gamer001 pon 24.2.2025 12:47
10alex kaže...

Može li mi netko potvrditi da na koaksijalcu  za Mega NET je upload 30 Mbit/s a za Giga NET je 100 Mbit/s?

Pitam jer sam prije par dana prešao na Mega NET i nisam ni gledao u ugovor dok nisam išao testirati brzinu i vidim da mi je upload "samo" 30 Mbit/a u odnosu na info sa a1.hr gdje se spominje 105-150 Mbit/s.

Naravno u ugovoru piše 300/30 Mbit/s tako da nije tehnička greška.

wifi kaže...

Meni si probali tu fintu s 30uploadom pa sam se vratia natrag na 20upload... to je gamad koja ocito do danas nije stavila na stranicu da je po njima na kabelu samo 30 upload vec uredno navode 100-150 bez ograda... naravno, u mega im ne postoji "tehnicko ogranicenje"... realno su govnari koje bi tribalo tuzit za lazno oglasavanje...

Mislim da je tu A1 dovoljno jasan. Pa niste valjda vas dvojica onaj tip ljudi koji kad vide "sniženje DO 60%" misle da je sve u trgovini na 60%, a ne možda 2-3 artikla.

Tako i A1 reklamira MegaNET s uploadom DO 150 mbit/s, ali lijepo piše kad se ode na provjeru dostupnosti da je to na kabelskom internetu 300/30 mbit/s.

millennial pon 24.2.2025 15:56
gamer001 kaže...
10alex kaže...

Može li mi netko potvrditi da na koaksijalcu  za Mega NET je upload 30 Mbit/s a za Giga NET je 100 Mbit/s?

Pitam jer sam prije par dana prešao na Mega NET i nisam ni gledao u ugovor dok nisam išao testirati brzinu i vidim da mi je upload "samo" 30 Mbit/a u odnosu na info sa a1.hr gdje se spominje 105-150 Mbit/s.

Naravno u ugovoru piše 300/30 Mbit/s tako da nije tehnička greška.

wifi kaže...

Meni si probali tu fintu s 30uploadom pa sam se vratia natrag na 20upload... to je gamad koja ocito do danas nije stavila na stranicu da je po njima na kabelu samo 30 upload vec uredno navode 100-150 bez ograda... naravno, u mega im ne postoji "tehnicko ogranicenje"... realno su govnari koje bi tribalo tuzit za lazno oglasavanje...

Mislim da je tu A1 dovoljno jasan. Pa niste valjda vas dvojica onaj tip ljudi koji kad vide "sniženje DO 60%" misle da je sve u trgovini na 60%, a ne možda 2-3 artikla.

Tako i A1 reklamira MegaNET s uploadom DO 150 mbit/s, ali lijepo piše kad se ode na provjeru dostupnosti da je to na kabelskom internetu 300/30 mbit/s.

Upravo to.

Mega i Giga obuhvaćaju sve njihove usluge i tipove kabela, a koja je brzina stvarno raspoloživa ovisi o dostupnoj vezi (parica, coax, optika...).

wifi sri 26.2.2025 05:39

sto nisi stavia screenshot naslovnice?
jel tesko napisat, na optici je do 150mbps upload, a za istu cijenu cemo vam na kabelu dat ravno pet puta losiju uslugu... mislis da to nebi triba bit jedan hajlajt masnim 20em fontom...

moga si tako rec i da je prosjecna placa u hr 5000€, a za dostupnost provjeri clansku iskaznicu omiljene stranke...

ako vec nudis pet puta losiju uslugu, tada to ne mozes zvat istim nazivom i nudit po istoj cijeni... realno, giga na kabelu je ono sto odgovara mega na optici, i nema tehnickog opravdanja zasto nebi ispunjavali oglasene brzineod 150up na optici i kabelu u mega paketu. njihov je izbor da svjesno obmanjuju ljude.

10alex sri 26.2.2025 11:09

Mene samo zanima je li to tehničko ograničenje za upload Mega 30 a Giga 100Mbit/s ili je to njihova "poslovna" odluka?

Ako je poslovna odluka onda su baš bezobrazni jer mi koji imamo koaksijalni sigurno nećemo dobiti u dogledno vrijeme optiku (od A1) jer im se ne isplati duplicirati.

sudy_freak sri 26.2.2025 12:59
Taraba kaže...

Pitanje, kaj nije 100Mbit UL dovoljno? Koliko je dovoljno?

Zavisi za što ti treba. Meni je u mom paketu 2gbit/100mbps definitvno smiješno malo taj upload koji imam, ali fuck it, što je tu je.

I najgore je kad ljudi krenu svoje potrebe i primjere korištenja postavljati kao relevantne, odnosno jedino bitne.

Tipa "ja imam 50mbps i to plaćam €€ i mislim da su svi budele koji trebaju više".

millennial sri 26.2.2025 13:29
wifi kaže...
sto nisi stavia screenshot naslovnice?
jel tesko napisat, na optici je do 150mbps upload, a za istu cijenu cemo vam na kabelu dat ravno pet puta losiju uslugu... mislis da to nebi triba bit jedan hajlajt masnim 20em fontom...

moga si tako rec i da je prosjecna placa u hr 5000€, a za dostupnost provjeri clansku iskaznicu omiljene stranke...

ako vec nudis pet puta losiju uslugu, tada to ne mozes zvat istim nazivom i nudit po istoj cijeni... realno, giga na kabelu je ono sto odgovara mega na optici, i nema tehnickog opravdanja zasto nebi ispunjavali oglasene brzineod 150up na optici i kabelu u mega paketu. njihov je izbor da svjesno obmanjuju ljude.

prvi korak su trebali jasnije definirati, ovako se misli da je ista brzina preko koaksa i optike, ali već na drugom koraku nakon provjere adrese se dobije točna informacija tako da po meni nije to nekakva tragedija. moglo je biti jasnije odmah na prvom koraku, ali eto.

ovo drugo je uvijek bilo tako, ovisno o dostupnom tipu kabela, ništa novo. usluga ista, ali raspoložive brzine drugačije.

ne vidim da te netko obmanjuje ako dobiješ točnu informaciju, kako je to obmana? ne treba pretjerivati.

10alex kaže...

Mene samo zanima je li to tehničko ograničenje za upload Mega 30 a Giga 100Mbit/s ili je to njihova "poslovna" odluka?

Ako je poslovna odluka onda su baš bezobrazni jer mi koji imamo koaksijalni sigurno nećemo dobiti u dogledno vrijeme optiku (od A1) jer im se ne isplati duplicirati.

na koaksijalnom trenutno možeš imati 2gbit / 100mbit. stvarno ti treba više? imam koaks i optiku, iskreno ne vidim razliku, da ne govorim da mi optika ide i preko 2gbit od čeka i nemam previše koristi jer mi je većina uređaja i dalje 100mbit ili 1gbit, a nemam razloga mijenjati jer i na toj brzini sve leti.

s druge strane dobar dio RH je još uvijek na jadnom bakru, pa bi s moje strane bilo i bahato kukati da mi je kabel spor...

i da u pitanju su tehnički limiti, potrebni su različiti routeri za mega i giga usluge... sve to ima svoju cijenu.

Giga NET
Neograničeni Internet promet brzine (preuzimanje/slanje): od 1,4/0,07 do 2/0,1 Gbit/s za korisnike preko kabelskog priključka
Neograničeni Internet promet brzine (preuzimanje/slanje): od 1,4/0,7 do 2/1 Gbit/s za korisnike preko svjetlovodnog priključka u vlasništvu A1
infrastrukture
Neograničeni Internet promet brzine (preuzimanje/slanje): od od 0,7/0,35 do 1/0,5 Gbit/s za korisnike preko svjetlovodnog priključka
realiziranog u mreži drugog operatora

wifi sri 26.2.2025 13:45

bullshit...
ka prvo, prije nove godine sam TELEFONSKIM POZIVOM u TRI (rijecima: T R I) navrata razgovara o tom paketu, navea da sada imam 20 i da bi mi 100 ili 150 bilo napredak jer mi je bitan upload posto selfhostam x stvari, na sto je citavo vrime odgovor bia da nema problema, cak sam i pita hoce li tribat minjat router ili moze na postojeci, i sve moze, moze, divno, krasno...
i onda TELEFONSKI rijesia aktivaciju, na sto je mailom poslan update ugovora na 30Mbit, umjesto na 100 ili 150...
Dakle, ako "korisnik" vec nije upucen, onda bi bar korisnicka sluzba tribala bit upucena koju maglu prodaje.
Ni 24 sata kasnije, usluga 30 je deaktivirana i vratia sam se na 20 jer ovo nema smisla.
S tehnickom sluzbom sam prica, i ovo je SAMO i ISKLJUCIVO odluka, a ne tehnicki razlog...
A ako cemo vec cjepidlacit, onda su tribali bar ponudit popust na taj paket ili dat Mega uz znacajan popust ako vec kompliciraju...
Opcija koju sam im ponudia je raspodjela up/down streamova, sto isto nisu omogucili, a isto je jedna od tehnickih mogucnosti kako zadrzat isti ukupni broj streamova, da je vuk sit i ovce na broju jer mi down ne igra toliko ulogu...
Na kraju, trenutno tmob nudi tjedan na mobu za 5€ sto ispadne 20€ mjesecno, i na mistu di zivim dobijam barem 250Mbit upload testirano, za manje love nego njihova fiksna kabelska usluga... ono, koga j..u!

millennial sri 26.2.2025 16:28
wifi kaže...
bullshit...
ka prvo, prije nove godine sam TELEFONSKIM POZIVOM u TRI (rijecima: T R I) navrata razgovara o tom paketu, navea da sada imam 20 i da bi mi 100 ili 150 bilo napredak jer mi je bitan upload posto selfhostam x stvari, na sto je citavo vrime odgovor bia da nema problema, cak sam i pita hoce li tribat minjat router ili moze na postojeci, i sve moze, moze, divno, krasno...
i onda TELEFONSKI rijesia aktivaciju, na sto je mailom poslan update ugovora na 30Mbit, umjesto na 100 ili 150...
Dakle, ako "korisnik" vec nije upucen, onda bi bar korisnicka sluzba tribala bit upucena koju maglu prodaje.
Ni 24 sata kasnije, usluga 30 je deaktivirana i vratia sam se na 20 jer ovo nema smisla.
S tehnickom sluzbom sam prica, i ovo je SAMO i ISKLJUCIVO odluka, a ne tehnicki razlog...
A ako cemo vec cjepidlacit, onda su tribali bar ponudit popust na taj paket ili dat Mega uz znacajan popust ako vec kompliciraju...
Opcija koju sam im ponudia je raspodjela up/down streamova, sto isto nisu omogucili, a isto je jedna od tehnickih mogucnosti kako zadrzat isti ukupni broj streamova, da je vuk sit i ovce na broju jer mi down ne igra toliko ulogu...
Na kraju, trenutno tmob nudi tjedan na mobu za 5€ sto ispadne 20€ mjesecno, i na mistu di zivim dobijam barem 250Mbit upload testirano, za manje love nego njihova fiksna kabelska usluga... ono, koga j..u!

takvih korisnika ko što si ti je valjda ispod 1%, sad ti vidi isplati li im se uopće za*ebavati s tobom ili im je lakše/draže da si se prebacio kod t-coma. 

ostalo mi se ne da komentirati, trošenje vremena...

Iwan7SeVeN sri 26.2.2025 16:38

Poz imam pitanje dali neko ima A1 opticki internet (Giga net) 2Gbit preko Rune opticke infrastrukture?

Ako da dali je potrebno da Rune postavi 10Gbit ONT ili A1 ima router i ONT u jednome?

Sry krivi podforum.

Budem postao u A1 kucni internet - optika.

10alex sri 26.2.2025 17:01

Tako bi moga pitati zar nije 1Gbit downloada dovoljan (rekao bi da ja za 90% korisnika dovoljan)?

Oni daju 300 Mit pa skok na 2Gbit, to je tek veća glupost gledano tehnički, ali tu se otvara prostor reklame (imamo najveće brzine...) i želje za što većom zaradom pa zato nude tako veliku razliku između dva paketa, a velika većina kupaca nema pojma da im ne treba 2 Gbit i da većina današnje opreme to i ne podržava, već ide onim "Više je bolje".

Meni osobno je i 300 Mbita (a prije toga 200 Mbita) dovoljno i nije stvar u tome da mi 30 za UL malo već što jedno reklamiraju a drugo nude.