zaki23 ned 29.12.2024 15:31

Pozdrav

kako sam novi u svijetu kućnih kava i aparata, kupio sam riveliu i lavazzinu crema a roma kavu, mlinac mi je podešen na 5.5 a intezitet u postavkama aparata mi je na 3, i nekako nisam zadovoljan okusom kave, znaci kava je nekako gorka...pa moje pitanje dali se mogu igrati postavkama ili da kupim drugu kavu? Zena i ja volimo blažu i kremastiju kavu bez gorčine, a pijemo kapučino većinom

191x7 ned 29.12.2024 21:43

Nedavno sam dobio Philips Senseo na poslu, imate li preporuku određenih vrećica/jastučića za njeg?

Za sada probao Dallmayr Prodomo, Senseo zelene i neku Mullerovu marku. Meni bolje nego Dolce Gusto, finija kava. 

zaki23 pon 30.12.2024 08:06

Ma naravno da cu probati, nego pitam iz razloga sto ne znam kako utječe intezitet na okus kave a kako utječe finoća mljevenja kave, pa eto da ne lutam puno,

A i kažu da svakom promjeniom postavke treba skuhati par kava da se postavke poslože😩

Grancigula pon 30.12.2024 09:48

Ovo sad je iz 15-godišnjeg iskustva rada na održavanju profesionalne aparature za kavu.

Krupnije mliveno zrno daje vodenastiju kavu bez šlaga na vrhu, a sitnije daje kavu intezivnijeg okusa sa šlagom.

E sad, sa večom gramažom i krupno mliveno, se isto može postić da je kava dobra. 

U kafićima je nekakav standard 7-8 gr za jednu kavu. Na mlincu se prvo namišta gramaža pa onda mlivenost.

Klasični mlinci mliju kavu u posudu i onda se poteže ručka da izbaci dozu i svaki put mlinac izbaci približno isto (+- 0,3gr).

Moderni mlinci svaki put posebno mliju za ručku za 1 ili za 2 kave, pa se za 2 kave da namistit posebna gramaža 13-15 gr.

Neke kave mliju 1 kavu 8-9 gr, a za duplu 13-15 gr. Kava je uvik bolja iz duple ručke neka nije dupla gramaža ka za jedinicu.

Kod nekih mlinaca jedan zub tamo-vamo zna totalno prominit okus i izgled kave.

Ne mlincima postoje brojevi za namištanje zrnatosti, ali se ne namišta svaki na isti broj.

Kod montaže bi zna potrošit do 0,50 kg kave za sve uštimat.

E sad, neke kave su bolje na 90°c (Robuste) a neke na 95°c i više (Arabika). Kava je obično mješavina te 2 vrste pa prema tome se i temperatura namišta.

Franckov Streto ima možda 10-25 % Arabike u sebi, dok 120 ima 50-75 % Arabike. Aparat se namišta prema kavi koja se koristi.

Profesionalni aparati imaju mogučnost namištanja temperature i tlaka vode, normalno se namišta na 9 bara, ali se da i sa tim igrat.

A da ne govorim da na nekim aparatima možeš minjaju temperaturu i tlak vode prije svake kave, ili jednu grupu držat na 90°c i 9 bara a drugu na 98°c i 9,5 bara

ili da se tlak vode minja dok radi kavu ali ti već koštaju 15 000 - 20 000 € ili da se izrazim po forumaški ″4090 klasa″.

Inače doma imam Lavazzin aparat na kapsule pa ne razmišljam o tim stvarima.

zaboravni12 pon 30.12.2024 10:09

Moraš si naći kavu koja odgovara vašem ukusu. Idi na stranicu Fresh kava (ja tamo kupujem), imaš tamo opis svake kave koji je prilično točan (kisela, gorka, slatka) i probaj neke koje Vas zanimaju. Prema opisu Vama će biti dobre slatke ili gorko-slatke pa probajte. Naravno morate ih kupiti da bi ih probali. Možete ih i mješati ako Vam je neka pregorka ili preslatka. Za oko godinu dana otkrit ćete koja Vam je najbolja, a da nije preskupa.

191x7 pon 12.5.2025 19:12

Je li se što promijenilo, ima li tko kakvu novu preporuku kave od pola kile ili kilu iz Kauflanda, Konzuma, Lidla, Müllera, Eurospina, Pevexa i sličnih?

Kosturko1 pon 12.5.2025 19:45

Vrsta kave, model nekog proizvodaca po meni najvise igraju ulogu.
Gramaza i namjestanje ,mlinca, posebno na kucnim automatskim mlincima manje.

Pokusajte se igrati s proizvodacima, vrstama kave i njihovim osobinama.
Pijemo na kucnom DeLonghi iz Kauflanda vec par godina, najvise koristim provjerene Lavazza i Julius kave. Pasu mi "slabije" kave jer ih pijem sa puno mlijeka.
Stavit cu par stanica koje koristim na kojima ima postavki gorcine, intenziteta, podrijekla itd...
Najjednostavnije je uzeti po 250g pakete pa testirati.

https://www.roastmarket.de/kaffee.html
https://cina.hr/trgovina/kava/kava-u-zrnu/lavazza-espresso-gran-cremakava-u-zrnu1-kg/

https://www.najkava.com/

https://www.kavica.hr/kategorija-proizvoda/kava/kava-u-zrnu/

Inace u Italiji je kava na kile dosta jeftinija pa kome je blizu na nekoliko kila se isplati otici, posebno ako se prate akcije.