Općenito o ICT biznisu

Kako fakturirati račune u inozemstvo?

ZovemseZoranidolazimizRijeke pon 17.5.2021 10:25

Pozdrav,

 

registrirao sam paušalni obrt i radim za jednu firmu u Irskoj.

Ja nažalost ne znam ništa o fakturi računa niti slično, pa bih vas zamolio za informacije kako tako nešto napraviti?

 

  • Da li mi treba žiro račun? Pretpostavljam da treba.
  • Kako "spojiti" žiro račun s obrtom?
  • Da li moram imati onu fiskalnu blagajnu ili slično? Informatičke usluge (programiranje) su u pitanju.
  • Da li se to može preko interneta izdati račun ili kako?
  • Gdje se stavi na račun da sam oslobođen plaćanja PDVa?

 

Hvala puno.

 

sandokan111 pon 17.5.2021 10:38
ZovemseZoranidolazimizRijeke kaže...

Pozdrav,

 

registrirao sam paušalni obrt i radim za jednu firmu u Irskoj.

Ja nažalost ne znam ništa o fakturi računa niti slično, pa bih vas zamolio za informacije kako tako nešto napraviti?

 

  • Da li mi treba žiro račun? Pretpostavljam da treba.
  • Kako "spojiti" žiro račun s obrtom?
  • Da li moram imati onu fiskalnu blagajnu ili slično? Informatičke usluge (programiranje) su u pitanju.
  • Da li se to može preko interneta izdati račun ili kako?
  • Gdje se stavi na račun da sam oslobođen plaćanja PDVa?

 

Hvala puno.

 

 Trebao bi znati, barem nesto da ne na*ebes :P. Zato plati knjigovodju 1 sat i sve ce ti bit jasno. Ili istrazi online na plaviured.hr. Ili recimo imas solo.com.hr gdje ti oni naprave vecinu stvari.

 

Evo ti moji odgovori, koliko ce ti bit korisni sam ces prosudit.

1. Obavezno

2. Nema "spajanja" racuna s obrtom, obrt otvara ziro racun. Poslovni racun s imenom obrta

3. Fiskalnu moras ako se bavis gotovinom. Ako sve obavljas preko transakcijskog racuna ne moras.

4. Racun se izdaje kako god te volja. Mozes ga kuci napravit isprintat i poslat sliku, mozes ga izdat u pdfu i poslat stranci, mozes imat neku aplikaciju kao gore koje se obicno placaju i onda oni automatski ga izdaju. Ti ga samo moras dostavit stranci koja ga treba platit.

5. Na racun stavi da si oslobodjen pdv-a. (edit: mislim da ako saljes racune u EU svejedno moras imat pdv broj bez obzira sto si oslobodjen pdva, nisam 100%).

 

Po pitanjima bilo bi dobro da malo jos istrazis oko ovog. Sumnjam da ce ti porezni nadzor doci, ali cisto da ne bude kasnije, nisam znao, jer kod porezne nema "nisam znao" jer se predpostavlja da moras znati. Dakle mozes samo biti kriv ili ne kriv, neznanje nije opcija. Znaci ili sam malo potrzi jos online sva pitanja, poreznu posjeti itd, ili malo do nekog knjigovodje koji ti to objasni u sat vremena i napravi ti primjer kako racun treba izgledat (ili potrzi online ima i tog, samo tu nisi 100% siguran da ces pravi primjer naci). Svakako ako sam istrazujes, plaviured.hr neka ti bude prvo mjesto. Ako si u zg, i koju radionicu posjeti.

ihush pon 17.5.2021 11:38

-interesantno.. recimo razumna-svjesna, odrasla osoba koja o nečemu ne zna ništa, krene se baviti time .. istina, sve se može naučiti, ali se u poslu to ne uči, nego u 'školi'.. tj poslao je ozbiljna stvar, kao i ispostavljanje računa i kao što te liječnik liječi, serviser servisira.. računovođa ti vodi račune, ili ćeš to sam.. lako je ako znaš.

 

-da, moraš sve poslovno raditi kroz žiro (za firmu, tj samo kod nas postoji razlika kao obrt.., globalno si ili osoba ili firma-poslovno, nema treće dok poslovanje svake pojedine zemlje ima svoje zakone + eu..).

-nikako, jer obrt je obrt.. a žiro je bankovni račun, jednako kao da pitaš kako spojiti s npr kuplungom auta ili kilom kruha. Pravno, postoji fizička osoba (čovjek) i pravna osoba (firma-institucija). Firma ima svoj naziv, račun, obrt je po tome = osoba a ti možeš imati žiro ili koji želiš račun naravno odeš u banku i otvoriš jednako kao i devizni itd. Zakon, firme moraju poslovati kroz žiro račun firme, ako se otrkije da posluju drugim računom, kazna dok su iznosi za npr gotovinsko plaćanje sitnjarija cca 2000kn, sve iznad isključivo žiro. Žiro račun porvjerava porezna, tj to je razlika s tekućim (osobnim), tj svaki promet po žiro = porez, dok si na tekućem npr dobio plaću i već su porezi plaćeni dok tranakcija npr djetetu-poklon ne podlježe porezima i ne korntrolira se do mislim 100.000 (ili 90).. tj upravo zato se mora koristiti žiro, ne tekući, kao ne treće osobe nego firme itd. no to je recimo samorazumljivo kao što ne možeš koristiti tuđu vozačku-osobnu itd. s razlikom da je firma pravna osoba tj nije čovjek-pojedinac s nrp bojom očiju i otiskom prsta pa da možemo drugačije utvrditi identitet osim onim što piše na papiru + recimo pečat.. pa i u takvom karikiranom primjeru postoji problem kad osoba ima imenjaka što me prisjeća na jednu ovrhu hanžek-hrt pogrešnoj osobi.. i nitko kriv, jer smo država slučaj.

-fiskalizacija je naša stvar, stvar države i nema veze s ostatkom globusa (tj nema jurisdikcije-kontrole i time smisla.. tj to ima smisla samo za našu poreznu kontrolu koja te tad uhvati u poreznom prekšraju ako se poslovne knjige ne poklapaju kao i fiskaliziran ili bilo koji drugi račun).

-možeš račun napisati na komadu škarnicla.. npr usa-porezna tolerira sve, ali kad te uhvate u prevari za dollar, tad platiš čak i alcapone.. ostalo je samo forma, formular kao imati vizitku ili svoj memorandum stvar imagea-reputacje.

-pdv i tvoji porezi nemaju veze s trećom stranom, npr možeš imati bespaltno prijevoz u zetovom busu, no to samnom nema veze tj boli me kiki koliko su tvoji troškovi-porezi pa čak i plaćaš li ih ili prikrivaš tj treću stranu-kupca/platitelja to ne zanima niti postoji mogućnost kontrole tj toj strani samo treba račun kojeg će knjižiti kao trošak. Ako si tu, pod fiskalizacijom obje strane, kupac-platitelj, tad se fejk račun lako otrkrije, dok za globalno možeš 'natipkati u wordu' što želiš, tj porezna uprava npr use-irske itd nema uvid u poslovanje hr firmi ili kontrolu računa, odnosno ima ako se to spoji u jednu bazu kao što je otrkivena akcija remorker (nadan) ulaskom hr u eu ... tj shema tripleiriš dok države nisu bile spojene-eu, austrija, mađarska, češka.. i dan poslje kad se to vidi i završi u zatvoru.

 

-globalno, ne postoji firma-obrt podjela kao kod nas, tj postoje samo velike-kompanije, multinacionalke i sl. i recimo tako plaćaju licence, paušalno za recimo 50.000 korisnika, dok su po toj nomenklaturi sve firme ispod 50 osoba male-mikro a kod nas su to već veliki.

 

-u poslovanju, radu s novcem-računima se ne kemija, ne uči.. tj to je globalno neprihvatljivo kao i npr ne platiti račun što je kod nas recimo normalno..

-ne možeš bit npr električar koji atestira strujni priključak ako nemaš odgovarajuće kvalifikacije + radno mjesto, mada to možda znaš, ne možeš biti doktor ako nemaš doktorat + registriranu ordinaciju itd.. neovisno što možda možeš liječiti ili imaš znanje.. a ti pitaš možeš li nešto bez znanja? :) .. tj poslovno i još bi se recimo učio u hodu, kao da je to učenje vožnje bicikla. Može i tako, dok ne platiš neku kaznu, prve godine zanemariva opasnost (startup i oslobođenje poreza i sl.) .. ali iduće sve to sjedne i počnu problemi.

 

-za svaki račun, neovisno jesi i ga napisao na komadu papira ili u kamenu, ugovor, moraš imati pokriće, poslovne knjige, sve ostalo je muljaža ili propust, time i kazna. Lako je u neznanju napraviti greške, ne namjerno, ne s ciljem zarade-prevare.. no naprosto nije dovoljno ne znati, naprotiv moraš znati pa i tad postoji mogućnost greške-kazne.

-dok ne postoji zatvoren-spojen sustav, možeš što želiš, tj nema kontrole.. a kad se to spoji, tad više nema poreznih oaza-zaobilaznica ili fejk računa. Irelandija je novčani eu-emea lalalland, za sve u vezi soft-biza, posebna uk/usa zona neovisno o brexitu tj šefovi su tamo i dajle ujko, ne eu. Tako npr google ne mora platiti porez/kaznu, no ne nadaj se da će jednako kriterij vrijediti za ostale ili tebe, jednostavno nisi ujko.. nisi šef koji je upravo zato stvorio takve otoke-zone, koje služe velikima, ne malima-obrtima i sl. pa ako npr po gradu vidiš više vozila s registracijom DA, to je vlasnišvto neke veće firme i vozač je vjerojatno djelatnik, ne živi tamo nego tu.. a stvar je u porezu, tj veliki to mogu, mali ne pa tako obrtnici nemaju DA regu nego zg-st-ri-zd.. itd. i plaćaju ono što moraju.. a sve po zakonu (velikih).

 

edit: kraće, plati računovođu, ne nekog prijatelja, nego nekog kog ćeš npr tužiti ako pogriješi i koji ima firmu-odgovornost u tom slučaju..