Ostalo

punjenje baterije od aku bušilice

mcf sub 11.2.2023 19:13

Imam aku busilicu, ali nemam punjac..

Baterija je 1300mAh, 18V

Jel je mogu punit sa punjacem 38.2V, 600mAh? :)

Nije isti nastavak , moram razrezat zicu i spojit direkt na bateriju, pa da ne rastavljam bezveze :)

Edit
Imam i punjac 24V, 400mAh

mbaksa sub 11.2.2023 22:29

Najbolje bi ti bilo da kupiš neki podesivi konverter napona, primjerice:

• boost converter (za dizanje napona): s ovim ili ovim konverterom mogao bi dignuti 12 V na 18 V
  • buck converter (za spuštanje napona): s ovim konverterom mogao bi spustiti 24 V na 18 V, a s ovim mogao bi spustiti i 24 V i 38 V na 18 V

Ja sam inače malom nećaku za autić u kojem se vozi, koji ima mali "12V" akumulator za motocikl, sredio punjenje akumulatora preko ovakvog nekakvog kilavog buck convertera i to funkcionira (mislim da sam stavio da ga puni s 14,4 V ili tu negdje, ali ide preko diode pa ga onda zapravo puni pri nešto nižem naponom). Još sam mu stavio i ovakav voltmetar tako da uvijek znam koliki je napon akumulatora (stavio sam ga preko prekidača tako da ne troši akumulator kad se autić ne koristi).

Izvor struje za punjenje akumulatora je USB-C punjač za mobitel koji može dati 20 V (konkretno ovakav), a iz njega sam preko USB-C konektora izvukao 20 V preko PD triggera (preko ovakvog, mada ubuduće ću koristiti ovakve novije triggere za takve stvari, jer podržavaju više četiri napona umjesto dva).

Što se tiče kabela i konektora - često odgovarajuće konektore (nekad i adapterske kabele možeš) možeš naručiti preko AliExpressa pa si sam napraviti konverterski kabel, tako da ne moraš rezati kabel punjača.

Eto, pa ako ti se da malo igrati, sve se da složiti. 

Ivan35 ned 12.2.2023 12:37

po voltaži i kapacitetu rekao bih da se radi o 15 NiCd baterija spojeno serijski

nominalni napon NiCd/NiMh baterija je 1,2V, dakle tvojih 18V

NiCd/NiMh se pune do max 1,45V po ćeliji, znači trebaš puniti sa 21,75V

Poželjno neki "pametni" koji će prekinuti punjenje ako ne želiš mjeriti sa štopericom kad bi mogla baterija biti puna, pogotovo ako ćeš puniti npr. sa 22V ili više

fer-de-lance ned 12.2.2023 13:30

Ili je litijska, 1300 mAh 18V isto deklariraju premda je srednji napon  bliže 18.5V, a u tom slučaju to je 5 članaka u seriji pa mu treba 21V, a ako hoće znatno produžiti vijek trajanja onda najbolje puniti s 20V, ne izgubi puno od maksimalnog kapaciteta.

A takve adaptere može naći od nekog starog laptopa, printera ili monitora.

Većina ih je 19-20V, neki deklarirani točno na 19 ali obično daju 19.5V van, samo treba gledat da daje maksimalno 1.5A ili manje na izlazu.

fer-de-lance pon 13.2.2023 12:30

Ako je punjač u adapteru, a obično nije.

Kod litijskih baterija je adapter obično najobičniji adapter fiksnog izlaznog napona, a sami punjač je integriran unutar baterije.

Ali opet, bolje nek provjeri, lako moguće da postoje iznimke, pogotovo ako je stariji model.

P.S. dao ti je TU na onaj post, onda očito ipak ima 15x Sub C NiCd članaka, tak da mu onda svejedno.