Iskon "iskustvo"!

Ti bi trebao biti oko 1325 m od centrale. (18.3 dB downstream attenuation)
Max. propusnost za download ~24.6 mbps.
Kod mene je udaljenost 1200m (16.3 dB downstream attenuation)
Max. propusnost mi je 29 mbps.
Zovi tehničku službu pa se raspitaj malo, ili ti je loša parica pa nemože više potegnuti ili nešto treće.

Ti bi trebao biti oko 1325 m od centrale. (18.3 dB downstream attenuation)
Max. propusnost za download ~24.6 mbps.
Kod mene je udaljenost 1200m (16.3 dB downstream attenuation)
Max. propusnost mi je 29 mbps.
Zovi tehničku službu pa se raspitaj malo, ili ti je loša parica pa nemože više potegnuti ili nešto treće.
ništa ne škodi zvati i pitati
kod mene: Attainable Net Data Rate: 8.757 Mbps UL 38.736 Mbps DL

Ma gledam, kod mene je U1 line n/a... Ne znam...

Kakve su vam brzine otvaranja internet stranica?
Meni je malo sporije nego kad sam bio na Optimi.
Prebacivanjem DNS-a na Google, čini mi se da sve radi brže.
Je netko isporbavao? Samo mi se čini, il je stvarno brže?

Pa gle, ovako, meni je prije desetak dana grom udario u stan i spržio malo opreme (STB, TV, PC, ruter). Gospoda su reagirala u roku od dva dana i stavili novi STB i ovo g*vn* od Zyxela. Nisam otvarao, ali prema priči likova sa foruma, unutra je žičica dužine 4 cm, koja bi kao trebala glumiti antenu.
Na stranu to da su mi svaki dan ili svaki drugi morali restartatit (prvo oni jer nisam imao PC, a kasnije ja) ruter jer bi WiFi iz čista mira nestao, iako provjerom rutera preko žice WiFi radi.
Kako mi je potreban signal i u drugom dijelu kuće, za što sam koristio TCom-ov SX763 u prizemlju (u WDS modu), tražio sam od njih da mi zamjene ruter jer imam problema sa WiFi-em, i otezali su 3-4 dana (između je bio praznik) da bi me na kraju nazvao neki lik iz tehničke službe koji je pokušao pojačati signal na max., ali naravno ni to nije pomoglo, takođe smo i ja i moja gospođa (jako dobar 'krizni pregovarač') nekoliko puta naglasili da ćemo promjeniti providera ukoliko nam ne iziđu u susret.
Na kraju je došla terenska ekipa, stavila ponovo SX763 (ne onaj stari nego drugi reparirani, jer novih više nema) i sada je sve pet.
BTW Zyxel ima tako famozan signal da sam u spavaćoj sobi (6 m zračne linije i zid od 10 cm debljine) imao jači signal od susjedove opreme, koja se nalazi barem 15-20 m zračne linije i sa dva zida od 40 cm debljine između. A ovaj drugi Siemens koji služi kao Repeater je davao duplo jači signal na istom tom mjestu od zyxela, a udaljen je barem 8-9 m, a između su i dvije betonske ploče.
Dakle svakako treba biti uporan i tražiti bolji ruter.
Malo star post, no bojim se da ce se ovo meni dogoditi. Postom je prije 1 sat dosao Zyxel modem sa ostatkom opreme i isao usporedjivati sa modemom starim 5 (ili vise) god, izgleda mi isto samo je ovaj bijel (nije jos pozutio..) i ima rupice za ventilaciju i odozgora (wow..). I da, ja nisam dobio Zyxel VMG5313-B30A model koji sam vidio da je dosao forumasu Cromaki, nego P-2601HN model koji sam vidio da je dosao forumasu zeljko6, a za razliku od njega mi nismo u bijeloj nego narancastoj zoni. Sva ova oprema mi izgleda kao sprdacina naspram T-Comovog Simenes sx763 i ja se sad bojim hoce li sestrina soba koja je udaljena za 2 deblja zida uopce hvatati signal posto je hvatao slabije signal od Siemensa... Ono sto je dobro je sto smo ovo kupili pod akcijom da mozemo prekinut cijelu uslugu za 0kn unutar prva 3 mjeseca. Za sad mi izgleda lose, no nisam nist niti prikopcao, neznam da li da uopce kopcam ili odmah zovem iskon i pitam ih mogu li dobiti bolji ruter, a bojim se da bi onda to naplatili. Neznam vise, kad se samo sjetim da nas je H1 Telekom mogao i jos uvijek moze kostati 25kn vise mjesecno od Iskona, a navodno bismo imali 20Mbits brzinu s njima i njihov famozni Fritz ruter. Sa Iskonom bi trebalo biti 10Mbits i dok je TV ukljucen, sada na T-comu je brzina 5Mbits sa MaxTV upaljenim, 8Mbits kad je zgasen. Ovaj pridosli Zyxel ruter na kraju krajeva nema nit faking antenu, mogu poslikat, bas mi ocajno izgleda :(
Bilokakav savjet je dobrodosao!

Okej, tnx na info. Da, nama nije dostupan VDSL od Iskona, od H1 je, konacnu odluku naravno nisam donio ja. Imaju li oni onda uopce ista drugo u ponudi za ljude koji zele 10Mbit osim Zyxela koji je mene potrefio, znas li mozda?

Okej, tnx na info. Da, nama nije dostupan VDSL od Iskona, od H1 je, konacnu odluku naravno nisam donio ja. Imaju li oni onda uopce ista drugo u ponudi za ljude koji zele 10Mbit osim Zyxela koji je mene potrefio, znas li mozda?
Zovi ih i žali im se na wifi signal ma ZyXEL-u.

4. veljače nam se uključuje usluga pa cu onda vidit kako se ponasa Zyxel. SZK takodjer kaze da su nam dali ono sto je bilo prvo dostupno na lageru, ocekivani odgovor.. Eh da, jos su rekli da svaki njihov modem ima jednak domet..

NVM, fixano.

kao što si rekao, ja sam dobio taj zyxel p2601hn-f3 i mogu ti reči da radi bolje nego t-comov sx763 i ima jači wifi signal (bar kod mene). ako ti je bitno bilo kakvo prčkanje po ruteru, onda ti ovaj zyxel neće odgovarati jer u njemu skoro ništa ne možeš uređivati

Fala na informaciji! I zapravo od H1 nam nije dostupan VDSL, danas sam ih zvao i izgleda da su prije dali pogresnu informaciju. 4.2. kad nas obavijeste da prespojim na Iskon cu vidjet rezultate pa javim.

Moras ti njih zvati ako zelis bridge mod zato sto Iskon svojim korisnicima ne isporucuje korisnicko ime i lozinku kao naprimjer T-com, routeri dolaze prekonfigurirani odnosno svaki router je vezan za jednog vlasnika linije odnosno za jednu adresu/telefonski broj. Drugim rijecima, ne mozes posuditi susjedov router od Iskona niti on moze posuditi tvoj router od Iskona jer nece raditi.
Uglavnom kada zatrazis prebacivanje na bridge, budi spreman na sitne "komplikacije", nekima odmah prebace, a neke traze da im ponovno salju zahtjeve preko mail-a i/ili da zovu tehnicku sluzbu bla bla ali obavezno ODMAH zatrazi korisnicko ime i lozinku jer znaju zaboraviti. Meni su tako recimo poslali samo lozinku, a korisnicko ime nisu odnosno korisnicko ime bi trebalo biti isto kao i za Iskonov mail ali nije radilo, tako sam ih na kraju zvao jos jedno 2-3 puta da bi se ispostavilo da korisnicko ime za mail koje sam dobio na dan prelaska na Iskon zbilja ne radi kada je u pitanju spajanje (s mailom radi) odnosno promijenili su ga i nakon toga je proradilo.
Sto se tice torrenta i broja konekcija... skini si NetLimmitter i probaj si ograniciti upload, upload zna stvarati probleme.
Ja sam sve probao. I smanjio broj konekcija u torrent klijentu, i ograničio upload s netlimiterom, i opet puca kod skidanja torrenta. Čak i ako torrent ima mizeran broj konekcija, tipa, oko 10.

Svi imamo problema s konekcijom kod torrenta, ili samo neki?
I dal prekida veza kod ogromnih uploada s jednom konekcijom, npr upload videa na Youtube? Ima netko iskustva s tim?

Kada sam bio na ADSL-u veza je znala pucati kada bi nešto uploadao ali s torrentima nikada problema (držao sam upload na max 5 kb/sec).
S prelaskom na VDSL2 nema nikakvih problema.

Čudan smisao za humor
Ko da gledam svoj popis spajanja.

danas spojio 10/0,5 + TV paket, napravio speedtest i imam 12/1

danas spojio 10/0,5 + TV paket, napravio speedtest i imam 12/1
Aj baš pusti skidati torrent neki pa javi dal ti puca veza :D

vidjet cemo kad se uselim
trenutno sam u drugom stanu na 4mbit od t-coma

za iste pare si mogao uzeti 20/5 brzinu i uploadati kao covjek. opcija trio fun superbzi internet je na akciji 249.99kn.
nadam se da si u narandzastoj zoni.

Možda mu još nije dostupan VDSL.
Inače, što se tiče torrenta, prijavio sam kvar, nešto su očito promjenili i sad bi po njima trebalo biti ok. Od onda mi više ne puca veza i nadam se da je to sad riješeno. :)

Neznam šta su radili no pukla mi je veza i dobio sam još malo veću brzinu :)
Prije sam imao 19.06/4.92 na speedtestu a sada:
http://www.speedtest.net/result/4104745842.png

Kod mene je situacija slijedeća, uzeo sam 30/5, kada sam zvao informacije i pitao rekli su da je ta brzina moguća na mojoj parici. Kada je došao vdsl ruter i kada su pustili brzinu dobio sam 23/1.6 . Odmah sam se žalio i rekli su da sam predaleko od centrale ( što naravno nisu rekli prilikom promijene paketa ) te sam odmah rekao da mi spuste na 20/5 i je li ikako moguće povećati taj upload sa 1.5 na barem pola deklarirane brzine (2.5) i rekla je da će prvo vidjeti kako će biti nakon promijene paketa ali da na žalost oni nemogu ništa poduzeti. Naravno, prodati paket mogu ali ispoštovati ga NE mogu.
Znam da mi informacije sa rutera (Zyxel VMG5313-B30A) baš i neidu u prilog ali ako netko ima nekakav pametan prijedlog kako da ih natjeram da mi povećaju upload volio bih čuti ;)
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 8b
Traffic Type: PTM Mode
Link Uptime: 0 day: 0 hour: 24 minutes
============================================================================
VDSL Port Details Upstream Downstream
Line Rate: 1.638 Mbps 23.117 Mbps
Actual Net Data Rate: 1.639 Mbps 23.118 Mbps
Trellis Coding: ON ON
SNR Margin: 6.0 dB 7.5 dB
Actual Delay: 0 ms 0 ms
Transmit Power: 4.7 dBm 18.6 dBm
Receive Power: 0.3 dBm 1.9 dBm
Actual INP: 242.0 symbols 127.0 symbols
Total Attenuation: 5.6 dB 16.7 dB
Attainable Net Data Rate: 1.686 Mbps 24.732 Mbps

Što se torrenta i iskona tiče, imao sam s time prilično iskustava, i problem je isključivo u routeru... dakle, oni bijeli Siemens SX763 kojeg najčešće dijele je kanta nad kantama. Download i upload su mi limitirani na pola dostubpnog bandwidtha, no svejedno kakve bile ostale postavke, taj modem jednostavno umire... prvo crkne wireless, nakon toga crkne internet, tv radi i dalje, i nema pomoći nego restart, i to od par minuta nakon početka downloada, pa sve do par sati, nema nekog pravila, pretpostavljam da ovisi o brzini kojom se nove konekcije na torrentu otvaraju. Imao sam i onaj ZTE koji izgleda kao jastučić za igle, zaboravih mu model, taj je bio fantastičan, u tih dva-tri mjeseca što sam ga imao je radio odlično, bez ikakvog gubitka konekcije, tu i tamo bi se zblenuo, jednom u dva tjedna, pa ga je trebalo restartati. No onda su se genijalci dosjetili i isključili Port Forwarding na njemu :) :) :) pa mi je postao neupotrebljiv. Nakon toga su mi opet dali Siemensa, kao, softver je u međuvremenu nadograđen... no drek, opet isto. I sada, zadnje, imam ENCOM router, o kojem nisam na netu našao baš ništa. No za sada drži, malo puca, ali ne kao prokleti Siemens.
Brate mili, 2015. je godina, a oni i dalje imaju opremu iz 2005. I što je dobro za prosječnog korisnika i dva-tri uređaja, no mi doma imamo dva računala na žici + iptv, dva laptopa i tri mobitela preko wirelessa... osoba sa korisničke službe mi je rekla da previše downloadam, jer 250 GB mjesečno u prosjeku... i da koristim netlimiter... toliko skinem za tri dana punog korištenja linka, ne cuclam internet, ali ima nas četvero, youtube, web, facebook, 9gag, streaming... i jopet, 2015. je godina, Youtube (a i ostali) ne stavljaju 320x240 videje više...
Uglavnom, TL;DR: problem je isključivo u routerima, ako si torrent klijenta ispavno podesio (što znači pol od ukupne brzine uploada te smanjiti broj poluotvorenih konekcija na recimo 5) onda nemamo šta razgovarati o netlimiterima i ostalom.
A ovo sa micanjem port forwarda, to uopće neću komentirati.

Primjer kako vjesti Iskonov tehnicar krimpa kabel
Haha, nice!!
Vjerojatno se liku vise ni ne da kolko put je to napravio... al da se bar malo nije potrudio... :)
Meni prekida veza i kad saljem velike fajlove na Youtube. Javili su da je rjeseno ali, na zalost nista.
I jedna interesantna stvar, Attenuation mi se dodatno smanjio s 4 na 3 :). Kao, 200m od centrale. VDSL ce lijepo raditi. Nadam se da su informacije o dolasku u 2. mjesecu tocne ;)

Znam da mi informacije sa rutera (Zyxel VMG5313-B30A) baš i neidu u prilog ali ako netko ima nekakav pametan prijedlog kako da ih natjeram da mi povećaju upload volio bih čuti ;)
Link Uptime: 0 day: 0 hour: 24 minutes
Line Rate: 1.638 Mbps 23.117 Mbps
Actual Net Data Rate: 1.639 Mbps 23.118 Mbps
SNR Margin: 6.0 dB 7.5 dB
Transmit Power: 4.7 dBm 18.6 dBm
Receive Power: 0.3 dBm 1.9 dBm
Actual INP: 242.0 symbols 127.0 symbols
Total Attenuation: 5.6 dB 16.7 dB
Attainable Net Data Rate: 1.686 Mbps 24.732 Mbps
Samo prijavljuj kvar, govori da nemaš punu upload brzinu sve dok ti tehničari ne dođu. Kod mene je isprve povuklo cca 3.3 mbps upload pa sam prijavio kvar, prvi put došao neki mladi tehničar, resetirao router i rekao je da nemogu više od toga dobit. Opet sam prijavio kvar, par dana nakon toga dolazi novi tehničar i eto pune brzine.
Vidim da smo otprilike na istoj udaljenosti, ti si još par metara dalje tako da budi uporan.
VDSL Training Status: Showtime
Link Uptime: 1 day: 17 hours: 2 minutes
Line Rate: 5.119 Mbps 20.479 Mbps
Actual Net Data Rate: 5.120 Mbps 20.480 Mbps
SNR Margin: 9.6 dB 13.9 dB
Transmit Power: 7.2 dBm 18.6 dBm
Receive Power: 0.3 dBm 2.0 dBm
Actual INP: 12.0 symbols 27.0 symbols
Total Attenuation: 7.5 dB 16.6 dB
Attainable Net Data Rate: 5.604 Mbps 27.946 Mbps
Evo, upravo sam isprobao s jednim torrentom i sve radi savrseno.
Izgleda da router ne moze izdrzati velik broj konekcija
Ima koji znalac, jesam u pravu?
I da ponovo pitam, ima netko iskustva s prebacivanje u bridge?
@lovac, moram njih zvati, ili je ipak skriveno negdje u routeru?
Moras ti njih zvati ako zelis bridge mod zato sto Iskon svojim korisnicima ne isporucuje korisnicko ime i lozinku kao naprimjer T-com, routeri dolaze prekonfigurirani odnosno svaki router je vezan za jednog vlasnika linije odnosno za jednu adresu/telefonski broj. Drugim rijecima, ne mozes posuditi susjedov router od Iskona niti on moze posuditi tvoj router od Iskona jer nece raditi.
Uglavnom kada zatrazis prebacivanje na bridge, budi spreman na sitne "komplikacije", nekima odmah prebace, a neke traze da im ponovno salju zahtjeve preko mail-a i/ili da zovu tehnicku sluzbu bla bla ali obavezno ODMAH zatrazi korisnicko ime i lozinku jer znaju zaboraviti. Meni su tako recimo poslali samo lozinku, a korisnicko ime nisu odnosno korisnicko ime bi trebalo biti isto kao i za Iskonov mail ali nije radilo, tako sam ih na kraju zvao jos jedno 2-3 puta da bi se ispostavilo da korisnicko ime za mail koje sam dobio na dan prelaska na Iskon zbilja ne radi kada je u pitanju spajanje (s mailom radi) odnosno promijenili su ga i nakon toga je proradilo.
Sto se tice torrenta i broja konekcija... skini si NetLimmitter i probaj si ograniciti upload, upload zna stvarati probleme.