Otvaranje Firme 1 2

Pozdrav,
vlasnik sam jedne firme d.o.o. , i sada bi otvorio još jednu firmu , pa me zanima što je najpovoljnije otvoriti da imam što manja davanja naravno državi?
Ako otvorim d.o.o. ili j.d.o.o da li kao vlasnik i direktor moram ponovo plačati doprinose u toj novoj firmi ili ne, pošto već plačam u ovoj prvoj?
lp.
Ne plaćeš, imaš firmu ali nisi zaposlen u njoj, samo si vlasnik ili direktor ili šta već. Ali opet imaš trošak knjigovodstva, prostora, itd.

Ok ta firma je trgovina abudabi , i ja bi prodavao kak bi netko nesto naručio ,da li onda ja smijem to prodati kad netko nesto naruči ili ne smijem ili moram nekog zaposliti ili što vec ne kužim....

Pozdrav,
vidim da je stara tema ali stavit ću savjet obzirom da sam se zajebao i prošli mjesec skoro otvorio firmu kod javnog bilježnika ali sam sva sreća malo pronjuškao da li se nešto promijenilo.
Od nedavno firmu možeš otvoriti skroz online putem START poslovanja - bilo da se radi o doo ili jdoo.
U tvom slučaju doprinose koliko znam ne moraš plaćati jer si već negdje prijavljen. Eventualno knjigovodstvo...
Ali ovo je bitno:
"Ukupni trošak otvaranja d.o.o.-a putem start poslovanja iznosit će 26,65 eura + uplata temeljnog kapitala u cijelosti – 2.500,00 eura.
Ukupni trošak otvaranja j.d.o.o.-a putem start poslovanja iznosit će 3,98 eura + uplata temeljnog kapitala u minimalnom iznosu od 1,00 euro."
https://marcetic.hr/index.php/2024/05/30/tri-najbolja-nacina-za-osnivanje-firme-prednosti-i-nedostatci/
Znači otvoriš firmu online od doma za 20 i sitno eura ili 4 eura ako je jdoo. Svakako topla preporuka
Pozdrav,
vlasnik sam jedne firme d.o.o. , i sada bi otvorio još jednu firmu , pa me zanima što je najpovoljnije otvoriti da imam što manja davanja naravno državi?
Ako otvorim d.o.o. ili j.d.o.o da li kao vlasnik i direktor moram ponovo plačati doprinose u toj novoj firmi ili ne, pošto već plačam u ovoj prvoj?
lp.