Ostalo

Gitare i sve vezano uz njih

zOjA26 sub 23.1.2016 19:17

Evo ja sam se odlučio baciti u youtube vode pa eto da podijelim to s vama.

Planiram raditi početničke tutoriale vezane za gitaru ali više s neke tehničke strane. Za sada mislim raditi klipove u kojima ću objasniti npr, kako spojiti gitaru na pc, kako promijeniti žice, kako snimiti pjesmu itd.

Ono po čemu bi se moj kanal razlikovao od drugih je da će svaki video biti kratak, jednostavan i objašnjen pomoću animacije, teksta i slika (znači, nema onog prvo odsviram neki riff, pa malo pričam pa tek onda počnem objašnjavati ono bitno)

Za sada sam napravio samo jedan video pa pogledajte ako vas zanima i ako ne znate kako spojiti gitaru s računalom :)

https://www.youtube.com/watch?v=6hJ8J94Qkpg

Endymon pon 22.2.2016 09:47

Pozz..Kupio sam FENDER T BUCKET 300 na kojoj su zice 12ice.Dali je ova gitara ok za takve zice,ili bolje da stavim 10tke?Jer desilo mi se,da sam kupio gitaru polovnu istu takvu i zujale su mi zice.Mislio sam da je mozda do akcije,ali sam posto sam isao za Njemacku,skocio sam i do Thoman ducana,gdje je njihov servis i sve.Kada sam donio gitaru,ispostavilo se da je vrat kriv(sam sam se uvjerio jer mi je lik pokazao)...Zamjenili su mi za novu na kojoj su opet 12ice.Zato moje pitanje je.Dal je ova gitara dobra za 12ice?Posto mi se cini mala pa me strah da mi mozda zice ne uviju opet vrat?

zOjA26 pon 22.2.2016 11:10
Endymon kaže...

Pozz..Kupio sam FENDER T BUCKET 300 na kojoj su zice 12ice.Dali je ova gitara ok za takve zice,ili bolje da stavim 10tke?Jer desilo mi se,da sam kupio gitaru polovnu istu takvu i zujale su mi zice.Mislio sam da je mozda do akcije,ali sam posto sam isao za Njemacku,skocio sam i do Thoman ducana,gdje je njihov servis i sve.Kada sam donio gitaru,ispostavilo se da je vrat kriv(sam sam se uvjerio jer mi je lik pokazao)...Zamjenili su mi za novu na kojoj su opet 12ice.Zato moje pitanje je.Dal je ova gitara dobra za 12ice?Posto mi se cini mala pa me strah da mi mozda zice ne uviju opet vrat?

Pogledaj malo po youtubeu kako se namješta vrat gitare. Nije teško ali budi oprezan.

Svaka akustična gitara bi morala normalno funkcionirati i s desetkama i dvanaesticama. Stvar je u tome da pomoću šipke u vratu zatežeš ili otpuštaš vrat i tako prilagođavaš gitaru za različite debljine žica (što su žice deblje, to je veća tenzija na vrat, samim time vrat se više savija pa ga treba malo zategnuti da bi se ispravio).

U tvom slučaju, ako žice ne zuje i ako je vrat ravan, vrat je vjerojatno dobro namješten. Ako bi stavio desetke, vjerojatno bi morao malo otpustiti vrat što nije nikakav problem (još jednom, pogledaj tutoriale na youtubeu, upiši u tražilicu: "How to adjust truss rod" )

k1klop sri 24.2.2016 13:09

Pukla mije žica sa srednjeg konektora na tone switchu jel netk zna di ju moram zalemit imam 2 spojena humbuckera sa split coilovima, probao sam s rukom prislanjat na konektore i lupat po gitari nemogu dobit opće zvuk.

VidoM pet 4.3.2016 20:43

Ima li još nekoga da je probao Joyo pedalice? Za sada me zanima njihov digitalni delay!

Imam klon Tube Sreamer od Capitan FXa, da li nekog zanima beka đora (zamjena), zanima me neki zanimljiv drive, ili delay! Javite se u inboxu ako imate šta za ponuditi!

chutac pet 11.3.2016 23:03

Pozdrav!

Sviram akustičnu gitaru već neko vrijeme i malo po malo želim i električnu.

Budući da se još informiram, zanima me jel pametno uzeti rabljenu? Ako uzimam rabljenu, na što da pazim?

I jel bih mogao dobiti koju preporuku gitara i pojačala do nekih 2000 kuna zajedno?

Hvala 

tinchy199 uto 15.3.2016 14:18

ako nekog zanima odličan les paul,imam viška Vintage V100 Icon serije,gitara je kao nova u odličnom stanju je,mjenjam za neki laptop u toj cijeni ili neko gitarsko pojačalo,naravno može i keš :D

D3lBoy sri 16.3.2016 00:07
chutac kaže...

Pozdrav!

Sviram akustičnu gitaru već neko vrijeme i malo po malo želim i električnu.

Budući da se još informiram, zanima me jel pametno uzeti rabljenu? Ako uzimam rabljenu, na što da pazim?

I jel bih mogao dobiti koju preporuku gitara i pojačala do nekih 2000 kuna zajedno?

Hvala 

Slobodno uzimaj polovno. Bitno da je elektronika uredu, ako je sve ostalo se lako podesi, osim ako je šipka u vratu puknuta naravno. Inace filtriraj si njuškalo po cijenama niža prvo, i nadji rooster stratocaster, to su one što su se prodavale za 500-600kn u konzumu... znam da zvuci glupo ali su kvalitetnije napravljene i bolje zvuce od entry level Squier gitara tipa Affinity serije. Stvarno sam se iznenadio kako dobro radi. Ako nađeš neku za 400kn uzmi

chutac sri 16.3.2016 00:17

To mi bratić ima i loša je jer su joj se rasklimali pickupovi i non stop zuji.

Baš sam našao ove Squierove i fora su mi, bar izgledom :D

A na što da obratim pažnju kod pojačala? Ne treba mi snaga jer sviram doma.

D3lBoy sri 16.3.2016 00:31

Hmm... najbolje bi bilo da probaš prije kupnje, ja sam imao jednu i bila je savršeno podešena, nisko žice, sve ok sa elektronikom, odlican zvuk. Ovaj Squier sto si linkao to je ta Affinity serija, to možeš vidjeti što je cisto crni logo. Nakon toga ide nešto bolja standard serija, pa vintage modified i naj bolja Classic Vibe to je bolje i od nekih meksickih fendera, ali su i naj skuplje. Mislim da je ovaj sto si linkao pre skup. Evo ista serija Squier Bullet

Ili ovaj, obje su "nove" tj. korištene ali ovi nude garanciju kolko vidim (barem prvi) drugi Squier

Što se tice pojacala, možeš uzeti više manje bilo kakvo od 10 do 25w gitarsko. Jeftino nije toliko bitno za doma.

chutac sri 16.3.2016 00:36

Ok, budem još sutra proučio gitare, sad mi se spava. Hvala!
A sva pojačala sve "bitnije" filtre(ili kak se već zovu, modove zvuka) ili moram proučavati kako koje?

D3lBoy sri 16.3.2016 00:44

Ako misliš na efekte, vecina pojacala ima samo switch između čistog zvuka, i distorzije. Dok ima onih sa hrpom efekata al su skupa, također uvijek možeš kupiti pedalu sa efektom koji želiš.

luckyluke sri 30.3.2016 00:43

Znam da je ovo pitanje postavljeno više puta ali pošto nemam vremena tražit ponovno ću pitat. Koji je najbolj i što jeftiniji način za čiščenje žica nakon svirke ? Fakat mi već glupo postaje da na tjedan dana starim žicama zvuk mi totalno istrune i zvuči skroz mrtvo da mi se više ni svirat ne da. Vidio sam da neki koriste alkohol za čiščenje žica, da li je to sigurno za drvo ? Također čujem i za onaj FastFret, valja li to išta ?

D3lBoy sri 30.3.2016 13:57

Ja ih brisem nakon svakog sviranja, to malo produzi, ali nikad nemos zadrzati onaj skroz novi zvuk. Možeš ih u alkoholu, prokuhat u vodi (samo deblje 3 ostale nema smisla), a neki koriste i WD40

4ucker čet 7.4.2016 13:54

Pitanje za sve koji koriste Guitar Rig, jeste li imali problema sa time da kad snimite nešto u sekundarnom tapedecku, i to pustite u primarnom (gornjem), s namjerom da opet kroz sekundarni snimite primjerice solo preko toga - dobijete stišan zvuk na primarnom, tj. prigušen svaki put kad odsvirate nešto?

ministar ned 5.6.2016 00:47

Pozdrav! Malo više pitanja od početnika. Pa počnimo. Može preporuka za električnu gitaru za početnika? Nakon ponavljanja osnova bih svirao (pokušavao svirati) hard-rock i heavy-metal. Treba li mi nužno i pojačalo ili mogu spojiti slušalice sa 1/4" (6.3 mm) jackom? Ako treba i pojačalo, može također preporuka. E da, dobro bi došla i preporuka za štimer i neku futrolu/kutiju. Budžet je manji, pa što jeftinije, ali da nije baš neki šrot da se raspadne za 2 mjeseca i da zvuči gore od mene, hehe

Silwncer ned 5.6.2016 09:02

Moja je prva bila Yamaha Pacifica, ok gitara. U Sloveniji su užasno jeftine , Washburn ili Ibanez možeš naći ispod 200€, ja kupujem Soloist za tu cijenu i ostale navedene. Amp je nužan što se njega tiče ovisi od tebi imaš od 100-1400€ , ako nisi zahtjevan jer skuplje su daleko naprednije, Peavey se kreću od 200€ ali isplati se ima odličan ton (jučer sam bio u Hartmanu i pogledao sam taj Peavey s linka gore, jeftin je ali dovoljan za mene).

clutch ned 5.6.2016 09:26
Silwncer kaže...

Kupujem si gitare i zanima me da li su ovo odličan izbor jer kupujem akustičnu i električnu (jedna sa Floyd Rose ), nemam puno love da kupujem Gibson ili neke druge pa da vidim vaše mišljenje na ove :

Ovation Celebrity CC44-HBY

Jackson JS1R Soloist

Apollo LP Les Paul 

Za amp sam mislio Peavey Rage258

Hvala ! 

Taj Jackson ti ni nema pravi Floyd Rose, nego vjerojatno ima nekakav tremolo kakav bi našao na stratu, ali puno lošije kvalitete. Gitaru sa floydom možeš naći polovnu za oko 2500 kn, a sa pravim floydom koji ti se neće raštimavat za oko 4000 pa na dalje. Ja bi za tih 200 eura šta misliš potrošit rađe kupio polovnu pacificu ili nekog squiera classic vibe koje su provjereno dobre gitare za tu cijenu jer ako mislis radit dive bombove i slične stvari treba ti dobar floyd, a ne ovo šta jackson ima. Pojačalo nisam probo pa ga ne mogu komentirat.