Kvaliteta DSL parice?

Koja je u stvari razlika između ADSL i VDSL profila?

Evo da javim samo da je smetnja rijesena tako sto je dosao mladi tcom tehnicar sa voljom za zivotom i radom za razliku od dinosaura koji su do sada dolazili. Prosli smo skupa do ormarica koji je star 30ak godina i zakrimpali direkt podzemni i zracni i isto napravili na stupu i u centrali dobro ocistili spoj.
Nema vise sumova i atenuacija stoji na 16,7 stalno a snr margina 8,5-9. Sta bi mogao ocekivati sa vdsl?
status na slici je trenutni a CRC-ovi su u zadnjih skoro pa 24 sata.
Šta se dešava sa gušenjem i atenuacijom pri prelasku na vdsl ali pri istoj brzini ?
Sad ti je onako kako si stavio da "veza valja" tako da je to valjda to. Sad samo da ostane. Pri prelasku na vdsl ti atenuacija raste, al u biti raste samo njena fizicka velicina, nemozes je usporedit s adslom (tipa na adslu imas 20, na vdsl 30 i sad mislis da imas "vise gusenja"). Mislim imas vise, al je na visim frekvencijama koje po adslu uopce nisi imao jer adsl ne radi s tim frekvencijama, tako da su ona uvijek tu i bila. Ako si shvatio sto sam htio rec.
gdje se može vidjeti da li sam na 8b ili 17a profilu? T-com vdsl speedport router
Mislim da on to ne prikazuje. Mozes pokusat razlucit preko omjera downloada/uploada eventualno.
Radi se o tome,i tražim vaše stručno mišljenje,da smo do jučer na t-comovom vadslu imali propusnost od 42-Mbit/s,a s prelaskom na iskon se brzina spustila na 30~35-Mbit/s, s time da smo računali na barem istu brzinu ili vecu,pošto smo uzeli paket od 50/10.
Pa me interesira da li je moguće ikako dobiti barem t-comovu brzinu od 40~Mbit/s?
Tesko. Ako ste poslovni korisnik ja bi trazio malo vecu podrsku od one obicne. Valjda vi kao poslovni imate neki drugi kontakt osim standardnog. Sto se tice propusnosti, ja sam na teorijama da se bolje parice cuvaju za tcom, al eto PC-strucnjak je bas u vezi toga pricao i kaze da je stvar u vecoj snazi koju salje tcom svojim korisnicima, a tebi je recimo ocitovanje taman da bi cak i moglo bit do toga (http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/kvaliteta-dsl-parice/4897559.aspx).
Innbox V45 Home Gateway AnnexA
udaljen od centrale 3km .... prije radilo sve normalno, zadnjih par tjedana katastrofalno.
ponudili su mi raskid ugovora jer nema pomoci.
nekidan mi mjerili brzinu download 7.5 mbs, a upload 0.07 mbs.... boze sacuvaj.
Stavi podatke parice.
Koja je u stvari razlika između ADSL i VDSL profila?
Nikakva? Jedni rade s adslom, drugi s vdslom i samim tim sadrze parametre za svaku od tih tehnologija, al tehnicki obnasaju istu funkciju.

Bok,
evo i mojih podataka u prilogu.
Živim u KZŽ nekih 40 km od Zg, na relativnoj osami, nekih 700m od centra mjesta (možda i nešto više) gdje se nalazi tel. centrala.
Moj problem je da mi internet (VIPnet) veza često puca i imam dojam da često ima veze s kretanjem osoba u određenom dijelu kuće.
Ponekad jednostavno puca svakih par minuta, bez obzira kreće li se netko u tom području ili ne.
Iz nekih prethodnih postova zaključio sam da je vjerojatno problem u kućnoj instalaciji koju je netko od "rođaka" provodio prije valjda 20ak godina .
No ipak me interesira vaše mišljenje.
Hvala

Bok,
evo i mojih podataka u prilogu.
Živim u KZŽ nekih 40 km od Zg, na relativnoj osami, nekih 700m od centra mjesta (možda i nešto više) gdje se nalazi tel. centrala.
Moj problem je da mi internet (VIPnet) veza često puca i imam dojam da često ima veze s kretanjem osoba u određenom dijelu kuće.
Ponekad jednostavno puca svakih par minuta, bez obzira kreće li se netko u tom području ili ne.
Iz nekih prethodnih postova zaključio sam da je vjerojatno problem u kućnoj instalaciji koju je netko od "rođaka" provodio prije valjda 20ak godina .
Hvala
Ima dosta errora u tako kratko vrijeme DSL uptimea. Tesko je opet znati gdje je tocno problem dok se ne napravi mjerenje na terenu. Opet, ako ti je moguce, predlozio bih ti da povuces UTP kabel od tavana ako se radi o zracnom dolazu dole do routera pa spojis na RJ11 kabel u router i vidis kako ce ti usluga tako raditi. Ako i dalje puca, nazovi tehnicku podrsku pa nek posalju nekog na teren.

@sandokan, hvala. Kuzim o cemo pricas.
Kakvu situaciju bi mogao ocekivati ako uvedu vdsl u odnosu na sad? Margina sitno preko 8,5 a gusenje 16,7 na 14200 kbps.
Max mjerena propusnost je 15,5 dok router pokazuje preko 19

Da li netko zna kako spojiti UTP kabel sa telefonskom žicom. Trenutno je samo UTP kabel ( dvije žive ) oguljeni i namotani na dvije telefonske žice.
Kupio bi UTP kabel i s jedne strane stavio RJ11 s druge strane spojio na telefonski kabel. Samo ne znam kakav priključak uzeti jer telefonski kabel ima tvrde žice. Ili kupiti neki ormarič tj. razvodnu kutiju ali u tome opet spoj ide namotavanjem žice na žicu.
Radi se o ovakvom kablu. http://www.bolha.com/telefonija/stacionarna-telefonija/oprema-za-telefone/samonosilni-telefonski-kabel-tk33u-1x4x08-mm-1296535610.html
http://www.njuskalo.hr/gradevinski-materijal/kabel-telefonski-samonosivi-32m-oglas-10868885

Da li netko zna kako spojiti UTP kabel sa telefonskom žicom. Trenutno je samo UTP kabel ( dvije žive ) oguljeni i namotani na dvije telefonske žice.
Kupio bi UTP kabel i s jedne strane stavio RJ11 s druge strane spojio na telefonski kabel. Samo ne znam kakav priključak uzeti jer telefonski kabel ima tvrde žice. Ili kupiti neki ormarič tj. razvodnu kutiju ali u tome opet spoj ide namotavanjem žice na žicu.
Radi se o ovakvom kablu. http://www.bolha.com/telefonija/stacionarna-telefonija/oprema-za-telefone/samonosilni-telefonski-kabel-tk33u-1x4x08-mm-1296535610.html
http://www.njuskalo.hr/gradevinski-materijal/kabel-telefonski-samonosivi-32m-oglas-10868885
A onak ke se to standardno radi?
Ugradiš telefonsku utičnicu u zid, u njoj se ovaj telefonski kabel pričvrsti za vijkom.
I onda samo napraviš RJ11 kabel koji ide od utičnice do modema.
Ak nećeš tak, onda je najbolji spoj zalemiti te žice. I staviti bužir na spojeve.

Telefonski kabel je di je ne mogu ga dovuči dolje jer nije u mojem vlasništu tj. od t-com. Jedino ako gore spojim telefonski kabel na utičnicu pa UTP kabel sa dva RJ11 jedna u utičnicu drugi u modem? Ovo za zalemiti ne znam kako bi jer UTP kabel ima malo žice to bi sve pregorjelo imam onu jaku lemilicu.
Zato pitam da li uzmem samo običnu utičnicu ili ima neka poseba baš da s jedne strane ima RJ11 ili RJ45 s druge strane da može telefonski kabel?

Telefonski kabel je di je ne mogu ga dovuči dolje jer nije u mojem vlasništu tj. od t-com. Jedino ako gore spojim telefonski kabel na utičnicu pa UTP kabel sa dva RJ11 jedna u utičnicu drugi u modem? Ovo za zalemiti ne znam kako bi jer UTP kabel ima malo žice to bi sve pregorjelo imam onu jaku lemilicu.
Zato pitam da li uzmem samo običnu utičnicu ili ima neka poseba baš da s jedne strane ima RJ11 ili RJ45 s druge strane da može telefonski kabel?
Hmmm.. nisam skužil situaciju, sorry

2,7km od cetrale,ali nešto su prčkali prije nije moglo ici preko 480 sad je 720KB/s,znači zanima me ako bi se minjala paraica i postavila minicentrala bi li mogao vući normalnih 15Mbit/s,mogu li ikako uključiti vdsl, jos sam na prastarom ruteru, slikam specse u pon kad dođe nova oprema.

Ne kuzim kako to da imas samo 50 kbps u upstreamu. Moja pretpostavka je da je neispravan HDF port ili meduveza MDF/HDF jer se jednom dogodila slicna stvar kad me zvao tehnicar. Jesu li probali zamijeniti taj port?

Inace taj innbox modem je uzas na daljim i zgusenim paricama imo ga i vratio nazad ja sam jos dalje od centrale od tebe inace koristim stari tp link td w8951nd s njim uvjek imam oko 5.5 mbs i uplaod 0.70mbs probaj taj modem nabavit pa probat

Ti moš dirat sve do kutije na tavanu ili gdje se već nalazi tj. HT je nadležan samo za kabel od stupa do tvoje kuće tj. do razvodne kutije, dalje ti kažu tehničari da si sam promjeniš a stp ili utp kabel možeš ili ufrkat ili zalemit na paricu a drugi dio kabela normalno krimpat na rj11

evo ga
EDIT: ne vidi se bas slika, pa evo link => parnica
parica. Po prikazanom ne izgleda to tako lose. Ocito ti parica nemoze drzat 5 db margine iako tu na prikazu nema bas gresaka nesto.
Odnesi router gore na tavan i spoji ga gore direktno pa vidi stanje bez da prvotno ulazes u kucne instalacije. Drzi tako ako mozes dan dva i vidi jel puca opet. Ako ti se cini da je stanje popravljeno "kad ljudi hodaju" onda mjenjaj stvari.
Kakvu situaciju bi mogao ocekivati ako uvedu vdsl u odnosu na sad? Margina sitno preko 8,5 a gusenje 16,7 na 14200 kbps.
Gledam ti onu sliku sta si stavio kad "valja". 17.7 atenuacije s 20db margine na pustenoj brzini od 7 i max od 19. To izgleda dobra linija. Kalkulator te baca na nekih 27 po vdslu, pa recimo da bi trebao moc bez problema 20mbita vuc. Ovo ostalo sta ide preko da bude plus. Tko ti je izmjerio max propusnost od 15.5 ? Jesi siguran da je mislio na max propusnost a ne na maksimum brzine koju mozes dobit pod adslom na 19 sync?
Nisam tocno shvatio. Trenutno je utp spojen na telefonski, i ti bi sad to ponovno spojio na isti nacin?
Ako paraice promjene i stave nove mini centrale bas za tebe ispred kuce uhvatit ces i 100mbita, al mislim da moras bit uporan na 0800 9000.
evo moja stara i nova situacija
Moram priznat, dosta losije od ocekivanog. Nisam mislio da ces 30 moc al ipak po ovome ispada da je jako lose. Na 15db adsl atenuacije ti da jedva 20mbita po vdslu uhvatis je stvarno jadno. Ja bi zvao da to netko jos dodje pogledat jer je to bas lose.

Ako paraice promjene i stave nove mini centrale bas za tebe ispred kuce uhvatit ces i 100mbita, al mislim da moras bit uporan na 0800 9000.
lose.a slusaj dogura san do ove brzine u dva tjedna,polako puzevim koracima do 2020 bi moga imat 20Mbita nastavin li ovako :)
edit nu slusaj mene paraica

Gledam ti onu sliku sta si stavio kad "valja". 17.7 atenuacije s 20db margine na pustenoj brzini od 7 i max od 19. To izgleda dobra linija. Kalkulator te baca na nekih 27 po vdslu, pa recimo da bi trebao moc bez problema 20mbita vuc. Ovo ostalo sta ide preko da bude plus. Tko ti je izmjerio max propusnost od 15.5 ? Jesi siguran da je mislio na max propusnost a ne na maksimum brzine koju mozes dobit pod adslom na 19 sync?
sad atenuacija ne mrda preko 16,7 a margina je najniže pala na 8.3.
Tehničar optimin se skopčao na liniju na utičnici sa acternom i rekao je da je max propusnost 15,5. Ne znam točno na šta je mislio.

Nisam tocno shvatio. Trenutno je utp spojen na telefonski, i ti bi sad to ponovno spojio na isti nacin?
da utp je spojeni na telefonski kabel. Ali kako sam napisa samo je namotana žica UTP kabla na žicu telefonskog kabla i to za vrijeme dolaska adsl u hrvatsku tako da je sve te instalacije dosta stare. Zato bi sve maknuo do telefonskog kabla. Pa bi treba ovako izgleda
Telefonski kabel - razvodna kutija - UTP kabel - modem
samo ne znam što staviti za razvodnu kutija kad telefonski kabel ima tvrde žice nisu mekane kao kod UTP kabla. Osim da kupim kako je savjetovao CyberDemonVZ utičnicu jednu stranu zašerafim telefonski kabel s druge strane stavim RJ11 ili RJ45 na UTP kabel pa stojim u utičnicu

Kako misliš utp žice su mekane, pa utp žica je od jednog komada i relativno je tvrda a žice od običnog kabela za telefon je od više tankih spletenih u jednu i ta je mekana

Vjerojatno misli na onu staru plavo-bijelu koja nije licna...

sad atenuacija ne mrda preko 16,7 a margina je najniže pala na 8.3.
Tehničar optimin se skopčao na liniju na utičnici sa acternom i rekao je da je max propusnost 15,5. Ne znam točno na šta je mislio.
Ako ti je max 15 na 16db atenuacije, to je dosta lose jer po tome 20mbita neces moc izvuc. Al ajmo vidjet jel to stvarno tako da nije mozda mislio ovo drugo iako bi acterna trebala bit oke mjerni uredjaj. Ti svakako zatrazi vdsl, ne vidim sto mozes izgubit.
da utp je spojeni na telefonski kabel. Ali kako sam napisa samo je namotana žica UTP kabla na žicu telefonskog kabla i to za vrijeme dolaska adsl u hrvatsku tako da je sve te instalacije dosta stare. Zato bi sve maknuo do telefonskog kabla. Pa bi treba ovako izgleda
Telefonski kabel - razvodna kutija - UTP kabel - modem
samo ne znam što staviti za razvodnu kutija kad telefonski kabel ima tvrde žice nisu mekane kao kod UTP kabla. Osim da kupim kako je savjetovao CyberDemonVZ utičnicu jednu stranu zašerafim telefonski kabel s druge strane stavim RJ11 ili RJ45 na UTP kabel pa stojim u utičnicu
Ako izolir nije prosviro to moze bit skroz ok spoj. Ako ne, napravi kako ti je on rekao. Uzmes uticnicu i s jedne strane ti je rj11 a s druge standardno "namotavanje" te bakrene zice oko vidice. Meni je tako ulaz u stan pa mi je max oko 108.
Ima li smisla trazit 20 download? Ili trazit VDSL nekog drugog operatera?
20 po adslu ? Ne. Malo si me zbunio s "trazit vdsl od nekog drugog". Sta nemozes na svome zatrazit vdsl? Jer nisi ni na svom ispu na vdslu. Ako ti tvoj ne pruza da, pokusaj se prebacit kod nekog tko pruza.

budem vidio dok ću otvoriti pa srediti kako se bude dalo. Možda bude bolje možda ne bude gore sigurno neće biti mislim u kvalitetni signala.

novi ruter,brzina jos tezi shit,obecali su barem 7,20
no nema veze,izgleda da je traljava parica,recite mi sto mogu ucinit da dignem jos? sadasnja 5,59
http://www.speedtest.net/my-result/5277159983
ajde sad mi barem otvara bugov forum normalno
PC-stručnjak posto radiš u struci očekujem tvoj skromni rezime

Opremam kuću i uskoro bi trebao provući kablove do mjesta gdje će mi biti tv i ostali uređaji pa me zanima da li ima kakve razlike u telefonskim kablovima (zbog interneta) i koji bi mi preporučili da odmah uradim sve kako spada? Hvala!

Provuci cat6 i miran si.
loše?
Pa nije tak lose. Max izgleda oke. Jedino dosta zastite po liniji ima al oke za tu razdaljinu izgleda.
Pa da nam stanje parice iz routera. Kako misliš nema pomoći? Jel bio neki pravi tehničar na terenu?
u samo zadnjih tjedan dana bilo ih je troje. ostale tjedne, mjesece da ti ne govorin.
ma google mi otvara po 30 sekundi, 1 minutu ma katastrofa.
jednom mi download 4 mbs, drugi put 1 mbs, ali upload nikad ne prelazi 0.1 mbs . ma katastrofa.
u petak iz optime, u ovaj ponedjeljak iz tcoma, i opet u srijedu iz optime (tada promijenili modem)
pitam ja danas njih na telefon, da jel mogu ja pripremit gostinjsku sobu za ove tehnicare, da uopce ne moraju ic doma, da mogu slobodno prespavat.
a meni covik iz optime kaze, a moj covik nema vam druge nego raskid. dok san bia na O2 surf paketima bilo super, otkad presa na TO2 totalno sranje.
kazu da me ne mogu vratit na O2 -.-