Fantastika i SF (knjige)

Inače tko voli Abercrombiea, nedavno sam saznao da ga je dosta inspirirao Michael Moorcock sa serijalom o Elricu, odnosno The Elric Saga. To su sword and sorcery priče koje je taj tip napisao tamo 70-ih, iskreno nisam nikad čuo za njega, ali kad sam malo krenio guglat ispada da je dosta poznat u tom krugu. Ima 5 knjiga u serijalu i sve su prilično kratke, oko 150-200 stranica svaka, tako da zaista nije nešto predugačko, a djeluje jako zanimljivo. Super za one koji nemaju puno vremena, da pročitaš 10 stranica dnevno osjeti se napredak. Evo na goodreads: https://www.goodreads.com/series/42326-the-elric-saga
Nevezano za to, počela je izlaziti 3. sezona Wheel of Time serije i navodno je vrhunska. Nakon flopa prve sezone nisam bio nikako optimističan, ali izgleda da su se ipak malo opametili. Navodno da je druga sezona već bila nešto bolja, ali da se u trećoj baš vidi da su jako počeli obraćati pozornost na feedback fanova. To su odlične vijesti jer ako tako nastave ovo bi mogao ispasti najbolji način za doživiti priču Wheel of Timea, jer vjerujem da će serija izbaciti hrpu onoga nepotrebnog što je Robert Jordan nadrobio. On je napisao jako dobar serijal, ali nažalost je pretjerao u količini sadržaja, iz serijala od 14 knjiga se može izbaciti barem 30-40% sadržaja. Oni možda naprave 7-8 sezona i ispadne odlično.
Samo da se nadovežem na seriju The Wheel of Time.
Kolega sa posla čita serijal. Dakle nikad kraja, iako kaže da ih guta i da je stvarno super.
Ja volje za tolike riječi, rečenice, poglavlja, nastavke...nemam...ali seriju sam pogledao i 1. i 2. sezonu.
Meni osobno, serija i odabir glumaca je top.
Vjerujem da bi mi knjige bile bolje, kao i uvijek za prvo čitanje, a onda gledanje...ali stvarno meni osobno serija top tako da preporučam.
Pogotovo ekipi kojoj se ne da čitati cijeli serijal.

Ja se evo ne mogu se natjerati da probam audio book...nekako mi to iskruvljuje smisao da sam "pročitao" knjigu.
Mislim ja sam isto debil kao da dobijem achivement "pročitao knjigu" (sad sam se povezao na to što si pisao za "Dungeon Crawler Carl" jer ga upravo čitam i achivemente u LitrRPG).
Zapravo sam mišljenja, da probam i da mi se svidi odmah na prvu, da se ne bih vratio na čitanje
Relano, od tri litRPG-ova koje sam pročitao/čitam do sada (Cradle - 1st, He who fights monsters - 1st, Dungeon Crawler Carl - 1st in progress) ,
- Cradle - najzanimljiviji i najbolje mi sjeo. Sa time da se moram ogradit da mi nekako ne paše to što je već sad obvious da je OP char i nekako prebrzo napreduje...to me malo ipak smeta.
- He who fights monsters - ima mi bolji ustepeni progress, ali brate skrati knjigu
- Dungeon Crawler Carl - tek sam na 35% (prema Kindle) i nekako mi ne paše, jer su mi bitke odnosno "monsteri" pre-obični, ne znam kako da se izrazim, nije mi nešto napeto...doduše tek sam na 35%, ali knjiga je izgleda jako kratka!
Sad si me malo sje***...da li da probam audio...ma neću...ili hoću...fu**
Ja ne mogu samo audio slušat, moram istovremeno i čitati i slušati, tako bolje pratim.
Onda i dalje imaš feeling da si čitao, samo još usput imaš i zvučnu kulisu pa zna biti zabavnije sa dijalozima, naglascima i sl.
Ali ne paše za sve.

Ja se evo ne mogu se natjerati da probam audio book...nekako mi to iskruvljuje smisao da sam "pročitao" knjigu.
Mislim ja sam isto debil kao da dobijem achivement "pročitao knjigu" (sad sam se povezao na to što si pisao za "Dungeon Crawler Carl" jer ga upravo čitam i achivemente u LitrRPG).
Zapravo sam mišljenja, da probam i da mi se svidi odmah na prvu, da se ne bih vratio na čitanje
Relano, od tri litRPG-ova koje sam pročitao/čitam do sada (Cradle - 1st, He who fights monsters - 1st, Dungeon Crawler Carl - 1st in progress) ,
- Cradle - najzanimljiviji i najbolje mi sjeo. Sa time da se moram ogradit da mi nekako ne paše to što je već sad obvious da je OP char i nekako prebrzo napreduje...to me malo ipak smeta.
- He who fights monsters - ima mi bolji ustepeni progress, ali brate skrati knjigu
- Dungeon Crawler Carl - tek sam na 35% (prema Kindle) i nekako mi ne paše, jer su mi bitke odnosno "monsteri" pre-obični, ne znam kako da se izrazim, nije mi nešto napeto...doduše tek sam na 35%, ali knjiga je izgleda jako kratka!
Ja ne mogu samo audio slušat, moram istovremeno i čitati i slušati, tako bolje pratim.
Onda i dalje imaš feeling da si čitao, samo još usput imaš i zvučnu kulisu pa zna biti zabavnije sa dijalozima, naglascima i sl.
Ali ne paše za sve.
Dok čitam trebam tišinu da se mogu totalno uživiti, ne mogu ni pomisliti da imam slušalice i da slušam i čitam istovremeno. Možda je to zaista top iskustvo, svaka čast vama koji to prakticirate, Valjda sam ja old school i tome nema lijeka, a možda sam samo prestar da bih se mijenjao.

Inače tko voli Abercrombiea, nedavno sam saznao da ga je dosta inspirirao Michael Moorcock sa serijalom o Elricu, odnosno The Elric Saga. To su sword and sorcery priče koje je taj tip napisao tamo 70-ih, iskreno nisam nikad čuo za njega, ali kad sam malo krenio guglat ispada da je dosta poznat u tom krugu. Ima 5 knjiga u serijalu i sve su prilično kratke, oko 150-200 stranica svaka, tako da zaista nije nešto predugačko, a djeluje jako zanimljivo. Super za one koji nemaju puno vremena, da pročitaš 10 stranica dnevno osjeti se napredak. Evo na goodreads: https://www.goodreads.com/series/42326-the-elric-saga
Nevezano za to, počela je izlaziti 3. sezona Wheel of Time serije i navodno je vrhunska. Nakon flopa prve sezone nisam bio nikako optimističan, ali izgleda da su se ipak malo opametili. Navodno da je druga sezona već bila nešto bolja, ali da se u trećoj baš vidi da su jako počeli obraćati pozornost na feedback fanova. To su odlične vijesti jer ako tako nastave ovo bi mogao ispasti najbolji način za doživiti priču Wheel of Timea, jer vjerujem da će serija izbaciti hrpu onoga nepotrebnog što je Robert Jordan nadrobio. On je napisao jako dobar serijal, ali nažalost je pretjerao u količini sadržaja, iz serijala od 14 knjiga se može izbaciti barem 30-40% sadržaja. Oni možda naprave 7-8 sezona i ispadne odlično.
Samo da se nadovežem na seriju The Wheel of Time.
Kolega sa posla čita serijal. Dakle nikad kraja, iako kaže da ih guta i da je stvarno super.
Ja volje za tolike riječi, rečenice, poglavlja, nastavke...nemam...ali seriju sam pogledao i 1. i 2. sezonu.
Meni osobno, serija i odabir glumaca je top.
Vjerujem da bi mi knjige bile bolje, kao i uvijek za prvo čitanje, a onda gledanje...ali stvarno meni osobno serija top tako da preporučam.
Pogotovo ekipi kojoj se ne da čitati cijeli serijal.
Ma kloni se toga, WoT gledaj seriju i ne diraj knjige. Pogotovo kad već kažeš da nisi ljubitelj predugačkih knjiga, znači tu imaš knjigu od 500-600 stranica i na 200 stranica se ništa ne događa, pa to je da si oči iskopaš. Ja sam tvrdoglavo odlučio da ću pročitati i osjećao sam se zarobljen, kao da sam u zatvoru WoT-a i čeka me još 15 godina da odgulim. Nakon toga sam toalno promijenio mindset oko čitanja, ako mi se ne sviđa aj u kurac, prestajem čitati i gotovo. Jedino uvijek gledam da kad počnem novi serijal da prvu knjigu svakako dovršim. Puno fanova WoT-a je predlagalo da se napravi "abridgement" knjiga, odnosno da se skrati cijeli serijal, ali zasad ništa od toga, to će izgleda serija napraviti. Jer to je dobra priča, ali pre pre predugačko. A pogotovo za današnje pojmove, kada su pisci ipak brži i paze da ne upadnu u takve zamke, jer znaju da neće biti ni objavljeni. Robertu Jordanu je bilo sasvim drugačije, njemu je bio cilj da ima što više debelih knjiga, iz financijskih razloga. U to vrijeme je fantasy malo ispao iz štosa, puno se više tražio SF i onda je on ipak bio osvježenje s te strane.
Ali ne paše za sve.
Ali ne paše za sve.
Dok čitam trebam tišinu da se mogu totalno uživiti, ne mogu ni pomisliti da imam slušalice i da slušam i čitam istovremeno. Možda je to zaista top iskustvo, svaka čast vama koji to prakticirate, Valjda sam ja old school i tome nema lijeka, a možda sam samo prestar da bih se mijenjao.
Čitati i slušati u isto vrijeme je skroz zgodno i nije zapravo problem, jer ti u biti slušaš, ali u isto vrijeme gledaš u tekst da pratiš riječi koje nisi dobro razumio. Kao gledanje filma s titlovima.
To je ok opcija za kompliciranija djela, ali npr. Dungeon Crawler Carl ili Expeditionary Force su primarno napravljeni za takvo iskustvo i idu više na zabavu i brzinu, nije to sad da ti moraš shvatiti kompliciran sustav magije ili nešto slično. A i kad se malo navikneš na te audioknjige onda je lakše.

Na Audible je trenutno 2 za 1 akcija, odnosno dvije audioknjige za jedan kredit, traje do 25.3., inače tu bude često šunda, ali trenutno se može uzeti Project Hail Mary od Andy Weira i The Will of the Many od Jamesa Islingtona. Project Hail Mary nam je ovdje jako dobro poznat i više puta preporučen i audioknjiga se baš jako hvali po netu, kažu da je odlična. A Will of the Many ima odlične recenzije i od kritike i od čitatelja, zvuči odlično i na popisu mi je za čitanje, jedini problemčić je što je to prva knjiga od tri, druge dvije još nisu izašle.
Uglavnom ja sam uzeo tako te dvije, ne mogu propustiti tako dobar deal

Na Audible je trenutno 2 za 1 akcija, odnosno dvije audioknjige za jedan kredit, traje do 25.3., inače tu bude često šunda, ali trenutno se može uzeti Project Hail Mary od Andy Weira i The Will of the Many od Jamesa Islingtona. Project Hail Mary nam je ovdje jako dobro poznat i više puta preporučen i audioknjiga se baš jako hvali po netu, kažu da je odlična. A Will of the Many ima odlične recenzije i od kritike i od čitatelja, zvuči odlično i na popisu mi je za čitanje, jedini problemčić je što je to prva knjiga od tri, druge dvije još nisu izašle.
Moraš reći na kojem :-) ja vidim to jedino na .de. I tamo ne spominju Hail Mary.
Baš sam se jučer zajebo. Idem kupiti audio knjigu za Ananasi Boys da slušam dok čitam jer hvale naratora (iako je britanac je ok). I traži me na Audible.com $13 iako imam kindle knjigu (inače sam puno manje nadoplaćivao kad sam imao već ebook). E reko baš toliko ne dam. Odem na .DE i tamo me traži 10€ za mjesečnu pretplatu pa da uzmem knjigu s jednim kreditom, i to mi je puno. Odem na UK, tamo mi ponudi 3 mjeseca za 0.99GBP po mjesecu. Reko može, baš sam dobro naletio. Uzmem pretplatu, idem kupit Anansi Boys, i jebiga, baš na UK nema toga. Samo njemačka, ali engleske nema. A na US i DE ima :-) Poludio sam, našao neku piratsku reko budem tako.
I danas me dočeka mail od Audible.de da mi nude tri mjeseca po 5€. Pa sam uzeo tako. Ali pošto mi je knjiga na US amazonu, a audio na DE audibleu, onda mi ne radi whispersync for voice u Kindle aplikaciji (ne označava ono što čita trenutno, što je super jer onda sam šalta stranice). Ali šta je tu je, $13 ne dam na US, a oni mi nisu nikakav deal ponudili :-)

Moraš reći na kojem :-) ja vidim to jedino na .de. I tamo ne spominju Hail Mary.
Baš sam se jučer zajebo. Idem kupiti audio knjigu za Ananasi Boys da slušam dok čitam jer hvale naratora (iako je britanac je ok). I traži me na Audible.com $13 iako imam kindle knjigu (inače sam puno manje nadoplaćivao kad sam imao već ebook). E reko baš toliko ne dam. Odem na .DE i tamo me traži 10€ za mjesečnu pretplatu pa da uzmem knjigu s jednim kredito, i to mi je puno. Odem na UK, tamo mi ponudi 3 mjeseca za 0.99GBP po mjesecu. Reko može, baš sam dobro naletio. Uzmem pretplatu, idem kupit Anansi Boys, i jebiga, baš na UK nema toga. Samo njemačka, ali engleske nema. A na US i DE ima :-) Poludio sam, našao neku piratsku reko budem tako.
I danas me dočeka mail od Audible.de da mi nude tri mjeseca po 5€. Pa sam uzeo tako. Ali pošto mi je knjiga na US amazonu, a audio na DE audibleu, onda mi ne radi whispersync for voice u Kindle aplikaciji (ne označava ono što čita trenutno, što je super jer onda sam šalta stranice). Ali šta je tu je, $13 ne dam na US, a oni mi nisu nikakav deal ponudili :-)
Na Audible.co.uk i odabereš tamo tu akciju, fresh picks sale ili kako se već zove, i tamo mora biti. Pregledaj baš u žanru SF & Fantasy

Na Audible.co.uk i odabereš tamo tu akciju, fresh picks sale ili kako se već zove, i tamo mora biti. Pregledaj baš u žanru SF & Fantasy
E super, baš tamo imam jedan credit jer sam krivo uzeo pretplatu :-)
Našao, nije baš tako istaknuto lijepo kao na DE sajtu. Preludo mi je kako im je svaka regija drugačija.
Uglavnom tnx, nisam znao što s tim kreditom.

Apsolutno RISPEKT za ovo !
Aaaali....mene užasno audioknjiga umiri i pomogne mi zaspat. Zapravo jednom sam došao kući mrtav pijan i tražio sam slušku sigurno 3 sata jer i takav mortus nisam mogao zaspati bez naratora.
Ono koja su pravila kod audioknjiga (za mene) - mora biti beletristika, lagano prožimanje jerbo nemaš vremena stati i razmišljati - naratori piće, ne staju...često zaspem pa se probudim u nekom drugom poglavlju pa onda moram vraćati.
Knjiga ti je ko dobro odležan steak, a audio ti je ko ramstek ili pljeskavica u Šport gostioni kod Redže na Utrinama. Oboje prihvatljivo.

Izašla treća i posljednja knjiga iz triologije ‘Doba ludila‘ Joe Abercrombie-a ‘Mudrost naroda’ 💪

Od hrvatskih autora znam da ima dobrih SF novela, odnosno kratkih priča, nisam to čitao, ali sam čuo. Vjerojatno se može istražiti guglanjem, sigurno možeš dobiti točne info na forum.hr, koliko se ja sjećam to je bilo u izdanjima Siriusa, ali se kloni novih Sirius izdanja, samo starija valjaju. One Sirius omnibuse se može pronaći u knjižnici, ali mislim da ima i e-izdanja, može se doći do toga.
Jedinog hrvatskog autora ovog žanra za kojeg znam da je zaista priznat u širim /međunarodnim) okvirima je Domagoj Kurmaić (koliko sam čuo iz Vinkovaca) i njegov serijal Mother of Learning. Radnja prati nekog lika u akademiji magije, uglavnom tip ima jako dobre ocjene na Goodreads. I to nije 12 ljudi ocijenilo pa da je zato visokok, prva knjiga ima skoro 11.000 ocjena. Malo je tužno da nitko u RH nema blage veze o njemu, ali vjerojatno je bitno to što je pisao samo na engleskom, možda bi se i čulo za njega da ga ima na našim policama u hrvatskom izdanju. Nisam još čitao, ali sam kupio prvu knjigu na Kindleu čisto da podržim lokalnog momka.
https://www.goodreads.com/book/show/59661342-mother-of-learning?ac=1&from_search=true&qid=ZHw3qCVzKL&rank=1
Puno hvala na ovome... nisam ranije cuo za njega. Cim sam vido da je time travel tema odmah sam krenio sa prvom knjigom. :)
Tek sam na pola ali izgleda da bi mogla biti jako dobra... malo spor pocetak ali prica postaje sve zanimljivija.
Nakon vrhunske proze P.Rothfuss-a ova se cini malo basic ali odlicno za ovaj tip knjige.

Od hrvatskih autora znam da ima dobrih SF novela, odnosno kratkih priča, nisam to čitao, ali sam čuo. Vjerojatno se može istražiti guglanjem, sigurno možeš dobiti točne info na forum.hr, koliko se ja sjećam to je bilo u izdanjima Siriusa, ali se kloni novih Sirius izdanja, samo starija valjaju. One Sirius omnibuse se može pronaći u knjižnici, ali mislim da ima i e-izdanja, može se doći do toga.
Jedinog hrvatskog autora ovog žanra za kojeg znam da je zaista priznat u širim /međunarodnim) okvirima je Domagoj Kurmaić (koliko sam čuo iz Vinkovaca) i njegov serijal Mother of Learning. Radnja prati nekog lika u akademiji magije, uglavnom tip ima jako dobre ocjene na Goodreads. I to nije 12 ljudi ocijenilo pa da je zato visokok, prva knjiga ima skoro 11.000 ocjena. Malo je tužno da nitko u RH nema blage veze o njemu, ali vjerojatno je bitno to što je pisao samo na engleskom, možda bi se i čulo za njega da ga ima na našim policama u hrvatskom izdanju. Nisam još čitao, ali sam kupio prvu knjigu na Kindleu čisto da podržim lokalnog momka.
https://www.goodreads.com/book/show/59661342-mother-of-learning?ac=1&from_search=true&qid=ZHw3qCVzKL&rank=1
Puno hvala na ovome... nisam ranije cuo za njega. Cim sam vido da je time travel tema odmah sam krenio sa prvom knjigom. :)
Tek sam na pola ali izgleda da bi mogla biti jako dobra... malo spor pocetak ali prica postaje sve zanimljivija.
Nakon vrhunske proze P.Rothfuss-a ova se cini malo basic ali odlicno za ovaj tip knjige.
Aj baš mi je drago da je netko odmah skočio na to, ja još nisam. I ako je malo jednostavnije pisanje treba imati na umu da je ipak lokalni dečko i prva mu je knjiga, ali bez obzira na to očito je da je neke stvari napravio kako treba s obzirom na pozitivan feedback.
Svakako kad završiš javi kakva je knjiga.

ekipa koja čita/sluša Expeditionary force, Azmo i Gajotres i tkogod još, šta kažete na ove kratke novele ili spin offove? Jel to bitno za glavnu radnju ili se i može preskočiti? Npr. sad taman završavam treću knjigu Paradise, i ok je sve, samo malo mi je dosadilo radnja stalno na istom planetu i razni likovi koji nisu baš zanimljivi, najzanimljivije su mi eskapade po svemiru i interakcija Joe vs Skippy. A iskreno i ne troši mi se baš jedan kredit na Audibleu na novelicu od 3 sata.
Žao bi mi bilo prestati jer je dosta zabavno i zanima me kako će nastaviti, ali primarno me vuče glavna radnja

Pa nisu baš kratke. A sve su zbilja dobre. Ako ih ne poslušaš faliti će ti nešto konteksta u budućnosti i nećeš znat zašto su neki likovi bitni. To ti je kao da gledaš Gospodara prstenova ali si preskočio Concil of Elrond pa se kasnije pitaš ko su ona devetorica i zašto idu preko brda i dolina 😁

a brate mili pa council of Elrond je jedan od najbitnijih događaja u knjigama nije baš da je spin off
Dobro, znači tu je taj Trouble on paradise, za koji piše da je 3 sata, tako da to je kratko, i tu su još Mavericksi, jel ima još šta?

Ma razumiješ šta hoću reći. Imaš 2 Mavericksa i Homefront. To je to ak se ne varam.

Nisam čitao te novele ali ako se dobro sjecam, peta knjiga je vise od pola s Maveriksima. Vjerojatno nadosadnija knjiga. Tu sam čak i premišljao odustati.
Tu je pokušao napraviti neuspjeli spin off. Na sreću mislim da je samo dvje knjige napisao. Fali Joe Skipy dinamika. Nakon toga kvaliteta i zabava rastu opako. Posebno kad uključi Jerapthe puno više.
Ethics and Compliance Office FTW. Njihova tajna služba s tim da je cijela rasa vanseriska.

Jednostavno nisam mogao dovršiti Until the Last (The Last War, #3), odustao sam na prvoj trečini treče knjige. Nekako sam se dovukao do tu ali jednostavno ne ide. Čak sam i prožvakao putovanje kroz vrijeme, povratak u prošlost ali ne mogu.
Trenutno slušam Hell Divers (nema veze s igrom). Knjige su ok ništa posebno, nešto slično Silos, Snowpiercer tematika, u nekoj vrsti cepelina su ostatici ljudske vrste, planet je unište u nuklearkama, oni skaču i skupljaju resurse da bi cepelin preživio. narator je R.C. Bray pa mi je zato ok.
Pročitao sam prve tri He Who Fights with Monsters, sad naravno pauza pauza.
Prebacio sam se na DCC: This Inevitable Ruin, apsolutno sam oduševljen (kad biram između knjige i spavanja knjigu). Ipak je ovo knjiga posvećena devetom katu.
Nakon toga će biti dva Skupija. Jedan od prošle godine i drugi koji izlazi 1.4

Pošto sam uspio "zaraditi" parcijalnu rupturu lista na desnoj nozi imam vremena čitati ovaj tjedan.
A kako me nema tko ometati (klinci, mislim na vas) evo da se sam na sebe nadovežem.
završio Dungeon Crawler Carl #1
- nije da ju ne preporučam, al nije to za mene
- tek mi na kraju knjiga postala zanimljiva, ali ništa posebno
- humor top kroz cijelu knjigu
- "čudovišta" i sama tematika nekako meh
- nekako mi vuče na loš anime (odnosno anime koji mi ne paše, ono nije da ima magija nego bare nuckle sa dodatnim svojstvima, gunovi...nisam fan takvih "običnih" fantazija)
- ne vjerujem da ću dalje čitati
Krenuo dalje na Cradle #4, u par sati na cca 30%...mislim da ću ovaj serijal završit.
Iako mi ide na živce ovo što sam gore napisao, ovaj puta je zaradio prvu ozbiljnu ozljedu, pa mu možda i nije sve tako sjajno.
Čak sam u sebi reko "aha, đubre jedno, tak ti treba kad se izvlačiš cijelo vrijeme za dlaku i kako si brzo napredovao"...ne znam jesam li to ja ili anelgetici
Gajotres - da se nadovežem na Snowpiercer i Silos...ali serije (knjige nisam čitao)
Snowpiercer mi je bio ok prvu sezonu, ali ništa posebno...no Silos, dakle serija mi je apsolutni vrh!
Do prije mjesec dva nisam ni znao (nisam ni googlao) da je to prema knjigama i vjerujem da bi mi sjele...tako da preporuka.

Ja sam na trećoj knjizi Dungeon Crawler Carl i umirem. Preludo! 🤣

Pošto sam uspio "zaraditi" parcijalnu rupturu lista na desnoj nozi imam vremena čitati ovaj tjedan.
A kako me nema tko ometati (klinci, mislim na vas) evo da se sam na sebe nadovežem.
završio Dungeon Crawler Carl #1
- nije da ju ne preporučam, al nije to za mene
- tek mi na kraju knjiga postala zanimljiva, ali ništa posebno
- humor top kroz cijelu knjigu
- "čudovišta" i sama tematika nekako meh
- nekako mi vuče na loš anime (odnosno anime koji mi ne paše, ono nije da ima magija nego bare nuckle sa dodatnim svojstvima, gunovi...nisam fan takvih "običnih" fantazija)
- ne vjerujem da ću dalje čitati
Krenuo dalje na Cradle #4, u par sati na cca 30%...mislim da ću ovaj serijal završit.
Iako mi ide na živce ovo što sam gore napisao, ovaj puta je zaradio prvu ozbiljnu ozljedu, pa mu možda i nije sve tako sjajno.
Čak sam u sebi reko "aha, đubre jedno, tak ti treba kad se izvlačiš cijelo vrijeme za dlaku i kako si brzo napredovao"...ne znam jesam li to ja ili anelgetici
Gajotres - da se nadovežem na Snowpiercer i Silos...ali serije (knjige nisam čitao)
Snowpiercer mi je bio ok prvu sezonu, ali ništa posebno...no Silos, dakle serija mi je apsolutni vrh!
Do prije mjesec dva nisam ni znao (nisam ni googlao) da je to prema knjigama i vjerujem da bi mi sjele...tako da preporuka.
S obzirom da imaš dosta vremena trenutno ja bi ti preporučio da ideš dalje sa Cradle, sada ti slijedi vrhunska (po meni) peta knjiga.
Ako pak odlučiš da ti se to ipak ne da, evo npr neki serijali koji su mi na popisu a mislim da se nisu toliko spominjali ovdje:
Peter V. Brett - Demonski ciklus - prve dvije-tri su na hrvatskom, mislim da su Srbi preveli sve
Brian McClellan - Powder mage, koliko znam ima sve na srpskom, serijal ima elemente steampunka, a čarobnjaci šmrču barut - zvuči prezanimljivo da bi se propustilo
Adrian Tchaikovsky - Djeca vremena, ima na hrvatskom - odlična knjiga i može se uzeti kao standalone
Roger Zelazny - Amberske kronike, ima sve na hrvatskom, teški klasik
Terry Pratchet - sve njegovo, ako si lošije volje zbog ozljede i treba ti malo komedije/fantastike
Konačno, nije se loše ni vratiti korijenima i baciti oko na H.P. Lovecrafta, sve njegovo bitno je prevedeno na hrvatski, kombinacija horora, fantasya i SF-a. Spočitavaju mu da je bio rasist i ksenofob, ali je jednostavno toliko bio poseban da ga se ne može ignorirati
A prvo sam ti mislio preporučiti Riyria Revelations, ali sam se onda sjetio da si to već čitao.

S obzirom da imaš dosta vremena trenutno ja bi ti preporučio da ideš dalje sa Cradle, sada ti slijedi vrhunska (po meni) peta knjiga.
Yup, Ghostwater je top.