jelincav čet 3.11.2022 20:26

Bok, molio bi savjet.

Recimo vidim u šumi da nešto raste od biljaka ili gljiva i volio bi tu lokaciju memorirati na mapi. Kako to napraviti na satu, memorirati lokaciju te kako te memorirane lokacije staviti sve na jednu mapu. Znači igrao sam se u Garmin Conectu i nisam našao mogućnost da unesem lokaciju u neku mapu koja bi mi bila samo za tu funkciju. Tu lokaciju nisam memorirao na satu već bi je naknadno unio u mapu. Jel ima tko kakvu ideju da mi se život olakša GPS lokacijama.

Lijepi Dzoni čet 3.11.2022 23:24

Pored Garmin Connect trebali bi na svoj mobilni instalirati i Garmin Explore, sa tim programom svaku lokaciju koju zabilježite prikazat će se u tom programu. Osim toga ja sa Garmin Explore kreiram i staze kojim planiram planinariti/hodati. A isto tako ako već niste zabilježili na satu lokaciju, možete to uraditi sa Garmin Explore, pa samo sat sinhronizujete sa ovim programom. Isto tako možete u ovom programu (Garmin Explore) staviti naziv više tačaka, kao recimo "Gljive", "Vrhovi planina", "Posjetiti", itd, itd, znači razvrstate lokacije koje želite da vam je kasnije lakše pronaći ih na mobilnom u Garmin Explore.

jelincav ned 20.11.2022 12:38

Stavi alarm na Idealo.de za model koji želiš. Proći ćeš i 300€ jeftinije nego u HR. Samo treba natrefiti dućan sa dostavom u HR, inače je oko 10€ poštarina. Garancija je priznata kroz cijelu Europu.

čmrljo uto 10.1.2023 18:51

Pozdrav svima

Molimo bih nekoga da li ima iskustva sa satom Gramin Venu 2 plus?

 Želim sat da mogu raditi posao koji mi je spojen s mobitelom da mogu vršiti razgovore ,gledati poruke i kada želim raditi sportske aktivnosti da me GPS ne zeza. Trenutno koristim amazfit gtr 2 i nisam nimalo zadovoljan sa Gps signalom triba mi jedno 2 do 3 minute da nađe lokaciju i tokom aktivnosti se izgubi.

Lijepi Dzoni sri 17.1.2024 00:04

Juče sam kupio Garmin Instinct 2x Solar Tactical. Danas sam ga držao na suncu (zimsko vrijeme, nije jako sunce), oko 1h i ne vidim da se ništa povećao postotak. Doduše, nije ni spadao postotak napunjenosti, valjda ipak sat zadržava energiju da se brzo ne prazni? Ima li neko još ovaj sat, kakva su vaša iskustva? 

Bojica sri 17.1.2024 06:14
Lijepi Dzoni kaže...

Juče sam kupio Garmin Instinct 2x Solar Tactical. Danas sam ga držao na suncu (zimsko vrijeme, nije jako sunce), oko 1h i ne vidim da se ništa povećao postotak. Doduše, nije ni spadao postotak napunjenosti, valjda ipak sat zadržava energiju da se brzo ne prazni? Ima li neko još ovaj sat, kakva su vaša iskustva? 

 

nemoj ocekivati da ce ga taj solarni panel puniti dovoljno da nemora na punjac... solarni panel samo produzuje trajanje baterije i to je to..

Lijepi Dzoni sri 17.1.2024 09:26

da, izgleda da je tako, ali dobro je i ovo, makar brzo ne spada postotak baterije, juče kad mi je bio 1h na suncu (bio bi i više ali imao sam nekih obaveza) nije spadao procenat baterije.......super.

 

evo da se nadovežem na svoju temu....

Znači ovako, pošto sam skoro kupio nov Garmin Instinct 2x Solar Tactical mogu neki kratak pregled satova ovdje da napišem "iz prve ruke" kao što bi rekli....Naime, očekivao sam od novog sata sa solarnim panelom brže punjenje baterije, ali u stvarnosti i nije baš tako. U recenzijama piše da sat treba biti direktno okrenut prema suncu najmanje 3h sa 50000 luksa da bi se dobio poneki procenat baterije. Tačno je tako. Mislim da bi sat nakon cjelodnevnog pješačenja-trebao sljedeći cijeli dan  provesti direktno okrenut prema suncu da bi se dobilo maksimalno 10-15% napunjenosti baterije. Malo razočaravajući zar ne? Ali.....sat Garmin Instinct 2x Solar Tactical ima nevjerovatno dugo trajanje baterije, koga interesuje može naći u recenzijama na internetu koliko baterija može izdržati, tako da ipak mislim da se isplati kupiti ovaj sat. Uglavnom, satri Garmin Fenix 5x može izdržati sa povremeno uključenim blututom oko 11 dana, na Garmin Instinct 2x Solar Tactical mislim da može izdržati oko 60 dana....U Sarajevu košta oko 1100 KM (oko 550 eura), a mislim da je i u susjednim državama nešto slično. Ono što me posebno iznenadilo na ovom satu je preciznost pokazivanja barometra i visine. Mnogo bolje nego nego kod Garmin Fenix 5x. Na Fenix 5x sam često morao kalibrisati visinu, ovdje tačno pokazuje visinu i kad izadjem i kad se vratim kući. Valjda zato što ima naprednije sezore od starijeg Garmin Fenix 5x. I bilježenje koordinata je mnogo preciznije kod Garmin Instinct 2x Solar Tactical u odnosu na Garmin Fenix 5x. Ono što nema Garmin Instinct 2x su precizne detaljne karte. Ima karte kao kod starog Garmin Fenix 3, neko ih na internetu zove hljebne (krušne) mrvice, gdje vam do cilja pokazuje strelicom kuda trebate ići i koliko km i metara vam je još preostalo. Ali dobro....uglavnom obavlja funkciju na ovom Garmin Instinct 2x. Garmin Instinct 2x je lakši od Garmin Fenix 5x, "na ruci lijepo leži", a meni lično je i bolje što je sve monohrom, tj. uopšte nema boja, postoji samo bijelo i crno. Garmin Instinct 2x (samo ovaj model!) ima i svjetiljku koju je lako aktivirati ako se 2 puta pritisne gornje lijevo dugme, može se mijenjati i boje, zelena i crvena, mada mene lično toliko ne oduševljava ta svjetiljka (kao neke čitajući na specijalizovanim forumima za satove). Što se tiče spratova, tu je isto mnogo bolji Garmin Instinct 2x Solar od Garmin Fenix-a 5x. jer na Fenixu je znalo pogriješiti za 1 sprat, ovdje pokazuje tačno koliko ste se spratova popeli. Za sada toliko iz prve ruke mala usporedba, planiram u nastavku teksta napisati još prednosti Garmin Instinct 2x u odnosu na Garmin Fenix 5x. Subskraib....ma šalim se..... 

ajimerej sri 17.1.2024 18:51

Garmin Enduro (i još pokoji model) teoretski može da radi bez punjača samo na solarno punjenje, naravno u "dumb" modu, ali ako se koristiti GPS smart opcija i recimo da ideš na neke ekspedicije po Himalaji i pokreneš aktivnost traje jako, jako, jako dugo i tu u nekom manjem postotku pomogne i solarno punjenje. Dok u ostalom/normalnom načinu rada sata nećeš ni osjetiti to što napuni na sunce.

ajimerej sri 17.1.2024 19:30

Imadem fenix 6x pro solar, fantastičan sat za nas sportaše ali meni i vizualno lijep, pogotovo što je zadržao "klasičan " fenix izgled sa 5 šarafa. Dok novi fenix 7 više nema šarafe na okviru radi užeg okvira :(
Jedino mi nepotrebno solar u mene, zato što mi to ne treba, ne penjem se na Himalaju a baterija svako traje i do 20 dana uz sve moje aktivnosti i uvijek upaljen bluetooth, wi-fi, praćenje sna, otkucaja, disanja...
Nakon više od godinu dana korištenja imao je nekoliko blokada nakon prebacivanja povezivanja s jednog na drugi mobitel, što se riješi resetiranjem. A greška je da prestane pokazivati razinu stresa, spavanja i tjelesne baterije ali nakon ponovnog pokretanja sve dobro. Znači na huawei i Samsung se odlično uparuje i sinkronizira.
Da mogu nešto promijeniti, kupio bih umjesto fenix 6x pro solar sat istog izgleda garmin 6x pro safir.
Iznimno otporno kućište od titanija nema niti jednu jedinu ogrebotinu. A zabijao sam ga svugdje u zidove, štokove, na radnom mjestu naletio i na metalne prepreke... Kad sam ovo napisao bolje da kunem o drvo 🤞

Na fotografiji se vidi koliko sam aktivnosti zabilježio (povijest), solarno punjenje danas (bezveze) i kompas sa nadmorskom visinom.

ajimerej sri 17.1.2024 19:36

Imadoh garmin vivoactive 3, tu već se može naći mana, ipak nije jači garminov model pa recimo visinomjer/barometar nisu bili uvijek pouzdani i bio je osakaćen recimo pri plivanju nije imao aktivnost plivanju u otvorenoj vodi i nije bilježio zamahe kod muškog plivanja. I tako neka sitnice kao nemogućnost povezivanja sa senzorom power metrom.

Lijepi Dzoni pon 29.1.2024 11:33

Pošto je već 13 dana kod mene Garmin Instinct 2x solar tactical mogu reći da je sat odličan, jeste da nema ekran u boji kao sto ima Fenix serija, i nema detaljne mape, ali mu je GPS mnogo precizniji nego kod Garmin Fenix 5x (kojeg imam još). Ono što me oduševljava je da solarno punjenje stvarno radi, mada ne onako kako bi mnogi očekivali, ali ipak funkcioniše. Sat se može puniti i na štednu sijalicu, ostavio sam ga ispred sijalice tacno 3 sata i 50 minuta, napunio se za 4%. To je ipak super, mislim da nijedan Fenix Solar sat ne može tako brzo napuniti sat, jer mu je traka (ili solar kod Fenix-a mnogo manja površina nego kod ovog Instinct-a). Kad sam juče bio na Igmanskom maršu sat je pokazivao tačnu preostalu udaljenost, pratio je detaljno rutu (već sam ranije ukucao stazu i prebacio je u sat), kao i tačno vrijeme dolaska na cilj. Mnogi su mobilnim telefonima "pokušavali" da mi kontriraju u koloni pa se preostala udaljenost nikako nije slagala;moj sat i neki mobilni-naravno da je pobjedu odnio moj Garmin Instinct 2x solar tactical, u metar tačno mjereci koliko km i metara ima do cilja. Sat ni u jednom trenutku nije gubio gps signal, jer sam u satu podesio da "hvata" sve satelite, mjerenje rute svake sekunde.Jeste da tada piše da troši više baterije ali sam se iznenadio kad sam na cilju vidio da je potrošio samo 8% baterije (pošao sa 78% napunjenosti a na cilju pokazalo 70%). Onda kad sam zaustavio aktivnost, tj. došao do cilja Igmanskog marša, sat vise nije trošio bateriju. Sat sam stavio direktno okrenut prema suncu ispred planinarskog doma i za 1h koliko sam tu sjedio napunio se suncem za 1%. To je odlično, makar meni.Sinhronizovao sam odmah sat sa programom Garmin Connect i pogledao malo bolje rute koje sam prošao, nevjerovatno da nije pokazao ni na jednom dijelu netačno liniju/rutu. Odličan sat, preporučujem ga ko mnogo planinari.

 

[img]https://i.imgur.com/Jetkj28.jpeg[/img]

 

[img]https://i.imgur.com/5BzdvCE.jpeg[/img]

Lijepi Dzoni ned 11.2.2024 00:30

Znači ovako, sad će blizu mjesec dana kako imam Garmin Instinct 2x Solar Tactical Coyote tan, (kupio ga 15.01.2024) baterija je bila kad sam ga tek kupio na 95%, danas (11.02.2024), baterija pokazuje 81%,(preostalo 68 dana sa ovim procentom baterije) punio sam ga pomalo na suncu kad je bilo sunca, što u hodu, što izlaganju sata prema suncu, oko 1h dnevno (sjedenje u kafiću). Tako da Solar dobro radi svoj posao, mogu ga preporučiti ko želi da nadopunjava bateriju na satu pomoću sunca (mada se dobro puni i sa štednom sijalicom, probao sam), ako ste negdje na nepristupačnom terenu gdje nemate struje da napunite sat, sunce može pomoći. Na Igmanskom maršu sam uključio "Aktivnost"-praćenje staze, staza je duga tačno 8km i 800m, hodanje je trajalo 2h 24min, krenuo sam započinjanjem aktivnosti sa 78% baterije, na cilj stigao sa 70%. Znači potrošio je samo 8% za 2h 24min. U medjuvremenu sam uspio doći do danas na 81% napunjenosti baterije. Ovo "iz prve ruke" pišem, bez nekog uvijanja i hvaljenja sata samo zato što ga posjedujem. Odprilike ako ga ostavite direktno prema suncu nekih 3h možete dobiti oko 3-4% napunjenosti baterije. Bukvalno, i zaboravio sam na kabal za punjenje, jer solar dobro radi posao.

Lijepi Dzoni pon 12.2.2024 18:42

@ajimerej- kod Garmin Fenix 6 solar, kao i kod Garmin Fenix 7 solar je mala površina (tanki kružić) unutar displeja, zato i ne može da primi svjetlosti kao kod ovoga Instinct Solar. Ovo je jedini sat od Garmina sa najvećom fotonaponskom površinom za punjenje. Najviše zbog toga sam ga i kupio, jer nije marketinški trik za solarno punjenje, zaista stvarno i može da napuni sat. Nisam ga doduše testirao kako je kad se cijeli dan Instinct ostavi na suncu, to bi najbolje bilo uraditi sada nekad dok je zima (dok nije jako sunce), ili u jesen, a preko ljeta ne namjeravam ga ostavljat direkt na suncu kad je temperatura +50'C i više.....Iako na donjem dijelu sata piše Termal,Shock,Water.....ne planiram ga ostavljat ljeti direktno na suncu......