Overclocking

[Review] Scythe Mugen 2

playerjo uto 1.2.2011 14:36
Hyperion kaže...
M4X kaže...
Hyperion kaže...

Nije to problem vent staviš na drugo mjesto i to je to.

Uglavnom prva 2 slota bi ti trebala biti slobodna, a ona 2 do mugena završe taman ispod ventilatora koje da spustit ili podignut.

Eh da ti šiljci su problem i sumnjam da bi stali no kao što velim samo staviš vent na jednu od preostale 3 strane i problem rješen.

da samo je problem šta onda imaš krivu cirkulaciju zraka

ja imam vent dolje vodoravno(jer isto ne stane,smeta mu memorija) i puše prema gore,ali imam i 2x140mm venta na vrhu kućišta koji izbacuju topli zrak a cm nema vent na vrhu

Pa može ga stavit na suprotnu stranu pa da ide u smjeru protoka zraka, ali ga mora obrnuto okrenut tako da usisava zrak iz mugenovih listića.

Jučer baš gledam neki review na jednoj xbit labs i hebote mugen 2 skoro njih sve podero bio je 2., samo je thermalright IFX-14 bio bolji od njega i to za siću.

Zanima me da li je isto ako je ventilator postavljen tako da upuhuje zrak u cooler i kada je ventilator postavljen da usisava zrak iz coolera? Jer ako je isto onda nema uopste problema sa visinom memorije jer koliko vidim na slikama tijelo coolera bez ventilatora ne pokriva niti 1. slot.

Znaci probleme mogu ocekivati sa visinom memorije{#} , a sta sa sirinom kucista?

M4X uto 1.2.2011 14:42
Hyperion kaže...

Pa može ga stavit na suprotnu stranu pa da ide u smjeru protoka zraka, ali ga mora obrnuto okrenut tako da usisava zrak iz mugenovih listića.

aj ti usisaj zrak kroz tu mrcinu,tu se gubi dosta na učinkovitosti...nije isto da puše kroz listiće i da usisava...vent mora puhat kroz listove hladnjaka

Hyperion uto 1.2.2011 14:52

Ako stane Hyper koji je viši od njega onda mugen stane bez problema. Nije on visok koliko je širok i dugačak.

Joj M4X si to uopće probao? Nisi pa onda nepričaj gluposti, ja jesam i jest da je temperatura trun veća, ali nema neke razlike.

Nego ja bi stavio sa donje strane (gdje grafa i NB) i sa lijeve strane(gdje su vrm-ovi i back panel), treba probat kombinaciju mislim da nebi bila loša no trebat ćeš smislit način kako prikeljit drugi cooler jer nemaš kvačice. Najbolje je velikom gumicom ga prikeljit ili zavezat vezicama nekak.

V       |                      |     | |   R

E       |                      |     | |   A

N       |                       |     | |   M

T       |                      |     | |   I

|                      |     | |

|___________|     | |

VENT

Bug nešto zeza sa razmacima.

M4X uto 1.2.2011 15:17
Hyperion kaže...

Nego ja bi stavio sa donje strane (gdje grafa i NB) i sa lijeve strane(gdje su vrm-ovi i back panel), treba probat kombinaciju mislim da nebi bila loša no trebat ćeš smislit način kako prikeljit drugi cooler jer nemaš kvačice. Najbolje je velikom gumicom ga prikeljit ili zavezat vezicama nekak.

V     |            |    | |   R

E     |            |    | |   A

N     |             |    | |   M

T     |            |    | |   I

|            |    | |

|___________|    | |

VENT

Bug nešto zeza sa razmacima.

tako ja imam

šta nemožeš na mugen 2 rev. B stavit 4 venta?,okružit ga sa svih strana,negdje sam čuo da se može

Hyperion uto 1.2.2011 15:20
M4X kaže...

tako ja imam

šta nemožeš na mugen 2 rev. B stavit 4 venta?,okružit ga sa svih strana,negdje sam čuo da se može

Ne to je samo priča da možeš stavit na bilokoju stranu vent.

4 venta da tako staviš bi se poništila ili bi napravio vakum u sredini LOL

M4X uto 1.2.2011 15:21
Hyperion kaže...
M4X kaže...

tako ja imam

ako 2 pušu a 2 usisavaju

Ivsa uto 1.2.2011 15:44
M4X kaže...
Hyperion kaže...
M4X kaže...

tako ja imam

ako 2 pušu a 2 usisavaju

Vjerovatno bi sa 4 venta u odnosu na "samo" 2, dobio možda pola stupnja bolje temperature, što je ne isplativo, a može doć i do nekih drugih komplikacija, isto tako i na Noctua-i NHD14 kad se doda treći vent dobije se oko 1 i pol stupanj bolju temperaturu, odnosno svi govore kako je to previše ventova za njegovu konstrukciju, znači poboljšanja ima, ali je skoro zanemarivo!?

manzzetta uto 1.2.2011 19:59
playerjo kaže...

Na ovo manzzetta zna odgovor, jer on ima istu maticnu i moze pogledat da li je cooler iznad 3. slota za memoriju, odnosno da li stane visoka memorija u 3slot.

e ovako, ako staviš cooler na ovu stranu do ram-a, ostanu ti točno 2 slota slobodna, prva 2 su totalno prekrivena i nema šanske da ti stanu RAM-i, dok u druga 2 bez problema, barem meni tako. Ako očeš uslikam ti to izbliza i stavim tu

manzzetta uto 1.2.2011 23:35
playerjo kaže...

Imamo istu maticnu tako da ce i meni stati. Ako mozes samo izmjeriti visinu od maticne do vrha coolera. Hvala

da dobro ti je dao, to su njegove dimenzije :D i svakako ti ga preporučujem, ogroman je i super hladi, sa starim SpinQ-om kad sam stavio na 3,5 temp mi nakon par min dođe do 75 i gasio sam prime, da se nezapuši nešto, s mugenom dođe do 69 (vruća soba) 63 (normalna sobna temp) :D

manzzetta sri 2.2.2011 18:15

nego daj mi recite al može on sam da ubrzava i usporava ventilator ?? jer stalno mi piči na 100% (1300 rpm-a), pa me zanima dal bi on mogao automatski raditi tako da kad nema opterečenja da spusti rpm, a kad se optereti da ubrza rpm ??

playerjo sri 2.2.2011 19:10

Pa trebalo bi u biosu iskljuciti opciju Full max u postavkama za CPU cooler i staviti na automatic i zeljenu brzinu vrtnje postavi sa 10 na 2-3 koliko ti treba pa ce on sam ubrzat ako naraste temperatura. Ja imam stock cooler stavljen na automatsku kontrolu i na 2 a zeljena temperatura na 50. Imas u biosu za stimat postavke, malo pogledaj sve ce ti biti jasno. ili iz windowsa preko OC tunera kojeg si dobio sa driverima od maticne.

gledao sam one dimenzije koje su postavljene ovdje i svejedno po njima neznam koliko je visok cooler kada je namontiran na maticnu. Tamo na shemi je visina samog cooler ali i nosac i sam cpu imaju neku odredjenu visinu, tako da bis mi pomogao ako izmjeris na svom kolika je visina od maticne pa do visine toplovodnih cijevi. nebi toliko gnjavio ali kuciste mi ima mjesta 16.5cm tako da meni milimetri igraju ulogu. a nemam pastu tako da ne mogu izvaditi svoj stock cooler i mjeriti visinu od procesora pa 15.8cm.

manzzetta sri 2.2.2011 19:42
playerjo kaže...

Pa trebalo bi u biosu iskljuciti opciju Full max u postavkama za CPU cooler i staviti na automatic i zeljenu brzinu vrtnje postavi sa 10 na 2-3 koliko ti treba pa ce on sam ubrzat ako naraste temperatura. Ja imam stock cooler stavljen na automatsku kontrolu i na 2 a zeljena temperatura na 50. Imas u biosu za stimat postavke, malo pogledaj sve ce ti biti jasno. ili iz windowsa preko OC tunera kojeg si dobio sa driverima od maticne.

gledao sam one dimenzije koje su postavljene ovdje i svejedno po njima neznam koliko je visok cooler kada je namontiran na maticnu. Tamo na shemi je visina samog cooler ali i nosac i sam cpu imaju neku odredjenu visinu, tako da bis mi pomogao ako izmjeris na svom kolika je visina od maticne pa do visine toplovodnih cijevi. nebi toliko gnjavio ali kuciste mi ima mjesta 16.5cm tako da meni milimetri igraju ulogu. a nemam pastu tako da ne mogu izvaditi svoj stock cooler i mjeriti visinu od procesora pa 15.8cm.

čekaj, znači stavim da se vrti na 3-4, i stavim 50 stupnjeva, znači kad dođe do 50 stupnjeva on počne vrtiti na max ili, nisam te skužio baš

gle ako midi tower obični, stane ti sigurno, i ja sam imao frku s mjestom, al stao je taman

od matične do vrha cjevocoda izađe ti 18,7cm točno, naslobio sam ravnalo na matičnu iz cooler i do vrha je točno 18,7cm

playerjo sri 2.2.2011 20:36
manzzetta kaže...
playerjo kaže...

čekaj, znači stavim da se vrti na 3-4, i stavim 50 stupnjeva, znači kad dođe do 50 stupnjeva on počne vrtiti na max ili, nisam te skužio baš

gle ako midi tower obični, stane ti sigurno, i ja sam imao frku s mjestom, al stao je taman

od matične do vrha cjevocoda izađe ti 18,7cm točno, naslobio sam ravnalo na matičnu iz cooler i do vrha je točno 18,7cm

http://www.overclockersclub.com/reviews/thermaltake_matrix/4.htm

Po ovom review tvoje kuciste je široko 19 cm? Dobro da si mi izmjerio jer ja imam na raspolaganju 16,5cm od maticne do bocne stranice, a ukupna sirina kucista mi je 18,5cm znaci 2cm mi zauzima maticna, distanceri od maticne, i onaj lim na koji se pricvrsti maticna.... tako da mi ne stane...

Ma mozes i na 1stavit ako tako hoces i kako se temperatura bude priblizavala 50 stupnjeva tako ce se ventilator vrtiti brze, prepostavljam da ce nakon 50 vrtiti na max, ali ako ti to ne odgovara stavi na neku drugu vrijednost...

manzzetta sri 2.2.2011 20:52
playerjo kaže...
manzzetta kaže...
playerjo kaže...

http://www.overclockersclub.com/reviews/thermaltake_matrix/4.htm

Po ovom review tvoje kuciste je široko 19 cm? Dobro da si mi izmjerio jer ja imam na raspolaganju 16,5cm od maticne do bocne stranice, a ukupna sirina kucista mi je 18,5cm znaci 2cm mi zauzima maticna, distanceri od maticne, i onaj lim na koji se pricvrsti maticna.... tako da mi ne stane...

Ma mozes i na 1stavit ako tako hoces i kako se temperatura bude priblizavala 50 stupnjeva tako ce se ventilator vrtiti brze, prepostavljam da ce nakon 50 vrtiti na max, ali ako ti to ne odgovara stavi na neku drugu vrijednost...

aha, nisam to znao. Budem onda stavio da mi kad dođe do 45 stupnjeva počne vrtit na maksimum i to je to. 

a žao mi je što ti nestane mugen, jer je stvarno prava stvar :D 

Hyperion sri 2.2.2011 20:54

Hebote pa vidi sam kak se ponaša sa kojim levelom.

Ja sam svog držao na level 3 ili 4, to je bilo ~500rpm-a dok nedosegne 50C, poslje tog se pomalo rpm povećava, ne ide odmah na max.

Koliko vidim asus ima programčić fan expert pa se vent može podešavat kao u MSi Afterburneru, Sapphire TriXX-u za grafu onako dobije se graf na x osi su temperature, na y osi su postotci rpm-a i onda si sam određuješ kak će se vent okretat na kojoj temperaturi.

manzzetta sri 2.2.2011 23:47
Hyperion kaže...

Hebote pa vidi sam kak se ponaša sa kojim levelom.

Ja sam svog držao na level 3 ili 4, to je bilo ~500rpm-a dok nedosegne 50C, poslje tog se pomalo rpm povećava, ne ide odmah na max.

Koliko vidim asus ima programčić fan expert pa se vent može podešavat kao u MSi Afterburneru, Sapphire TriXX-u za grafu onako dobije se graf na x osi su temperature, na y osi su postotci rpm-a i onda si sam određuješ kak će se vent okretat na kojoj temperaturi.

aha nisam znao to stvarno, sad sam napravio da mi se vrti lagano do 45 stupnjeva, onda počinje lagano ubrzavati, moram samo još probat napraviti ovo i za grafu što su rekao, jer mi radi stalno na 1620 rpm-a i bučna je, pa moram napravit da se i ona lagano povečava

sokre pon 13.6.2011 16:07

hladnjak prava strava, napokon mogu uživati u blaženoj tišini. cooler je bez problema stao u Coolermaster Elite 332 black koje je jedno od užih kućišta  , s tim da mi je ostalo oko  5mm do bočne stranice.

EDIT: evo i koje sličke kako je to kod mene ispalo (slikano mobom pa možda vidljivost neće biti najbolja).

Provjeren sub 17.9.2011 19:58
tadic kaže...

Na ovoj ploci (http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=ALiveXFire-eSATA2) imao sam scythe mugen 2. Bilo je problema sa memorijskim slotom koji je do hladnjaka,nisam mogao stavit memoriju u njega a da ne pomjerim vent malo u visinu.Memorija nije imala aluminijske hladnjake na sebi.Da je imala,slot bi bio neupotrebljiv. Na novijim hladnjacima i plocama je mozda nesto izmjenjeno,bilo bi dobro detaljno sve provjerit prije kupovine.

hmmm..imam Asus P8Z68-V PRO i memoriju koja je baš nezgodna i to 4x2 GSkill Ripjaws s tim Mugenom 2. Morao sam malo podići ventilator, no ništa strašno.

Tako da s memorijama bez ili s nižim hetsinkovima ne bi trebalo biti problema.

Opet vrti i hladi bez greške. 400 Rpm idle. Temperature jezgri (i5 2500K) 32-35-33-35 load 55-56°. uz 720 RPM, nevjerojatno hladi uz tako niske obrtaje.

imao sam Scythe Yasya cooler i nisam mogao vjerovati koliko je ovaj mugen tiši i s koliko manje okretaja bolje hladi.

Dobro, na Yasyi je bio i5 760 al svejedno.

Preugodno sam iznenađen.

tadic sub 17.9.2011 20:11

Gle ja sam napisao ono kako je to kod mene bilo.Rekao sam da ne znam kako je na novijim plocama.Treba dodati i to da je Scythe Mugen 2 imao reviziju (to je vjerovatno ova serija sto se sad prodaje u ducanima).Vjerovatno su poradili na tom problemu sa prostorom oko memorije.Ja sam ga imao prije 1,5 godinu i mislim da je to bila prva serija mugena2. A da je super hladnjak,super je.Zao mije sto sam ga prodao u konfi al jbg.

Evo filmic u vezi toga http://www.youtube.com/watch?v=tLyfA-T7baI&feature=related