ivan.busic sri 19.8.2015 15:30

Nemam, cak ni telefon ne ide preko voipa.

Neznam vise, zovnem SZK, a oni tvrde da u trenutku kada radi speedtest da vucem 19.5 Mbps, a meni na laptopu, kompu i androidu (speedtest app) pokazuje 16.

Kada sam imao 10 brzinu pokazivalo je nesto preko 9, ali nisam htjeo radi manje od 1Mbps zvati ih. A tada sam imao 13.1 zagusenje, a skoro 18 marginu sa pustenih 11200 kbps.

1samek sri 19.8.2015 20:41

Pozdrav svima, korisnik sam Optima telekoma, defaultna 4 mbit brzina, zvao sam za povećanje na 10 + TV.

Korisnička služba mi je rekla da to neće ići tj ne garantiraju da bi to radilo.

Šaljem screenshot iz routera pa vas molim za mišljenje, da li su u pravu?

galinjo24 sri 19.8.2015 20:45
1samek kaže...

Pozdrav svima, korisnik sam Optima telekoma, defaultna 4 mbit brzina, zvao sam za povećanje na 10 + TV.

Korisnička služba mi je rekla da to neće ići tj ne garantiraju da bi to radilo.

Šaljem screenshot iz routera pa vas molim za mišljenje, da li su u pravu?

Dosta si daleko od centrale..ali msm da bi se moglo navuci 15mb

sandokan111 čet 20.8.2015 03:24
ivan.busic kaže...

Nemam, cak ni telefon ne ide preko voipa.

Neznam vise, zovnem SZK, a oni tvrde da u trenutku kada radi speedtest da vucem 19.5 Mbps, a meni na laptopu, kompu i androidu (speedtest app) pokazuje 16.

Kada sam imao 10 brzinu pokazivalo je nesto preko 9, ali nisam htjeo radi manje od 1Mbps zvati ih. A tada sam imao 13.1 zagusenje, a skoro 18 marginu sa pustenih 11200 kbps.

Jesi probao bas povuc download nekog binary filea s nekim download managerom koji moze to multithreded vuc? Nesto tipa flashget? Ajd pokusaj tako, nadjes neki test file i pokusas. Trebao bi dobit oko 2.3, 2.4MB/s ako je tako kako govore oni u szk. Cisto da budes siguran da nije nesto do tebe. Al i sam znas da i ako je 16 da se neces moc zalit. Nemoj se zamarat marginom, a gusenje ti je ostalo isto koliko vidim. Tebi je po prikazanom sa slike stvarno pusteno maksimalno. Zato vidi ovo jos cisto da budes siguran.

PC - stručnjak čet 20.8.2015 07:24

Da bi imo nekih 19 Mbita u downstreamu modem mora bit sinkroniziran na 22 i neszo Mbita, na 19.5 sinkronizorano se dobije oko 17 Mbita, s 11200 neki 9.5 Mbita itd. Na ono na sto se modem uhvati imate jos pad od oko 2 Mbita. Zato su profili uvijek veci od brzine koju zatrazis, za cistih 4 Mbita profil je od 5 Mbita.

ve07 čet 20.8.2015 10:32

pozdrav molila bih znance koji bi mogli da mi kazu stanje moje parice,htjela sam povecati brzinu zbog lose kvalitete skaypa i ispada da nemam tehnicki mogucnosti,kad nas je vise na internetu dosta nam puca veza

sandokan111 čet 20.8.2015 16:56

Nije overhead bas 2mbita, niti se on obicno prikazuje u syncu. Ako nema punih 20 onda mu je lose namjesten profil. Ako mu pogledas pusteno i moguce, razlika je nekih 1mbita, i to obicno ostavljaju za overhead, jer da nije bi mu stavili max sync. S tim da je njemu pusteno 20, a on prima 16. U bilokojem slucaju se nece moc zalit.

Ag008 čet 20.8.2015 17:34
Cromaki kaže...

Prijateljeva parica, tu bi išlo 30/5 ako je dostupan VDSL, ne ?

Da, išlo bi vjerojatno (po atenuaciji- tj maloj udaljenosti od centrale). Samo što je trenutno pušteno? ADSL 10Mbps? Jer je dosta niska margina a i max nije baš nešto.

Cromaki čet 20.8.2015 17:54

Nebih znao na koju je centralu spojen jer živi negdje na gornjem zametu, bio sam jednom kod njega ali nemogu se više sjetiti gdje točno stanuje. 

Ja sam ga pitao da pošalje ss samo da vidim kakvo je stanje.

ivan.busic čet 20.8.2015 18:40
sandokan111 kaže...

Nije overhead bas 2mbita, niti se on obicno prikazuje u syncu. Ako nema punih 20 onda mu je lose namjesten profil. Ako mu pogledas pusteno i moguce, razlika je nekih 1mbita, i to obicno ostavljaju za overhead, jer da nije bi mu stavili max sync. S tim da je njemu pusteno 20, a on prima 16. U bilokojem slucaju se nece moc zalit.

FlashGet na test file većinom pokazuje 2 Mbps, a nekad spusti na min 1.7, a digne max 2.2. Skidao je 8 i pol minuta 1 GB.

Zvali su me iz optime, navodno tehničari kažu da je 16 Mbps max za moju paricu, a ženska prije nje tvrdi da vučem nešto preko 19 Mbps u trenutku kada radim speedtest.

Uglavnom ponudila mi je da se vratim na 10 Mbps brzinu ili ostanem na 16 Mbps.

Probao sam zamjeniti tel. kabel do modema, čak i LAN kabel. Jedino mi preostaje još spojit modem direktno na paricu na tavanu i eventualno komp spojiti LAN-om da isključim laptop.

PC - stručnjak čet 20.8.2015 22:36

16 je max da bude stabilno. I pad je dobrani spram profila. Nikad nisam na terenu vidio da je pad oko 1 Mbit spram profila.
Danas sam bas imo slucaj, covijek na speedtestu mjeru uvijek 4 Mbita, profil pusten 13.2 Mbita znaci mora ic oko 11, covijek mjerio zicno i bezicno njemu isto.
Doso ja s svojim laptopom, spojio se zicno, mjerim 10.53 Mbita, spojim se bezicno i odemo u prostoriju di njegov laptip, meni isto.
A njemu mjeri uvijek 4 i to to.
Znaci da njegovo racunalo nije nesto ispravno i to to.

McNEKONTROLIK pet 21.8.2015 16:52

šta kažeta na ove parametre, t com kaže da je pustio 10 mbit ali ja nikako nemogu izvuci više od 4 mbita nina torentu ni na speed testu ni okla ni t com probano više desetaka puta i uzastopno i nakon nekog vremena a sam sam na wlan s laptopom ni jedan mob nije priključen...

koje parametre treba gledati na parici da se vidi kolika može biti maximalna brzina i kvaliteta parice  tj. šta koji parametri znače

jel postoji ovdje opcija za vdsl???

hvala

i da ruter je thomson st 780

ivan.busic pet 21.8.2015 17:44
ivan.busic kaže...

FlashGet na test file većinom pokazuje 2 Mbps, a nekad spusti na min 1.7, a digne max 2.2. Skidao je 8 i pol minuta 1 GB.

Zvali su me iz optime, navodno tehničari kažu da je 16 Mbps max za moju paricu, a ženska prije nje tvrdi da vučem nešto preko 19 Mbps u trenutku kada radim speedtest.

Uglavnom ponudila mi je da se vratim na 10 Mbps brzinu ili ostanem na 16 Mbps.

Probao sam zamjeniti tel. kabel do modema, čak i LAN kabel. Jedino mi preostaje još spojit modem direktno na paricu na tavanu i eventualno komp spojiti LAN-om da isključim laptop.

Jučer sam probao spajati direkt na paricu modem na tavanu, a danas sam komp nosio na kat da probam, čak sam i bez splittera spajao. Tako da sada ostaje jedino defektan modem ili su me ograničili na portu do samo 16 Mbps.

Sumnjam da je toliki gubitak, jer kada sam imao pušteno 11200 kbps na wifi mi očitavalo 9.5 Mbps preko speedtesta. Sada mi je samo žao što nisam preko žice mjerio pa provjerio.

Nema mi nikakve logike da je toliki gubitak sa puštenih skoro 20 Mbps, a da imam 16 Mbps. Nisam ni očekivao 20, ali realno je trebalo biti preko 18 Mbps

Nije nego pet 21.8.2015 22:25
ivan.busic kaže...

Sumnjam da je toliki gubitak, jer kada sam imao pušteno 11200 kbps na wifi mi očitavalo 9.5 Mbps preko speedtesta. Sada mi je samo žao što nisam preko žice mjerio pa provjerio.

Nema mi nikakve logike da je toliki gubitak sa puštenih skoro 20 Mbps, a da imam 16 Mbps. Nisam ni očekivao 20, ali realno je trebalo biti preko 18 Mbps

Trenutno imam pustenih 11200 i zicno na speedtestu ravnih 9.5 Mbps, neovisno o serveru. Download fileova bude cca 1150 KBps. Btw imas pp.
Parametri, Downstream / Upstream:

SNR Margin:

13.0 / 7.5db

Line Attenuation:

17.0 / 9.3db

Data Rate:

11200 / 882 kbps

sandokan111 sub 22.8.2015 14:04
PC - stručnjak kaže...
16 je max da bude stabilno. I pad je dobrani spram profila. Nikad nisam na terenu vidio da je pad oko 1 Mbit spram profila.
Danas sam bas imo slucaj, covijek na speedtestu mjeru uvijek 4 Mbita, profil pusten 13.2 Mbita znaci mora ic oko 11, covijek mjerio zicno i bezicno njemu isto.
Doso ja s svojim laptopom, spojio se zicno, mjerim 10.53 Mbita, spojim se bezicno i odemo u prostoriju di njegov laptip, meni isto.
A njemu mjeri uvijek 4 i to to.
Znaci da njegovo racunalo nije nesto ispravno i to to.

Nije 16 max da bude stabilno. I neznam kako nisi vidio pad od 1mbita da bude stabilno kad je tako na svim recimo brzinama od 4mbita, gdje je pusteno oko 4.9 (tako je recimo moj slucaj bio). Istrazio sam malo o cemu se tu radi i u biti profili su namjesteni u odnosu na pustenu brzinu po vec odredjenim tablicama, a nasi tehnicari samo slijede to vec navedeno. Malo sam gledao u cemu je problem i tu je dobro objasnjeno http://www.kitz.co.uk/adsl/IPprofile.htm. Ako pogledas, kad tamo upises njegov speed, pokazuje mu profil od 17mbita. Al ako upises brzinu od 4.9 koliko je meni bilo, prikazuje 4mbita. Tek se na vdsl/fttx stavlja 96.69% od syncspeeda. Tako da nije to radi overheada vec radi predodredjenih profila koje su nasi samo iskopirali.

A ovo s racunalima me sjetilo na iskustvo s tehnicarem. Kod mene je dosao tehnicar 3 puta. 2 puta je bio problem i na njegovom kompu, i onda jednom nije bio problem kod njega i samo je zakljucio da je do moga kompa :))))) A to sto je prva 2 puta i kod njega bio problem to nema veze :) Nije to neka bas dijagnoza.

ivan.busic kaže...

Normalno da nije toliki gubitak, nego si jednostavno ogranicen profilom jer eto..

PC - stručnjak sub 22.8.2015 14:59

Kod mene doma je profil 22 Mbita na ht ericsson dslamu i na speedtestu mjerim 18.7 Mbita, sa 16 Mbita profilom mjerim 14 Mbita i tako je ostavljeno jer je najstabilnije. Tako da sto je veci profil dobis i vecu razliku od pustene i na speedtestu.

U cemu je fora neznam, al tak je, neko ko je te profile kreirao zna sto je postavljeno i sto radi.

MSN sub 22.8.2015 22:56

Prijatelj uzeo net kod t-coma, pa mu dali krivi router, koji ne podržava vdsl, pa sada mora cekat da mu posalju drugi. Pa nas u meduvremenu zanima kolika mi max brzinu mogao ocekivat.

Ovo su podaci koje vidimo na ovom routeru(neki stari speedtouch dali :D )

Output Power (Up/Down) [dBm]:-3,4294967291 / 0,4294967291

Line Attenuation (Up/Down) [dB]:7,5 / 12,5

SN Margin (Up/Down) [dB]:12,0 / 11,5

sandokan111 ned 23.8.2015 01:24
PC - stručnjak kaže...
Kod mene doma je profil 22 Mbita na ht ericsson dslamu i na speedtestu mjerim 18.7 Mbita, sa 16 Mbita profilom mjerim 14 Mbita i tako je ostavljeno jer je najstabilnije. Tako da sto je veci profil dobis i vecu razliku od pustene i na speedtestu.

U cemu je fora neznam, al tak je, neko ko je te profile kreirao zna sto je postavljeno i sto radi.

Pa to je to. Stavi na onaj link 22 i ispadne ti 19mbita. Neznam ni ja tko ih je kreirao, ali se ocito podudara s one stranice. Ali je indikativno da tamo pise "old", a stranica je sama po sebi davno pisana, ipak su se neke stvari promjenile. Nekako sam ocekivao da ce tcom sam svoje profile kreirat u ovisnosti o nasim karakteristikama. Isto tako tamo stavi 4.9 i pise ti 4 (ovako je meni bilo postavljeno).

MSN kaže...

Prijatelj uzeo net kod t-coma, pa mu dali krivi router, koji ne podržava vdsl, pa sada mora cekat da mu posalju drugi. Pa nas u meduvremenu zanima kolika mi max brzinu mogao ocekivat.

Ovo su podaci koje vidimo na ovom routeru(neki stari speedtouch dali :D )

Output Power (Up/Down) [dBm]:-3,4294967291 / 0,4294967291

Line Attenuation (Up/Down) [dB]:7,5 / 12,5

SN Margin (Up/Down) [dB]:12,0 / 11,5

Imat ce valjda oko 30/40 ovisno koji je paket uzeo, dal ima tv i slicno.

ivan.busic pet 28.8.2015 11:33
sandokan111 kaže...
PC - stručnjak kaže...

Pa to je to. Stavi na onaj link 22 i ispadne ti 19mbita. Neznam ni ja tko ih je kreirao, ali se ocito podudara s one stranice. Ali je indikativno da tamo pise "old", a stranica je sama po sebi davno pisana, ipak su se neke stvari promjenile. Nekako sam ocekivao da ce tcom sam svoje profile kreirat u ovisnosti o nasim karakteristikama. Isto tako tamo stavi 4.9 i pise ti 4 (ovako je meni bilo postavljeno)

Zvao sam SZK nekoliko puta, ali svi vide da je pusten 20000 IP profil. Tehnicari tvrde da mi parica nije bas najbolja, a modem se sinkronizira na 19.5 Mbps hehe.

Nude mi VDSL preko bitstreama. 50 kn skuplji paket radi +4 Mbps downloada i +0.25 Mbps uploada se definitivno ne isplati.