Što se događa s našim društvom?

Ok, treba biti empatičan, ako možeš.
Problem nastane kad gledaš "naše" migrante.
Uglavnom su iz država gdje je muslimanska vjera dominantna.
Teško bi bilo zamisliti da naši ljudi s kršćanskog područja idu u Katar, S. Arabiju, Pakistan, UAE, Tursku itd.
Ako i ne gledamo vjeroispovjest, nije normalno iči bezglavo u nepoznato, a ipak su im navedene države bliže.
Nije mi jasno zašto Sirijci tamo ne traže sreću, već "lete" na zapad ?!
Meni ne bi na pamet palo prelaziti u neljudskim uvjetima 3-4 tisuće kilometara da bih došao u Hrvatsku, pa dalje.
U 10 godina 15 milijuna Sirijaca je došlo u zapadne zemlje.
Strašno.

Jesi. Deportacije ilegalaca i deportacije ljudi sa validnim vizama koje su se desile nisu dva odvojena procesa, nego jedan, a ti si podržao ono što Trump radi u sovojoj borbi protiv imigranata bez ikakve zadrške, napomene, ograde, zvezdice... Uzgred, čitam da su na Floridi deportacije bile toliko uspešne da je neki političar predložio zakon po kome bi bila ukinuta brojna ograničenja dečijeg rada, na primer zakon je sročen tako da bi, ako bi bio usvojen, 15-ogodišnjaci bi mogli da rade noćnu danima kada imaju školu. Taman i da su svi koji su deportovani ilegalci, manjak ljudi usled koga nije moguče popuniti radna mesta je loš za ekonomiju.

Jesi. Deportacije ilegalaca i deportacije ljudi sa validnim vizama koje su se desile nisu dva odvojena procesa, nego jedan, a ti si podržao si ono što Trump radi u sovojoj borbi protiv imigranata bez ikakve zadrške, napomene, ograde, zvezdice... Uzgred, čitam da su na Floridi deportacije bile toliko uspešne da je neki političar predložio zakon po kome bi bila ukinuta brojna ograničenja dečijeg rada, na primer zakon je sročen tako da bi, ako bi bio usvojen, 15-ogodišnjaci bi mogli da rade noćnu danima kada imaju školu. Taman i da su svi koji su deportovani ilegalci, manjak ljudi usled koga nije moguče popuniti radna mesta je loš za ekonomiju.
nisam i ne stavljaj mi rijeci u usta
uostalom, ekonomija nije apsolutno sve...važan je i sociološko/društveni aspekt ilegalne imigracije.
Manjak radnih mjesta ce se popuniti legalnom migracijom ukoliko za to bude potrebe i to vrlo lako. No kako ti spominješ ekonomiju, legalizacija apsolutno svih teskih droga bi sigurno bila dobra za ekonomiju, zbog cega i to ne napravimo, pa neka u Konzumu na polici stoji heroin...
Naravno da to necemo napraviti, zakoni postoje sa razlogom i nije sve u novcu/ekonomiji

i onda malo razmisljam, kako nekom može smetati deportacija ilegalnih imigranata, ti ljudi su samim ilegalnim ulaskom postali kriminalci. Nemas nikakve kontrole tko ti ulazi u drzavu i sto radi i svejedno se boris za njihova "prava"
wtf
Dobar dio privrede im ovisi o tim ljudima.
Donedavno je bilo podosta "prešutno", a sad će biti veselo.

Jesi. Deportacije ilegalaca i deportacije ljudi sa validnim vizama koje su se desile nisu dva odvojena procesa, nego jedan, a ti si podržao ono što Trump radi u sovojoj borbi protiv imigranata bez ikakve zadrške, napomene, ograde, zvezdice... Uzgred, čitam da su na Floridi deportacije bile toliko uspešne da je neki političar predložio zakon po kome bi bila ukinuta brojna ograničenja dečijeg rada, na primer zakon je sročen tako da bi, ako bi bio usvojen, 15-ogodišnjaci bi mogli da rade noćnu danima kada imaju školu. Taman i da su svi koji su deportovani ilegalci, manjak ljudi usled koga nije moguče popuniti radna mesta je loš za ekonomiju.
Nije ekonomija nego izrabljivanje.
Kad ekipa po televiziji kaže "rade posao koji domaći ne žele", zaborave dodati "za kriminalno nisku plaću". Dođi radit kod mene za 200€/mj, zaposlit ću takvih budala još milijun ako treba.
Zamisli, tko će brati kupus ako nema meksikanaca? I ona ćerka onog ozborna na kraju dobro kaže što svi "liberalni pro migranti" ćute i ne žele reć - tko će mi prat kupatilo ako deportiramo sve latinose.
Kelly Osbourne To Trump: If You Kick Out Latinos, Who Will Clean Toilets?
Ajme tko će mi vozit burgere. Tko će radit na skeli.
Možda ti zvuči paradokslano ali upravo zato ti je Trump došao na vlast.
Problem ne leži u deportacijama nego u sustavu koji umjesto da štiti radnika motivira gnjide da do beskonačnosti izrabljuju ljude. Ali "kapitalizam i slobodno tržište". Što u RH, Njem, bilo gdje ne uvedemo sve Pakistance i Indijce, Nigerijce i Filipince? Cca 2 milijarde ljudi. Zamisli koliko bi to dobro bilo za ekonomiju. Keramičar 0.1€/m2. Doktoru plaća 30€/mj. Ajme ekonomiije, čudo jedno.

citam sad na indexu, White house objavio video deportacije ilegalnih imigranata uz neku rock pjesmu.
Istina da je glupo da sluzbeni WH trolla ljude, no međutim citam komentare ispod i svi psuju na Trump-a, jebu mu majku.
Realno tog debila i treba psovat, medutim ovo mu je jedini dobar potez u ovom mandatu uz DOGE, sve ostalo je kriminalno i svejedno ljudi ga psuju zbog toga.
i onda malo razmisljam, kako nekom može smetati deportacija ilegalnih imigranata, ti ljudi su samim ilegalnim ulaskom postali kriminalci. Nemas nikakve kontrole tko ti ulazi u drzavu i sto radi i svejedno se boris za njihova "prava"
wtf
Njegova administracija smatra ljude koji su u zemlji sa statusom tražitelja azila ilegalnim imigrantima, znači ljudi koji su zatražili azil ali im još nije odobren ili odbijen.

Dobro, ja ne znam o čemu se ovdje laprda, kad je i američki sud, po prvi put u valjda 350godisnjoj povijesti Amerike (i svih fašizama koje su ohoho puta pocinili do sad, a da im sudovi nisu reagirali) morao reći da se radi o ničemu doli fašizmu.

Zato uvijek moraš imati čiste papire za bilo kaj da radiš u životu. Npr. kuću. Masa ljudi desetljećima ilegalno živi na teritoriju U.S.A., te je sada to došlo na naplatu.
Prije su vlasti blakonaklno gledale na te ilegalce. To je bio prekršaj, koliko je meni poznato.
Ti su ljudi, relativno lagano mogli riješiti papire za legalnim ostankom, al nitko nije želio platiti imigracijskog advokata.
Naravno, da nije moralno ljudi samo tamo protjerivati, al' već studenti prve godine pravnih studija znaju, da pravo i pravda su dvije različite stvari.

Odvdje uvjek ozbiljne teme na koje imate utjecaj ka moj qrac na moju zenu.Dakle nikakav.

Kaj se vi čudite za te općine? One službe da se zapošljavaju podobni kadrovi. Vrlo jednostavno.
Otpočetka "slobode", krenulo je uništavanje. Nevjerojatna je ta želja državotvornih elementa za uništavanje svega i svačega.
Lako za općine...cijela ekonomija uništena pljačkom, pa eto svi to prihvaćaju kao nešto normlano. Tko će se boriti za vaša radna mjesta ako nećete vi?
Okay, kasno je za sve to, niti to ima smisla, al' ak' vam je šelo, djelujte, ne žalite se po televiziji. Najte se prodavati za 20 eura.
Srećom, granice još nisu zatvorili, pa ljudi uvijek imaju alternativu.

Nažalost ne zanima nas naša situacija sa društvom i visokim plaćama načelnika . Istina je da im sav posao obavljaju pročelnici , tako da su načelnici većinom samo političke figure kao što su predsjednici u parlamentarnim sistemima , tu su da se potpisuju gdje treba i da zapovijedaju, a pročelnik nije stranačka ličnost nego radi, ali zna biti još gore pa da pročelnik u općini ništa ne radi nego sav posao prebacuje na niže od sebe. Paradoks je također da negdje gdje nije čista pobjeda na izborima imamo i donačelnika uz načelnika u nekim mjestima od jedva nekoliko tisuća žitelji. Užas i tema uopće nije zanimljiva

No evo još užasnije i tužnije teme :
https://www.advance.hr/tekst/velika-otkrica-nyt-a-tajna-povijest-rata-u-ukrajini-koji-mozda-ipak-nije-poceo-invazijom-kako-su-sad-i-nato-sukob-planirali-godinama-i-hoce-li-se-grandiozni-projekt-rusenja-rusije-na-kraju-sam-urusiti-zajedno-s-erom-globalne-hegemonije/

Pa jasno da je to sukob NATO saveza sa Rusijom i da im je Rusija rival kojeg na ovaj način nastoje slomiti. To se vidi od prvog dana rata. Sve druge tvrdnje su propaganda i laži naših tzv. saveznika.

Na stranu to šta ko navodi kao casus belli, ni sama Rusija ne tvrdi ništa drugo do da su njene trupe ušle u Ukrajinu kako bi ostvarile neke svoje ciljeve, samo što oni to ne zovu invazija nego SVO. Prva rečenica linkanog teksta otvara priču sa "Tek što je započeo ratni kaos...", i sve o čemu se zatim priča se dogodilo nakon ruskog napada. Dakle, možda je neko to jedva čekao, no Rusija se trenutno nalazi u nečemu što je sama započela.
Da podsetim, Rusija je država koja aktivno, godinama, "interveniše" i "koriguje granice" raznih država u svom okruženju, bilo tako što pripaja teriturije sebi, bilo tako što stvara "nezavisne države" koje samo ona priznaje: Abhazija, Osetija, Pridnjestrovlje, Krim, Donbas... a posle svega toga se čudi i žali da se "drugi organizuju protiv nje" i predstavlja sebe kao žrrtvu.

Rusija se brani agresijom od zapadnih bivših partnera i spremna je u svakom trenutku za sukob sa cijelim NATO-om i još par dodatnih 'neutralnih' zemalja.

Mislim, posto je tema postala vise priroda i drustvo, nego nase drustvo.... :)
I ne, ne ocekujem da post pokrene neku konverzaciju, manje ili vise inteligentnu raspravu, a svakako ne zelim da pokrene prepucavanja, no eto, moram podijeliti...
Jel itko primjetio (osim nizepotpisanog) kako ovih dana svako spominjanje MPT, u apsolutno bilo kojem kontekstu, znaci moze i u najpozitivnijem, cak i kada se nitko apsolutno ne protivi, ne osporava, niti jednim slovom ne kontrira napisanom, izazove poplavu likova i inih koji odmah krenu "di si bija 91, mi rvati, crveniu.....bla, srac, truc...."....
Znaci, mpt dobio na lutriji, sve novce donirao izgradnji utocista za beskucnike gdje ce besplatno stanovati, od ostatka otvorio firmu gdje ce zaposliti sve beskucnike, moze milion ljudi pisati bravo, svaka cast, naci ce se barem pola miliona koji ce vrtiti temu "41 i 91".....
Fascinanto, dali smo stvarno postali takvo drustvo, ili smo takvi oduvijek i bili....

Što se događa sa našim društvom ? Gospodo mi so nacija ljenih, debelih, ponosih ( dom i hrvati ) budala. Koje bi apsolutno sve lijepo i dobro što život pruža, ako to ne uključuje da treba debelu guzicu podići iz kauča i vlastitim rukama to ostvariti. Šta bi se dešavalo ? Sve isto što se dešava unazad 30 god, veliko debelo ništa. Naši protesti i kada sakupe ljude budu u hodu, tišini kao prave male pičkicešto zapravo realno i jesmo, stanje u državi je u skladu sa našom borbom, ravno velikoj debeloj 0. HDZ, SDP, minimalac mizeran, radni vijek samo skače, izrabljivanje sirotinje, dio na račun, dio na ruke, neki se protive tome pa dio na ruke niti ne vide, ali pošto nikoga nema na ulici, kolone su barem u Zagrebu iz dana u dan sve veće, bez obzira na porast električno dostupnih komjuterskih alternativa... Mi smo jednostavno ljene, debele ljenčine i za bolje nismo. Mi nismo za drugo nego da nam državu vode idioti koji kurca ne znaju o stvarnom svijetu, životu i tome kako je to kad čovjek vlastitim rukama mora zaraditi novac da prehrani obitelj. Ljudima koji su ekonomisti, poduzetnici ili koju već titulu ne posjeduju, a pojma nemaju o ekonomiji, financijama ili poduzetništvu, pravi primjer budala Trump sa svojim tarifama. Većinu država ili ti ga možda i svijet vode budale koje o nekim mojim navedenim primjerima imaju znanja kao i ja o kirurgiji. A ja o kirurgiji ne znam apsolutno ništa osim da je to grana kirurgije koja kirurškim zahvatom "lječi" ozljede i bolesti.

Pa jasno da je to sukob NATO saveza sa Rusijom i da im je Rusija rival kojeg na ovaj način nastoje slomiti. To se vidi od prvog dana rata. Sve druge tvrdnje su propaganda i laži naših tzv. saveznika.
Vojska NATO saveza nije na tlu Ukrajine, već se Ukrajinci bore za svoju slobodu i demokraciju, od agresivnog i invazivnog okupatora rusije. Upravo je tvoja tvrdnja laž i propaganda jer izvćeš istinu i negiraš agresiju rusije na Ukrajinu. Jbt. teza kao da je naš Domovinski rati bio sukob NATO saveza sa Srbijom.
Da podsetim, Rusija je država koja aktivno, godinama, "interveniše" i "koriguje granice" raznih država u svom okruženju, bilo tako što pripaja teriturije sebi, bilo tako što stvara "nezavisne države" koje samo ona priznaje: Abhazija, Osetija, Pridnjestrovlje, Krim, Donbas... a posle svega toga se čudi i žali da se "drugi organizuju protiv nje" i predstavlja sebe kao žrrtvu.
Ne zaboravi i Gruziju, Čečeniju, Finsku i sl.
Rusija i rusi sebe smatraju ubermensch, Svi ostali su samo podanici u njihovom tzv. "Ruskom Miru". Podanici ili smetala koja treba učiniti podanicima. Svi zapadno od Rusije koji žele svoju neovisnot, nemaju na nju pravo.

Zaboravljaš nešto ključno - Srbija nije Rusija i obrnuto. Vojska članica NATO saveza nije na tlu Ukrajine (to je itekako upitno, jer ih vrlo vjerojatno ima u pozadini kao logistička potpora), ali NATO savez masovno i svesrdno pomaže Ukrajini i to je OK, ali nemojmo se praviti tada blesavi i tvrditi da NATO nema ništa sa ovim ratom. Jer itekako ima.
I naši veliki saveznici i pravednici kada je bilo potrebno nam nisu niti 5% pomogli koliko su do sada pomogli Ukrajini i to ti je činjenica. A zašto nisu? E upravo zato što Srbija nije Rusija i nije bio imperativ je slomiti. Nisu takmac i rival Americi i NATO savezu. Ali Rusija je, i zato se sada preko Ukrajine nastoji iscrpiti.
A ti vjeruj u što hoćeš, ali kažem ti - u zabludi si. Ukrajina nije Americi bitna kao država i njezini građani također im nisu bitni, bitna je kao sredstvo slabljenja njihovog protivnika. I svidjelo se to tebi ili ne ili bilo kome drugom - Ukrajina je u ruskom "dvorištu" i velesile uvijek nastoje svoje dvorište imati pod svojom kontrolom, a ne da im u tome istom dvorištu "pleše" neki njihov takmac, rival.

Nije nase drustvo al…
Srbija polako ali sigurno klizi u gradanski rat

@Damir22
Nzm, jel si čitao moje postove, al u mnogim svojim objavama na Forumu koje nisu obrisane, samo spomenuo zločinački i kriminalni karakter cijele te ustaške agende.
Nacifašizam ima jaku privlačnu moć obmane i ljudi to slijede kao ovce. Još kada se pridruži kler tome sa svojim "božjim" spikama, dobiješ zločinačku iracionalnost.
Fašizam stvara problem tamo gdje ih nema, te ne nudi rješenja na te probleme, nego samo širi i provodi mržnju. Čisti sotonizam na Zemlji.

Srbija polako ali sigurno klizi u gradanski rat
I dalje su najbrojniji narod na ovim prostorima tako da ako oni implodiraju to će se neminovno odraziti na okolne države i narode, ovako ili onako.
Pogotovo uzevši u obzir da su Srbi u principu najbrojnije nacionalne manjine u praktički svim ex-Yu državama i kao takvi potencijalno predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti.
U BiH su konstitutivan narod koji drži 49% teritorija. Bure baruta.
Što se tiče opozicije Vučku, sve mi to nekako smrdi na onu: "Sjaši Kurta da uzjaši Murta." Ne vidim baš da se tu isprofilirala nekakva slobodarska, demokratski nastrojena grupa ljudi.
Uostalom, nakon Slobe im je došao Đinđić koji je probao provesti razne reforme, ali podzemlje ga je relativno brzo "riješilo" i ne vidim kako bi danas mogli izbjeći identičan scenarij.
Nisu se još riješili specijalaca koji od ljudi prave ćevose i pljeske, a ni neće tako skoro.

... Što se tiče opozicije Vučku, sve mi to nekako smrdi na onu: "Sjaši Kurta da uzjaši Murta." Ne vidim baš da se tu isprofilirala nekakva slobodarska, demokratski nastrojena grupa ljudi. ...
Iz naše (sprske) perspektive, opozicija je potpuno devastirana i nema lidera koji bi istinski imponovao narodu, no bitan momenat je da vlast makar bude smenjiva, da ima neki osećaj da neće zauvek biti na vlasti i da bi mogla odgovarati za stvari koje radi. Da ne vučem previše u off-topic, to trenutno nije slučaj, trenutna vlast se otvoreno ponaša kao da su gospodari države (pre 2-3 dana je Vučić javno pretio tužiocima da će "lično progoniti" one među njima koji budu postupali po nekom slučaju koji je otvoren prošle nedelje), bukvalno su počeli da rade sve što rade bez srama i skrivanja, i utoliko bi jedan Murta koji bi znao da je tu ipak na ograničeno vreme bio korak napred.
Gde bi Murta generalno bio u političkom spektru, to niko ne zna, jer su ljudi koji učestvuju u protestima jako raznolikih orijentacija, bukvalno od levičara do rojalista.

Mislim da Srbi nisu nikakav problem, niti remetilački faktor. Kako prije,tako i danas.
Nikakvo "bure baruta".
Pokušaj majdanizacije Srbije nije uspio. Bez obzira na pokušaje destabilizacije izvana. Vrlo je loše kaj se vanjski faktori mješaju u unutrašnje stvari druge države.
Ta, postoje tamo izbori, te neka se na biračkim mjestima mjenja vlast, a ne na ulici.
Mislim da bi se mi Hrvati trebali držati diplomacije. Ta, službena Hrvatska se poziva na povijesti Dubrovačke Republike. Nije DR opstajala, zato kaj je bila vojno moćna, nego zbog diplomacije i financija.
Taj bi put trebala slijediti i Hrvatska, pogotovo u olovnim nadolazećim vremenima, gdje važno biti pametan i realan.
Svaki narod ima svoja prava. Tako i srpski.

Mislim da Srbi nisu nikakav problem, niti remetilački faktor. Kako prije,tako i danas.
Nikakvo "bure baruta".
Pokušaj majdanizacije Srbije nije uspio. Bez obzira na pokušaje destabilizacije izvana. Vrlo je loše kaj se vanjski faktori mješaju u unutrašnje stvari druge države.
Ta, postoje tamo izbori, te neka se na biračkim mjestima mjenja vlast, a ne na ulici.
Mislim da bi se mi Hrvati trebali držati diplomacije. Ta, službena Hrvatska se poziva na povijesti Dubrovačke Republike. Nije DR opstajala, zato kaj je bila vojno moćna, nego zbog diplomacije i financija.
Taj bi put trebala slijediti i Hrvatska, pogotovo u olovnim nadolazećim vremenima, gdje važno biti pametan i realan.
Ti stvarno koda si slijep i gluh.

Nikakvo "bure baruta".
Ti stvarno koda si slijep i gluh.
Šta očekivati od lika koji napiše ovo:
PzKpfw kaže... Ne, zanimaju me četnici. Četnici nisu nikakva ideologija, nego obična seoska straža.

... Pokušaj majdanizacije Srbije nije uspio. Bez obzira na pokušaje destabilizacije izvana. Vrlo je loše kaj se vanjski faktori mješaju u unutrašnje stvari druge države.
...
Ljubi te Vučić za ove reči. Ja se sad svima izvinjavam za off topic, i obećavam da neću više, ali pošto su napisane neke stvari koje predstavljaju veoma iskrivljenu sliku stvarnosti...
Za početak ću objasniti kako ovde izgleda "pokušaj majdanizacije", a kako podrška legitimnom, na izborima izabranom predsedniku.
Već je uobičajeno da, kada se održava protest, međugradski autobusi tog dana budu otkazani, kako bi manji broj ljudi mogao da ode. Prilikom poslednjeg protesta, otkazani su i svi međugradski železnički polasci, a Srbija voz je na svoj sajt stavio obaveštenje da je to učinjeno zbog dojave da su na vozove podmetnute bombe. Ovo je tolika laž da se čak nisu potrudili ni da jave policiji i, kada je prijateljica koja je shvatila da ne može da dođe na posao pozvala policiju kako bi dobila obaveštenje kada će vozovi krenuti, tamo nisu znali ništa ni o kakvim bombama, niti su sprovodili bilo kakve akcije koje bi morali da su takvu prijavu dobili. Uprkos tome, imao si prilike da vidiš koliko se ljudi okupilo, o svom trošku, svom trudu i uprkos strahu od represije. I onda dođe Vučić i izjavi da je bilo oko 105.000 ljudi, ali da se čini da ih je više jer su ih strane agenture dobro obučile da se kreću tako da izgleda da su brojniji (strane agenture obučile 105.000 ljudi?!). Onda naredni dan kaže "pogrešili smo, nije bilo 105.000, bilo je 95.000".
Kada Vučić drži miting, onda opet međugradski autobusi ne idu, ovog puta jer budu zauzeti kako bi vozili ljude na miting (što je već samo po sebi kriminal, jer je deo tih polazaka subvencionisan novcem građana, jer je bitan je za funkcionisanje lokalne zajednice). Učesnicima koji tako pođu na miting se isplaćuju dnevnice, na ruke (opet kriminal, isplate van bilo kakvih zvaničnih tokova), a dobar deo je tu pod pritiskom. Na primer, iz prve ruke, juče mi je osoba zaposlena u zdravstvu rekla da ide, i to zato što su joj na poslu rekli da mora, dok mi je rukovodilac jedne građevinske firme rekao da su oni poslali Indijce koji rade kod njih (i da će im za to biti isplaćene dnevnice kao da su normalno radili). I tako je već godinama i bukvalno se niko ne seća kada je legitimno izabrani predsednik dobio aplauz, a da praktično svi prisutni nisu bili plaćeni ili pritisnuti da budu tu i tapšu mu. Ovog puta su dodatno (što nije uobičajeno, ali očigledno da im je sada bilo posebno stalo) mamili ljude tako što su organizovali besplatan roštilj, besplatan sladoled (ne bilo koji, učestvovala je skupa gelateria koja inače ima prodajna mesta po tržnim centrima, na aerodromu itd), delili su besplatne vaučere za turistička putovanja za penzionere, imali su info pulteve za povoljne stambene kredite za mlade i slično. I sad se predsednik hvali "najvećim skupom u istoriji Srbije".
E, tako kako se organizuju skupovi i broje učesnici, tako se organizuju i izbori. Od primera koje lično poznajem, mogu radi ilustracije da ti navedem babu koja živi u jednom brdskom selu, kojoj su na dan nekih prethodnih izbora došli u kuću "volonteri koji omogućavaju starim i slabije pokretnima da glasaju" (koje niko nije zvao), pružili joj listić i rekli: "Evo baba, Vučić ti je pod 1, a ti glasaj kako hoćeš!" Pita je moj prijatelj šta je uradila: "Sine, a šta misliš?! Došli su mi u kuću!" Ili recimo činjenica koja je došla i do medija i suda, da su kada su bili prošli lokalni izbori, masovno, na sam dan izbora, dovozili ljude iz BiH u "distributivne centre" i dalje ih razvozili gde je trebalo glasati (da podvučem još jednom lokalni izbori, za koje možeš glasati samo tamo gde imaš prebivalište, a koje po zakonu možeš imati samo tamo gde zapravo stanuješ). I sud je naravno ekspresno odlučio da nikakvih nepravilnosti tu nema.
I sad mi ti, molim te, još jednom objasni šta je "pokušaj majdanizacije", a šta demokratska volja i kako se ona ostvaruje na izborima.

@Ivan(4)
Nzm, konkretno ne pratim to.
Al' ovo što si naveo, što to dokazuje?
Predložio mladim ljudima na Balkanu da ne budu korisne budale za tuđe interese. Zkj ne prosvjeduju ljudi od +35 godina, nego mladost.
Bilo bi joj bolje da studira.
...
Koji je legitimitet predsednika koji dobija izbore u prvom krugu, a verovatno ne bi znao da kaže pre koliko godina mu je poslednji put neko aplaudirao, a da nije bio podmićen ili prisiljen? Koji izbore dobija kontrolom medija, zastrašivanjem birača i sličnim radnjama? Podsećam da je moj post bio odgovor na tvoje: "Ta, postoje tamo izbori, te neka se na biračkim mjestima mjenja vlast, a ne na ulici." Kako se menja vlast na takvim izborima?
Pri tom, za sada niko uopšte nije pokušao da promeni vlast na ulici. Na najvećem protestu koji se do sada dogodio nije bilo nikakvih pokušaja promene vlasti, zauzmanja ove ili one zgrade ili institucije i štaviše prekinut je ranije, preventivno, jer su postojale indikacije da su se određene grupe pripremile za nasilje (protiv učesnika protesta). Dakle, kompletna teza je promašena, odnosno od reči do reči je spin koji koristi SNS.
Zašto se bune mlađi, a ne stariji? Pre nekoliko godina se desila retka situacija da nekolicini nas nije bilo pravo nešto što je odlučeno u našoj firmi i razmišljali smo da se žalimo zbog toga. Kolega koji je samo desetak godina stariji od nas ostalih je rekao: "Bolje da odćutimo. Iz iskustva, svaki put kad se neko tako žalio bilo gde gde sam radio, ispalo je samo gore."
No svejedno grešiš. Protestuje veliki broj ljudi koji su 35+, još nešto što bi znao kada bi zapravo znao nešto o tome što komentarišeš. Zato je, valjda, moj umirovljeni punac juče, kada je izneo vrlo sličnu tezu kao ti sad, umesto 35+ rekao 60+.
Na kraju, da se podsetimo šta je bio okidač za proteste: rekonstruisana je zgrada železničke stanice. Prvobitno planirana cena je bila 3 miliona €, na kraju je koštala 16. Čovek bi pomislio da je već to dovoljno loše, 3 miliona posla, a 13 otišlo kojekude, međutim onda je ispalo još mnogo gore. I tako je pročeo protest, uz zahtev da se objavi kompletna dokumentacija vezana za projekat. Naš predsednik će ti reći da je on taj zahtev odavno ispunio. Zli jezici će reći da ga je ispunio barem 3 ili 4 puta do sada, svaki put uz "Evo, sad je stvarno kompletna dokumentacija, majke mi!" Doduše, usput su se pojavili dodatni zahtevi: da se oslobode uhapšeni učesnici protesta; da nadležni pronađu osobe koje su fizički napadale učesnike protesta i slično. Umesto toga, predsednik je javno, na televiziji, branio čoveka koji je kolima pregazio devojku koja je stajala na trotoaru (!), koja je završila sa frakturom lobanje (da, postoji snimak, i gaženja i Vučića kako ga brani).
I da predupredim tvoje ponovno pitanje, šta sve što sam naveo pokazuje. Pokazuje da postoji problem sa tvojom tezom da ovde postoje izbori na kojima se (slobodno) bira vlast. Da u narodu postoji vrlo realna i vrlo osnovana ljutnja, i da je spin da se kod protesta radi o orkestraciji spolja, a da je sa druge strane (juče demonstrirana) demokratska podrška naroda, jer podsećam, na jednoj strani imaš ljude kojima je obezbeđen prevoz, hrana, data dnevnica i potencijalno su pritisnuti na radnom mestu da bi se pojavili, a sa druge imaš ljude koji dolaze uprkos ometanju prevoza, nasilju i pritiscima na poslu (prijateljevoj mami je otkazana operacija karcinoma jer je hirurg, uzgred, definitivno 35+, po kratkom postupku premešten nakon što je javno podržao studente).
Na kraju, meni stvarno nije jasno kako neko ko ne živi u Srbiji uspe da upije toliko SNS propagande. Ok, jasno mi je za rođaku koja živi u Australiji i gleda RTS SAT, ali odakle tebi? (može da ostane retoričko pitanje)
citam sad na indexu, White house objavio video deportacije ilegalnih imigranata uz neku rock pjesmu.
Istina da je glupo da sluzbeni WH trolla ljude, no međutim citam komentare ispod i svi psuju na Trump-a, jebu mu majku.
Realno tog debila i treba psovat, medutim ovo mu je jedini dobar potez u ovom mandatu uz DOGE, sve ostalo je kriminalno i svejedno ljudi ga psuju zbog toga.
wtf
Možda zato što je vecina nas ljudska bića sa empatijom a ne krvoločna čudovišta koja se raduju tuđoj nesreći?
S time da su u zadnjih mjesec dana mimo zakona zadržavali i ljude sa vizama i ljude koji su dolazili na kongrese.
Pa kad ti već osnovna ljudskost nije urođena, Svjetsko prvenstvo ti je blizu, mogu li se onda i naši navijači deportirati u El Salvador?
Da li sam ja podrzao drzanje ljudi sa pravovaljanim vizama?
Ilegalce nitko ne tuče, ne drži gladnim ni žednim nego ih se na normalan i civiliziran nacin vraca u njihove drzave.
Kada ishode dozvole i uđu legalno u državu bit će dobrodošli.
Uostalom, pri posjetu SAD-u vidio sa svu čar njihove ilegalne imigracije, vjeruj mi ne želiš to u svom kvartu