Hotspot preko rutera

kupi jos jedan ruter i spoji ga s ovim UTP kabelom... mislim da imam negdje jos jedan zyxel ruter kojeg sam prije koristio bas za ovo sto ti zelis... imao sam isto kao i ti antenu i AP i htio sam imat wireless u svojoj kuci i dali su mi taj zyxel... sad je ta firma propala a meni je oprema ostala pa ak oces javi se na PM

Ej super ovo, imam baš ovaj zyxel 660hw, evo javljam ti se u PM ;))

Evo nakon razgovora sa kolegom domac5 nisam uspio složiti u potpunosti
Imam 4 računala i radi samo na jednom laptopu i iphone-u (znači samo 2 uređaja) i to savršeno brzo, dok na računalu piše da je spojeno, ali internet zna proradit na minutu dvije i onda opet crkne, a na drugom laptopu piše limited access i neće se connectat uopće na net,
Inače imam točno ovaj model rutera ZyXEL Prestige 660HW-T3
Bridge na Canyonu ne radi, te je postavljeno na Routing, a na Canyonu mi je postavljeno na Station-Infrastructure
Evo par screena postavka:
http://i.imgur.com/sBxv6.jpg
http://i.imgur.com/6vrlT.jpg
http://i.imgur.com/2lHIi.jpg
http://i.imgur.com/IQkp4.jpg
Evo kak sam sad postavil bilo je prije na PPPoE
http://i.imgur.com/pZNzm.jpg
mada nema nikakve razlike, laptop i iphone rade, dok ova dva ne :/

nisi probao bridge na zyxelu?

Probal sam bridge na ZyXELu al tak nece, a taj connectify sam izbrisal jer necu takav nacin spajanja vise (preko racunala), nego direktno i bas zato sad slazem ovo :)

Malo da podignem temu, ako neko zna pomagaj ;))

Spajaš li sve kompove preko kabla? Ako da, moraš znati da su portovi 3 i 4 na ruteru podešeni za IPTV (ako je ruter od nekog ISP-a, npr. T-Com).
Moraš u konfiguracijskom sučelju (192.168.0.1, password je 0000 ili 1234 po defaultu) to promjeniti (koliko se sjećam, jer sam i ja imao taj ruter, moraš obrisati IPTV negdje u configu, to je dodijeljeno portu 3 i 4).
Možeš i flashati ZyXEL-ov original firmware, ali pazi i napravi backup, jer je zbog toga moj letio u zid i potrošio sam 2 i pol sata dok nisam našao T-Comov FW da ga vratim u normalu. Ali u tvom slučaju to ne bi smio biti problem, jer se ti nećeš spajati na DSL nego samo napraviti hotspot.

Ma ne, AP je spojen samo na jedan port i to na onaj žuti di piše "internet", a sa računalima se spajam samo preko wifia, nemam pojma više kaj napraviti, iphone radi najbolje, onda HP nx6325 (njemu treba par sekundi da proradi dok ga upalim), a komp pod moj PC (USB Wifi) radi nekad i to samo na par sekundi, dok Lenovo IdeaPad S10-2 još nije proradio

- koju enkripciju si postavio na wlan? Ako je WEP ili ništa sedmica defaultno blokira (s razlogom).
- prvo podesi da ti radi mreža (wlan) na Zyxelu, nakon tog ga spoji kao AP, ako se tad pojavi problem uzrok je vjerojatno DHCP tj IP adrese-DMS-gateway postavke...

- koju enkripciju si postavio na wlan? Ako je WEP ili ništa sedmica defaultno blokira (s razlogom).
- prvo podesi da ti radi mreža (wlan) na Zyxelu, nakon tog ga spoji kao AP, ako se tad pojavi problem uzrok je vjerojatno DHCP tj IP adrese-DMS-gateway postavke...
Neznam el si pogledao gore slike (4 post) Inače već sam se spajao na jednu mrežu sa WEP-om i radilo je na sedmici normalno, a ja se spojim na tu mrežu, zatraži me moj pass i spojim se, samo kaj internet ne šljaka (malo piše connected malo Limited Access). I da na HP nx6325 je XP dok su na ova dva Win7, možda ga stvarno to jebe, a u ruteru nisam videl enkripciju za WPA, piše samo WEP, el možda znaš da li postoji opcija da prvo uključim negde za taj WPA da mi se prikaže pod Wireless, jer ima samo za WEP.

- provjeri dali postoji noviji firmware... Ako nema WPA, u sedmici možeš omogućiti 'unsecured network'... vidi pod network propertisu, pod advanced, 40-56 bit.. upravo zato je spojen ali blokiran. Pod XPom normalno radi i WPA ali mora biti updatean (nisam siguran koji SP 2-3..), vjerojatno SP1 nema WPA.
- kad mijenjaš postavke enkripcije, obriši postojeću konekciju i kreiraj novu, key copy-pasteaj iz notebooka da izbejneš 'zatipke' (tipfelere) :)
- sve to prvo napravi bez spajanja na drugi router, ovisno kakav je firmware u konkretnom uređaju ponekad ne možeš spojiti dva routera jer su neke postavke onemogućene (ISPov software koji ne dozvoljava korisniku potrebne izmjene, takvih problema nema na kupljenom uređaju-tvorničkom firmwareu). Osnovna funkcija routera je upravo routing koji je onemogućen pa ne smiju biti dva DHCPa u istoj mreži itd.. napravi 'glupi switch' s WLANom = AP, tj drugi router (ADSL modem) nek obavlja sve oko DHCPa-DNSa-GW.

- provjeri dali postoji noviji firmware... Ako nema WPA, u sedmici možeš omogućiti 'unsecured network'... vidi pod network propertisu, pod advanced, 40-56 bit.. upravo zato je spojen ali blokiran. Pod XPom normalno radi i WPA ali mora biti updatean (nisam siguran koji SP 2-3..), vjerojatno SP1 nema WPA.
- kad mijenjaš postavke enkripcije, obriši postojeću konekciju i kreiraj novu, key copy-pasteaj iz notebooka da izbejneš 'zatipke' (tipfelere) :)
- sve to prvo napravi bez spajanja na drugi router, ovisno kakav je firmware u konkretnom uređaju ponekad ne možeš spojiti dva routera jer su neke postavke onemogućene (ISPov software koji ne dozvoljava korisniku potrebne izmjene, takvih problema nema na kupljenom uređaju-tvorničkom firmwareu). Osnovna funkcija routera je upravo routing koji je onemogućen pa ne smiju biti dva DHCPa u istoj mreži itd.. napravi 'glupi switch' s WLANom = AP, tj drugi router (ADSL modem) nek obavlja sve oko DHCPa-DNSa-GW.
Nisam naveo da sam probao i na bratićevom novom laptopu i tam se je odma spojil (windows7) znači ovo što si napisao za WEP da zbog tog ne radi ja mislim da nije baš točno. Ruter ima zadnji firmware i on obavlja sve ovo za DHCP-DNS, dok AP samo lovi mrežu i šalje ju na moj ruter preko lan kabla. Pod podebljanim tekstom to ja nemam na ovom svojem USB wifi adapteru, tj. imam samo 4 opcije i to sam isprobaval na On/off i ista stvar. Evo sad sam skužio da na računalu dok odem na diagnose i on dok napravi reset, internet radi na par minuta i onda opet crkne, znači neki ga vrag koči, samo ja nemam pojma koji i pojasni mi ovo zadnje boldano, nisam baš skužil
EDIT: Nisam 100% siguran, ali mogao bi biti konflikt kod rada sa više od 2 uređaja. Znači čim izgasim jedan od ta dva gdje radi, proradi mi i na računalu, ali opet ne radi stalno nego malo radi malo ne. Testirao sam taj USB WIFI i na laptopu i tamo radi dobro, dok mi na tom računalu malo radi malo ne radi, već sam izgubio ideja, pa sve živo sam isprobal

-win7 defalutno (znači ako nisi mijenjao postavke) blokira pristup nesigurnim mrežama. Tu nema što biti točno.. tj točno je.
-naravno da imaš konflikt. Uz pretpostavku da su uređaji ispravni, dva DHCPa ne mogu biti unutar istog subneta bez routanja. Jedan DHCP treba obaviti sve (tako radi AP, preuzima podatke od routera-wlana na koji se spaja, upravo zato). Istu stvar moraš našraviti na Zyxelu (glupi switch), ili koristiti routanje (sumnjam da software nudi kao kod tvorničkih firmwarea...), tj ako je glavni router na 192.168.1.1, drugi postaviš na 192.168.2.1 i automatika bi trebala odraditi ostalo ili ručno podesiš route s 1.x na 2.x ... (kad ima WAN port to odrađuje automatika, po sjećanju taj model može na port-1 imati WAN, ili port 4..., provjeri u manualu.)

Canyon mi je na 192.168.2.1 (da bi ušao u njega moram na adapteru pod IPv4 ubacit 192.168.2.102 i subnet 255.255.255.0 dok mi je ZyXEL na 192.168.1.1, a ZyXEL mi je na routing, neznam dal da poslikam još neke slike iz admin panela, da li si uopće pogledal te screenove postavki dal je to ok?
EDIT: i da veliš da Win7 blokira pristup unsecured mreži, pa ovo nije unsecured mreža, nego je zaštićena sa WEP-om

..EDIT: i da veliš da Win7 blokira pristup unsecured mreži, pa ovo nije unsecured mreža, nego je zaštićena sa WEP-om
.. očigledno nisam dovoljno jasan, WEP je također nesigurna mreža, OK? Defaultno sedmica blokira korištenje. (pa provjeri pod advanced 56bit... to se odnosi na WEP).
- ne, ne gledam pict koje nisu u poruci.
- routanje bi trebalo biti OK ako nisu na istom subnetu.

..EDIT: i da veliš da Win7 blokira pristup unsecured mreži, pa ovo nije unsecured mreža, nego je zaštićena sa WEP-om
.. očigledno nisam dovoljno jasan, WEP je također nesigurna mreža, OK? Defaultno sedmica blokira korištenje. (pa provjeri pod advanced 56bit... to se odnosi na WEP).
- ne, ne gledam pict koje nisu u poruci. ovo ne kužim baš, al ok
- routanje bi trebalo biti OK ako nisu na istom subnetu.
Da ali opet ovo ne drži vodu jer sam isključio wifi na iphonu i sad radi i na laptopu (win XP) i na računalu (WIn 7), evo već pola sata bez prestanka. Znači nešto ga *ebe dok se koristi više od 2 uređaja.
Copy/paste iz 4 posta
Evo par screena postavka:
http://i.imgur.com/sBxv6.jpg
http://i.imgur.com/6vrlT.jpg
http://i.imgur.com/2lHIi.jpg
http://i.imgur.com/IQkp4.jpg
Evo kak sam sad postavil bilo je prije na PPPoE
http://i.imgur.com/pZNzm.jpg

- moguće, neki podatak (ali onako mutan, kategorija babske priče) da većina wlanova podržava cca 5 konekcija, moguće da ovaj podržava samo dvije (istovremene).
- pod DNS i gateway (sl.2) ubaci podatke canyona 192.168.2.1 (za DNS može i google, 8.8.8.8).
btw, slike se mogu staviti u post, vanjske u pravilu ne gledam. Ove tvoje slike su barem kvalitetno napravljene i pristojan (ne dosadan) server.

ne kad sam i ja imao slozen wlan kao i on znaci zyxela na AP imao sam 10 spojenih wireless uredaja i radilo je...bas kad sam imao krizmu rodaci su se spajali na mene tak da mozda je bilo i vise od 10 uredaja spojenih

- moguće, neki podatak (ali onako mutan, kategorija babske priče) da većina wlanova podržava cca 5 konekcija, moguće da ovaj podržava samo dvije (istovremene).
- pod DNS i gateway (sl.2) ubaci podatke canyona 192.168.2.1 (za DNS može i google, 8.8.8.8).
btw, slike se mogu staviti u post, vanjske u pravilu ne gledam. Ove tvoje slike su barem kvalitetno napravljene i pristojan (ne dosadan) server.
El mi možeš samo malo detaljnije reći kam točno da ubacim te podatke (slika 2: http://i.imgur.com/6vrlT.jpg)

-slika 2, Primary-Sec. DNS, može adresa routera .2.1, može google 8.8.8.8, ili konkretni serveri ISPa (kroz canyonov 192.168.2.1 je ista stvar).
Sad vidim da gatewaya nema... (a kao da sam ga vidio), enivej, gateway je izlaz iz lokalne mreže=internet (192.168.2.1). Njega automatski rješava DHCP.

-naravno da ima veze, nalazi se na 192.168.1.1, jednako kao Zyxel.. = kolizija. (mada to ne objašnjava kako ti na dva računala mreža radi, na druga dva ne radi.. možda su ručno postavljene adrese). Postavi na npr 192.168.3.x ..
Samo jedan DHCP server je potreban u mreži, tako da bi mogao pogasiti DHCP na svojim routerima i postaviti ih na isti subnet kao 'susjedov' npr Cany.192.168.1.101, Zyx.192.168.1.102
U slučaju kad nebi mogao do susjedovog DHCPa (npr ugašen-pokvaren) računala nebi dobila IP, može se ručno postaviti npr 192.168.1.111-112-113... DNS: 192.168.1.1, Gateway: 192.168.1.1

-naravno da ima veze, nalazi se na 192.168.1.1, jednako kao Zyxel.. = kolizija. (mada to ne objašnjava kako ti na dva računala mreža radi, na druga dva ne radi.. možda su ručno postavljene adrese). Postavi na npr 192.168.3.x ..
Samo jedan DHCP server je potreban u mreži, tako da bi mogao pogasiti DHCP na svojim routerima i postaviti ih na isti subnet kao 'susjedov' npr Cany.192.168.1.101, Zyx.192.168.1.102
U slučaju kad nebi mogao do susjedovog DHCPa (npr ugašen-pokvaren) računala nebi dobila IP, može se ručno postaviti npr 192.168.1.111-112-113... DNS: 192.168.1.1, Gateway: 192.168.1.1
oba dva DHCP-a su isključena znači samo susjedov ruter je uključen DHCP i na ZyXelu sam promijenio, znači sad je:
1. Simens 192.168.1.1
2. Canyon 192.168.2.1
3. ZyXEL 192.168.3.1
i našao sam za WPA, pa je sad WPA2-PSK enkripcija
Evo napokon je proradio i drugi laptop. Znači sad sve radi, samo još uvijek mi zna srati net, pogotovo kod spajanja, trebam čekati par minuta dok mu ne dođe do mozga i malo radi pa malo ne. Najbolje radi iphone. znači čim se spoji na wifi net piči, dok nekad HP laptopu treba oko 30 sekundi da mu dođe do mozga, a računalo da ne velim (možda je do USB wifi-a, mada ne mora biti, jer je na laptopu radio dobro.

pošto ti je DHCP na oba isključen, probaj s prebacivanjem na isti subnet i ručnim postavkama (prošli post), ... moralo bi biti brže spajanje (trenutno) osim ako su neke smetnje-prekidi...
-razlika u brzini spajanja ovisi i o anteni (signalu) malo i o softwareu, ostatku OSa.. mrežne postavke su inače 'spore', tj neki podatak u mreži ostaje duže vrijeme kao npr isključeno računalo... Tako da iphone ima teoretsku prednost jer se ne mora brinuti o shreima, antivirus itd. Kao i to dali se spajaš na prvog u lancu ili zadnjeg (kaskadno kašnjenje, dok mrežom ne prođu svi podatci, slično kao kad klikneš neki link na internetu ne mora se odmah otvoriti stranica bez obzira na propustnost linije u Mb/s...).
pingaj svaki router, usporedi vrijeme, pingaj google.com i google.hr..
- za usporedbu, možeš isključiti firewall, antivirus... boot safe with networking.. i provjeriti dali je tad brže na notebooku.
-s druge strane, ako sve radi (sad) OK, samo kašnjenje kod spajanja je zanemarivo, pa možeš ostaviti kako je podešeno.

Znači sad više nije ovak:
1. Simens 192.168.1.1
2. Canyon 192.168.2.1
3. ZyXEL 192.168.3.1
nego je ovak:
1. Simens 192.168.1.1
2. Canyon 192.168.1.100 -- http://i.imgur.com/ZuGac.jpg
3. ZyXEL 192.168.3.1.101 -- http://i.imgur.com/KmxR7.jpg
SIgnal mi je na 45/100, ali budem još malo uštelal kantenu da dobim bar 70/100, mada nije ovo do kantene i do tog signala, već je do nećeg drugog, jer mi onda niti na mobitelu niti na HP laptopu nebi radio dobro
I daj mi reci da li ovo ima kakve veze -- http://i.imgur.com/K6vLv.jpg
EDIT: Neznam sad što je točno pomoglo od te 3 stvari koje sam danas napravil, ali mi se čini da je ipak ovo sa DNS-om, znači ovak kak je sad postavljeno radi dobro + WPA2-PSK enkripcija
Zahvaljujem na pomoći

Pozdrav!
Imam sljedeći problem:
Lovim signal bežićno sa AP-om preko vanjske antene, i sa kablom sam spojeni sa komp. AP ima samo jedan antenski priključak i na taj je spojena vanjska antena, pa bi ja sad htio spojiti simens ruter se555 sa lan kablom sa AP-om, i preko tog rutera se dalje spajati i kablom i preko wifi-a.
Na ruteru sam podesio wireles i mogu se spojiti na njega ali nemam interneta.
Molim pomoć!

Isključi DHCP ako je uključen. I pročitaj ovu cijelu temu, trebala bi ti pomoći, jer sam isto imao i ja...

kako pobrisat IPTV na ZyXel P-660HW-T3 da mi budu 4 LAN-a?
EDIT:
System Name: P660HW-T3
ZyNOS F/W Version: V3.40(APY.1)_20061213 | 12/13/2006
DSL FW Version:DMT FwVer: 3.5.23.11_B_TC, HwVer: T14F7_0.0
Standard:Error
Ovako, spajam se na susjedov net (cca 300 metara udaljen) spojeno je sa kantenom i wireless kabelom od 4 metra koji su spojeni na Canyon CN-WF514 Wireless AP Router i sad me zanima kako da napravim hotspot da se mogu ja doma spojit sa laptopom ili mobitelom preko svog rutera na taj njegov net kojeg lovim sa kantenom?
Hvala!