Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Koja je to grafa? Hd4650 1gb?
Ocaj grafičku pa ces vidjeti ubrzanje...

a kak da ju ocam

E ovako imam q8300 gigabxte ep41 ud3l 3gb rama ddr2 na 800 mhz imam jednu plocicu od 1gb i jednu plocicu od 2gb, imam jos jednu plocicu od 1gb istu ko i ovu od 1gb ali kad je stavim u komp nece se upalit nego samo onako pisti ili se samo restarta stalno.... ugl htio sam oc procesor al nece nikak probo sam dizat na 2.8 3.0 3.2 ma na bilo koje al nista i sad dizanje volitaze i svega al nikako da mi se boota pc jednostavno nemogu ga je oc... ja mislim da je to do maticne ploce.
Evo ja imam isti proc ko ti, i sličnu matičnu pa da ti ja objasnim koje postavke sam ja primjenio. Max takt koji sam uspio postići je 3.6GHz (480x7,5), a trenutno ga držim na 3GHz(400*7.5) . Prema slikama iz tvojeg biosa preporučam ti sljedeće postavke za 3GHz:
1. staviš cpu host clock control na enabled
2. FSB 400mhz
3.PCIe frequency 100mhz
4.sistem memory multiplier staviš na 2, tako da ti memorija radi na 800mhz (400*2=800)
5. voltaže za chipset i memoriju staviš na normal
6.vcore možeš započetak probati također na normal, a to je 1.2875v, i onda kasnije možeš spustiti. Meni je za 3GHz dosta i 1.1500v
e da skoro sam zaboravio isključi eist i one gluposti za uštedu energije, spremi postavke i trebalo bi raditi bez problema
sad za viši takt trebat ćeš veći FSB, pa ćeš tako trebati dizati voltažu chipsetu, procu i memoriji. Recimo meni proc radi na stock voltaži do 3.33GHz i onda mu moram malko podići voltažu. Chipset mi radi na stock voltaži do 450FSB, preko 450FSB moram dići voltažu chipsetu, memorija mi radi na stock voltaži do kakvih 900MHz, onda također moram podići voltažu da bi bila stabilna.
Evo nadam se da sam ti bar malo pomogao.
ej pozdrav evo imam i ja taj proc znaći q8300 i radi mi na 3,3 ghz sa voltažom 1,28 a rami su na 880mhz na 2,0v ide on još ali mu rami nedaju hebiga jer kako ti kažeš multiplier je na 2 i nemože niže a rami su ddr2 4gb!!!
evo slike i pozdrav!!

a kak da ju ocam
možeš kroz CCC, afterburner....

omg sa 4650 OC-anom će kao bit puno bolje.. haha :D
Btw nisam došao u kontakt s dotičnom karticom, ali ipak je to low end
i neznam točno koliko se da clockati samo ako ti misliš tako dobit puno bolje performanse varaš se..
Može bit jedno 5-6 FPS-ova, a procesor je dobro da si OC-ao jer neće niti to malo poboljšanjih performansi
na grafičkoj kočiti niti biti bottleneck na 3 gigaherca

Pa da, igre ce mu bolje ići dok je grafa na Stock taktovima.... (ironija) :/

Ocaj grafičku pa ces vidjeti ubrzanje...
Nema ubrzanja na toj grafi i ostatku konfe nepromjenjenom, provjereno. U testovima u realnom vremenu dakle igre, dobitak je 1-2fps. Apsolutno neisplativo na 4650. Testirao sam to na 4350,4550,4650 i 4670 modelima. Totalno neisplativ OC.

Može li meni netko pomoći u vezi onoga što sam pitao na prethodnoj stranici?

O overclocking ne znam praktički ništa pa bi volio da mi neko malo pobliže razjasni sve to, iskustva sa Q6600 jer imam taj cpu. Ne planiram ulagat neke novce tako da bi volio neke savjete bez raznih upgradeanja kompa jer nisam pri nekim parama. Citao sam razna uputstva sa foruma ali mi sve to nije bas sijelo. I još me zanima dali neko zna kako da u biosu namjestim da kad se neka komponenta pocne pregrijavat ili nes nevalja da se windows sruši, jer kad sam čistio slučajno sam ne znajući izvadio onu bateriju sa matice i sad je sve na defaultu; dal ima jos sta da se u biosu vrati jer neznam kako je prije bilo?!
Hvala svima unaprijed!

Evo vidim da imaš gigabyte ploču, pa ti možda ja mogu pomoći oko klokanja. Za početak kad uđeš u bios ideš u izbornik M.I.T.(motherboard inteligent tweaker). Tu ćeš naći opcije za podizanje FSB-a, za podešavanje frekvencije memorije, za podešavanje voltaža,... Ono što je potrebno učiniti da bi overklokao svoj cpu recimo na 3GHz je podići FSB na 333MHz, i to onda pomnoženo s multiom x9 daje 3000MHz. Zatim potrebno je staviti pcie frequency na 100MHz, memory multiplier na 2.40, tako da ti memorija radi na default brzini od 800mhz. Voltaže su vjerojatno na auto, pa ih s auto makni na normal. I voltažu memorije i chipseta i vcora. Predpostavljam da imaš stock cooler na procu, pa nebi trebao klokati puno više od 3GHz za 24/7, a ako nabaviš novi cooler, i još pogotovo ako ti je q6600 G0stepping onda možeš očekivati puno veći overklok.

E hvala ti na savjetu..a dal bi mogo clockat sa nekim programom, jel mi tako lakse ili ne?

bios...

Evo krenuo sam pomalo povecavat FSB ali jedino problem je taj sto kad recimo nis neradim na kompu frekvencija i multiplier se vrate na staro a kad nesto krenem radit onda dodu na ono sto sam namjestio u biosu. Dal da to pustim ili da maknem i kako da meknem?!

to su tehnologije za uštedu energije, nist neštete, ali ako ti smeta isključi ih, ideš mislim u biosu po advanced options i onda tamo isljučiš EIST i C1E

a sta ti kazes da ugasim ili ne, mislim imali kakve razlike?

a sta ti kazes da ugasim ili ne, mislim imali kakve razlike?
ja ih imam uključene, tako da mi cpu radi na 2.4GHz i voltaža se automatski spušta, a kad pokrenem nest zahtjevnije poveća s na 3GHz. Probao sam i sa isključenim tim sranjima i nema nikake razlike u preformasama, ali ovak kao štediš energiju kad su uključene, pa reko ajd nek budu uključene xD

A sta mislis do kolko bi mogo dogurat, sad mi je na 2.6GHz. I dal da namjesti voltažu na auto ili manual?

A sta mislis do kolko bi mogo dogurat, sad mi je na 2.6GHz. I dal da namjesti voltažu na auto ili manual?
Manual.. Q6600 prosjecno idu na 3GHz bez problema..

A sta ako je na manual onda ja moram namjestit neku voltazu ili? Ja imam stock cooler tako da neznam do kojih bi temperatura mogo ic cpu ako ga stavim na 3.0GHz

Evo sad sam bio stavio cpu na 2.7GHz i kad sam igrao cod komp mi se ugasio, pa sam smanjio na 2.6GHz, ali to mi je nekako malo!?

Diži napon, zato ti se i ruši.
Ne znam koliko je pametno klokati 65nm proc na neke više frekvencije bez aftermarket coolera, no do 3GHz bi trebalo ići, barem je stoncin tako držao na stock cooleru.

A sta ako stavim voltazu na auto ce se to samo dizat i spustat? I koji bi si cooler trebao uzet pa da mogu malo jace oc?

Osnovno pravilo klokanja: Postavke ne stavljaj na auto. Uvijek je bolje da sam reguliraš sistem nego da sam odabire postavke.
Za 300 kn se dobije optimalan cooler za klokanje quada.

Osnovno pravilo klokanja: Postavke ne stavljaj na auto. Uvijek je bolje da sam reguliraš sistem nego da sam odabire postavke.
Za 300 kn se dobije optimalan cooler za klokanje quada.
tako je stari uzmi si zalman peforma u adm-u za 280 kn ja ga imam drži moj q8300 na 3,6 u loadu tem= 50-53 nejde više prezadovoljan sam!!!

A nije mi jasno kako mi je kad stavim na 2.6GHz temp u idlu oko 45C a kad stavim na 2.7GHz temp 70C, kako je moguca tolka razlika?!

maybe si dizao napon..: S

Imam matičnu ASRock ConRoe1333-D667 i proc od intela e 4400.
Sad ja sam mu digao frekvenciju sa 2 ghza na 2.5 ghza bez dizanja voltaže.
Da li neko zna kako da dignem voltažu na ovoj matičnoj ,stvarno ne znam di trebam ići ?
Hvala.

Ja sam na Asus-ovoj P5GC-MX/1333 oc-a Intelov E2200 Dual Core sa 2.2 na 2.7 Ghz, i sve je uredu(i to je bez dizanja voltaze jer neznam ni ja kako na ovoj maticnoj dignit voltazu). Ali kad stavim npr. na 2.9Ghz komp se krene palit ali uopce neraspoznaje HDD, kao da ga nema...Udem u bios tu isto ko da nije prikljucen...Kad vratim na 2.7 onda je u redu...

asrock i asus imaju slične biose, i ja sam imam asrock ploču u drugom kompu, i mislim da se voltaže mjenjaju u advanced>chipset configuration, al se nesjećam točno(nisam dugo prčkao po tom kompu), kad dodjem doma budem pogledao i točno napisao
Ovako znaći klokao sam svoj cpu sa 2.2 GHzna 3.0GHz ali nisam dizao voltažu, i sa tom brzinom se sve još više pogoršalo, naime nisam mogao igrat ovaj novi cyll of duty pa sam ga zato dizao (također i pes11 mi je štekao na 2.2GHz) i nisam dobio nikakvu brzinu. Pes 11 mi još uvijek šteka jel on bio na 2.2, 2.8, ili 3.0GHz sve je isto, ne znam zašto, možda trebam podignut voltažu ili poštelat latencije koje mi baš i nejdeju? Molim pomoć ?
-------konfiguracija-----------------Moj PC