damian123 ned 20.9.2009 21:30

dakle nemojteme krivo niti cudno shvatit al nemam od koga naucit a volio bi takve stvari naucit pa me zanima sta je to tocno BIOS znam otprilike da je to neki dio maticne ploce... al kad se pise trebas flashat bios ili takve stvari ili sam bio procito negdje da samo osvijezit bios za nadolazece processore i tak pa sam se zapito ak bi mi mogo neko objasnit ili ak ima na forumu negdje vac slicno nek kaze ja sam trazio pa nisam naso...

hvala...

dax_22 ned 20.9.2009 21:52

Što je to BIOS?BIOS je kratica za Basic Input/Output System.To je jedan od najosnovniijih djelova matične ploče.Određuje i govori vašem računalu što može učiniti bez pristupanja bilo kojem drugom fileu i programu;ponaša se kao jednostavan softver(mekovljeOsmijeh).U osnovi BIOS sadržava podatke potrebne za POST(Power On Self Test).To uključuje upravljanje tipkovnicom,komunikaciju sa vašim procesorom,slanje/primanje video sinala sa/na vaš zaslon i prepoznavanje vašeg hardvera(tvrdi disk,optički pogon,USB uređaji itd.).Korisnost BIOS-a se najbolje izraževa u činjenici da se računalo bez ili sa oštećenim(pookvarenim) BIOS-om nebi uopće Bootalo/upalilo(nema POST-a)-

autor: Zippo

Kopirano iz teme flashanje biosa.

dncrmt ned 20.9.2009 22:12

BIOS(Basic Input/Output Sytem) - to komponenta koja je dizajnirana da se prva pokreće pri paljenju računala.Primarna funckija BIOS-a je da identificira,testira i pokrene ostale komponente računala,kao tvrdi disk,grafičku karticu,itd.

Katana ned 20.9.2009 22:25

Novi biosi su zapravo eeprom memorije koje prilikom nestanka struje zadržavaju svu memoriju (osim datuma i sata koji se napajaju putem baterije).

Naravo, te memorije se mogu mijenjati (flashati) radi podrške novih procesora ili mogućnosti za overclockiranje.

bed pon 21.9.2009 15:34
dax_22 kaže...

BIOS je kratica za Basic Input/Output System.To je jedan od najosnovniijih djelova matične ploče.

Bios je program koji se vrti u čipu, najčešće epromu, a određuje kako će komponente sistema raditi. Ne vidim kako je to dio, to je program koji 'ganja' dijelove..

damian123 kaže...

hvala a sta bi to znacilo flashat bios nesto kao restartat ili?

To znači zamjeniti postojeći program u čipu drugim.

Katana kaže...

Novi biosi su zapravo eeprom memorije koje prilikom nestanka struje zadržavaju svu memoriju (osim datuma i sata koji se napajaju putem baterije).

Kad mu nestane napajanja, zaboravi on sve unešene korisničke podatke, i učita defaultne postavke..

Katana pon 21.9.2009 19:18
stevan94 kaže...

A kako se pokrece bios?

Misliš kako se ulazi u bios?

Prilikom paljenja sistema, ovisno o proizvođaču biose treba stisnuti tipku delete ili f2 (moguće i neku drugu, ali rijetko).

Na mojoj ploči imam i raid bios koji se pokreče odmah nakon glavnog te ovaj postavlja diskove u raid polje.

Također i grafičke kartice imaju bios, a ostali uređaji imaju firmware, što je slično biosu, ali nje konfigurabilno od korisnika nego se samo može flashati.