Kvaliteta DSL parice?

Optima koristi na svom dslamu Annex A i Annex M, Annex M tamo di je potreban veci upload ali na malim udaljenostima, jedina glupost je sto u uputama kad netko ima smetnju pise da se stavi annex M sto je ogromna glupost.

Pozdrav svima, opet ja na ovoj temi...
Prije dva dana iskočila mi je obavijest kad sam upalio Firefox a na njoj je pisalo nešto u stilu da moram upisati svoj broj telefona kako bi me prebacili na VOIP i kako će mi tehničar pomoći sa spajanjem ako ću imati problema, što sam ja i prihvatio i nazvao ih na ponuđen broj kako bi mi ga poslali (jer otkud mi 10 metara kabla da sve to pospajam, je l'). Tehničar je došao u roku od dva sata i rekao kako će mi zamijeniti starog Thomsona TG782i zbog toga što je star i što oni u centrali vide da imam nekakve prekide (to mi malo i ne drži vodu jer je sve radilo perfektno, ali...). Dao mi je onaj novi crni ADB i u njega spojili VOIP i sve je proradilo vrlo brzo, sve lampice svijetle, internet i telefon normalno rade.
Saznao sam administratorsku lozinku i našao dio koji se tiče kvalitete DSL linije, nešto slično onome što je imao stari Thomson... I sad, pošto sam napravio screenshot te sekcije oko tjedan dana prije nego što su mi zamijenili ruter imam s čime usporediti podatke koje sada dobivam u ADB-u. Imam osjećaj da su nešto slabiji nego što je to bilo prije (a ovaj ruter je kao bolji i noviji...), ali zato stavljam obje slike u ovu temu da biste vi mogli usporediti, ako nađete vremena ili volje. Napominjem da imam paket 4 Mb/s, nemam MAXtv nego samo telefon. Htio bih u bližoj budućnosti uzeti 10 Mb/s i MAXtv pa me zanima je li s ovim parametrima u ADB-u to moguće?
Zahvaljujem! :-)

Moguće je jer ti ruter mjeri propusnost parice od 20mbita što je dosta i za VOIP,10Mbiit net,te MaxTV

Vise manje ti je to isto, ako nisi vidio pusten ti je veci profil, zbog voipa naravo i tu ti je malo margina pala dolje, takonda sve je to uredu, identicno bi bilo da su na tg782i pustili voip profil.

A je li ta margina još uvijek dobra ili je sad to dosta slabije? Je li normalno da ta margina toliko pada ili to znači da nešto s paricom nije u redu? Što se tiče povećanja profila, kad su to oni uopće napravili? Automatski kada sam upisao broj u onaj obrazac na internetu (jer mi se tad prekinuo telefon preko splittera dok nije tehničar to spojio na ruter) ili je to isto tehničar napravio usput na centrali? I još jedno pitanje... Je li mudro što sam pustio da mi promijene Thomsona s ADB-om ili sam se zeznuo? Hvala! :)
EDIT: Mislim, zar taj Thomson ne radi s VOIP-om (ti si napisao da radi) ili radi slabije nego što to radi ovaj ADB? Je li stvarno moguće da njima u centrali piše da ruter prekida a meni je sve radilo savršeno, brzo, nikad nije pukla veza, a podizao je vezu puno brže nego ovaj ADB kad bih ga isključio.

Margina ti je dobra i samo je malo manja nista bitno. Sve iznad 6 dB je vec dobro. Profil ti se promjenio onda kad ti je aktiviran VOIP. TG782i podrzava voip i radi dobro, no iz nekog razloga nekad se nezeli nadogradit na novi FW i iz acs-a povuc potrebne profile, pa se zamjeni s drugim.
Na DSLAM kontroli pise sve o vezi, kakav je veza kakvih gresaka ima itd.
Nije problem sto si dobio ADB-a, ja ga koristim vec par mjeseci, i ja tvrdim sa je to najbolji modem koji sam do sad imao. Bazirani su oba na BCM chipsetu, tako da to radi jako dobro i stabilno.
A ako si vidio kad si se logiro kao admin da ima jako puno postavki i mogucnosti sto s tg782i nije slucaj.

Na DSLAM kontroli pise sve o vezi, kakav je veza kakvih gresaka ima itd.
Nije problem sto si dobio ADB-a, ja ga koristim vec par mjeseci, i ja tvrdim sa je to najbolji modem koji sam do sad imao. Bazirani su oba na BCM chipsetu, tako da to radi jako dobro i stabilno.
A ako si vidio kad si se logiro kao admin da ima jako puno postavki i mogucnosti sto s tg782i nije slucaj.
A ovaj ADB već ima ugrađene te profile kad je odmah proradio? Uglavnom, malo sam se bunio na tu promjenu rutera pa je tehničar kasnije nabrzinu isprobao staviti Thomsona i uštekati telefon u njega, ali rekao je da ne radi kako treba i da ima nekakve smetnje te da će mi ostaviti ADB. Kažem, to mi je čudno jer mi se već prije godinu dana pojavila obavijest o prelasku na VOIP i tada mi se upalila Phone1 lampica ali sam ja to par dana zaredom odbijao pa se ta lampica ugasila sve do prije tri dana, kad se više nije mogao odbiti VOIP a Phone1 lampica mi se opet upalila. Malo me je frka što mi je odavno istekao ugovor (onaj od dvije godine) pa je TG782i bio moj a ovaj ADB sad nije moj, a i da mi ne bi što naplatili pošto su mi to mijenjali dok nisam pod ugovorom.
Za ADB mi se čini da ima više postavki i da ima bolje (na kraju krajeva ljepše) sučelje, a i na oko je ljepši (crni, nema antenu...) ali mu treba puno dulje da podigne mrežu kad ga isključim nego što je to stvar s Thomsonom a i čini mi se da je nešto slabije izrade - ovo drugo je i manje bitno. Možda je dobra stvar što je taj ADB ruter noviji nego Thomson (je li uopće noviji?) i što će možda dobiti još koji FW upgrade ili nešto slično. Jedino mi se isto tako čini da je i slabijeg hardvera kad je sav nekako manji i manje robusan od Thomsona - nema onih velikih otvora za hlađenje i slično, ali tko zna, možda je ipak bolji...
EDIT: I čini mi se da sam u Thomsonu vidio popis poziva s VOIP-a (samo tad nisam imao VOIP), a da ADB to nema... Šteta.
EDIT2: Primijetio sam da kod svakog zvanja lampica na kojoj je nacrtan telefon na ruteru žmiga, a u "Loggingu" mi se kod svake uspostave poziva i prekida poziva napiše nekakav Error, a zanimljivo je da mi to može služiti kao internetsko praćenje vrjemena poziva - kad se uspostavi veza pojavi se Error s vremenom uspostave, a kod prekida pojavi se Error s vremenom prekida, ali me to malo brine jer dosta često koristim telefon... Error glasi ovako (samo naravno svaki put s drugim vremenom), a pokazuje ih se dosta u Logu, zatrpan sam tim errorima:
20/02/2014 16:07:36 VoIP Error AEP ENDPT - Returning conf 0 for 0
20/02/2014 16:07:34 VoIP Error AEP ENDPT - Returning conf 0 for 0
20/02/2014 16:07:19 VoIP Error AEP ENDPT - Returning conf 0 for 0

ADB je hardverski napredniji modem, ima novi BCM chipset ima podrsku za wifi N standard, manji je jer su novije komponente a zbog proizvodnih procesa su one manje.
Errori te ne moraju brinut jer tebi nist ne znace jer i ovako i onako u admin sucelje nebi trebo zagledat.
Sporije se podize jer je baziran na linuxu.
Sam uređaj je dobar i tu ja nemam prigovora.
Tg782i nije bio tvoj jer kod tcoma nema veze istek ugovor s modemom. Modem je uvijek njiho bio ti ili nebio pod ugovornom obvezom.
Ti uvijeti vrijede od 10. Mjeseca 2009.
Jedino zyxel i kasda modemi su u vlasnistvu korisnika svi ostali modemi koji imaju podrsku za VOIP su tcomovu.
Ovaj ti nitko nece naplatit niti ista. Sve ostaje ko i do sad u slucaju raskida modem se vraca i to je to.

Errori te ne moraju brinut jer tebi nist ne znace jer i ovako i onako u admin sucelje nebi trebo zagledat.
Sporije se podize jer je baziran na linuxu.
Sam uređaj je dobar i tu ja nemam prigovora.
Tg782i nije bio tvoj jer kod tcoma nema veze istek ugovor s modemom. Modem je uvijek njiho bio ti ili nebio pod ugovornom obvezom.
Ti uvijeti vrijede od 10. Mjeseca 2009.
Jedino zyxel i kasda modemi su u vlasnistvu korisnika svi ostali modemi koji imaju podrsku za VOIP su tcomovu.
Ovaj ti nitko nece naplatit niti ista. Sve ostaje ko i do sad u slucaju raskida modem se vraca i to je to.
Ma da, ali što ti errori znače - brine me ako je to nešto vezano uz moju liniju ili ako to može dovesti do gubitka telefona - on mi je dosta važan. Znaš li možda zašto se ti errori događaju, tj. što oni predstavljaju? Ako to nije nekakva poslovna tajna ili što već, pošto si dosta upućen u te HT-ove tehnikalije. A kad smo već kod admin sučelja, je li uopće zabranjeno ako me netko iz centrale, tehničar ili tko već, "ulovi" da prtljam po njemu. Imam stvarno dosta errora u tom Loggingu i to me dosta brine...

Nije zabranjeno, ali nije preporucljivo jer ako nesto diras po voip postavkam, PVC portovima ostat ces bez telefona, zato najbolje nist dirat u adminu.
Errori u ADB-u nist ne znace predstavljaju kraj poziva i slicno, npr. On ti prijavljuje gresku da nista nije spojeno u LAN2 port ako nije to su neke njegove provjere koje tebi nista ne znace, i ako radi, a radi nebrini se, to su ti plug and play modemi, tako su konfigurirani da ga stavis on povuce podatke o tvojoj liniji i to je to nikakva interakcija korisnika nije potrebna.

Aha, dobro onda, to mi je jedino bitno... A bavi li se HT tim errorima u Loggingu ili to uopće ne gledaju?

Ne bavi se, jer modem to glupo predstavlja, nijeto ono error nesto nevalja vec obavijest da je nesto prekinuto sto je trajalo. Glupo je napisano.

Trenutno sam na 4Mbit + Maxtv + Voip.
Da li sa ovim stanjem mogu preći na 20Mbit + Maxtv + Voip?
Mogao bi bez problema s tim da bi dobio nekih 17 Mbita bi ti bio internet, a ostalo bi ošlo za MAXTV i VOIP, s tim ako tvoja centrala ima VDSL DSLAM, onda bi dobio full 20 Mbita, i sve ostalo bi radilo bez greške. I da došli bi ti promjenit modem.

Zašto je potrebno mijenjanje modema?

Zato sto ako ti je VDSL dostupan tg782i ne podrzava pa ce ti dat tg788vn ili nekog ZTE-a, ovisi sto imaju.

sta ovo znaci i kako popraviti?
upozorenje! moguce je da je ICMP promet na vašoj mreži onemogucen

Evo i mojih podataka: http://www.speedtest.net/my-result/3327145054
Uglavnom imam problem s lagom u online igrama (najcesce igram WoT,ping mi je u najboljem slucaju oko 80,a oni kazu da nisu u pitanju njihovi serveri). Imam prastari router Thomson st780. Cini mi se da su mi Margin i Attenuation OK,al brine me output power.

Prikazuje ti krive vrijednosti output powera. Za ping nazovi SZK i reci da ti isključe interleaving.

Zvao sam danas da mi povećaju brzinu interneta pošto sam vidio da imaju ponudu da povećaju iduća 2 mjeseca po cijeni osnovne brzine. I tako kaže meni ženska da zbog instalacija ne mogu povećati brzinu. Također svako par mjeseci bude veći kvar, koji otklone nakon par dana i što je najgore znaju točno gdje je kvar svaki put. Jednom mi je rekao čovjek da svaki put valjda skrate te žice umjesto da zamijene taj ormarić što zahtjeva veće radove. Zanima me kad bi prešao kod nekog drugog, bi li mogao imati veću brzinu tj. je li to ide preko njih (t-coma)? Btw. iz Solina sam.
I evo slika

Modem je Siemens SX763, kućne instalacije su u savršenom stanju, parica baš i ne, ali to nije do mene...
Zanima me da li mogu na ovome izvući 10miba (sada imam 4mbita, samo net+tel)?
Downstream rate: 3584 kbps
Upstream rate: 574 kbps
PPPoE pass-through: Disabled
ADSL Line
Status: Cable connected
Line mode: ADSL2+
Maximum line rate: 8560 kbps (downstream) / 1003 kbps (upstream)
Noise margin: 12.3 dB (downstream) / 12 dB (upstream)
Line attenuation: 38.7 dB (downstream) / 24.3 dB (upstream)
Output power: 9.2 dBm (downstream) / 5.2 dBm (upstream)

10mbit ti je maksimalna idealna propusnost parice s obzirom na attentuation koji ti je velik.

Ta tome mozes izvuc maximalno 8 Mbita uz nisku marginu 6-8 dB, da imas tg782i radilo bi ti stabilno i bez problema, ovako je upitno.

Posto sam jako daleko od centrale a i infrastruktura je stara... Margine mi po noci padaju (2:00) na 6.4 a po danu su oko 10 sto mi nikako nije jasno zasto je tako.
Spojio sam direktno kabel na krovu u router i izbjego ista sto bi moglo utjecati na adsl. Da pace dobri decki iz t-com-a su cak maknuli i osigurace u na stupu i prebrikali direkt.
Imam up to 10Mb/sec (LOL) no spojen sam na 7.5 s niskim marginama. Prije par godina imao sam super adsl no vjerojatno kako su se ostali prikapcali na glavni vod meni je sve gore. Eh sad pitanje!?
Invenstiro bi u dobar modem ili router iako mi router kao takav ne treba (da ne objasnjavm zasto); koji bi mi uredaj preporucili da stvarno izvlaci maximum maximuma...
Glupo mi se zaletiti i kupiti nesto krivo, dal se mozda netko bavio tim problemom...

Od onog sto moues kupit u HR neces kupit nista dobro, a bogme niti bolje od onog sto HT daje.
Za takve parice najbolji je thomson TG782i i bolje nema, on ima odlican modem koji na losim vezama radi jako dobro.
Zanimljivo je da taj modem se bez problema uhvati na margini 3-4, gusenju 70-90 dB, je da je brizna koma, ali modem se dogovorio s DSLAM-om, s ostalim modemima to nije moguce.

Hvala na odgovoru, nije mi problem nista nabaviti samo je pitanje sto...
Imam sx763 zbog par opcija koje on nudi... No ako kazes da je 782 bolji imam i njega... vrijedi probati, ubit cu t-comov firmware pa cu vidjeti dal imam bolje rezultate...
Posaljem dojmove cim nadem vremena da to slozim...

Ne razumijem se baš najbolje u xdsl infrastrukturu, ali ajmo teoretski: sada sam na t-comu. Da li bi situacija bila drugačija sa atenuacijom i snr marginama, kada bih se prebacio npr na amis. Imaju vlastitu infrastrukturu dostupnu kod mene. U slučaju da je DSLAM bliže, možda nekakav remote ormar il što već, da li to podrazumjeva automatski drugu paricu ili kako to mijenja cijelu situaciju? Kada ISP kaže da ima vlastitu infrastrukturu u području - to podrazumjeva samo vlastiti dslam i ništa drugo ili?

Da kad kaze ima vlastitu infrastrukturu, ako se radi o DSL-u onda ima samo svoj MDF, koji se nalazi negdje u ustoj zgradi kao i HT-ov ili u neposrednoj blizini.
Tako da zice su ti vani opet iste, samo je DSLAM drugi nad kojim potpunu kontrolu ima ISP cije je MDF.

Ma drage volje bi ja amis, eh da mi do amisa doc ha ha ha...
udaljen sam od centrale cca 5km. optikom su spojene samo centrale sto je obecavajuce, ali sumljam da ce vuci optiku za moj kraj gdje je cca 1000 pretplatnika na sirokom podrucju. mozda za 20 godina, iako je u susjednom selu povucena optika po stupovima :P
imam jako puno WLAN-a povucenog, korz 5km mrezu gdje se spaja vise adsl prikljucaka i radi se load balancing pa se spaja vise korisnika i sve to nekako funcionira dovoljno brzo, ali kad imas problem na jednoj liniji onda zivcira...
trebao bi se raspitati sto to tocno odasiljaci i veze nude i za koju cijenu. Mozda ako netko zna info neka podijeli.
popravi spojeve (kako bi se margina povećala), nakon toga ugasi i upali router i ako se brzina ne vrati, prijavi kvar. vjerojatno ti je podešen krivi profil na dslamu. kad ih nazoveš traži da ti smanje račun iako sumnjam da će to proć (njihova politika 5 -10 mbps)