Omnia Mea Mecum Porto - EDC - svakodnevno nošenje

Isprika za krivi naziv očala, ipak su ThinOptics, link je gore...

Zasad samo Swiss Army Knife, nikud bez njega.
Bez puno dodataka, veća oštrica, manja, otvarač za boce i konzerve....i to je to...neizostavnka kemijska i naramak post-ita, iako se ne sjećam kada sam ih koristio zadnje....bonboni...

mali poguranac teme..
usput, klinka mi je zatražil švicarca jer je i sestrična ga imala, kupio joj ga i idem joj pokazati kako se pravilno koristi nož - joj tata ne pili - zgrabi ga i ode...
za 20 min eto je natrag skoro si odvalila jagodicu na kažiprstu (i bar trećinu nokta je skinula) ali je hrabro, bez cviljena išla na Hitnu na šivanje...
i onda slušala tatu dok joj pokazuje da reže od sebe, s granom čvrsto oslonjenom...
P.S. Kažiprst se oporavio vidi se malo rez ali sve je na mjestu, zbilja začuđujuče kako se klincima tijelo može oporaviti...

@Stric_Jura
Janez Bond bi ti pozavidio na opremi.
Za onaj nožić, vani te nisu nigdje natezali na kontrolama zbog njega?

Ne, stavim ga u kovčeg koji ide dolje u prtljažnik aviona...
e da u Danskoj su me htjeli oderat ko jarca, zaboravio sam u novčaniku sklopivi keramički nož u formatu kartice:
potomci strašnih Vikinga se boje svake preklopne oštrice, potpuno zabranjene...
kazna je čini mi se ispala preko 400 €, ali rekoh nemam toliko love - daj što daš - i počupali mi 32.5 € iz novčanika - dakle nikada ne nosite svu lovu u novčaniku!
Sam nožić je koštao ni 2 $, ali eto.... naravno zaplijenili ga...

Boktemazo, kak ti se da toliko toga teglit...
Ja sam si od polovice nekog bezimenog multitoola (onaj s klijestima) slozio "futrolu" za kljuceve. Jedina dva alata koja su mi se cinila korisna su odvijac i otvarac za konzerve, od cega zapravo samo otvarac koristim, a i to za otvaranje paketa.
Gore je jos i mini nitecore svjetiljka, super stvar, ne koristim ju cesto, ali kad mi zatreba je nezamjenjiva.
Vidi se kljuc za lokot za bicikl, jos je pet kljuceva unutra.
Imam inace doma negdje jedan diy remen ispleten od paracorda, iz dana dok sam jos planinario. Ideja je da se moze otplesti koliko treba ako zatreba i naravno da nikad nije trebalo. Ne znam koji k bi se trebao dogoditi da mi zatreba 30 m paracorda iznenada :D
Iz tog doba su jos i Esse 6 kopija, self made (vise-manje sam iskovao, uz tutorstvo majstora kovaca Karla Bana) i jedan meni prekrasan nozic koji je bas trebao biti EDC (skoro pa sam iskovao, takodjer uz Karlovo vodstvo) ali mi jednostavno nikad nije sjelo nositi nozic oko vrata, koliko god mi bio drag).

Pa nije to tako puno za tegliti...
imam još dosta toga, ali nije isto ono za svakodnevno nošenje, što se ima u autu (jel to onda EDD ?), poslovni put ili izlet / odmor ....
Ova 8. je fenomenalno lagana (titan), nož uvijek treba, svjetiljka je dobro za imati...
dajte mi koji dan, napravit ću po namjeni....

Da malo podebljam temu, evo EDD-a tj. ono kaj imam stalno u autu:
1. Xiaomi baterijski kompresor 1s - izašao je i novi mod. 2., ovaj može napumpati 2 gume 18" od početka, u principu mi je za nadopunjavanje i kontrolu, ima nastavke za lopte, madrace i fracuski za bicikle (uz standardni auto), puni se na USB-C
2. Xiaomi multifunkcijska svjetiljka - može se koristiti kao radna (bočno svjetlo), ima magnet, te još crveno i žuto svijetlo uz SOS i treptanje, te naravno naprije fokusirajuće, puni se na USB-C
3. multifunkcijski alat - ionako auti više ne dolaze s nekakvim osnovnim setom alata ( nakon McLarena F1 i onog seta od titana svi odustali 😁) - dobro za pripomoć, osobito s onih par alata koje nosim uz sebe
4. magnet na produžnoj šipci - 50 cm se da izvući, spašava hladnu glavu kad padnu vijsci, matice, ključevi...
5. ... te najnovija prinova, danas stigla prije nego oderu carine na svu robu iz Kine, 10-30x / 21 mm monokular, za izlete (posijao na zadnjem izletu Benton 7x / 16 mm)

Pa nije to tako puno za tegliti...
A okej za auto, ja EDC shvaćam baš za imati uz sebe.
5. ... te najnovija prinova, danas stigla prije nego oderu carine na svu robu iz Kine, 10-30x / 21 mm monokular, za izlete (posijao na zadnjem izletu Benton 7x / 16 mm)
Eeeee, ovo bi si i ja nabavio, može link?

zato sam napisao EDD 😁
evo linka za monokular:
https://www.aliexpress.com/item/1005006723334578.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.68841802tKxRVB
ja ga dobio za 12 € (AliX novčići)

Hvala ti za link. Može kratak osvrt na kvalitetu? Za tu cijenu nije frka ali bilo bi zgodno znati da okular zaista i funkcionira, a još ako ne iskrivljuje sliku... :D

Malo sam ga vrtio, izrada je dobra, oznake rotirajućih dijelova su dobro aplicirane, sama optika tj zoom in / out, fokusiranje sve radi...
e da ovaj ti ima BAK4 leće tj. bolje staklo od BAK7 stakla koje neki te klase cijene imaju...

evo još nešto, više vezano za satove, ali može i EDC oprema:
https://forum.bug.hr/forum/post/predstavljanje/nosite-sat/6766979.aspx
ima varijanti za noževe npr. koje na ovim valjcima za satove imaju i utore u koje se noževi mogu postaviti za prikaz...

Garmin Instinct 2x. Svjetlo na njemu je genijalno, baterija 20-25 dana, kompas i ostale stvari za planinarenje dusu dalo.
Od ostalog svicarac je unutra, al sad vidim po vama da je moja torbica zapravo prazna :)

evo naručio:
https://www.amazon.de/-/en/Knipex-pliers-100-87-00/dp/B085WBGQNP?th=1
više o samim mini kleščima s finim zupčastim podešavanjem i 100 mm duljine, idealne za SDN

Hybro500, kupljen s Kickstartera, inače korejska firma: https://thehive.co.kr/
električni odvijač s 1 ili 4 Nm zakretnog momenta, do 15 Nm ručno

Wuben X2 Pro, s Kickstartera, sad je u serijskoj proizvodnji
Naručio model s postranskim UV svjetlom (ima i RGB model), te s dodatnim baterijama koje su mi isporčili u onim vulgaris LED svjetiljkama koje se trže na blagajnama supermarketa
Dobio i dodatnu uzicu za nošenje uz standardnu koja je zapravo pljosnati USB-C kabel za punjenje, te taktički prekidač...
znači koriste punjive 14500 baterije ili standardne AA..
te usporedba s Wubenicom iz prijašnjih postova, ova je sva metalna, veća, teža, robusnija, s prednje strane su 4 LEDice (2V+2m) i ima hrpu nivoa osvjetljivanja

i na kraju za danas, mala izmjena, standardni, najmanji BiC Cricket upaljač za nositi svaki dan, za paliti jognja, pripasati termo-bužir ili švalerski pripaliti cigaretu usamljenoj dami (ali samo ako imate švalerske brčiće ala Dragan Nikolić u "Ko to tamo peva")...
Zašto ? Pa jer su mi na sigurnosnoj provjeri na aerodromu mrknuli onaj mlazni upaljač, takvi su zabranjeni u avionima, ovi vulgaris su OK... čovjek uči dok je živ..

evo zadnjeg dodatka mojoj svakodnevnoj kolekciji:
NexTool Mini Sailor Lite - mala kliješta s rezačem žica i škarice s par dodataka (ravni i križni odvijač, otvarač boca i SIM igla ), male dimenzije a kako nema oštricu, može i u avion...

Jel ovo tvoje nešto kao ovo?
https://thehive.co.kr/product/h700-usb-c-type/
Ovo tvoje mi se baš ok za imati...

da, to je ta firma, ovaj H700 je jači model (5/15 Nm)

kak veli stara narodna: dok deca imaju penez, kramari buju tržili...
ali ovo je za moje dijete, tražila malu lampu, a ak joj se ne svidi ....
Dakle, RovyVon Aurora A7
1. dolazi u zgodnoj plastičnoj kutiji:
2. sama svjetiljka:
3. dodaci - dodatna gumena brtva USB-C ulaza punjača; džepna zakačka, magnetna; dva tipa prstena za kopčanje; magnetska zakačka za dno svjetiljke
4. svjetiljka s postavljenom džepnom zakačkom, magnetskim dnom i prstenom preko dna
Rukovanje se svodi na različite načina i brzine pritiska (možete vidjeti pri dnu stranice s poveznice gore) ali je recimo UV svjetlo jače nego kod Wuben X2 Pro u porukama iznad, a glavno svjetlo s svojih 650 lumena je izvrsno.
Na Aliexpressu sam ju kupio za 27 € s besplatnom dostavom za kinesku Novu godinu, ali nisam imao sve izbore koji se nude s službene stranice - odabir glavne LEDice i tipa leće (TIR je više usmjeren, spram standardne reflektorske), ali sam i tražio standardnu leću a dobio jaču LEDicu...
Pozdrav,
kako vidim da dosta ljudi govori o svakodnevnim stvarima koje nose jer ih upotrebljavaju svako malo, pokrenuo bih temu posvećenu tzv. EDC (Every Day Carry) opremi.
Naravno iako je ovo forum IT časopisa, ne treba se ograničavati samo na IT opremu, ali mislim da će ona biti 80+ % opisana ovdje.
Zamišljeno je da prenesete slike, možda poveznicu za kupovinu iste (nije nužno, Google čuda čini) i svoja iskusta, za i protiv..
Pa da krenem (nadam se da će ovi prvi mačići proplivati):
1. najstarije čovjekovo oruđe - bezimeni brazilski nožić, 9 cm sklopljen, 15 cm rasklopljen, 6.5 cm oštrica nehrđajućeg čelika - nosim ga već 30-ak godina, naravno prilikom letova ide u prijavljenu prtljagu
2. džepni set preciznih odvijača, 8 bitova, 12 cm dug, Microsoft oznaka izblijedjela, iako iz SAD, metrički - imam ga 8 g. uvijek dobro dođe
3. priručna pljosnata alatna kartica - 9.5 x 5.5 cm, jednu sam posijao negdje, zna pomoći ali baš uškripcu, može se unositi na komercijalne letove
4. Sport Billy je ima magični super-sak, ja nošam 3-4 kutije mentol bombona (9.5 x 6 cm) iz "Lidla" za "rasuti" teret - USB stikove, spajalice, igle....
5. upaljač, bezimeni, iz "Teddya", mlazni, osim paljenja vatre, dobro dođe pri obradi paracord konopa, termo-obujmica...
6. ThinOptics očale, natuklo se godina i (pred)staračke dalekovidnosti, ovo je za nuždu (preporučam njihove tanke prave očale, imaju dioptrije u inkrementu od 0.5, izvrsne za zamjenske za po alatnim šupama, spavaćim sobama)
7. Wuban X3 svjetiljka - https://www.wubenlight.com/products/wuben-x3-best-edc-flashlight?variant=44113631609072 - uspio ju upecati za 42 €, izvrsna, pogledajte puni opis, odgovara istini, jedino je taj mini dock za punjenje gnjavaža, nema direkt USB-C
8. mini kombinirani alat od titana - https://www.aliexpress.com/item/1005006196164350.html - na popustu uz Ali novčiće ga ulovio za 16 €, izvrstan samoprilagođavajući ključ/gedore (proklizava perom u jednom smjeru, za kontra radnju okrenete alat 180°), ima malo ravnalo (4 cm), nosač za skalpel br. 11 (dakle lako ga se skine pred sigurnosnom provjerom na aerodromu i poslije stavi novi, ali je ionako mala oštrica, ni 2 cm), otvarač boca (za pivu zidarušu nakon dobro obavljene migracije virtualki na novi host recimo), ima i magnetski utor za standardne 6.35 hex bitove
Nadam se da će tema zaživjeti i da će biti korisnih prijedloga za opremu koja svakom pravom muškarcu ter konpijuterašu treba nasušno kao sendvič od frtalj kruha i 20 deka parizera, te rečena piva zidaruša...