Indukcija ili plin (boca)

PXV875DC1E
3 + flexi
Timeri su isto korisni bilo kao štoperica ili ovi koji isključe kolo ili signaliziraju.
Vezano uz regulaciju Bosch koristi modulaciju frekvencije + on/off.
Koliko čujem/vidim, frekvencijom regulira koliko se može , a na manjim snagama dodatno koristi i on/off i to radi bez greške jer je on/off s malom snagom.
Dobro je i što promjena snage ne radi u jednom skoku nego izgleda mjeri temperaturu pa dozira koliko posuda može primiti pa oda postepeno diže snagu do željene. To je posebno zgodno kad se hladna posuda/hrana stavi pa ne zaprži odmah na najjače dok se ne temperira.
Nisam imao druge indukcije pa nemam pojma rade li ovako sve ili samo bosch.
Imaju i posebne opcije održavanje posude toplom, ili npr preset za lagano, srednje ili jakko kuhanje gdje isto mjeri temperaturu i sam dozira snagu
Regulacija na ploči za svako kolo je od 0 do 10 + boost , s time da ne ide po 1 nego po pola, pa je zapravo 20 koraka i koraci su direktno dostupni na ploči, samo se pikne, tj nema nikakvih gumbi i sl.
Ja sam zaista super zadovoljan ovom pločom.
Jedna napomena kod ovih velikih ploča, dobro je imati trofaznu struju, ako nemaš, ne mopžeš na svim pločama u isto vrijeme imati max, tj neće ti dati max jer raspoređuje snagu po kolima.
Ja imam trofaznu pa radi sve ok. Drugo ograničenje je na boost, u isto vrijeme može bit dva kola na boost ako je jedno na flex zoni , a drugo na ova tri polja. Ta su ograničenja jer može pocuclati puno struje preko jedne faze pa su morali ograničiti. Ali generalno boost ti kratko treba, samo da voda npr zavrije, a to na ovoj indukciji traje minutu
Ovo je 80cm ploča? Meni paše 60. Gledao sam Bosch model sa 2 flexi zone, mislim da je isto series 8. To bi bilo ok? Inače imam indukciju zadnjih 10+ godina. Skoro pa nikad ne koristiš sve 4 ploče na 100%, niti za to imaš potrebe. Mislim, ok, ako imaš 3-faznu struju, spoji, ali nije dealbreaker ako nemaš.

Ovo je 80cm ploča? Meni paše 60. Gledao sam Bosch model sa 2 flexi zone, mislim da je isto series 8. To bi bilo ok? Inače imam indukciju zadnjih 10+ godina. Skoro pa nikad ne koristiš sve 4 ploče na 100%, niti za to imaš potrebe. Mislim, ok, ako imaš 3-faznu struju, spoji, ali nije dealbreaker ako nemaš.
Ti gledas onda istu kao i ja...pogledaj sta sam pisao i sta me zabrinjava...na drugom forumu mi je kolega potvrdio da je kod njega ista stvar ali svejedno je nebi mjenjao za nijednu drugu.
Zato me zanima je li se flex opcija pali posebno,a inace je koristis kako hoces,bacis lonac bilo di i on aktivira grijac da se ravnomjerno grije ili ne?Zbog toga vise naginjem sa jednom flex zonom,druga dva standardna kola.

PXV875DC1E
3 + flexi
Slican model sam i ja gledao 60cm.
Znaci da bi flex koristio moras ga posebno upalit,a ako ga ne upalis onda ta strana se pali kao i svaka,gdje su kola tu se aktivira ili ?
Da bacim tavu ili lonac bilo gdje na toj flex strani on ce ga prepoznat i pocet ravnomjerno grijat?
Ja sam uzeo 90cm, ako ti stane jako dobro dođe veća površina, pogotovo ako puno kuhaš od jednom
Taj flex dio je jako fleksibilan. Ostala kola imaju gumb kojim ih selektiraš, flek ima gumb od dva dijela, pa ako ga koristiš kao standardno kolo ovisno koji dio gumba stisneš pališ gornju ili donju zonu na flexu.
Kraj njega imaš odmag gumb koji pali cijelu zonu ako treba, i do njega gumb kojim pali cijelu zonu ali tako da imaš različite snake na pojedinim djelovima zone.
Znaci ako zonu koristiš standardo, samo staviš tavu i upališ

Ja sam uzeo 90cm, ako ti stane jako dobro dođe veća površina, pogotovo ako puno kuhaš od jednom
Taj flex dio je jako fleksibilan. Ostala kola imaju gumb kojim ih selektiraš, flek ima gumb od dva dijela, pa ako ga koristiš kao standardno kolo ovisno koji dio gumba stisneš pališ gornju ili donju zonu na flexu.
Kraj njega imaš odmag gumb koji pali cijelu zonu ako treba, i do njega gumb kojim pali cijelu zonu ali tako da imaš različite snake na pojedinim djelovima zone.
E hvala ti ,to me zanimalo.Znaci ako nisam zadovoljan s flex opcijom opet koristis samo jedno "kolo" tj. zonu kao i kod svake druge.

Mislim da to tako funkcionira, da. Inace, iako imam neku polulosu indukciju, nema sanse da bih se vratio na plin/staklokeramiku. Jedini nedostatak je sto nemos koristit wok al ono... ko ga y*ebe

E hvala ti ,to me zanimalo.Znaci ako nisam zadovoljan s flex opcijom opet koristis samo jedno "kolo" tj. zonu kao i kod svake druge.
Ma ja isto flex zonu 90% vremena koristim kao obicno kolo

Bio na onoj običnoj staklokeramici, pa bio na indukciju, sad se prebacio na plin (gradski) i za mene nema para da bi iša nazad na struju. Plus to da je odlična plinska ploča oko 300njak eura, dobra inducija je oko 1000 ojra i naviše. Usput ja niti jednu profesionalnu kuhinju nisam vidio sa indukcijom, niti jednu...

Usput ja niti jednu profesionalnu kuhinju nisam vidio sa indukcijom, niti jednu...
Restorani rade sa teškim tavama, loncima, Wokovima koje voze vamo tamo dok prebacuju, udaraju, mješaju i šaltaju namirnice i za tako nešto im treba rugged kuhinja, nitko doma nema potrebu za tako nečim niti je to prednost za kućnog korisnika koji treba kuhinju koju lako čisti a plinski štednjaci to svakako nisu zbog same konstrukcije plamenika i nosača suđa koji su nad njima.

Boca jest problem, to moram priznati, ali tkogod KUHA, a da je ozbiljnije od jaja i juhe i šnicl na naglo, plin ima primjena i prednosti.
Apsolutno se slažem sa time da je indukcija praktičnija, grije se samo lonac/tava itd., sve je ugrijano u nekoliko sekundi, apsolutno ima prednosti, ali od jednostavnih stvari poput palačinke pa do wok-a , pa reko XY jela, naprosto nije isto kuhati na plinu i indukciji.
Šteta što je boca u pitanju jer sve skupa komplicira stvari, pa je to razlog što u viksi na moru imamo samo indukciju, apsolutno nam se sa bocom ne da zezati, ali doma nikada plin neću izbaciti. Na moru ne pripremamo sve baš zato što nemamo plin pa se snalazimo samo sa indukcijom.
Ovisi što i kako kuhate.

Palačinke se rade jako dobro na indukciji.
Wok ne, jer je posuda nezgodnog obika.
Koja su to ostala jela koja ne funkcioniraju na indukciji?

Palačinke se rade jako dobro na indukciji.
Wok ne, jer je posuda nezgodnog obika.
Koja su to ostala jela koja ne funkcioniraju na indukciji?
Sa Wokom nemam nikakvih problema na indukciji, ali to je posuda koja može imati različitu cijenu zavisno od kvalitete, imaš ovih težih na kojima itekako dolazi do izražaja temperatura koju mogu primiti na sebe.

Ne bi smo se više nikad vratili na plin. Kad se sjetim kad se nešto kuha po ljeti pa u kući kao u paklu , griješ cijeli prostor dok se kuha. Kod indukcije se grije samo lonac i sva energija se iskoristi samo za kuhanje a ne za grijanje prostora . Možeš slobodno staviti ruku centimetar od lonca na indukcijska ploču i ne grije gdje se lonac ne nalazi.
Neka mana je što moraš imati posuđe za indukciju.
Bosch indukcija bi trebala biti odlična , imamo Ikea i prezadovoljni smo. Eto gledaj garanciju tko daje više za svaki slučaj .
Zato u restoranima kuhaju na indukciji Ja je imam i riješiti ću se vrlo brzo, svu hranu neusporedivo bolje kuhaš na plinu. Amen.
Jedina prednost indukcijske ploče je brzina kuhanja i lakše održavanje, sve ostalo je na strani plinskog štednjaka.

Ma kakav plin, nema jela doli što se pripreme na trešnjinom drvu. Pa kad se u hrani osjeti miris dima divlje trešnje 🤤
Iskreno ne vidim prednost plina u ničemu, isto služi samo za dizanje temperature i čak je lakše regulirati temperaturu na indukciji , u peći na drva svakako vidim prednost. Recimo kad naprave neko pečenje na plinu i to još naplate isto kao i na drvu pa to
je otužno , za razliku kad probaš neku hranu koja ima miris dima. Čak i obični ćevapi su razlika okusa nebo i zemlja.

Ja sam nedavno izbacivao stari stednjak na kojem sam koristio fakticki samo jedan plin (dolje lijevo :) ) i razmisljao sam da predjem samo na indukcijsko kuhalo. Ali kada sam pregledao posudje koje imam dosao sam do zakljucka da bi me kupovina istog raznog za indukciju kostalo kao par godina plina sto ga potrosim kupio sam ugradbeni plin za 70 eura na akciji malo ga prilagodio da bude samostojece na elemntu i vozi (kuhaj) :)
Ali kao sto je vec receno nemam nista protiv indukcije cak stavise ali za moj dzep tranzicija je bila neprihvatljiva.

Usput ja niti jednu profesionalnu kuhinju nisam vidio sa indukcijom, niti jednu...
Restorani rade sa teškim tavama, loncima, Wokovima koje voze vamo tamo dok prebacuju, udaraju, mješaju i šaltaju namirnice i za tako nešto im treba rugged kuhinja, nitko doma nema potrebu za tako nečim niti je to prednost za kućnog korisnika koji treba kuhinju koju lako čisti a plinski štednjaci to svakako nisu zbog same konstrukcije plamenika i nosača suđa koji su nad njima.
Sve te plinkse dijelove ubacim dva puta godišnje u perilicu suđa....inače se svaki dan sve pobriše sa dvije vlažne maramice i to je to.
Imam zemni/prirodni plin i nikad nisam ni pomislio na indukciju.

Pa ja podosta i ozbiljnije kuham doma i opet inukciju nikad ne bi više mijenjao za plin. Za restorane gdje se kuha puno i na veliko naravno da je plin bolja opcija iz mnogo razloga.
Za kuću to nije slučaj. Palačinke radim često i indukcija mi je draža. Wok isto radim i tu nema nikakvih problema, koristim gusanu posudu. Naravno da je jaki plinski plamenik bolji za wok, ali i indukcija odradi dobar posao.
Sva ostala kuhanja bilo da treba lagano i precizno kuhanje ili visoke temperature dobra indukcija odradi bez greške.
I joše jedna stvar zašto plin nikad više u moju kuću, osim opasnosti da se zapali/eksplodira/potruje radi curenja plina čak i da je sve ok, izgaranje plina je štetno za zdravlje i čak i da je ventilacija jako dobra (a naravno da svima nije) i dalje dio štetnih plinova ide u prostor i to dišemo.
Tako da plin je za restorane, za kuću struja.
A najfinija hrana pripremljena vani na drvetu, bilo roštilj, peka, ražanj ...

Za kucnog korisnika indukcija je svemirski brod. Plin je relikt proslosti i po ponudi profesionalnih supercvrstih indukcija, plin se zamjenjuje lagano, pogotovo u high end kuhinjama. Wok je specificna stvar, rijetko koja kuhinja koristi wok a da nije azijske kuhinje.
Brzina pripremanja, preciznost, odrzavanje i sigurnost su na strani indukcije i tu bi trebala stati svaka usporedba. Plin za wok, i to sa sirokim i jakim plamenom sto rijetko tko ima doma. Preseravanja sa youtube-a i malo njam njam-a.
Imao plin pa staklokeramiku i sada indukciju.
Ne bih se nikada vratio nazad na plin pogotovo ako je boca u pitanju.