurno loše linije...
VDSL nema, i imam Iskon, a po brojkama je linija na 1300 m. Ovo mi je prvi put da na ovoj lokaciji imam ADSL.
Mislim, ovo je sigurno max jer mi nema VDSL (dok recimo u gradu ima), a najbolje da se zadovoljim ovime i čekam "next big thing". Jel?

Da, užasno mala... Trebalo bi biti dosta bolja. Na 19 db ne bi trebalo tako, pa je sigurno loše linije...
VDSL nema, i imam Iskon, a po brojkama je linija na 1300 m. Ovo mi je prvi put da na ovoj lokaciji imam ADSL.
Mislim, ovo je sigurno max jer mi nema VDSL (dok recimo u gradu ima), a najbolje da se zadovoljim ovime i čekam "next big thing". Jel?
Zasto je uzasno mala i ne bi trebalo tako? Max ti nije prikazan, i margina je dobra ako ti veza ne puca. Margina se moze, al i ne mora povecavat ako ima zalihe brzine (u velikom broju slucajeva se povecava), vec sam o tome pisao. Tako da ako imas ove podatke koje imas, mozes samo racunat da ti je veza dobra jer ti ne puca na 6db margini i to je sve. Ti na 19db atenuacije mozes imat vdsl. To da ti uz ove podatke imas prikazan maks koji je taman onoliki koliki ti je paket pusten, e onda mozemo pricat o veza valja/nevalja. Al ovako kad ne vidis nista od toga, taj zakljucak se ne moze izvuc (barem te podatke nisi tu stavio ako ih ti vidis)
Znaci da ponovim, potpuno je nebitno za tehnologiju dali si ti 10m od centrale i imas atenuaciju 19db, ili si 1300m od centrale i imas 19db atenuaciju ili si 1800m od centrale i imas atenuaciju 19db. Ti ces u svakom od tih slucajeva imat potpuno iste mogucnosti (dobro ajd ne bas potpuno iste jer ako je atenuacija uzrok kvara, ne mora pogadjat sve frekvencije isto kao i kad je zbog gubitaka zbog udaljenosti itd) vdsla. Ono sto mjenja fizicka udaljenost od centrale je da u odredjenim situacijama ta se atenuacija da popravit. U onom prvom ako si 10m od centrale i imas 19db atenuaciju se stanje moze popravit.
Ako nemas mogucnost vdsla ili su sva mjesta na kartici popunjena, ili ti opce vdsl nije dostupan tamo gdje si spojen. Al nije ni da ces se nesto previse usrecit, al opet, bolje ista nego nista, sigurno vise nego na adslu.

Lijep pozdrav ekipa, molim za pomoć.
Što je moguće i nemoguće na ovome? Imam 10/1 mbps paket iz tcoma bez max tva i slicnog, i internet je ok ali glavni problem mi je ping. Cim netko iz obitelji ode na fejs/random site ping poraste taman tolko da mi je ušasno neugodno igrat (oko 100 ms ping, a 35 je npr normalno) i sve se uzasno uspori, youtube i slicno.. navodno jos davno je tcom reko da nemamo dobre instalacije, te ako je tako i ako nemremo ic prek 10/1 što napraviti da se internet upgrade-a? dva kompa su spojena na wifi a jedan na ethernet. cim ovaj na ethernetu pocne nesto radit na netu ping podivlja totalno, zasto i kako to sprijeciti? To se ne desava kad netko radi na kompovima koji su spojeni na wifi (doduse ping ode +20 al zanemarivo u usporedbi kolko ode gore od ovog na ethernetu). Jel bi powerline pomogao?
Ruter je ZTE 931VII.
Ne kuzim se u dsl/vdsl i te stvari jer sam totalan noob sto se tice toga. Pa ako mozete laicki onako rec sta i kako poboljsat. Trazim pomoc ko god moze, glavni prioritet mi je ne-divljanje pinga te povecanje internet speeda tj kvalitete uglavnom (gaming)!
Hvala!
(P.S Slika iz rutera je slikana iz sporednog kompa koji je na ethernetu, ako to ista znaci)
Pozdrav još jednom, uspješno dignuta brzina na Turbo20 (vdsl), rekli su mi da par dana gledam kako ce mi raditi(za sad radi super), te su rekli nešto kao turbo30 ak sve radi kak treba? Zar je moguće na mojoj parici imat tu brzinu?

Moguće je da. Stavi sad sliku iz routera da vidimo kako je stanje na VDSLu.

Moguće je da. Stavi sad sliku iz routera da vidimo kako je stanje na VDSLu.
Budem stavio, ali još uvijek kolko sam testirao - kada se nešto uploada, znači ja limitiram brzinu na 5 kilobajta po sekundi (a imam upload speed 2mbps znači oko 200 KB/s), i ping divlja još uvijek 1000+ ms... ne znam kako da to sprijecim, znaci limitiram upload speed al svejedno

Profići, jel ovo sve unutar parametara za 350m zracne udaljenosti od DSLAM-a?
i da'l bi interleave mogao ic dolje, i da'l bi to pomoglo pingu?
dosad je bio 20/2 + iptvhd, prebaceno na 50 downlink + iptvsd, pa koliko prodje - prodje... samo treba par dana dok zavedu rikvest.

Može li ovo na 40mbps.Imam dva max tv na ovome.
Link Status Connected
Modulation Type VDSL2
Actual Rate (Up/Down) 3588/41471 kbps
Attainable Rate (Up/Down) 3588/44080 kbps
Noise Margin (Up/Down) 0/2.2 dB
Line Attenuation (Up/Down) 0/19.2 dB
Output Power (Up/Down) 7.4/19 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth (Up/Down) 12/367
Interleave Delay (Up/Down) 2/9 ms
INP (Up/Down) 0.5/2 symbols
Profile 8b
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors (Up/Down) 12/2265
FEC Errors (Up/Down) 4374/1344085990
HEC Errors (Up/Down) 0/64136
Sve ti stima s brojevima i dobro si razlucio koliko si od centrale. To naravno pretpostavlja da izmedju tebe i centrale nema los spoj koji povecava atenuaciju bezrazlozno tako da si sam sve vec shvatio. Od vdsl-a nista. Eventualno ako bi mozda h1 imao neki blizi izvod, onda da, al to neznam hoce li ti oni znat rec posto treba razlucit dal netko s kim pricas tocno zna sta prica i provjerio je gdje im je oprema, ili ti samo hoce prodat ugovor da si dobije bonus bez da ista provjerava jer ga nije briga :P