A1 kućni internet - optika

Pozz, vi na a1 optici, jeste li primjetili povecani latency naspram iskon/tcom, presao sam s iskona 200mbps na a1 1000mbps i latency mi je veci, zapravo latency je kao da sam na standard adsl bakru. Sa 12-20 na 34-50ms.
Također jos nemogu prebolit da su mi uveli bakar kabel u stan i govore da je to opticki bakar. Predpostavljam da do zgrade ide optika a po stanovima razvucen 2.5gb bakreni kabel.

Pozz, vi na a1 optici, jeste li primjetili povecani latency naspram iskon/tcom, presao sam s iskona 200mbps na a1 1000mbps i latency mi je veci, zapravo latency je kao da sam na standard adsl bakru. Sa 12-20 na 34-50ms.
Također jos nemogu prebolit da su mi uveli bakar kabel u stan i govore da je to opticki bakar. Predpostavljam da do zgrade ide optika a po stanovima razvucen 2.5gb bakreni kabel.
ne bi znao jer sam na A1 već duže, ali prema hakometru ping mi je oko 9ms, a preko TCPa 15.
kakav kabel ti ide u router? optički ili utp/parice?

Priča ima nastavak...
optika puštena u rad 21.01.2025. Brzina 1,65/0,70 i to je OK.
Ali 27.01. prvi puta stvar blokira-zovem 091 i resetom routera (s njihove strane) proradi i radi ponovno bez greške !!!
Jutros, 31.01.2025. PONOVNO ista priča.
Opet zovem 091.... reset porta-routera i evo sve opet OK.
Nekih ideja? savjeta. preporuka, iskustava
Thx,
Bojić
Imao sam poprilicno problema sa brzinama, spaljenim routerima, lose slozenim ormaricima kod zgrada....
U pocetku (prije 7god.) je bio problem sa brzinom 500Mbps, to su jedva nekako sredili i ukinu tu brzinu i natjeraju me na 1000Mbps. Naravno, problemi jos veci koji su trajali koju godinu. Zadnjih cca 1.5god apsolutno nikakvih problema. Prelaskom na novi ugovor trazio sam brzinu 300Mbps sto mi je i vise nego dovoljno. Router od tada nisam resetirao a brzina je potpuno stabilna.
Evo zadnje izmjereno 330Mbps i 137Mbps, ping 6

Moguće je da je u pitanju FTTB/Gfast Tehnologija, znam barem da HT i Iskon imaju u pojedinim zgradama.

coax cable ulazi direktno u modem, deblji je od standardnog vdsl coax kabela.
uglavnom ne svidja mi se sta mi je MS za duplo veci u online igrama, znaci server negdje frankfurt il pariz i ide 36-39 ms.

Ekipa, ovaj reapeter sto se dobije on nema 2.5 ili 10 Gb ethernet, a podrzava 2Gbitsa wifi. Imaju li neki drugi extender?

Iako je moj problem rjesen sa tisuce poziva i mejlova hakomu i a1 sluzbi za korisnike, cuo sam za trik koji mozda uspije u slicnoj situaciji u kojoj sam ja bio:
Naime ako vam na provjeri dostupnosti pise da je nedostupno i agenti koji u call centru provjere na istoj stranici i kazu da je nedostupno, a znate da je optika u neposrednoj blizini provjerite ima li neki susjed (njegov kucni broj) dostupnost. Ako ima budite malo podli i navedite tu adresu na a1 stranici te si preko stranice dogovorite opticki internet. U tom slucaju vam se javlja tehnicar i krece u realizaciju. Malo se napravite glupi i recite da ste greskom krivi broj stisnuli ali nije problem jer je bitno da on izade na teren i vidi da se optika moze dovuc, meni je trebalo mjesec dana dok sam dosao do tehnicara koji su odmah rekli da se moze dovuc, ali ovako bi mogli sebi ustedit vrimena i zivaca dok zapravo dodete do tehnicara.

Poz imam pitanje dali neko ima A1 opticki internet (Giga net) 2Gbit preko Rune opticke infastrukture?
Ako da dali je potrebno da Rune postavi 10Gbit ONT ili A1 ima router i ONT u jednome?

Dešava li se kome da na a1 optici i xplore TV app puca veza?
Jednostavno piše da nema veze, TV je povezan. Super šljaka ta app na mom TV-u, super da nemam uređaj i upravljač viška, ali ne kužim to pucanje. Možda ima veze s 5G? Pošto ovih par dana nije pucalo, a danas sam sve složio i povezao na 5g

Da dešava se meni al ne često,recimo ostanem bez neta na koji min dok tv i dali radi tj njihova televizija.Spojena mi je priko recivera jel je tako bilo i prije pa je ostalo bez nadoplate
To mi se počelo događati otkada sam se prebacio na novu brzinu 2Gbit,prije dok sam imao 1Gbit nikada nisam imao problema sa netom,a sada tu i tamo.
Al nema pravila kada će nestati neta desi se jedostavno.Sinoć mi oko 11 nestalo neta dok je tv radio najnormalnije.Internetu je tribalo oko 10min da se vrati i kasnije je opet sve radilo kao da se ništa nije dogodilo.
Mislio sam da je možda moja mrežna kartica nešto nije ok ali nije do nje jer ne svijetli lampa internet na routeru kada se dogodi da nema neta a tv i dalje radi

Ma meni je optika, novu uslugu sam uzeo.
Vidjet ću hoće li reset rutera pomoći, ako ne, budem zvao neka dođu vidjeti.
Osim toga, app i sve odlično radi

Da i kod mene je optika,tako i kod mene sve radi savršeno osim neta kada se to dogodi a tv recimo radi najnormalnije koda se ništa nije desilo
Zvao san i ja službu za korisnike kažu da oni ne vidu u sustavu te prekide neta od par min ili digod i više
Sva srića šta se ne događa baš često,baren ne kod mene

Da, mene muči jer novi app naravno, ne može raditi bez neta. Pa iritira da pukne veza.
Ti preko recievera možeš nastaviti gledati, kao da je antena, samo nemaš usluge snimalice, premotavanja itd. Znam to, jer sam i ja tako gledao jedno vrijeme dok sam bio još na koaksijalcu bez neta.

Da razumin baš san danas malo istražio reciver može da radi bez neta al nema te funkcije koje si ti naveo,dok app na tv-u mora da ima net
Ne znam šta se događa i zbog čega se to dešava ali ni oni u korsiničkoj službi mi nisu znali reči više o tome,njima u sustavu nema nikakvih prekida neta pa ni ove od par min
Vidit ču neču za sada ništa dirati ako se nešto i pogorša onda ću ih zvati i ostalo,za sada neka ostane ovako kako je.Iako mi se baš desi kada san u nekoj online igri kao što je npr Helldivers 2

Bez obzira na moju narudžbu za GigaNET, A1 mi je dao MegaNET paket, ali nikad nisu objasnili razlog za to. Vraćam se nazad na AirNet 1G paket jer A1 nije tako dobar kako se hvale. Innbox U92 ruter koji daju baš se ne snalazi s većim brojem mrežnih uređaja, internet veza se prekida svaki put kad mijenja WAN IP adresu, A1 Explore TV često prekida, a nakon prijave kvara ostao sam bez TVa na preko 8 dana itd.
Što se ONT-a tiče, ja sam od Rune dobio Innbox G21 za koji piše da ima 2.5Gbps u downstreamu i 1Gbps u upstreamu. S obzirom da FiberNet ne nudi 2.5G opciju preko Rune-a, pretopstavljam da bi prvo Rune trebao zamijeniti postojeći ONT za neki bolji?

Bez obzira na moju narudžbu za GigaNET, A1 mi je dao MegaNET paket, ali nikad nisu objasnili razlog za to. Vraćam se nazad na AirNet 1G paket jer A1 nije tako dobar kako se hvale. Innbox U92 ruter koji daju baš se ne snalazi s većim brojem mrežnih uređaja, internet veza se prekida svaki put kad mijenja WAN IP adresu, A1 Explore TV često prekida, a nakon prijave kvara ostao sam bez TVa na preko 8 dana itd.
Što se ONT-a tiče, ja sam od Rune dobio Innbox G21 za koji piše da ima 2.5Gbps u downstreamu i 1Gbps u upstreamu. S obzirom da FiberNet ne nudi 2.5G opciju preko Rune-a, pretopstavljam da bi prvo Rune trebao zamijeniti postojeći ONT za neki bolji?
Možeš malo objasniti boldano?
Imam giganet, primijetio sam pucanje veze, xplore isto zna zastekati kad ne treba.
Ako je na 5g spojen TV, onda xplore izgubi full signal/pukne slika.
Na 2.4 ghz padne kvaliteta slike i vrlo brzo se digne nazad na fhd.
Očito neka greška postoji, ne znam koja?
Također, brzina na speedi mi dođe do 600-700 u peeku i padne na 350 i na kraju pokaže 350 Mbps.

Imam jedno pitanje. Smije li se prijevremeno raskinuti ugovorna obaveza bez penala za optički priključak ako operater (A1) ne isporučuje barem 70% ugovorene brzine?

Imam jedno pitanje. Smije li se prijevremeno raskinuti ugovorna obaveza bez penala za optički priključak ako operater (A1) ne isporučuje barem 70% ugovorene brzine?
https://www.hakom.hr/hr/brzina-pristupa-internetu-u-nepokretnoj-mrezi/11390
"Ukoliko Vam operator ne pruža minimalnu brzinu pristupa internetu, obvezan je ponuditi raskid ugovora bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid, odnosno uz Vašu suglasnost omogućiti prelazak na drugi paket koji je prikladniji ostvarivoj brzini pristupa internetu ili umanjenje mjesečne naknade."

Pozdrav, trenutno sam na t-comu bez ugovora, mogu li se sa A1 dogovoriti da mi raskinu oni ugovor i da samo predjem u a1?
I jos me zanima kako radi xplore aplikacija za tv?

Pozdrav, trenutno sam na t-comu bez ugovora, mogu li se sa A1 dogovoriti da mi raskinu oni ugovor i da samo predjem u a1?
nemaš ugovor, ali te zanima može li ti A1 raskinuti ugovor s tcomom?

Ako je u pitanju prijenos broja/linije, onda da. Podneseš zahtjev za prijenos u A1 i kažeš što sve želiš kod njih od usluga i oni ti sve odrade.
Što se tiče Xplore TV-a, ako ti je tv Smart ili Android aplikaciju skineš na TV sa storea ili gledaš putem Android tv boxa ako nema Smart ili Android OS i od A1 dobiješ podatke za login kada ugovoriš tv uslugu.

Krivo sam se izrazio :D
Ako je u pitanju prijenos broja/linije, onda da. Podneseš zahtjev za prijenos u A1 i kažeš što sve želiš kod njih od usluga i oni ti sve odrade.
Što se tiče Xplore TV-a, ako ti je tv Smart ili Android aplikaciju skineš na TV sa storea ili gledaš putem Android tv boxa ako nema Smart ili Android OS i od A1 dobiješ podatke za login kada ugovoriš tv uslugu.
Hvala. Da li taj xplore funkcionira dobro ili je bolje uzeti prijamnik?

Krivo sam se izrazio :D
Hvala. Da li taj xplore funkcionira dobro ili je bolje uzeti prijamnik?
Pod obavezno prijamnik uzmi, xplore na drugi TV ako ti treba.

Ja sam bas jucer odlucio im dati sansu i uzeo osnovni sportski paket.. Brzo mi dosao SMS s login podacima.
Ono gdje je bila mala zahebancija jer imam Google Android TV nije mi aplikaciju htio pronaci direktno na storu iz XY razloga. Otisao sam u browser TV-a utipkao aplikaciju i direktno preko browsera instalirao aplikaciju.
I dalje radi sve ko po špagi. Super je sto sam i na PC-u bez problema gledao u isto vrijeme drugi live sadržaj i to sljaka (iskreno ne znam na koliko uredaja moze raditi u isto vrijeme). Postoji neka videoteka itd...
Priča ima nastavak...
optika puštena u rad 21.01.2025. Brzina 1,65/0,70 i to je OK.
Ali 27.01. prvi puta stvar blokira-zovem 091 i resetom routera (s njihove strane) proradi i radi ponovno bez greške !!!
Jutros, 31.01.2025. PONOVNO ista priča.
Opet zovem 091.... reset porta-routera i evo sve opet OK.
Nekih ideja? savjeta. preporuka, iskustava
Thx,
Bojić
vidi pregrijava li se router. bude li se ponavljalo traži zamjenu routera.