Zanimljiva kolumna

EDIT:
Upravo sam završio s reviewom licenciranja Microsoftovog softwarea s državnom upravom. Moram reći da ću ovaj puta djelomično promijeniti mišljenje; ugovori su nepovoljni i glupo složeni, a generiraju višak troška bez nekog posebnog razloga. Jedna od stvari koja mi nije jasna je i zašto se išlo s CAL licencama kada je licenciranje po procesoru servera daleko, daleko jeftiniji i bolji model. Imajući u vidu sve načine na koji se određeni software može instalirati, čak ni to nije baš neka sretna opcija jer se, s obzirom na bulk metodu kupnje, moglo dogovoriti itekako jeftiniji model. Svakako se trebalo drugačije ugovore složiti.
Ovo se tiče serverskog softwarea. Što se klijentskih, desktop mašina tiče, mislim i dalje da su Windowsi bolji izbor jer uz nešto računanja, imajući u vidu najnovije Windowse, lakoću korištenja, instalacije, servisiranja i kratko učenje, do "uštede" sam došao tek kroz nekoliko godina, ne računajući u to eventualan prijelaz na OSS serverska rješenja i custom aplikacije, što generira ogroman dodatni trošak i praktički poništava onaj dio klijentske uštede barem na neko vrijeme.
Direktno gledajući na uštedu kroz licence za klijente i edukaciju, kroz cca. 5 godina prijelazak na OSS bi se isplatio i počeo generirati čiste uštede nakon razdoblja od nekoliko godina više.
S vremenskim razdobljem na umu, nažalost, uvjeren sam da se tako nešto neće lako dogoditi, jer je korupcija u sferama koje odlučuju prilično izražena, a poslovi se sklapaju praktički na dnevnoj bazi s ciljem trpanja maksimalnog iznosa direktno u džep pojedinaca i manjih interesnih skupina, uključujući one koji posao dobiju. Iz tog razloga, rijetko koga na vrhu interesira nešto što traje duže od mandata.
Ne mogu vjerovati da mi je ovaj tvoj odgovor promakao. Uopce ga nisam skuzio!
Uglavnom sve je vec receno mogu samo dodati da se u svemu slazem sa tvojim zadnjim odgovorom, osim sto bi se eventualno dalo polemizirati oko perioda kada bi ustede bile vidljive.
Eto nakon 5 stranica rasprave i 4 mjeseca nenamjernog hladjenja (barem s moje strane) mislim da smo se nasli negdje na sredini, sto u principu uopce nije lose
S vremenskim razdobljem na umu, nažalost, uvjeren sam da se tako nešto neće lako dogoditi, jer je korupcija u sferama koje odlučuju prilično izražena, a poslovi se sklapaju praktički na dnevnoj bazi s ciljem trpanja maksimalnog iznosa direktno u džep pojedinaca i manjih interesnih skupina, uključujući one koji posao dobiju. Iz tog razloga, rijetko koga na vrhu interesira nešto što traje duže od mandata.