Ostalo

Gitare i sve vezano uz njih

unknown sri 26.10.2022 21:22
Zaporožac kaže...

Dovoljno je dati 1000 € za vrhunsku gitaru, sve ostalo je preseravanje.

 

Kakav bi Ante Gelo bio gitarista kad ne bi kupio tog Gibsona. 

 

Statusni simbol, bahatost, kao i stvar s automobilima, razumijem te i u pravu si.

 Bas sam si kupio Jazzmastera i fakat sam pogodio svoj stil zvuka i svirke... Jazzmaster me najbolje opisuje haha :D
Surfe rock lol iliti danasnji Indie.

DrNasty uto 8.11.2022 21:51

Derem Guitar Rig preko line-in već mjesec dana, pa imam dojam da taj combo nije optimalan.

Clean zvuk je koliko-toliko ok, ali bilo kakva distorzija se pretvara u škripu, ne čujem pojedinačne žice, sve je kao clippano i puno šuma.

Kad snimim svirku preko onog integriranog tapedecka, jako je tiho, pa pretpostavljam da taj boost signala dovodi do shitty zvuka (preko mini pojačala je puno bolje, naravno).

Upogonio sam Rocksmith bez dedicated kabla pa ne mogu proći tuning dio setupa jer je nemoguće uštimati gitaru, sve krči i jako je tiho.

Imam pitanje, da li bi se isplatilo naručiti nešto ovakvo:

 Ima li neko iskustva s ovim jeftinim interfejsima, isplati li se s tim za*ebavati bez obzira što je cijena nikakva, ili za proper setup treba ipak neki ozbiljni interfejs?

Zaporožac čet 17.11.2022 05:53
DrNasty kaže...

Thx.

Odlučio sam se počastiti interfejsom za Novu godinu :)

Tebi bi bio koristan i Looper s ritam mašinom. Usnimiš na gitari harmoniju i onda besknačno soliraš kao "Sleš" 

Kupio sam ja sebi prije dosta godina za soliranje na gitari, iako mi je primarni instrument Bass (završio sam +srednju glazbenu za klasičnu gitaru) i lijepo se zabaviš, odlično je za vježbanje soliranja, poboljšavanje sluha ..odnosa između harmonije i melodijske solo linije na gitari. Odsviraš jedan dio ritma na gitari, pa sviraš nešto preko toga, da ne objašnjavam, vjerojatno su ti looper uređaji poznati.

Poslije snimiš i pjevanje, pa napraviš hit, s bubnjem, dvije, tri, dosnimane gitare. 

 

Npr. 

 

https://www.euro-unit.com/hr/gitare-i-basevi/efekti-i-pedale/looper-pedale-1/joyo-r-06-omb-looper-drum-machine-detail

DrNasty čet 17.11.2022 08:05

Thx, razmišljao sam o looper pedali, to će mi biti slijedeća investicija, nakon što budem dobar barem toliko da ovo što sada imam zvuči ok.

Mislim, guštam, cijeli setup me izašao kao neka AAA igra, učim nešto korisno umjesto da se igram, nadogradio sam malo gitaru sa locking tunerima, promijenio sedla na mostu koja su korodirala, stavio 5 opruga na trem i efektivno ga blokirao.

Tijelo gitare je imalo rupu u donjem rogu nakon udarca koja je bila ispunjena voskom i stavljen flaster preko, to sam sve popravio ljepilom i epoxy glinom i lakirao u gloss crnu.

Slijedeće je elektronika i pickupi.

Casablancas sri 24.5.2023 11:12

Pozz, može preporuka prve električne gitare? Do 400€ samo za gitaru. U Zagrebu sam, može i rabljeno, nemam pojma koji dućani i gitare valjaju.

 

Nemam pedale niti ikakvu opremu osim jednog malog jeftinog pojačala.

 

Za sada bi sve investirao u gitaru, kupim i interface uskoro i tako mi treba za mikrofon, u bolje pojačalo ne bi investirao za sada radi susjeda.

 

Svirao bi rock, blues, jazz i metal uglavnom.

 

Čitam po redditu pa svi preporučaju harley benton sa thomanna za Europljane, kao best bang for the buck, ali to ne mogu isprobati prije kupnje pa ne znam koliko se isplati riskirati.

 

https://www.thomann.de/intl/harley_benton_fusion_iii_hh_ht_roasted_ib.htm

 

Ovo mi se nekako sviđa izgledom i hardwareom, ali slobodno preporučite što mislite da je najbolje. Hvala!

luckyluke ned 28.5.2023 16:57

Može mala pomoć kolege gitaristi? Sviram evo već 11. godinu i imam jedan "amaterski problem". Kad god sviram barre akorde duže od 15-20 sekunde počne me jako bolit ovaj dio ili mišić na ruci, ko da se počne grčiti i ne mogu dulje od 30 sekundi svirati, moram se prebaciti na npr open akorde. U čemu bi mogao biti problem? Tražio sam videe na YT ali nisam uspio naći rješenje.

 

 

ivan dragi ned 28.5.2023 20:37
luckyluke kaže...

Može mala pomoć kolege gitaristi? Sviram evo već 11. godinu i imam jedan "amaterski problem". Kad god sviram barre akorde duže od 15-20 sekunde počne me jako bolit ovaj dio ili mišić na ruci, ko da se počne grčiti i ne mogu dulje od 30 sekundi svirati, moram se prebaciti na npr open akorde. U čemu bi mogao biti problem? Tražio sam videe na YT ali nisam uspio naći rješenje.

 

 

 Ako se dobro prisjecam tih dana mislim da prejako stisces palcem vrat.

 

Metni lakat uz tijelo, bubreg, (lijevi ako si desnjak) a desnom rukom (podlakticom) pritisni gitaru vise uz tijelo. Ja sam otprilike tako dobio jaču polugu na kaziprstu i vise nikad nisam imao problem "nevoljkog palca". (#kosmodisk top shop"). 

 

A drugi "tip" je da sto je vise moguce koristis barre akorde, pogotovo od A °°•••° akorda nadalje niz vrat jer 99% pjesama sta sam svirao budu pun k lakse kad mozes micat niz vrat iz D u C ili iz C u Em itd. Nakon toga sam F hvat (odnosno od E akorda pa niz vrat F, fis, G, gis itd). Nakon toga vise ni ne razmisljas. 

 

Kad oslobodis palac od tog posla dobro ce ti doc za basove ili za utisat basove itd. E i A zice su mi sad uvijek pod kontrolom palca. Ispocetka mi je bilo nakaradno palac prebacivat preko vrata ali i na gore stvari sam se u zivotu naucio pa eto.

 

luckyluke sri 31.5.2023 00:06
ivan dragi kaže..

  a desnom rukom (podlakticom) pritisni gitaru vise uz tijelo.

 

 Ovo je donekle pomoglo, ali i dalje mi se javlja problem. Kao da nekontrolirano i nesvjesno prejako pritišćem s palcem vrat.  Stvarno ne znam. Ima još koji savjet koji bi mogao pomoći?

DrNasty pon 22.1.2024 15:33

Mali projekt preko zime, hotrod Yamaha:

-Wilkinson 2point tremolo konverzija sa vintage 6point

-Wilkinson EZ-LOK tuneri

-Fleor pickupi (14.5k bridge, 7.5k neck, 5.5k middle) auto split humbuckera na poziciji 2 i 4 u kombinaciji sa single coilom

-Pure tone mono jack

-ravnanje, krunisanje i poliranje pragova i završetaka

-izolacija šupljina humbuckera i elektronike (prije overhaula je imala problem s uzemljenjem i buzz, sad je mrtva tišina i na high gain)

-farba

-setup (visina akcije od 1.5mm na low do 1mm na high)

 

Switch i potove nisam dirao jer je prijašnji vlasnik stavio Dimarzio i Alpha. Jedino još mogu staviti grafitni nut.

 

E da, još uvijek ne znam svirati lol.