Overclocking

Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx)

Vuco69 ned 1.6.2014 12:40

E pozdrav, htio bi iz fore overclockati procesor i grafu na svom starom kompu.

Napajanje je od msi 550w.

Procesor amd x2 250 3.0 ghz

grafa ati radeon hd 4650.

ram 4gb ddr2 800mhz

e sad, koliko bi maximalno mogao overclockat taj procesor, dizao sam ga zasad na 3.2 bez diranja voltaze i stabilan je sa urednim temperaturama obe jezgre (33 stupnja u idle) 44 u cod2 :D

grafu sam vec maximalno clockao i stabilna je u svemu sto radim ali mislim da procesor moze i jace, e sad mi treba prijedlog do koliko maximalno da idem, probao sam jednom i na 3.6 bez dizanja voltaze, ali me izbacio blue screen error. e sad na koliko da stavim voltazu na 3.6 ako mogu taj clock podnijet, da pojacam za 50 ili 100 mv? inace maticna ploca je asus m2n68 plus pa me zanima dokle mogu ic.

i da clockam rame isto, koliko maximalno da idem? mislim sveukupno da izvucem maximalno iz sveg tog, mislim znam da su komponente prastare vec al eto sluzi mi za kucnu upotrebu 

nema straha od kvara pc-a jer imam normalan koji inace koristim a htio bi se malo igrati sa oc-om na ovome

ps ne razumijem se bas u overclock i citajuci uputstva za overclock nisam bas previse skuzio pa budite njezni :D

CroatianRacer pon 9.6.2014 16:19

Pozdrav, evo ja cu u 9 mjesecu morat overclockat procesor, sa 3.2 na 3.4 ghz, radi se o phenom II x4 955 be 3.20 ghz, a na njemu je (nedavno promjenjena pasta) i coolermaster hyper tx3 hladnjak, sad me zanima detaljno sto mi je ciniti, i da li uopce trebam overcloock zbog fife 15

evo system requirements:

Recommended Specifications:

CPU: Intel i5-2550K @ 3.4Ghz

RAM: 8GB

Hard Drive Space Required: 15.0 GB

Supported Video Cards: ATI Radeon HD 6870, NVIDIA GTX 460

DirectX: 11.0

Minimum Required Specifications:

CPU: Intel Q6600 Core2 Quad @ 2.4Ghz

RAM: 4GB

Hard Drive Space Required: 15.0 GB

Minimum Supported Video Cards: ATI Radeon HD 5770, NVIDIA GTX 650

DirectX: 11.0

Moj pc možete pogledati na mom profilu. Mene cisto zanima hocu li ja moc igrati tu igricu na High, rame cu nadogradit makar na 6gb ovo ljeto, a zanima me procesor.

*LN*Nix pet 20.6.2014 12:20

Pozdrav! 
Molim za pomoc. Ovakva je situacija, kada pokrenem Aidu64 i ukljucim benchmark GPU i CPU temperature su mi ovakve: GPU: 55C, CPU:52C, CORE:56C.
Komp bruji kao da ce se svakog trenutka raspast. Pa vas pitam sta mi je cinit, novi CPU cooler ili sto?
Nikada nisam nista overclockao, sve je kako je i kupljeno. Komp je star 3-4 godine, nikada nista nije mjenjano na njemu.

Unaprijed hvala na pomoci! :)

Radi se o sljedecim komponentama:
CPU Type - QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 955- 3.2GHz
Sapphire Radeon HD 6850 - 1GB
4x2GB DDR3

Spacecraft pon 21.7.2014 21:06

Ukratko moje iskustvo sa ocom.

Danas po prvi put nakon tri god isao vadit stock cooler i htio malo pocistit onako reda radi.

Uzeo mx-4 i vidia malo po ytubu sto i kako.

Prvo upalio lipo prime po ure(temp standardnih 63 na 3,5ghz) jer ga je tako lakse odvojit od proca...

Aj neka, racunam,prodje po ure, sve gasim i lagano odvidavam panel i i odvrnem onaj pipak sto drzi cooler....

Malo livjeo malo desno...nista...malo jace lijevo desno...nista....gledam jel treba jos nesto odvidat,netreba....

I tako ja 10ak min lijevo desno nece,gledam koja kifla sada...nece, nemrda...

Ja jos malo jace i uspijem izvadit cooler...toooooo,kad ono gledam di mi je procesor iz socketa???

Aha, eno ga na cooleru. Racunam to je to, otisa je na kvasinu..ko zna sto sam pocupa. A nista idem ga bar skinut sa coolera i probat opet stavit,ako radi radi ako ne bacit i novi uzet.

E sad ja njega skidam,gledam one pinove da ih nesavijem.kacavidom,neide,probam sa koncem kroz tu skorenu maščobu,nema razmaka za konac...poludio uzeo kacavidu mali bat i udario par puta pa ko ga sisa... uglavnom odglavio se...

Pocistio jos jedno po ure dok nisam poskida ona grumenja i jos skinia vent sa coolera i ispuha po tone prasine i ko zna kakvog nonvog se eko sustava tamo nakotilo.

Eto pocistia,aplicira pastu pospajao,upalio i radi{#}.Sreca. Vrtio prime opet temp na 56 dakle oko 7 stuonjeva palo.

Eto ukratko,zelim vam rec kolko je bitno odrzavati proc i cooler + kvalitetna pasta bez obzira clockali i li ne.

A sada slijedi grafička koja nije tri godine čišćena......

http://www.youtube.com/watch?v=IwwMM06F_KY

Bernard Huky Hux pet 25.7.2014 00:23

Ne znam gdje da pitam.. uglavnom ukratko: Koja pasta za procesor?

Grije mi se, pasta je ona za 10kn, prije 3 godine stavljana, a vidim u ponudi ima svašta, ove po 10 kn mi se čine loše, a opet ove neke MX2, MX4 po 40-50kn podosta skupe za pastu. Ali ako vrijede uzet ću ju.

Gearbox pet 25.7.2014 00:38
Bernard Huky Hux kaže...

Ne znam gdje da pitam.. uglavnom ukratko: Koja pasta za procesor?

Grije mi se, pasta je ona za 10kn, prije 3 godine stavljana, a vidim u ponudi ima svašta, ove po 10 kn mi se čine loše, a opet ove neke MX2, MX4 po 40-50kn podosta skupe za pastu. Ali ako vrijede uzet ću ju.

Ja ti mogu preporučiti MX-2 zato što je i sam koristim i odlična je {#}

hrc5555 uto 5.8.2014 16:56
ford eleanor kaže...
hrc5555 kaže...

Molio bih preporuke za optimalni oc konfiguracije: AMD Phenom X2 550 3.1Mhz, ASUS 5750 1GB, RAM 2x2GB DDR3 1333Mhz.

Također me zanima je li moguce odkljucati jos dvije jezgre na ovom procesoru?

Zavisi od primjerka procesora i od matične koju imaš.

Maticna podrzava procesore sa 4 jezgre, ako si na to mislio?

markymark099 uto 5.8.2014 17:27
hrc5555 kaže...

Na koji nacin overclockong procesora utjece na ostale komponente racunala? Je li tu treba na sto paziti ili se procesor moze dizati koliko ide?

utjece na dosta stvari, preoporucujem ti da pročitaš što više tutorijala da shvatiš kako je overclock povezan s ram memorijom, voltažom itd 

što se tiče otključavanja jezgri, ovisi kakvu matičnu imaš jer nemaju sve tu opciju (kod asrock se to zove UCC npr).

i ovisi jesu li te dvije skrivene jezgre na tvom procu uopće funkcionalne.

Gearbox uto 5.8.2014 22:03

Pozdrav kolege!

Imam jedno pitanje u vezi moje matične GA-990XA-UD3. Radi se o tome da prilikom testiranja fx 8320 u OCCT-u sa large data mi napon oscilira do 0.6V, a samo na auto postavkama LLC-a je ta oscilacija nešto manja. 

Znači napon CPU-a mi se kreće npr. od 1.4-1.46V.

Unaprijed se zahvaljujem na svim odgovorima i savjetima.

Tiby uto 5.8.2014 22:09
Gearbox kaže...

Pozdrav kolege!

Imam jedno pitanje u vezi moje matične GA-990XA-UD3. Radi se o tome da prilikom testiranja fx 8320 u OCCT-u sa large data mi napon oscilira do 0.6V, a samo na auto postavkama LLC-a je ta oscilacija nešto manja. 

Znači napon CPU-a mi se kreće npr. od 1.4-1.46V.

Unaprijed se zahvaljujem na svim odgovorima i savjetima.

Što ti nudi u biosu kad otvoriš LLC?

Trebaš si naći postavku LLC-a na kojoj ti mbo najmanje odstupa od traženog napona.

Npr. na Asrokici koju sam imao preporuka za oc fx procesora u biosu je bila 100% ali tu je dropala u plus i minus a najbolja postavka mi se pokazala 75% tu je bilo najmanje dropova.

Jednostavno trebaš se poigrati s postavkama.

Gearbox uto 5.8.2014 22:21

Imam ove postavke auto, normal, extreme, ultra high, high, medium i regular.

Igram se danas 12 sati sa njom tj. ništa drugo nisam ni radio. 

Došao sam do zakjučka da mi najmanje oscilira napon sa auto postavkama, a i on je oko 0.4V. Biti će da ako hoću da oscilacije napona budu manje kupiti znatno skuplju matičnu.

Hvala kolega na savjetu.

Tiby uto 5.8.2014 22:28
Gearbox kaže...

Imam ove postavke auto, normal, extreme, ultra high, high, medium i regular.

Igram se danas 12 sati sa njom tj. ništa drugo nisam ni radio. 

Došao sam do zakjučka da mi najmanje oscilira napon sa auto postavkama, a i on je oko 0.4V. Biti će da ako hoću da oscilacije napona budu manje kupiti znatno skuplju matičnu.

Hvala kolega na savjetu.

Puno to oscilira velika je razlika 1.400V i 1.460V s jednom od ponuđenih postaki u LLC bi to trebao stabilizirati.

Oscilacija bi ti trebala biti 0.00x a ne 0.0xx pazi to je velika razlika.

Tiby uto 5.8.2014 22:37
Gearbox kaže...

Znam kolega da to puno oscilira, zato ovdje i pišem. 

Najmanja mi je trenutno oscilacija na auto postavkama i kreće se od 1.404-1.440V. Znači od mirovanja do punog opterečenja.

Ova tvoja mbo je popularna na forumu pa ti možda netko od kolega otkrije tajnu koju postavku odabrati u LLc-u.{#}

Gearbox uto 5.8.2014 22:42

Primjetio sam da se često spominje, pa će se valjda netko javiti. 

Na 1.44V mi je CPU stabilan na 4.4GHz stoga mi se čini da nemam neku sreću kako sa matičnom tako ni sa procesorom.

Trenutno ga držim na 3.5GHz pošto mi nema smisla ići na veći oc zbog grafičke.

Danas sam ga testirao samo da vidim za budućnost kako stojim sa oc mogučnostima 8320.

Tiby uto 5.8.2014 22:47
Gearbox kaže...

Primjetio sam da se često spominje, pa će se valjda netko javiti. 

Na 1.44V mi je CPU stabilan na 4.4GHz stoga mi se čini da nemam neku sreću kako sa matičnom tako ni sa procesorom.

Trenutno ga držim na 3.5GHz pošto mi nema smisla ići na veći oc zbog grafičke.

Danas sam ga testirao samo da vidim za budućnost kako stojim sa oc mogučnostima 8320.

Nemoj se opterečivati s time s njim i 4.4 GHz na single gpu si miran, goni on i GTX 780 Ti bez problema i 290X.{#}

hrc5555 sri 6.8.2014 10:28
markymark099 kaže...
hrc5555 kaže...

Na koji nacin overclockong procesora utjece na ostale komponente racunala? Je li tu treba na sto paziti ili se procesor moze dizati koliko ide?

utjece na dosta stvari, preoporucujem ti da pročitaš što više tutorijala da shvatiš kako je overclock povezan s ram memorijom, voltažom itd 

što se tiče otključavanja jezgri, ovisi kakvu matičnu imaš jer nemaju sve tu opciju (kod asrock se to zove UCC npr).

i ovisi jesu li te dvije skrivene jezgre na tvom procu uopće funkcionalne.

Nemogu nac niti jednu temu u kojoj se govori o utjecaju oc na ram memoriju...

Ovu maticnu imam: http://www.asrock.com/mb/nvidia/m3n78d/

kaze da podrzava "Untied Overclocking Technology".

Kako mogu znati jesu li jezgre funkcionalne ili ne? Je li uopce preporucljivo otkljucavati te dvije jezgre s obzirom na vijek trajanja procesora?