Periferija

Savjetnik za izbor slušalica za potrebe gaminga

Mad Ant čet 10.4.2025 07:58

Stvar se svodi na to da ako je kvaliteta zvuka na prvom mjestu (a ne previse para) biraš žičane od audio proizvođača. Ako su bitne dodatne HW/SW funkcije i bežičnost onda gamerske brandove. Jer audio brandova sa hrpom gaming funkcija i WiFi ima vrlo malo i koštaju, a gaming brandovi se manje bave kvalitetom zvuka za npr. muziku.

Pod gaming funkcije mislim na game-to-chat mix, EQ preseti za određene igre, mijenjane istih na headsetu direktno, default tuning za korake i pucanje (očaj za muziku), mic sa noise filterima, odvojivi mic sa lampicom kad je na mute, razni ulazi i nacini spajanja koji puta i simultano itd.

191x7 pet 11.4.2025 01:26
birra kaže...
191x7 kaže...

A gle, ako sumnjaš u IEM-ove, onda probaj nešto od povoljnijih a stvarno dobrih za gaming tipa Tripowin Vivace. 

Ako može on-ear, probaj Koss PortaPro.

Kupiš oboje za cijenu Fiio JT1.

Što se JT1 tiče, one su na pola puta između HyperX Cloud i Sennheiser HD 560S. To nije usporedivo s Logitech, Razer i sličnim brandovima kojima je kvaliteta zvuka slušalica najmanje bitna (da ne kažem nebitna) stavka.

Hvala. Bacit cu oko. Ali iskreno, nije mi najugodnije imat u usima ove earbudse satima.. A sto se "on ear" tiče, i ove Soundcore q20 su on-ear i ne pašu mi za duže od nekih 30min. Mozda sam na sve krive naletio, al probao sam još 2-3 komada on-ear slušalica i sve su imale isti problem.. Nakon nekog vremena baš mi bude neugodno nosit ih. A ako moram birati glavni uvjet/prioritet kod headseta, to bi definitivno bila udobnost. Uglavnom, ne želim znat da ih imam na glavi. 

Sto kazes za ovu hrv marku? White shark ima dva zanimljiva headseta.. Taiko i Gorilla. Nema baš puno za pročitati o njima, ali ne izgledaju uopće loše.. Mic se odvaja takoder. Klasična Kina pretpostavljam, kopija Hyperxa.. Al su za džep dobre, pa zasto ne podrzat domace momke.. 
Kad kazes da ti je to hobi, daj neki utisak.. Neki best buy mozda je li postoji, a da su over ear? Jesi koji wireless set probao, a da radi na dvije fronte istovremeno (discord+igra)?

Ne pričam o earbudsima, to je totalno drugačija kategorija audio proizvoda.

Soundcore Q20 i nisu baš on-ear, one su veće. On-ear bi bile tipično "walkman" slušalice, dakle relativno mali magneti + spužva i doslovno sjedanje na uši. Jesi pogledao uopće kako PortaPro izgledaju i koliko teže?

Neću komentirati White Shark headsete, nisam ih koristio. Koristio jesam njihove tipkovnice i miševe, ta operema je OK dok nemaš velika očekivanja i znaš kako riješiti potencijalne probleme koji se jave (npr key chattering tipkovnice).

Vjerojatno su rang Logitecha po zvuku. I Razera. To je ta audio klasa.

Wireless radi svaki ako je jedan audio device pa ne kemijaš s jednim urešajem za Discord, drugim za igru, trećim za pozadinske videe; vidio sam likove koji rade svakakve gluposti...

Ako baš mora biti Wireless a jeftin, gledaj HyperX Cloud 2 wireless ili Cloud Alpha wireless. Bježi od HP-ovog Cloud 3 wireless, to je možda i gore nego MS i White Shark.

Best buy za over-ear naravno da postoje, u mnogim cjenovnim kategorijama. Šta znam, možda bi ti Superluxx 681 baš pasao, jeftinjak je. Osobno ne bih išao ispod Fiio JT1.

birra pet 11.4.2025 02:07
191x7 kaže...

Ne pričam o earbudsima, to je totalno drugačija kategorija audio proizvoda.

Hmm, pogledat ću malo podrobnije IEMove onda. Ma sama pomisao da mi to cudo stoji unutar uha satima.. Nije mi bas privlacno, koliko god dobre i jeftine bile za ovo sto mi je potrebno. Mozda uzmem neke sa strane, cisto jer cjenovno stvarno nisu otisle u nebo. 

A dobro sad.. Za superlux znam, al rekao sam da mi je udobnost broj 1 uvjet.. Nisam ih isprobao, al nije bas da ih hvale ljudi za duge gaming sessione. Whiteshark ima jeftine wirelesse sa dosta solidnim mikrofonom. To je sve sto znam. Mehanicke tipkovnice njihove sam isprobao samo u ducanu.. Vjerojatno se radi o nekim Outemu switchevima ili nesto jos jeftinije.. Al, ako imaju neku hotswap u ponudi.. Zasto ne!

Cudi me da je gotovo nemoguce naci ovu informaciju koja mi treba.. Pokraj toliko milijuna igrača pubga, countera i slicnih igara... Da nitko ne spominje koje wireless slusalice podnose discord+gejmanje istovremeno, bez opadanja kvalitete zvuka/mica.. Doslo je do toga da bih platio za tu informaciju haha.. Uglavnom, evo u košarici na amazonu mi stoji HyperX Cloud Stinger 2 Core + Logitech G305. Malo manje od 90€. 

Kad vec ne mogu naci bezicne slusalice, da bar misa upikiram. Jos nisam finalnu odluku donio, al ne promijeni li se nista kroz dan - dva, narucujem to pa sta bude. 

Mad Ant pet 11.4.2025 07:57

Nije nemoguce naci info nego info nije kratak na brzinu, moras uci u temu solidno, a na kraju shvatis da sve to na WiFi-ju na jednom modelu je na neki nacin sveti gral...

Jedine velike over-ear closed-back koje ja znam da su dosle blizu, a i sam ih imam, je Audeze Maxwell. Ali ni on nije savrsen svima 100%. Najbolje su sto se tice kvalitete zvuka, 80 sati baterija, dva mikrofona i jedan odvojivi, gametochat mix, onboard EQ itd. ali manji soundstage za FPS, teze su, treba ih vise paziti (planarni driveri) i kostaju cca 300€...

Zato je tesko tocno odgovoriti na to, naizgled jednostavno pitanje. Morat ces neki kompromis napraviti, sto je dosta zeznuto napamet online..

191x7 pet 11.4.2025 09:44
birra kaže...
. Da nitko ne spominje koje wireless slusalice podnose discord+gejmanje istovremeno, bez opadanja kvalitete zvuka/mica.. Doslo je do toga da bih platio za tu informaciju haha.. Uglavnom, evo u košarici na amazonu mi stoji HyperX Cloud Stinger 2 Core + Logitech G305. Malo manje od 90€. 

Pa, sve koje nisu bluetooth koji bi se prebacivao između uređaja. 2.4GHz ti je slično kao da si spojio USB kabelom. 

Stinger zaobiđi. Košta previše za tako lošu izradu i materijale, a zvuk nije kao kod Clouda.

G305 sam koristio nekoliko godina za PUBG. Obavezno je korištenje Litijske AAA baterije kako bi miš sveo na pristojnu težinu. Računaj da su 4 baterije bile 100 Kn. Meni je baterija trajala 3 do 4 mjeseca. Prijatelju koji je podjednako igrao pubg, ali isti komp koristio i za posao (radi doma) i ostalo (dakle barem duplo mog korištenja) i koji nije koristio litijske baterije nego obične AAA alkalne baterija je trajala oko mjesec dana.

Moj primjerak je nakon godinu počeo dvoklikati, reklamirao i dobio drugi, taj je preživio mislim dvije godine i sad mi stoji kao miš za uz laptop.

birra pet 11.4.2025 14:04
Mad Ant kaže...
Nije nemoguce naci info nego info nije kratak na brzinu, moras uci u temu solidno, a na kraju shvatis da sve to na WiFi-ju na jednom modelu je na neki nacin sveti gral...

Jedine velike over-ear closed-back koje ja znam da su dosle blizu, a i sam ih imam, je Audeze Maxwell. Ali ni on nije savrsen svima 100%. Najbolje su sto se tice kvalitete zvuka, 80 sati baterija, dva mikrofona i jedan odvojivi, gametochat mix, onboard EQ itd. ali manji soundstage za FPS, teze su, treba ih vise paziti (planarni driveri) i kostaju cca 300€...

Zato je tesko tocno odgovoriti na to, naizgled jednostavno pitanje. Morat ces neki kompromis napraviti, sto je dosta zeznuto napamet online..

Kolega, nemoj se ljutit.. al tvoje zadnje dvije poruke em pola ne shvacam em ne dobijam nikakvu informaciju. Nekako mi se cini da previse ulazis u neke audiofilske dubioze sam sa sobom.

S druge strane, kolega @191x7 se bar trudi objasniti sto me zanima. Evo npr, nisam znao da ce se sve slusalice sa 2.4ghz konekcijom ponasati isto.. bar sto se tice discorda+gejmanja istovremeno. To mi je, uz udobnost, najbitnija stavka headseta. Jer sam vec bacio 60€ na bezicne slusalice koje nisu mogle podnijeti tu kombinaciju. Doduse, one su bile samo bluetooth.

Kvaliteta zvuka mi je najsporednija stvar u cijeloj prici. Sve sto zelim su cuti korake i odakle dolaze. Znaci da prakticki za cijenu ovih zicanih Stingerica, mogu uzeti neke kineske 2.4ghz wirelessice i bit miran sto se gejmanja i discorda tice?

U. Vezi g305, upravo sam danas saznao za vxe r1 i mislim da narucujem to ipak. Samo se moram odluciti za model. Hvala na informaciji u vezi baterija. G305 mi je bio logican izbor jer vec godinama koristim stari g102 (ali onaj bolji, prodigy.. ne lightsync). Jos radi kao i prvog dana. Samo zelim probati nesto bez kabela..

191x7 pet 11.4.2025 20:11
birra kaže...

Kvaliteta zvuka mi je najsporednija stvar u cijeloj prici. Sve sto zelim su cuti korake i odakle dolaze.

Ovo što si naveo je kontradiktorno. Na većini gaming heeadseta (što bi neki bugovci rekli headsetova) ne možeš dobro čuti "odakle dolaze" baš zato što je zvuk loše kvalitete.

Moraš imati dobar zvuk da bi određivao smjer, udaljenost, elevaciju (visinu), materijale kretanja (ako igra razlikuje podove po kojima se kreće, a PUBG to radi) i da ti neki drugi zvukovi iz daljine ili blizine ne bi prikrivali bitne zvukove (separacija).

Odnosno, ako imaš sve navedeno - onda imaš dobar zvuk. Ako samo čuješ generalno smjer (ali ne dobro visinu, udaljenost, ...) i eksplozije ti sve sakriju, onda igraš na Razerlogitechsteelseriesu.

birra sub 12.4.2025 02:55

Ma kazem ti da sam 7god imao kineski krš na glavi.. a za fps igre bile su bolje od puno skupljih slušalica. Uvijek sam mogao razaznati takve stvari. A u counteru se nemali broj puta desilo da prijatelj i ja spectateamo nekog iz tima i ja čujem korake od neprijatelja pola sekunde prije njega.. A on na glavi ima nekoliko puta skuplji headset. 

Mozda sam se krivo izrazio, ali da.. Kvaliteta zvuka kao zvuka mi je nebitna. Pase mi da je sto vise basic i plain, te da se lakse razaznaju detalji.. A ne da cujem eksploziju pa mi odzvanja samo to u usima jos 4-5 sec. To bi se, pretpostavljam, desilo na nekim audiofilskim slušalicama koje svaki zvuk potenciraju na ntu!? Mozda sam skroz u krivu i samo treba naviknuti na bolji zvuk, ali jbg. Nadam se da razumijes gdje idem s ovim.

EDIT: zapravo sam za vas ocito mazohist i to je ok. Trazim best buy od e-wastea, po mogućnosti wireless.. Eto, to mi treba. :) Zato sam se javio na par javnih mjesta kao ovaj forum i cekam neki dobar prijedlog, a da me ne zagrebe previse po dzepu. 

191x7 sub 12.4.2025 03:35
birra kaže...

Ma kazem ti da sam 7god imao kineski krš na glavi.. a za fps igre bile su bolje od puno skupljih slušalica. Uvijek sam mogao razaznati takve stvari. A u counteru se nemali broj puta desilo da prijatelj i ja spectateamo nekog iz tima i ja čujem korake od neprijatelja pola sekunde prije njega.. A on na glavi ima nekoliko puta skuplji headset. 

Mozda sam se krivo izrazio, ali da.. Kvaliteta zvuka kao zvuka mi je nebitna. Pase mi da je sto vise basic i plain, te da se lakse razaznaju detalji.. A ne da cujem eksploziju pa mi odzvanja samo to u usima jos 4-5 sec. To bi se, pretpostavljam, desilo na nekim audiofilskim slušalicama koje svaki zvuk potenciraju na ntu!? Mozda sam skroz u krivu i samo treba naviknuti na bolji zvuk, ali jbg. Nadam se da razumijes gdje idem s ovim.

EDIT: zapravo sam za vas ocito mazohist i to je ok. Trazim best buy od e-wastea, po mogućnosti wireless.. Eto, to mi treba. :) Zato sam se javio na par javnih mjesta kao ovaj forum i cekam neki dobar prijedlog, a da me ne zagrebe previse po dzepu. 

Kineski krš ne znači nužno loš zvuk. Neki od najboljih slušalica ili zvučnika su upravo kineski. Isto tako, nekoliko puta skuplje ne znači bolje, ne nekoliko puta bolje nego uopće. Npr usporedba Tripowin Vivace (30€) naspram Logitech G Pro X 2 (200€) - s Vivace čuješ neprijatelja i znaš gdje je, s Logitechom možda čuješ neprijatelja (nisi siguran) i razmišljaš si jel u susjednoj kući na prvom katu ili u tvojoj na drugom - i onda padneš jer razmišljanje košta.

Pobrkao si lončiće, ovo što u drugom slučaju pretpostavljaš da se događa na "audiofilskima" se ustvari događa na onima s lošim zvukom, a ono što bi htio "basic i plain, dobro razaznavanje detalja" - to je baš odlika dobrih.

Samo mi nije jasno kako netko može pobrkati to tvoje. Valjda su ti ~gaming brendovi~ kroz medije iskrivili percepciju, nemam drugog objašnjenja. Što bolje slušalice to manje toga "potenciraju".

Best buy od bežičnog e-wastea bi bile npr Cooler Master MH670, ali one su "legacy" i nema ih više. Unutra Takstar, izvana CM, zvuk čak i bio OK...

Mad Ant sub 12.4.2025 09:34

Ja sam ti pokusao skratiti trazenje i dolazenje do istog zakljucka kao i ostali, ali dobro.

Ne, nece se sve ponasati isto, niti ce izvedba WiFija biti ista (Maxwell zapravo nema WiFi nego custom verziju BTa) i biti nobrainer od prve, totalno krivo. Sto mi govori da nisi bas proucio stvar jer bi to znao koliko se toga spominje po netu, sto SW sto HW kombinacije, tipa sa Discordom koji nabije jos tonu svog procesinga. Isto ide i za udobnost sa drasticnim razlikama. Doslovno hrpa reviewa na YT sa mjerenjima zvuka i clamp forcea, objasnjenjima kako namjestiti za footsteps i u kojoj igri jer nisu iste i sl.

Kazes kvaliteta zvuka ti je zadnja, a kolega ti stalno sugerira one bolje kvalitete u nekoj kategoriji. Po tome bi ti trebao birati one koje je popljuvao, jer te gamerske "jeftinije" su vecinom bolje za positioning i vecinom su vrlo udobne out-of-the-box - tipa Razer i Steelseries. Nije ti bitno sto su ocajne za kvalitetu muzike? Super, Razer Blackshark (ultra udobne) ili Steelseries Arctic Nova 7 (jako dobar positioning) i nadasve poznate za tu namjenu.

EDIT: ako imaš iole volje malo proučiti stanje, evo dva videa, čovjek lijepo i prizemno objašnjava, te ima i gro audiofilskih i gamerskih produkata svih kategorija koje smo ovdje spominjali, za usporedbu:

GAMING AUDIO GUIDE - Top Gaming Audio Picks at ANY Price 2024 - IEMs, Headphones, and Headsets!

https://www.youtube.com/watch?v=eOXCEsTyv7s&t=2362s

Best Closed Back Headphone Buying Guide! For every budget!

https://www.youtube.com/watch?v=6trNIQc8Mac

Svake od tih možeš naći i kao posebni review sa više detalja.

191x7 sub 12.4.2025 12:54
Mad Ant kaže...

Kazes kvaliteta zvuka ti je zadnja, a kolega ti stalno sugerira one bolje kvalitete u nekoj kategoriji. Po tome bi ti trebao birati one koje je popljuvao, jer te gamerske "jeftinije" su vecinom bolje za positioning i vecinom su vrlo udobne out-of-the-box - tipa Razer i Steelseries. Nije ti bitno sto su ocajne za kvalitetu muzike? Super, Razer Blackshark (ultra udobne) ili Steelseries Arctic Nova 7 (jako dobar positioning) i nadasve poznate za tu namjenu.

I ti nešto brkaš. Gamerske "jeftinije" (ili skuplje, nebitno) nisu večinom "bolje za positioning" nego su uglavnom jako loše baš za to. Navedene Razer i Steelseries uopće nemaju dobro pozicioniranje, dapače imaju loše. Ljudi uopće nemaju dojam koliko dobro "pozicioniranje" može biti pa si misle da XY gaming brend koji ulaže u reklame i hype (umjesto u zvuk) mora biti dobar.

Đaba ti i najskuplji takav neki headset kada ga sahrani jeftini kineski otpad od 20-50€ (IEM-ovi, Takstarove slušalice, Superluxx, itd), ili naušne slušalice dobre marke od 40€ koje izgledaju kao da su za Walkman iz osamdesetih (Koss PortaPro).

Edit: pošto je edit postao opet popularan, samo da napomenem - ako nemaju zvuk dobar za glazbu nemaju ni za gaming, al mogu imati dobar za glazvu a da nisu baš za gaming (često slučaj) dok ne postoje neke što su dobre za gaming a da ne valjaju za glazbu, to je opet propaganda na koju ljudi nasjedaju.

birra sub 12.4.2025 12:56
Mad Ant kaže...

Pa da, vidis da smo se na kraju nasli na istoj valnoj duljini. Jedino za sto koristim slusalice su fps igre. I to će im biti primarna namjena. Blackshark v2x, cloud stinger 2 core, white sharkice hrvatske... To je sve neko smece u 10ak € razlike. Samo se jos odlucujem koje odabrati do nekih 40ak €. Naime, kolega jedan iz srbije sa discorda mi takoder preporuca fioo jt1, ali kad je cuo koju maticnu imam (b650m hdv m2), rekao je da će mi trebati i DAC uz njih, ako ih zelim koristiti kako treba, što je još nekih 30ak € minimum.. Ne želim uopće upadati u tu zecju rupu, malo po malo i cifra se popenje na 100+ €...

191x7 kad kazem kineski krš, to i mislim. Vjerujem da ih probaš staviti na glavu, rekao bi da je zvuk grozan.. Slušalice su bile Kotion Each G2000, ako zelis testirati. Za ono što sam ih koristio, jako dobro su obavljale posao. Mikrofon također više nego dobar za takav headset. Ali nakon 7god koristenja, stvarno mi se ne da opet kupovati iste. Ionako je lutrija uvijek sa takvim stvarima. Kakve sam sreće, da uzmem iste, raspale bi se kroz tjedan dana.

hahhaajaads sub 12.4.2025 13:14

Kad smo kod IEM vs normalnih, uz IEM (7hz salnotes zero) koje su mi preporucene tu na forumu, imam i hyperx cloud core 7.1.. I mogu rec da sve fps igre (pubg, cs, bf) igram na IEMu, znam od kud neprijatelji dolaze i malo su lakse za usi pogotovo ljetnih dana. Eventualno kad mi zafali malo bassa onda stavim naglavne i tu bass odvaljuje...

Mad Ant sub 12.4.2025 13:26
191x7 kaže...
Mad Ant kaže...

I ti nešto brkaš. Gamerske "jeftinije" (ili skuplje, nebitno) nisu večinom "bolje za positioning" nego su uglavnom jako loše baš za to. Navedene Razer i Steelseries uopće nemaju dobro pozicioniranje, dapače imaju loše. Ljudi uopće nemaju dojam koliko dobro "pozicioniranje" može biti pa si misle da XY gaming brend koji ulaže u reklame i hype (umjesto u zvuk) mora biti dobar.

Đaba ti i najskuplji takav neki headset kada ga sahrani jeftini kineski otpad od 20-50€ (IEM-ovi, Takstarove slušalice, Superluxx, itd), ili naušne slušalice dobre marke od 40€ koje izgledaju kao da su za Walkman iz osamdesetih (Koss PortaPro).

Edit: pošto je edit postao opet popularan, samo da napomenem - ako nemaju zvuk dobar za glazbu nemaju ni za gaming, al mogu imati dobar za glazvu a da nisu baš za gaming (često slučaj) dok ne postoje neke što su dobre za gaming a da ne valjaju za glazbu, to je opet propaganda na koju ljudi nasjedaju.

Ne bih se složio, Steelseries Arctis Nova 7 su dobre za gaming i totalno, ali totalno očajne za muziku. Imao sam priliku to sranje staviti na glavu, katastrofa da netko daje novce za nešto tako oštro i isprazno. Da li su Artcis Pro išta bolje ne znam, ali sumnjam.

Drugo, govorio sam vrlo generalizirano pošto je postalo očito da treba tako, a ne nekom tko zna detalje, s time da ja zaobilazim IEM-ove/budse i vidljivo ne pričam o njima nikada, pa nam onda ostanu ostale "jeftinije". Đaba da su i najbolja kvaliteta zvuka ikada, kada su neudobne i meni iritantne u drugim stvarima. Moja greška onda što nisam specifično naveo gore.

Ali mislim da je Joe gore u Gaming videu sve lijepo objasnio i za IEM-ove i za ostale, pa tko što voli...

Mad Ant sub 12.4.2025 13:36
birra kaže...

Pa da, vidis da smo se na kraju nasli na istoj valnoj duljini. Jedino za sto koristim slusalice su fps igre. I to će im biti primarna namjena. Blackshark v2x, cloud stinger 2 core, white sharkice hrvatske... To je sve neko smece u 10ak € razlike. Samo se jos odlucujem koje odabrati do nekih 40ak €. Naime, kolega jedan iz srbije sa discorda mi takoder preporuca fioo jt1, ali kad je cuo koju maticnu imam (b650m hdv m2), rekao je da će mi trebati i DAC uz njih, ako ih zelim koristiti kako treba, što je još nekih 30ak € minimum.. Ne želim uopće upadati u tu zecju rupu, malo po malo i cifra se popenje na 100+ €...

191x7 kad kazem kineski krš, to i mislim. Vjerujem da ih probaš staviti na glavu, rekao bi da je zvuk grozan.. Slušalice su bile Kotion Each G2000, ako zelis testirati. Za ono što sam ih koristio, jako dobro su obavljale posao. Mikrofon također više nego dobar za takav headset. Ali nakon 7god koristenja, stvarno mi se ne da opet kupovati iste. Ionako je lutrija uvijek sa takvim stvarima. Kakve sam sreće, da uzmem iste, raspale bi se kroz tjedan dana.

Nažalost da, cijena se samo penje, a rupa produbljuje... a gdje je još udobnost, maintenance (padsi), izdržljivost, feature set... uf...

BTW imao sam ja jedno vrijeme AKG žičane na preslabom PC MBO pojačalu... ožive energijom tek kada navineš na 80%, a još uvijek nisu dovoljno glasne. Tako da ti DAC ne gine, samo nisam siguran da je 30€ danas dovoljno... nisu li bolji primjerci 100€+ ?

191x7 sub 12.4.2025 13:43
birra kaže...
Mad Ant kaže...

Fioo JT1 stvarno dobije na zvuk us nekakvim OK AMP&DAC-om, ali mu nije nužan. Dapače, sve OK slušalice dobiju na kavliteti kada su uparene s dobrim izlazom. To ne znači nužno neki skupi amp&dac, može to biti i neki dongle tipa Apple USB-C to 3.5mm ili Jcally JM6 Pro, onak 5-15€.

Ovaj Kotion, to izgleda kao primjerak iz kategorije najgorih slušalica s Alije, Timua, Amazona i sličnih.

Joe Cooker kaže...

FiiO JT1 ima 32 Ohm i dobru impedanciju,ne treba ti dac,možda eventualno neki amp,ja imam dosta sluša,imam i JT1.

Točno. 

hahhaajaads kaže...

Kad smo kod IEM vs normalnih, uz IEM (7hz salnotes zero) koje su mi preporucene tu na forumu, imam i hyperx cloud core 7.1.. I mogu rec da sve fps igre (pubg, cs, bf) igram na IEMu, znam od kud neprijatelji dolaze i malo su lakse za usi pogotovo ljetnih dana. Eventualno kad mi zafali malo bassa onda stavim naglavne i tu bass odvaljuje...

Predlažem nabavku Tripowin Vivace. Ogroman upgrade preko 7Hz Salnotes Zero. 

Mad Ant kaže...

Ne bih se složio, Steelseries Arctis Nova 7 su dobre za gaming i totalno, ali totalno očajne za muziku. Imao sam priliku to sranje staviti na glavu, katastrofa da netko daje novce za nešto tako oštro i isprazno. Da li su Artcis Pro išta bolje ne znam, ali sumnjam.

Drugo, govorio sam vrlo generalizirano pošto je postalo očito da treba tako, a ne nekom tko zna detalje, s time da ja zaobilazim IEM-ove/budse i vidljivo ne pričam o njima nikada, pa nam onda ostanu ostale "jeftinije". Đaba da su i najbolja kvaliteta zvuka ikada, kada su neudobne i meni iritantne u drugim stvarima. Moja greška onda što nisam specifično naveo gore.

Ali mislim da je Joe gore u Gaming videu sve lijepo objasnio i za IEM-ove i za ostale, pa tko što voli...

Prihvatljivo nije isto što i dobro. Mogu slušalice biti prihvatljive za casual gaming i biti očajne za sve drugo, ali takve ne mogu biti dobre za competitive.

Ovo za "neudobne" nema puno smisla komentirati, možda samo imaš strah od stavljanja stvari u uši ili si jednostavno probao neku lošu kombinaciju. Nema udobnijih slušalica od IEM-ova napravljenih porema uhu...

191x7 sub 12.4.2025 13:47
Mad Ant kaže...

BTW imao sam ja jedno vrijeme AKG žičane na preslabom PC MBO pojačalu... ožive energijom tek kada navineš na 80%, a još uvijek nisu dovoljno glasne. Tako da ti DAC ne gine, samo nisam siguran da je 30€ danas dovoljno... nisu li bolji primjerci 100€+ ?

A gle, kategroije su dongle dac-ovi 5€-20€ (npr J6 pro), USB-C mobilni amp&dac od 30-150€ (npr Fioo KA3, Moondrop dawn, Truthear Shio, Akliam PD4, ...) i preko toga stackovi desktop amplifiera i DAC-ova...

Večini korisnika s prosječnim slušalicama običan dongle od 10€ ili mobilni amp&dac od 50€ je sve što im treba da otključaju punio potencijal svojih slušalica.

Mad Ant sub 12.4.2025 13:50
191x7 kaže...

Ovo za "neudobne" nema puno smisla komentirati, možda samo imaš strah od stavljanja stvari u uši ili si jednostavno probao neku lošu kombinaciju. Nema udobnijih slušalica od IEM-ova napravljenih porema uhu...

Nene, to je osobna preferencija i tu nema smisla raspravljati.

Mad Ant sub 12.4.2025 13:53
191x7 kaže...
Mad Ant kaže...

A gle, kategroije su dongle dac-ovi 5€-20€ (npr J6 pro), USB-C mobilni amp&dac od 30-150€ (npr Fioo KA3, Moondrop dawn, Truthear Shio, Akliam PD4, ...) i preko toga stackovi desktop amplifiera i DAC-ova...

Večini korisnika s prosječnim slušalicama običan dongle od 10€ ili mobilni amp&dac od 50€ je sve što im treba da otključaju punio potencijal svojih slušalica.

Ja nekako automatski odem mislima na Schiit Hel i slično, iako znam za USB donglove... navika valjda... ali da, neke gamerske čak i dođu sa USB zvučnom u paketu...

191x7 sub 12.4.2025 13:54
Mad Ant kaže...

Ako ne želiš raspravljati, onda ne okrivljuj udobnost nego odmah reci da ne voliš IEM-ove i slične uređaje zbog osobnih preferenci. Razlika je ogromna.

Mad Ant sub 12.4.2025 13:59
191x7 kaže...
Mad Ant kaže...

Ako ne želiš raspravljati, onda ne okrivljuj udobnost nego odmah reci da ne voliš IEM-ove i slične uređaje zbog osobnih preferenci. Razlika je ogromna.

O ukusima se ne raspravlja, to sam mislio.

birra sub 12.4.2025 14:03

Upravo sam na Temu-u ove slušalice spustio nekim kuponom na 9,45€.. Naravno, crne obicne.. Ne ove maskirne.

Best Budget Gaming Headset? - Onikuma K8 Review

Mikrofonom sa njih je covjek snimio video, dakle ne da mu nista ne fali nego je odlican. Testirao u par igara (insurgency je dosta realan i takticki fps naslov) i specificno naglasio da dobro razaznaje korake, a bassa slusalicama fali sto je jos jedna od pozitivnih stvari u mojim ocima.

I sad vi meni recite, zasto se ovo ne bi narucilo? Na stranu elitizam i audiofilstvo.. Za >10€ cu dobiti slusalice koje nisu neki strašno poznati brand, a kvaliteta će biti ista, ako ne i bolja od razera, logitecha i slicnih za koje bih bacio 50+€. 

EDIT: i da ne valjaju, jebe mi se.. cijena dvije pive u kaficu. Bacim u smeće i naručim fioo. Radije ću dat 10€ više drugi put, nego isprve ići na 100+ i ne znat hoće mi se svidjeti što dobijem.

Mad Ant sub 12.4.2025 14:22
birra kaže...

Upravo sam na Temu-u ove slušalice spustio nekim kuponom na 9,45€.. Naravno, crne obicne.. Ne ove maskirne.

Mikrofonom sa njih je covjek snimio video, dakle ne da mu nista ne fali nego je odlican. Testirao u par igara (insurgency je dosta realan i takticki fps naslov) i specificno naglasio da dobro razaznaje korake, a bassa slusalicama fali sto je jos jedna od pozitivnih stvari u mojim ocima.

I sad vi meni recite, zasto se ovo ne bi narucilo? Na stranu elitizam i audiofilstvo.. Za >10€ cu dobiti slusalice koje nisu neki strašno poznati brand, a kvaliteta će biti ista, ako ne i bolja od razera, logitecha i slicnih za koje bih bacio 50+€. 

EDIT: i da ne valjaju, jebe mi se.. cijena dvije pive u kaficu. Bacim u smeće i naručim fioo. Radije ću dat 10€ više drugi put, nego isprve ići na 100+ i ne znat hoće mi se svidjeti što dobijem.

Shipping će više koštati od njih... a ono, da s obzirom na mizernu cijenu. Samo sumnjam da će biti iole usporedive sa Fioo... pogledao sam video, nije ništa objasnio zapravo, moraš mu "vjerovati na riječ"...

Ima Joe video i za to piše za klince ali misli se na jeftine headsetove (samo ne 10$ jeftine baš):

https://www.youtube.com/watch?v=UUtcX87vPrQ

Moram priznati da u tom ultra niskom rangu ne znam niti jedne over-ear da su dobre za išta... koliko znam za oko 20-30$ jedino IEM-ovi (i neke Koss on-ear) mogu zvučati dobro.

Joe Cooker sub 12.4.2025 15:16

KSC 75 su skroz ok za FPS igre i za muziku,treba u igrama malo dignuti volumen ako su plug n play,imam i te sluše.Neki kada ih prvi put stave za muziku dožive wow efekat ako nisu prije imali audiofilske slušalice.

191x7 sub 12.4.2025 16:13
Mad Ant kaže...
birra kaže...

Shipping će više koštati od njih... a ono, da s obzirom na mizernu cijenu. Samo sumnjam da će biti iole usporedive sa Fioo... pogledao sam video, nije ništa objasnio zapravo, moraš mu "vjerovati na riječ"...

Ima Joe video i za to piše za klince ali misli se na jeftine headsetove (samo ne 10$ jeftine baš):

Moram priznati da u tom ultra niskom rangu ne znam niti jedne over-ear da su dobre za išta... koliko znam za oko 20-30$ jedino IEM-ovi (i neke Koss on-ear) mogu zvučati dobro.

Točno to.

191x7 sub 12.4.2025 16:26
Mad Ant kaže...
birra kaže...

Točno to.

birra sub 12.4.2025 21:37
Mad Ant kaže..

Shipping će više koštati od njih... 

Shipping je free. 

Uglavnom, naručene su. Kroz tjedan dana su mi vjerojatno na ušima pa mogu prenijeti dojmove ako ikog bude zanimalo. Ne očekujem apsolutno ništa, tako da će svaka pozitivna stavka bit objeručke prihvaćena. 
Da nemam soundcore life q20 koje kupe prašinu, naručio bih fiio jt1. Zasad se drzim e-wastea. :) Hvala svakako na svim prijedlozima, nisu prošli nezapaženo.

hahhaajaads sri 16.4.2025 20:36
191x7 kaže...

hahhaajaads kaže...

Jooj joj sta mi radis  Ima jos nesto bolje za oko te cijene ili ? Vidim da ih ima u EU za 24€ + besplatna dostava

191x7 sri 16.4.2025 21:29
hahhaajaads kaže...
191x7 kaže...

hahhaajaads kaže...

Jooj joj sta mi radis  Ima jos nesto bolje za oko te cijene ili ? Vidim da ih ima u EU za 24€ + besplatna dostava

Pa, koliko znam, nema. Mislim da više koristim Vivace nego Simgot EM6L od 150€. :/