Gitare i sve vezano uz njih

To svakako.
Nema na čemu :)

evo ovako,trebao bi mi netko objasnit par stvari u vezi samog početka sviranja,tj. upisa u glazbenu.....
1.kakva je procedura za upis?
2.kolika je okvirna cijena?
3.jel' moram imat svoju đitru?
4.jel moram odlazit na neke javne koncerte?
5.ako se ne varam,osnovno školovanje za đitru je 6 godina?

evo ovako,trebao bi mi netko objasnit par stvari u vezi samog početka sviranja,tj. upisa u glazbenu.....
1.kakva je procedura za upis?
2.kolika je okvirna cijena?
3.jel' moram imat svoju đitru?
4.jel moram odlazit na neke javne koncerte?
5.ako se ne varam,osnovno školovanje za đitru je 6 godina?
1. testiraju te da vide kakav imas sluh za glazbu i osjecaj za ritam.
2. okvirno, rekao bih da su ove drzavne nekih 100-300 kn mjesecno, ovisi od skole do skole, konkretno kod mene u mjestu je bila 120 kn mjesecno, mozda su sve te cijene, a mozda i nisu.
3. mislim da ne, jest da ti je lakse vjezbati sa svojom, ali u pocetku dok uopce vidis da li ti se svida sviranje ili ne, mislim da ne trebas vlastitu nabavljati.
4. koliko ja znam, da, ali nista strasno, obicno to budu samo roditelji polaznika.
5. da, osnovna glazbena traje 6 godina.

što znači da je bolje uzet svoju gitaru,pa učit se sam? :P

Nije bolje.Nikad nemožeš sam naučiti onako kako bi naučio u školi.Glazbena škola je prava škola sa svim svojim obavezama,nije to nikakav tečaj aerobika kako to neki doživljavaju.Imaš učenje,zadaće,(ako naravno to želiš raditi ozbiljno),ako si tamo reda radi i oko škole-zaboravi upis.To je kulturna institucija kakva bi i trebala bit,ne aerobik tečaj.Imaš predmete:solfeggio ,harmonija i glavni instrument, a kasnije zbor i skupno muziciranje.Škola zahtjeva ozbiljnost ,učenje i vježbanje, a ne neozbiljno izmotavanje reda radi.Dosta se nauči u solfeggi-u,molovi, durovi,notni zapisi,ljestvice, to nemožeš nikad naučiti sam kao kad naučiš u školi.Učitelji su profesionalni,visokoškolovani i stvarno se trude objasnit i nešto naučiti učenike, ako imaš talenta i stvarno volje za to (to ti je stvarno velika obaveza kao još jedna usporedna škola,naravno ako misliš nešto postić) prporučio bih ti upis.

a ništa,vidit ću,već 2 godine se mislim oko toga....a i imam dodatne,njemački,engleski i još pun k domaćeg.....

a ništa,vidit ću,već 2 godine se mislim oko toga....a i imam dodatne,njemački,engleski i još pun k domaćeg.....
Tek toliko da ti dam osobno mišljenje. Ako imaš volje i mogućnosti (financijske) nemoj niti razmišljati, odi. Jest da ćeš biti u stisci s vremenom i da će ti vjerojatno ponekad dizati tlak što uz hrpu posla iz škole imaš i glazbenu, ali smatram da će se u vecem cilju to isplatiti. Ja trenutno učim sam doma (barem pokušavam) već duži period i žalim što nisam imao prilike ići u glazbenu, unatoč velikoj želji. Ali nećemo "za lanjskim snijegom". Stoga ako možeš, upiši, nemaš generalno ništa za izgubiti.

E da vas pitam ako neko prati tj. je pratio, prije par mjeseci bi se zakleo da u rainbowu bio neki 7string schecter za nekih 2500kn(mislim da je omen neki) i sad skupio neke pare, reko idem vidjet i nemgou ga nac sad. Pa nzn dal sam ja lud ili su ga maknuli a cinilo mi se super, jedino ako nisam previdio cijenu makar mislim da sam jos par puta provjeravo.

E da vas pitam ako neko prati tj. je pratio, prije par mjeseci bi se zakleo da u rainbowu bio neki 7string schecter za nekih 2500kn(mislim da je omen neki) i sad skupio neke pare, reko idem vidjet i nemgou ga nac sad. Pa nzn dal sam ja lud ili su ga maknuli a cinilo mi se super, jedino ako nisam previdio cijenu makar mislim da sam jos par puta provjeravo.
Teško da je takva gitara mogla biti za samo 2500kn. Vjerovatno si nešto krivo vidio.

Evo sad malo letim po ebayu cisto da vidim cijene i mislim da je ovo bilo cak i cjenom odgovara, samo nzn di je nestalo iz rainbowa za tih par mjeseci.
samo mi se cini da je tamo u pitanju bio omen 7 extreme
http://www.schecterguitars.com/products/guitar/Omen-Extreme-7.aspx

Rainbow je distributer Schectera. Možda im je to bila zadnja na lageru pa su je prodali, a kak u zadnje vrijeme ide music shopovima, ne bi me čudilo da ju treba naručiti. Pošalji mail, nazovi, pitaj osobno, najbolji odgovor ćeš dobiti od njih.

Pozdrav ljudi!
Kako je po vama najlakše naučiti svirati gitaru?
U školu nemogu jer je nema u blizini.
Jedino mi ostaje internet !
Što, kako ?
LP !

Pozdrav ljudi!
Što, kako ?
LP !
Internet, prvo malo teorije za početak ne bi škodilo. Zatim pogledaj na youtube, možeš naći dosta stvari za početnike. Koja vrsta muzike te konkretno zanima, potraži neke tutoriale, guidove... Ako ne možeš naći, naćemo za tebe linkove! :)

Pozdrav ljudi!
Što, kako ?
LP !
Kao sto kolega kaze, malo teorije nije na odmet, bar da kuzis "koji vrag se tu dogada", a nesto malo sam i ovdje krenuo pisati. Ako engleski nije problem, imas brdo materijala na netu.
Recimo: http://www.musictheory.net/
Mozes pogledati i druge, ovdje ima neki popis: http://oneminutemusiclesson.com/2012/07/01/top-10-free-music-theory-websites/
Nezaobilazan ce ti biti i kvintni krug:
Cisto da malo dobijes uvid u situaciju, ne moras sve odmah znati, nitko od tebe to niti ne ocekuje jer budimo iskreni, toga ima puno. Kroz godinu dana mozes jako puno toga savladati.
Teorija ce ti najvise pomoci u razumijevanju onoga sto sviras, npr. zasto se pojedini akord svira upravo tako, moze li se na koji drugi nacin odsvirati, zasto zvuci bas tako, zasto pojedini akordi pasu uz neku melodiju (i obrnuto, zasto neka melodija pase uz pojedine akorde) i sl. Druga stvar u kojoj ce ti pomoci je sporazumijevanje s drugim muzicarima (naravno, pod uvjetom da i oni znaju nesto teorije).
Sve u svemu, teorija ti je zaista korisna, ali i bez nje mozes svirati, tako da se nemoj uplasiti da i nju bas moras znati ako ne zelis ili ti se ne da uciti, samo, bit ce ti lakse jer ces razumjeti stvari u pozadini, a ako ih razumijes, onda mozes stvari i zaciniti, a ne samo reproducirati ono sto pise u tablaturama ili akordima. U principu, kako polako svladavas tehniku, tako svladavaj i teoriju, npr. ako ucis kako trzati jednu praznu zicu (bez pritiskanja polja na vratu), nauci koji je ton ta zica. To ti je dovoljno. Kad naucis sve zice, onda nauci ljestvicu, C-dur recimo (gotovo uvijek se uci prva) i povezi to dvoje, vizualiziraj si te tonove koje si naucio na pojedinim zicama, gdje su oni u toj ljestvici. Tako, malo po malo.
Sto se same tehnike tice, najbolje bi bilo da ti netko uzivo pokaze, popravi drzanje ako je krivo i sl., makar samo na pocetku, ali ako bas nikoga nemas, sljedeca postaja ti je YT. Ako bas ne mozes uzivo, onda bar da vidis nekoga, kako i sto. Ima dosta kvalitetnih (i besplatnih) ucitelja na YT. Teorije sto se tehnike tice (kako sto svirat) nema jako puno, kad skuzis odredeni koncept, dalje je samo pitanje (pravilne) vjezbe.
Nista, zapni i sretno. Ako imas kakve nedoumice ili pitanja, mozes pitati i ovdje, kao i na Glazbenom forumu ili nekim drugim forumima gdje se okupljaju muzicari, ponajprije gitaristi.

Uhh..
Hvala kolege !
Zanima me domaća glazba !
Probat cemo . :)

Pozdrav!
Jel zna netko od Vas gdje ima za nabaviti bakrena folija? Podložio bi ju na pickguard i na dno gitare,ali neznam gdje da to nabavim,mogu nabaviti aluminijsku,ali želim bakrenu jer je bolja,trebalo bi mi kroz 10 dana,gitara je totalno raskopana pa imam sad i mjesta i lakše je nego kad sve spojim.

danas dok smo se opijali uz sviranje ispala je nevjerovatna izjava...
tip je rekao sljedeće: "Dobro je, samo bi bilo bolje da svirate za oktavu brže."
MUAHAHAHHAHAHHAHAHAHHA
još ne mogu doć sebi

evo vidim neku akustiku u lidla za 470kn,čini se neloša na prvi pogled....znam da je glupo uopće o tom raspravljat,ali ima li išta bolje,novo,do 700kn?

Evo bas sam bio u konzumu i vidio sam rosterov bass za 600kn pa me zanima dal se to isplati uzet, sluzio bi mi onako za usputnu zezanciju buduci da inace gitaru sviram.

Evo bas sam bio u konzumu i vidio sam rosterov bass za 600kn pa me zanima dal se to isplati uzet, sluzio bi mi onako za usputnu zezanciju buduci da inace gitaru sviram.
inače rooster đitre i nisu loše,ali za bass ne znam....
p.s. nakon božića ti cijena padne na 400kn!

Pogledaj na glazbenom forumu, počelo se pisati o tom bassu.

inače rooster đitre i nisu loše,ali za bass ne znam....
p.s. nakon božića ti cijena padne na 400kn!
Bas sam reko frendu da pita staru koja radi u konzumu dal ce padat cijena pa da pricekam ako bude. Znam da su gitare bile kolko tolko ok(kolko moze bit za tu cijenu) pa da probam.
Pogledaj na glazbenom forumu, počelo se pisati o tom bassu.
Vidio sam al nema nista konkretno, morat cu poslat pm ovom tipu koji ju je kupio.

ja ove godine uzimam jednog konzumca,čisto da vidim izradu....no nazalost kod mene nema LP-a...

Isplati se to uzeti,skinuti pickupe i staviti neke kvalitetnije,bolje mašinice i most npr schaller i imaš gitaru visoke klase i zvuka :)
Bitno da je dobro drvo i ono najbitnije,vrat i pragovi.Isplati se uložiti,vjeruj mi.

Isplati se to uzeti,skinuti pickupe i staviti neke kvalitetnije,bolje mašinice i most npr schaller i imaš gitaru visoke klase i zvuka :)
Bitno da je dobro drvo i ono najbitnije,vrat i pragovi.Isplati se uložiti,vjeruj mi.
Joj joj, imam ja jednu, drvo je pravo, estetska izrada skoro perfekcija, mašinice su dobre, ne raštimava se, vrat mi je isto dobar, ugodan za svirati, pikapi takvi kakvi jesu, ali ne isplati se ovo što si ti naveo ulagati, previše novaca bi utuko, a vjeruj pragovi ti nisu dobri koliko ti misliš, potrošit će se dok si reko seks, a zamjena pragova je skupa, pa te nakraju ispadne tu mač...

Pa izmjena pragova je 100kn,jedino ako neznaš sam pa nekome platiš da ti to napravi,meni nije puno uložiti uoko 2000kn u gitaru ako ju imam za sebe,želim dobar štim i dobar zvuk a to ću teško dobiti sa kineskom elektronikom od 15 dolara,barem je na ebayu pickguard sa elektronikom toliko.
Evo trenutno radim sebi gitaru,ibanezov vrat iz 90ih,tijelo od strata konzumca,svu elektroniku sam stavio za siću na njuškalo i uzimam 2 seymour duncan pickupa humbuckera hot rodded set hs2 i hs4 te schallerov most i schallerove mašinice te grafitni nut,to će biti sasvim drugi sound gitare i puno bolji štim.Glupo je baciti te novce u tu gitaru ako ju misliš stavljati na njuškalo,ja si mislim ostaviti tu gitaru,a ne prodavati tako da stavljam kvalitetan i hardver i elektroniku.

Ja sam odlucio sutra ubost jedan bass iz konzuma, valjda ce bit upotrebljiv. Napisem tu na sta lici :D

Pa izmjena pragova je 100kn,jedino ako neznaš sam pa nekome platiš da ti to napravi,meni nije puno uložiti uoko 2000kn u gitaru ako ju imam za sebe,želim dobar štim i dobar zvuk a to ću teško dobiti sa kineskom elektronikom od 15 dolara,barem je na ebayu pickguard sa elektronikom toliko.
Evo trenutno radim sebi gitaru,ibanezov vrat iz 90ih,tijelo od strata konzumca,svu elektroniku sam stavio za siću na njuškalo i uzimam 2 seymour duncan pickupa humbuckera hot rodded set hs2 i hs4 te schallerov most i schallerove mašinice te grafitni nut,to će biti sasvim drugi sound gitare i puno bolji štim.Glupo je baciti te novce u tu gitaru ako ju misliš stavljati na njuškalo,ja si mislim ostaviti tu gitaru,a ne prodavati tako da stavljam kvalitetan i hardver i elektroniku.
S kojeg modela stavljaš vrat? Imam Prestigea iz 90-tih, ali AANJ-om, tako da je vrat kompatibilan samo sa AANJ tijelima. Gdje možeš promijeniti pragove za 100 kn? Ali da poslije ne vozam instrument od jednog majstora do drugog jer imam fret buzz, te naposljetku moram mijenjati cijeli fretboard i lakirati neck jer mi je prošli majstor s vađenjem starih fretova izvadio pola fretboarda-

To ti je vrat s modela ex series kao na slici,vrat je 22 praga.
Pa napisao sam da je promjena pragova 100kn,toliko dođu novi u music shopu,jedino ako neznaš sam promijeniti pa daš nekome drugome,odnosno platiš,naravno da je onda skuplje.Pa neka ti taj majstor vrati nazad vrat u prvobitno stanje.Kakav je to majstor kad moraš za njim popravljati??
Blade je odličan, bolji od fendera u istom cijenovnom rangu.
Znači bolje uzeti Balde-a od 2500 KN nego Stratocastera Mexico?
PS Ne zahvalih se, hvala. :)