Porez, pdv, carina - P&O

Ne znam koja je stopa carine, ako je ima.
kaj nije po novome (otkad nema onih famoznih 22e za male pakete i otkad je uvedena ioss shema):
- do 150e > 18,5% +pdv
- iznad 150e > 37% +pdv
ako je prodavatelj u ioss sustavu, pdv se plaća prilikom kupovine...
e sad, da li konkretni artikl možda spada u neku posebnu kategoriju s manjom stopom poreza - to ne znam
il sam ja nekaj pomiješao (slobodno me ispravite)

ne bi li trebalo biti
243e + 37% (carina - jer iznad 150e) + 25% (pdv) ?
Zar nije carina 10% ako se ne radi o elektronici

kaj nije po novome (otkad nema onih famoznih 22e za male pakete i otkad je uvedena ioss shema):
- do 150e > 18,5% +pdv
- iznad 150e > 37% +pdv
Ne, do 150€ plaća se PDV na robu+poštarinu, na to ide trošak špedicije.
Preko isto ovo gore samo ide i carina (ovisno o vrsti robe).
ne bi li trebalo biti
Samo na neku robu, na rezervne dijelove je od 5 do 15% (ako me pamćenje još dobro služi).

ne bi li trebalo biti
ne znam, zato i rekoh da me se slobodno ispravi (ne da mi se tražiti po silnim tablicama, zadnji put sam to radio prije 15ak godina kad sam kupovao foto opremu na koju se nije plaćala carina :) )

Ima li netko ideju koliko bi me odrali za ovo? Piše u informacijama da je to cijena bez poštarine i PDV-a. Iz Hong Konga se šalje. Nisam nikada ništa naručivao sa tih krajeva pa ne znam kako deru na carini.

Na tu cijenu s dodatnom poštarinom dodaj PDV i troškove špedicije.

Pozdrav,
imam pitanje.
Roba je 144.99€, elektronika (okvir za touch screen).
Sa poštarinom je 150,49€.
Plaća li se carinjenje na ispod 150€ ili iznad 150€?
I drugo, zar je moguće da je carina na elektroniku uvezenu iz Kine skoro 50€?
Pa to je trećina cijene uređaja.
I je li moguće birati tko će ti cariniti?
Meni se samo odjednom javila firma u postupku carinjenja.

Pozdrav,
imam pitanje.
Roba je 144.99€, elektronika (okvir za touch screen).
Sa poštarinom je 150,49€.
Plaća li se carinjenje na ispod 150€ ili iznad 150€?
I drugo, zar je moguće da je carina na elektroniku uvezenu iz Kine skoro 50€?
Pa to je trećina cijene uređaja.
I je li moguće birati tko će ti cariniti?
Meni se samo odjednom javila firma u postupku carinjenja.
U pravilu carini (iliti, provodi cijeli postupak) prijevoznik koji dovodi robu u RH. Možeš birati kod kupnje i kod uvoza, ali nisam siguran da ćeš jeftinije proći.
Carina na elektroniku je obično 0%.
Carinjenje se provodi na svoj robi, bez obzira na vrijednost.
Tih 50€ je vjerojatno PDV i troškovi špedicije (carinjenje).

Pozdrav, je li ima tko iskustva sa naručivanjem palete nečega sa Alibabe? Koji je postupak, koliko % moram računati da ću platiti slanje carinu i logistiku? hvala

Pozdrav, je li ima tko iskustva sa naručivanjem palete nečega sa Alibabe? Koji je postupak, koliko % moram računati da ću platiti slanje carinu i logistiku? hvala
Na firmu je?

Da

Da
Moraš naći špeditera, izvući EORI, vidjeti sa špediterom koja je vrsta robe, koje dodatne stvari moraš poplaćati itd.

Pozdrav. Znači zadnji puta sam iz Britanije naručio 7.12.2022 i tada nisam platio nikakvih dodatnih troškova, carina, pdv-a ili ičega. Znači samo PDV koji je plaćen prilikom kupnje, ali pošto je to prošlo već godinu i pol, plus je EU mjenjala nešto oko onih paketa do 150€, tj toga više nema. Kakvo je stanje sada? Ako bi sada opet naručio iz Britanije paket od cca 130€ ili cca 170€ , jel opet plaćam pdv samo tijekom kupnje ili moram još dodatno u RH? U pitanju su diskovi za frendov auto, a ne želim mu naručiti ako će morati dodatno još puno plaćati

Pozdrav svima,
Narucio bih set kovanica dolara iz Amerike u vrijednosti 20 dolara.
Nema ni srebra ni zlata u kompletu.
Hoce li mi carina uopce gledati to?

Ako mi na trackingu stoji ovo znači li to da će me dočekat pismo da im dostavim račun da mogu obračunati PDV i ostale troškove? Ako da htio bi odmah poslat to na mail jer mi se ne da čekat dok mi uopće poziv stigne.
OBRADI
23.07.2024 utorak 13:29:39 U obradi, 10004, ZAGREB-CARINA 22.07.2024 ponedjeljak 14:06:32 Pošiljka je otpremljena na Carinu, 10003, ZAGREB

Bok svima. Gledam da uzem Nintendo 3DS XL jer su na njuškalu smiješno skupi i iznad cijene.
Najjeftiniji su oni iz Japana. Cijene se kreću oko 150€. Zanima me, ako platim 150€ koliko bi me sve zajedno došlo, a koliko bi me došlo ako platim 160€.
Znam da je granica 150€, ako se ne varam, ali me zanima da li itko može potvrditi koliko bi me na kraju sve skupa izašlo (jer mislim da na cijenu ide i PDV) jer ne želim na kraju platiti 40% veću cijenu od prvotne.

pozdrav svima
da se i ja uključim u pitanja o carini iz Kine
naručio bih robu s aliexpressa u vrijednosti od 180 € (artikl + shipping). kolike dodatne troškove mogu očekivati?
radi se o objektivu za fotoaparat - ako to spada pod elektroniku onda bi trebalo biti 10% carine + 25% PDV-a?
netko je negdje napisao: cijena na računu +37%, kao neku "univerzalnu" formulu za trošak carine, PDV, i poštanski postupak. ima li to smisla?
hvala

nekad se nije plaćala carina na foto opremu (bar prije 20ak godina kad sam još kupovao s ebay-a foto opremu), ne znam kak je danas - vjerojatno ima info o tome u tablici na stranicama carinske uprave
lako moguće da te ne zakači ništa ako ide preko Mađarske... u najgorem slučaju možeš očekivati iznos artikla s poštarinom + naš pdv (osim ako na Aliji već nije plaćen i uveden u IOSS)

evo tu više informacija: https://carina.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/CTVP//KN-2025.pdf (stranice 672 i 673)
stopa carine na objektive je 6,7%, a na fotoaparate je 4,2%
znači za moj objektiv bi išlo osnovna cijena + 6,7% + PDV + trošak carinskog postupka

evo tu više informacija: https://carina.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/CTVP//KN-2025.pdf (stranice 672 i 673)
znači za moj objektiv bi išlo osnovna cijena + 6,7% + PDV + trošak carinskog postupka
u osnovnu cijenu računaj i poštarinu, naši na taj zbroj računaju davanja dalje...
btw nisam pojma imao da su razdijelili objektive i fotoaparate zasebno - nekad je to bilo skupa pod foto oprema... svašta

u osnovnu cijenu računaj i poštarinu, naši na taj zbroj računaju davanja dalje...
btw nisam pojma imao da su razdijelili objektive i fotoaparate zasebno - nekad je to bilo skupa pod foto oprema... svašta
da da, u ukupnu cijenu za izračun troškova ide i poštarina
izgelda da su ove stope u skladu s direktivama EU. valjda se želi zaštititi EU proizvodnja foto opreme, iako ne znam što se to točno proizvodi u EU
Kako misliš 37%?