Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx)

Lool, a istina. To je očito druga stvar koju plaćaš više na Deneb jezgri uz l3 cache . Ali ima Propus i jednu prednost barem, a to je viša tolerancija za temperature. Čitavih 10C je viša maximalna temperatura Propusa od Deneba
.
To mu ništa ne vrijedi kada treba ogromne napone za već danas "prosječne" taktove od 3,3-3,5GHz.
A dizanjem napona povećavaš temperaturu i potrošnju procesora.
za propuse je najbolji omjer 3.2ghz na 1.35 naponu...sve iznad se ne isplati..ako nista hladni su dosta...a i nisu toliko losi...jedno mi je vrime radia na 3.2ghz na 1.314 naponu u igrama i svemu ali se rusia u occtu jer bi tu bia pod full opterecenjem pa bi mu falilo napona i bsoda bi...

Lool, a istina. To je očito druga stvar koju plaćaš više na Deneb jezgri uz l3 cache . Ali ima Propus i jednu prednost barem, a to je viša tolerancija za temperature. Čitavih 10C je viša maximalna temperatura Propusa od Deneba
.
To mu ništa ne vrijedi kada treba ogromne napone za već danas "prosječne" taktove od 3,3-3,5GHz.
A dizanjem napona povećavaš temperaturu i potrošnju procesora.
Ma znam. Propusi se clockaju otprilike u zonu 3.6 do 3.8 ghz maximalno i to sa naponom od 1.5V+. Denebi idu oko 4.0Ghz u prosjeku i to sa osjetno manje napona. Koliko sam skužio preporuka je da se ide do 1.55V za CPU na ovim 45 nm procesorima od AMD-a. Iako Propusi se stvarno negriju puno i na visokom naponu. Ja sam vrtio sat vremena OCCT na 3.625 Ghz sa 1.525V napon CPU-a. Maximalna temperatura je bila 59C za CPU i 46C za jezgre. Kad gledaš da je maximalna temperatura za procesor 72C znači da nisam ni blizu plafona pod OCCT testom sa naponom od 1.525V. Neznam točno jel ikakve druge opasnosti za procesor i matičnu ima dizanje napona, osim temperature CPU-a, jel čini mi se da imam još prostora za dizanje napona sudeći po temperaturi procesora.

kolika je neka safe zona napona za propuse...citam po netu i kazu da se ne isplati preko 1.45v

kolika je neka safe zona napona za propuse...citam po netu i kazu da se ne isplati preko 1.45v
Rekoh ti u prethodnom postu da ako su temperature u redu i ako je matična u redu da se može ići do 1.55V. To je neka preporuka ljudi koji znaju šta pričaju. A iz prakse bih rekao da i je tako. 1.45V je daleko od toga što ovaj chip može podnjeti.

znaci puknem 1.45 bez po muke?po moj pc sve

Poprilici sam siguran da možeš. Imaš bolji hladnjak od stock sranja tako da CPU se neće grijati puno. Druga strana jednadžbe ti je matična ploča i njeno grijanje odnosno fazna regulacija procesora. 1.45V mislim da nije problm za tvoju ploču koja nije baš neka overclokerska zvijer . Probaj koliko možeš izvući mhz iz procesora pod tim naponom. Još jedna stvar, pogledaj koliki ti je napon procesora u Windowsima sa CPU-z programom jel matične imaju tendenciju da daju više napona nego što staviš u BIOS-u. Znači za napn se ravnaj po CPU-Z programu. Moja ploča nije također neka high end, ali sam ja ručno doradio malo hlađenje tranzistora kod fazne regulacije procesora tako da imam aktivno hlađenje pa mi napon od 1.5V nedjeluje opasno
.

imam i ja aktivno hladen chipset i regulaciju na ploci(homemade XD)...a sta se tice zagrijavanja ne grije se moj nista procesor...a ploca mi downvolta...ja stavim 1.35 ona na 1.344...kasnije cu se pozabavit pa cu postat rezultate...a katana je sama po sebi stvorena za ovakve procesore ko moje...jer mu je tdp 97 watti

Probaj, nemoraš se bojati tog napona od 1.45V jel to nije ništa posebno visoko za ove procesore. Kad budeš testirao i probavao, ajde stavi slike od CPU-Z programa dok CPU bude u full loadu i od HW monitora ili Everesta da usporedim sa stanjem kod sebe .

Probaj, nemoraš se bojati tog napona od 1.45V jel to nije ništa posebno visoko za ove procesore. Kad budeš testirao i probavao, ajde stavi slike od CPU-Z programa dok CPU bude u full loadu i od HW monitora ili Everesta da usporedim sa stanjem kod sebe .
moze...postam slike kasnije...

AMD athlon II 640 @3.5 s stockom 1.424v
Više mi od ovoga ne treba ali ču svejedno drugi tjedan probat na 3.7 kad kupim novi cooler jer kad se stock vrti na 3000okretaja ode mi sluh.

slika govori tisucu rijeci...athlon 2 620 ocan na 3.3 ghz na 1.39v...ponosan sam vlasnik
Kako loše(kidding)
A sada linX na 25 puta da vidim jel drži vodu. Overvolt je sa 1,308V(bios 1.296V) na 1,332V = 0.024V što je OK.
Jedino što je dobro kod Athlona to što u jako jeftini i što nezagrijavaju regulaciju. X6 phenom II ugrije tu regulaciju pošteno, bude jako vruća no sa dodatnim ventovima je sada hladnija.

slika govori tisucu rijeci...athlon 2 620 ocan na 3.3 ghz na 1.39v...ponosan sam vlasnik
Jel to prošlo stress test torture . A vrlo je moguće Zoharebizo da ti imaš Deneg jezgru ( jel imaš prve Athlone X4 620 koji su bili sa Deneb jezgrama neki ) pa onda možeš clockat bolje sa manje napona. Ako nisi ni prešo 1.40V onda imaš još mjesta za dizat napon i to puno
.

Više mi od ovoga ne treba ali ču svejedno drugi tjedan probat na 3.7 kad kupim novi cooler jer kad se stock vrti na 3000okretaja ode mi sluh.
Vrlo visoko za Propusa sa 1.424V. Jel to potpuno stabilno na stress testovima, jel inače ti nevrijedi ništa.

imas sliku negdje na 4ghz club,kad sam athlona 2 przio na 1.7v za 4ghz ,inace nista,mozes sanjat 4ghz,mozda je moj bio jednostavno los primjerak

imas sliku negdje na 4ghz club,kad sam athlona 2 przio na 1.7v za 4ghz ,inace nista,mozes sanjat 4ghz,mozda je moj bio jednostavno los primjerak
Znam da rijetko koji može do 4.0 Ghz. Ti chipovi jednostavno nisu baš overclocking frendly.

Vrlo visoko za Propusa sa 1.424V. Jel to potpuno stabilno na stress testovima, jel inače ti nevrijedi ništa.
Da sad vrtim prime95 preko 30min ali mi temperatura skače na 50° .

Kako loše(kidding)
A sada linX na 25 puta da vidim jel drži vodu. Overvolt je sa 1,308V(bios 1.296V) na 1,332V = 0.024V što je OK.
Jedino što je dobro kod Athlona to što u jako jeftini i što nezagrijavaju regulaciju. X6 phenom II ugrije tu regulaciju pošteno, bude jako vruća no sa dodatnim ventovima je sada hladnija.
a cujes phenomcicima triba manje napona...inace odlican oc :D a moj je stabilan u occtu tomicu pod ovim naponom...propus jezgra je...nema l3 casha...proba sam otkljucat...

Temperatura čega, jezgara ili onog što je zapravo bitno CPU-a ?

Temperatura čega, jezgara ili onog što je zapravo bitno CPU-a ?
Jezgre cpu mi je na 60 pa sam zaustavio test i vratio procesor na default jer mi OC sad nije potreban.

Na koliko ga pržiš standardno za 24/7 ?

evo ja sam downvolta svoga na 1.375 na 3250 mhz...meni dosta zasad...

Je valja šta Katana 3 dali bi s njom mogao ići do 4ghz sad sam s stockom na 3.7?

Je valja šta Katana 3 dali bi s njom mogao ići do 4ghz sad sam s stockom na 3.7?
dobra je katana..

Bolja je od stock sranja. Do 200 kn ti je sad definitivno best buy Freezer 13 u Linksu za 190 kn i bolje je od Katane. Idi to odma sutra kupi i taj cooler će držat Propusa na koliko god ga možeš clockat :)

tomicu sinoc sam se pozabavia ocanjem al sam odlucia da nema potrebe ic na 1.45 radi 300mhz...isa mi je do 3.5 ghz na 1.465v...evo vidi ovo savrsenstvo

tomicu sinoc sam se pozabavia ocanjem al sam odlucia da nema potrebe ic na 1.45 radi 300mhz...isa mi je do 3.5 ghz na 1.465v...evo vidi ovo savrsenstvo
Meni za 3.5 Ghz full stabilno treba 1.475V napon tako da je to tu negdje kao i tebi. Kolika ti je bila temperatura CPU-a kad si bio na 3.5 Ghz s tim naponom ?

52 stupnja u full loadu pod occtom 30 minuta

Proc je koliko mi se čini stabilan, zapržio ga sa LinX-om i još je poslje toga radio sve do sada bez errora ili ičega.
System up time je ~27h. U loadu dolazi do 49-50C u LinX-u (u OCCT to bi bilo oko 47-48C), push|pull na mugenu 2 radi svoje.
Da napon sam mislio zeznio sam se. Netreba mu 1.4V ali ni nije puno manje od 1.4V napon na kojem će bit stabilan. Athloni inače očito imaju jako loše da kažem skaliranje clcoka po naponu. Radi na 3.0 Ghz sa 1.35V dok za 3.5 Ghz treba otprilike oko 1.45V a za 3.6 Ghz oko 1.5V. relativno mali pomaci u taktu a veliki u naponu. Kažem ti da je očita razlika između Deneb jezgre i Propus jezgre oko toga. Neznam zašto je to tako.
Eh pa nemožeš dobit ovce i novce.
Ja sam starog Athlona držao na 1.57V za 3.5GHz.
Ovom treba 1.35V za tolko.
Planiram puknut 1.55V za 4GHz SS