Opće teme i ostali operateri

4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

steve90 čet 24.4.2025 11:09

Ima netko preporuku mobilnog routera za povremenu upotrebu? Treba mi samo u situacijama kada sam na mjestima gdje nemam WiFi a ne želim ubijati mobitel sa Hotspot-om. Budući da nemam stalnu potrebu za tim koristim prepaid simpa karticu i aktiviram si internet tjedan. Ne znam ima li neki od tih routera mogućnost aktivacije bona (možda preko web sučelja) i aktivacije paketa? Ovako svaki puta moram karticu ubaciti u mobitel pa onda nakon što aktiviram sve prebaciti opet nazad u router. Trenutno imam neki stari router od tele2 ali on mora uvijek biti uključen u struju + poprilično je velik i nije baš najpraktičniji.

Adoon čet 24.4.2025 11:16

Nisam do kraja razumio ovo da ti router mora stalno biti uštekan u struju? Tražiš 4G/5G router sa baterijom ili? Ako je tako onda ti je najjeftinije uzeti nekakav stari mobitel koji će ti služiti samo kao wifi hotspot. Možeš ga držati i na punjaču ako ti baterija neće držati dovoljno. Postoje routeri sa baterijom ali nisu baš jeftini.

DDavorin čet 24.4.2025 11:26
steve90 kaže...

Ima netko preporuku mobilnog routera za povremenu upotrebu? Treba mi samo u situacijama kada sam na mjestima gdje nemam WiFi a ne želim ubijati mobitel sa Hotspot-om. Budući da nemam stalnu potrebu za tim koristim prepaid simpa karticu i aktiviram si internet tjedan. Ne znam ima li neki od tih routera mogućnost aktivacije bona (možda preko web sučelja) i aktivacije paketa? Ovako svaki puta moram karticu ubaciti u mobitel pa onda nakon što aktiviram sve prebaciti opet nazad u router. Trenutno imam neki stari router od tele2 ali on mora uvijek biti uključen u struju + poprilično je velik i nije baš najpraktičniji.

Evo ovaj router hotspot je ok.

rakonja čet 24.4.2025 11:44
Tirkiz kaže...
DGS kaže...

Izgleda da sam upiknuo trenutak kad se router prebaci na 3g. 
(...)

Šalji ovo sve GL-inetu i budi dosadan da poprave.
Jer po netu i njihovom forumu vidim da ima neriješenih postova na tu istu problematiku.

rakonja kaže...

Imate li koju preporuku za dobar,a relativno povoljan wifi router @Tirkiz/@DDavorin ! Vidim da ga vani koriste sa Fritz routerima, ali bih ipak nešto drugo!

Ja bio siguran da ste ti i Zyxel upali u dimnjak pa se ne javljate 

Mene ak pitaš, dosta ti je TP-Link Deco mesh, imaš i x50 unutarnju verziju sa 2,5 Gbps LAN portovima, jedan ili dva uređaja za stan, na jedan spojiš LAN kabel od Zyxela da svi imate Internet i to je to, ak će ti Zyxel biti glavni šef u mreži (router), onda ovaj mesh staviš da radi u AP modeu i uživaj.

Nisam nisam, ubili me majstori oko izrade nosača, vare ali nemaju materijal(aluminij), kupio cijev (morao više, jer nemaju od 1m), a pločicu 25 x 25 nitko ne prodaje, samo 3m! Dok sam sve nabavio da dam variti, susjed limar kaže da im se hrpa kapa raspala pri bušenju, da jako lako pucaju. Onda sam se prebacio na ovaj nosač, pa evo dok je stigao! Danas sam zvao opet HT, jer su mi aktivirali MultiSIM, ali ga nisu poslali.....,evo maloprije konačno stigao! Nešto su mi rekli da QR kod vrijedi pola sata, ali sam brzinski bacio pogled, nisam to primjetio u pdf-u! Mislio sam ovako nešto, nisu skupi, a šogor mi uskoro može donijeti jedan iz njemačke, našao sam hrpu takvih/asus rog-tuf, netgear, tp link i slično AX3000/AX6000 za cca 50-tak EUR-a, pa me samo zanima dali moram na nešto obratiti pažnju, ili je to sve isto sranje! Ja gledam da je Wifi 6! I dalje koristim na katu TP linkov Powerline, pa sam kontao da je ovo dosta!

https://www.senetic.hr/product/T3000_BLACK

rakonja čet 24.4.2025 19:46
Tirkiz kaže...

Je, al ti ima gigabitni LAN, ak ti je to bitno pošto Zyxel ima 2,5 Gbps LAN i možda ti na N78 nekad nategne iznad gigabita :D

Ovo ostalo je inače top

Vidiš, to mi je promaklo! Ok, hvala na pomoči, budem vidio na njemačkom oglasniku što se sve nudi u nekom rasponu cijene! Tamo šogoru sve turbo brzo dolazi, a hrpa toga je povoljna! Neki dan sam ga zamolio oko 20h da mi na Amazonu naruči Wolfbox MF100 Air Duster! Naručio je oko 21h, a sutradan ujutro je bio kod njega!

DGS čet 24.4.2025 19:58
Tirkiz kaže...
DGS kaže...

(...)

Jer po netu i njihovom forumu vidim da ima neriješenih postova na tu istu problematiku.

@Tirkiz Poslao sam im već pa čekam. Uzeo sam danas i Gigabox+ od T-coma SIM za isprobati, da vidim hoce li se prebacivati na 3g, ali je drek na mom tornju. 100-200mbps i 5 DL na 5G, tako da cu im vratiti sutra i drzati se telemacha koji ide i do 650DL i 60UL

yoko999 pet 25.4.2025 08:50

Jel' ima kakva Python scripta za Zyxel Nr5103 da automatski šalje SMS na određeni broja kad stigne sms na ruter?

Na Huaweiu sam to uspio riješiti, ali on ima API koji je public, no za ovog sam valjda izgubio 2 dana i nikako nisam uspio upogoniti.

Naime, dobijem da skripta (preko WebHTTP API) prepozna poruku, odradi forward poruke na definirani broj, no kod forwarda na mobitel dobijem neke brljotine.

Sve dobro odradio, izgleda da ga neki encoding kod proslijedjivanja muči...

Ako to ne odradim za par dana, ode on na bubanj, inače je model koji je skroz otvoren nije lockan na mrežu (ima mogučnost update firmwarea).

Ima li tko nešto slično? Može i na PP.

rakonja pet 25.4.2025 10:20
yoko999 kaže...

Jel' ima kakva Python scripta za Zyxel Nr5103 da automatski šalje SMS na određeni broja kad stigne sms na ruter?

Na Huaweiu sam to uspio riješiti, ali on ima API koji je public, no za ovog sam valjda izgubio 2 dana i nikako nisam uspio upogoniti.

Naime, dobijem da skripta (preko WebHTTP API) prepozna poruku, odradi forward poruke na definirani broj, no kod forwarda na mobitel dobijem neke brljotine.

Sve dobro odradio, izgleda da ga neki encoding kod proslijedjivanja muči...

Ako to ne odradim za par dana, ode on na bubanj, inače je model koji je skroz otvoren nije lockan na mrežu (ima mogučnost update firmwarea).

Ima li tko nešto slično? Može i na PP.

Na bubanj zbog toga što ti je teško ponekad poslati poruku! Iskreno nije ni meni drago stalno gledati oko toga, ali dok god radi ovako odlično, lako za poruke! Možeš li sve obrisati kad dođu, ili neke isto kao i ja ne! Oko samog upita nažalost neznam, ali nadam se da češ ipak uspjeti zbog svih nas

Ivan35 pet 25.4.2025 13:58
DGS kaže...
Tirkiz kaže...
DGS kaže...

(...)

@Tirkiz Poslao sam im već pa čekam. Uzeo sam danas i Gigabox+ od T-coma SIM za isprobati, da vidim hoce li se prebacivati na 3g, ali je drek na mom tornju. 100-200mbps i 5 DL na 5G, tako da cu im vratiti sutra i drzati se telemacha koji ide i do 650DL i 60UL

zar nije HT ugasio 3G u cijeloj HR?

yoko999 pet 25.4.2025 14:06

Mogu brisati sve poruke, kažem da nije limitiran router ničim iako nije stock nego branded.

Firmware unutra je : V1.00(ACDJ.1)D1

Ma, na živce mi to ide da se stalno moram kvačiti na router da pročitam poruke, a još veći problem mi je kad nisam u wifi-okolici routera pa onda nikako do tih poruka?!

Na Huaweiu B818-263 sam to složio sa python skriptom koju pokrenem na PC i dok PC radi aktivno provjerava sms svakih 10 sekundi i ako sms pristigne, automatski mi ga router proslijedi.

Al' to funkcionira jer ima public API pa se preko tog namješta skripta.

A ovo sa Zyxelom mi je katastrofa, em nema službenog javnog API-a, em sam sam morao naći endpointove, em me muči to što on proslijedi sms na moj broj, ali u poruci krivi encoding pa dobivam samo hijeroglife, vjerovatno prilikom prilagodbe HEX u ASCII pobrka UTF-8 encoding sa GSM-7 . Užas!

Da je ruter ok, ok je, ali te neke sitnice koje su mi potrebne mi čine gotovo neupotrebljivim taj ruter..zato tražim help :)

DGS pet 25.4.2025 14:26
Ivan35 kaže...

zar nije HT ugasio 3G u cijeloj HR?

Lapsus - mislio sam na 4G u ovom slucaju - to da 5G ubije jednom dnevno. Vec sam otkazao maloprije Gigabox+ jer mi je bio spor (zagusen toranj ocito). U Telemachu sam pak uzeo novi SIM

Armor pet 25.4.2025 19:50

Imam problem s vrlo malim brzinama ali i pingom ili čime već pa mi ni Speedtest neće izmjeriti brzinu, uvijek je error.
Neće se prijavljivati niti na servere igara, duugo traje i onda mi također izbaci error.

Riječ je o HT Gigabox+ tarifi na Zyxel NR5103E routeru - u čiji sam login pokušal ići, no i Chrome i Edge i Opera izbacivali mi error o nesigurnoj stranicu, samo je Opera puštala uz "uđi na vlastitu odgovornost".

Provjeril sam dal je još uvjek lockana ćelija s najboljim brzinama - je, ali je samo 1 crtica signala...

Nekaj loše se događa, moram evo pisati s mobilnog interneta.

rakonja pet 25.4.2025 22:33
yoko999 kaže...

Mogu brisati sve poruke, kažem da nije limitiran router ničim iako nije stock nego branded.

Firmware unutra je : V1.00(ACDJ.1)D1

Ma, na živce mi to ide da se stalno moram kvačiti na router da pročitam poruke, a još veći problem mi je kad nisam u wifi-okolici routera pa onda nikako do tih poruka?!

Na Huaweiu B818-263 sam to složio sa python skriptom koju pokrenem na PC i dok PC radi aktivno provjerava sms svakih 10 sekundi i ako sms pristigne, automatski mi ga router proslijedi.

Al' to funkcionira jer ima public API pa se preko tog namješta skripta.

A ovo sa Zyxelom mi je katastrofa, em nema službenog javnog API-a, em sam sam morao naći endpointove, em me muči to što on proslijedi sms na moj broj, ali u poruci krivi encoding pa dobivam samo hijeroglife, vjerovatno prilikom prilagodbe HEX u ASCII pobrka UTF-8 encoding sa GSM-7 . Užas!

Da je ruter ok, ok je, ali te neke sitnice koje su mi potrebne mi čine gotovo neupotrebljivim taj ruter..zato tražim help :)

Neznam zašto ali ove neke promotivne poruke,koje su nepotpune....neče! Probao sam editirati, upisati mobilni broj, ili izmjeniti poruku, ali neče spremiti! A sve druge od upozorenja na potrošen promet, da moram poslati sms, i drugo, normalno obriše!

rakonja pet 25.4.2025 22:34
Armor kaže...
Imam problem s vrlo malim brzinama ali i pingom ili čime već pa mi ni Speedtest neće izmjeriti brzinu, uvijek je error.
Neće se prijavljivati niti na servere igara, duugo traje i onda mi također izbaci error.

Riječ je o HT Gigabox+ tarifi na Zyxel NR5103E routeru - u čiji sam login pokušal ići, no i Chrome i Edge i Opera izbacivali mi error o nesigurnoj stranicu, samo je Opera puštala uz "uđi na vlastitu odgovornost".

Provjeril sam dal je još uvjek lockana ćelija s najboljim brzinama - je, ali je samo 1 crtica signala...

Možda su nešto mijenjali na tornju, i slično! Skini lock čelije, pa vidi situaciju!

Tirkiz pet 25.4.2025 22:40
Armor kaže...

Dolje na dnu klikni na gumb Napredno pa na linkani tekst da uđeš u web UI routera. Svi browseri sve više dižu security pa se ovo sve više pojavljuje kada ulazimo na IP routera jer routeri nemaju SSL certifikat pa browser misli da je neki nesigurni server.

Si ga probao ugasit-upalit, maknuti lock da sam odabere neku drugu ćeliju?

Možda se samo router zblesiro a možda je do tornja...

steve90 sub 26.4.2025 18:37
DDavorin kaže...
steve90 kaže...

Da, taj sam već gledao međutim opet mi ostaje ovo (podebljano) pitanje. Ako već nešto kupujem htio bih onda riješiti sve "probleme". Ima netko iskustva s tim modelom ili nečim sličnim po pitanju toga?

Armor sub 26.4.2025 19:16

Baš sam završil razgovor sa Tcom SZK-om i nakon ponovnih i nerješenih problema, sami su prijavili smetnju.

Sad se nadam da budu to što prije riješili.
Inače ih pamtim ko profesionalne iz naše prethodne suradnje.

DDavorin sub 26.4.2025 20:35
steve90 kaže...
DDavorin kaže...
steve90 kaže...

Da, taj sam već gledao međutim opet mi ostaje ovo (podebljano) pitanje. Ako već nešto kupujem htio bih onda riješiti sve "probleme". Ima netko iskustva s tim modelom ili nečim sličnim po pitanju toga?

Da možeš čitati i slati sms preko web sučelja routera

rakonja sub 26.4.2025 21:02
Armor kaže...
Hvala.
Sve sam probal, i karticu izvaditi...
Rekli su mi sinoć na SZK da zamjenim SIM - osobno ne mislim da je do njega.

Nedavno sam vadio SIM, da odradim testiranje sa CellMapperom. Kada sam vratio karticu, nije dobro radilo, znak za WiFi je bljeskao, a na aplikaciji mi je pisalo da ubacim SIM! Kasnije sam skontao da je otvor za SIM malo preširok, i da se može pomjerati lijevo/desno. Malo sam je centrirao, i od onda sve 5!

rakonja ned 27.4.2025 19:06
Tirkiz kaže...

U Zyxel ide Micro SIM a ne Nano SIM, trebaš staviti onaj komad bijele plastike za Micro SIM da ti lijepo sjeda, inače riskiraš da ti NanoSIM zapne unutra pa ga nećeš moći ni izvadit :P

Vidiš, još sam se bio napatio dok sam je vadio! Nisam ni skužio, iz navike več guraš/vadiš!

Stalno mi se nešto komplicira oko postavljanja routera na dimnjak, a stvarno drugdje nigdje nemogu! Kapa mi ima polukružne otvore, a postoje verzije i sa pravokutnim(naravno da moja nije takva), pa je vjerovatno nemoguče stegnuti nosač na "polukrug"! A izbočenje 99 posto nije dovoljno da se nosač postavi, jer vijak hvata tek kad je cijeli uguran. A donji dio nosača je duži, trebao bi ga odrezati možda,da mogu nagurati. I pitanje je hoču li vijak moči ugurati kad ga rastegnem prije stezanja pod kapu. A još je i okap, tako da nije ravno!Uz sva ta sranja, konstantno mi par golubova visi gore! Tako da mi je plan i odmah postaviti i šiljke na vrh kape! Kako je krenulo, penjem se sa punim koferom stvari! Takav jednostavan posao,a toliko se zakomplicira!

Sad sam i preko privatne poruke dobio i da u uvjetima korištenja, kod MultiSIM opcije, da je druga eSIM kartica ograničena na 2 Mbps, što mi naravno nisu rekli, ako su uopče znali! Tako da prvo sve moram postaviti, učitati eSIM(navodno ograničeni), provjeriti jačinu signala i dr, ako sve bude dobro, tražiti zamjenu fizičkog SIM-a, eSIM karticom bez ograničenja, a ovu deaktivirati! I onda se moliti da mi više nikad ne zatreba fizički SIM.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.hrvatskitelekom.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx%3FrId%3D16688%26rType%3D2&ved=2ahUKEwjLlbiJ0PeMAxX26wIHHf-sLUsQFnoECCQQAQ&usg=AOvVaw1D3P7RHq4z0hDEbZYrplgJ

Bar je wifi router kupljen, ASUS TUF GAMING AX6000 sa dva 2,5 LAN porta. Plačen 100 EUR potpuno novi u Njemačkoj, sa svime 111 EUR!

https://www.asus.com/networking-iot-servers/wifi-routers/asus-gaming-routers/tuf-gaming-ax6000/

dinos3 pon 28.4.2025 10:17
rakonja kaže...

Konačno mi došao opcionalni adapter za Zyxel NR7302, kupio ga u A1 Austrija, i dostavio prijatelju tamo! Odlične je kvalitete, pretpostavljam aluminij! Zasad sam odustao od postolja i cijevi na betonskoj kapi dimnjaka, iako sam sve potrebno kupio za izradu nosača. Betonske kape mi kažu se lako raspadnu pri bušenju, pa znaju dijelovi upasti i u dimnjake. Dosta su teške, ali loše kvalitete, i nisu armirane! Tako da prvo idem na opciju sa nosačem.

Danas sam aktivirao MultiSIM kod HT, na mojoj Unlimited je 6 mj besplatno. Vidim da je eSIM aktiviran, ali kod još nije stigao. S obzirom da sam kupio Austrijsku verziju routera, ima eSIM opciju. Lakše mi je tako, nego da se više puta penjem na krov po fizičku karticu. Ako nešto zapne, uvijek mogu nju koristiti u NR5103e! U fazi testiranja bih 5103 koristio za Wifi, a onda ako sve bude dobro, njega prodao i kupio neki wifi router po vašoj preporuci. Zna li netko kako to odraditi, mislim da bih trebao 7302 prikopčati na WAN port u 5103,i uključiti WAN port, a dali trebam još što uključiti u 5103, u softveru! I logirati se na 7302 kao glavni router!

Imate li koju preporuku za dobar,a relativno povoljan wifi router @Tirkiz/@DDavorin ! Vidim da ga vani koriste sa Fritz routerima, ali bih ipak nešto drugo!

Neke su kišurine stalno, čim vrijeme dozvoli, penjem se gore, pa javim dojmove! Nadam se da neču poboljšati signal, a da če krov početi prokišnjavati!

P.S- NR5103 radi vrhunski, apsolutno nikakvih problema do sada, i dalje nije bilo potrebe za zaključavanjem čelije! Jedini problem koji sam uočio je nemogučnost brisanja sms poruka od operatera sa ponudama, i sl! I što mi signal stalno sa dobar baca u loš(crveni), ali s obzirom na uvjete u kojima se router nalazi, i koje rezultate postiže, odlično!

Jesi testirao možda Zyxel NR7302 i nr5103 unutar stana/kuće na istom mjestu? Ako da, tko je davao kakve rezultate?
Btw znam da je nr7320 outdoor router

rakonja pon 28.4.2025 21:33
dinos3 kaže...
rakonja kaže...

Konačno mi došao opcionalni adapter za Zyxel NR7302, kupio ga u A1 Austrija, i dostavio prijatelju tamo! Odlične je kvalitete, pretpostavljam aluminij! Zasad sam odustao od postolja i cijevi na betonskoj kapi dimnjaka, iako sam sve potrebno kupio za izradu nosača. Betonske kape mi kažu se lako raspadnu pri bušenju, pa znaju dijelovi upasti i u dimnjake. Dosta su teške, ali loše kvalitete, i nisu armirane! Tako da prvo idem na opciju sa nosačem.

Danas sam aktivirao MultiSIM kod HT, na mojoj Unlimited je 6 mj besplatno. Vidim da je eSIM aktiviran, ali kod još nije stigao. S obzirom da sam kupio Austrijsku verziju routera, ima eSIM opciju. Lakše mi je tako, nego da se više puta penjem na krov po fizičku karticu. Ako nešto zapne, uvijek mogu nju koristiti u NR5103e! U fazi testiranja bih 5103 koristio za Wifi, a onda ako sve bude dobro, njega prodao i kupio neki wifi router po vašoj preporuci. Zna li netko kako to odraditi, mislim da bih trebao 7302 prikopčati na WAN port u 5103,i uključiti WAN port, a dali trebam još što uključiti u 5103, u softveru! I logirati se na 7302 kao glavni router!

Neke su kišurine stalno, čim vrijeme dozvoli, penjem se gore, pa javim dojmove! Nadam se da neču poboljšati signal, a da če krov početi prokišnjavati!

P.S- NR5103 radi vrhunski, apsolutno nikakvih problema do sada, i dalje nije bilo potrebe za zaključavanjem čelije! Jedini problem koji sam uočio je nemogučnost brisanja sms poruka od operatera sa ponudama, i sl! I što mi signal stalno sa dobar baca u loš(crveni), ali s obzirom na uvjete u kojima se router nalazi, i koje rezultate postiže, odlično!

Jesi testirao možda Zyxel NR7302 i nr5103 unutar stana/kuće na istom mjestu? Ako da, tko je davao kakve rezultate?
Btw znam da je nr7320 outdoor router

Doslovno ga nisam ni upalio. NR5103 kao i svaki drugi prije njega sam nosao po cijeloj sobi, i u druge prostorije.....,i samo na doslovno jednom mjestu lovi 5G, u cm! Tako da nema smisla, a ovaj skoro i da nemože stajati sam! Bitno mi je da ga postavim gore cca do kraja tjedna, do tada mi stiže Asus u Hrvatsku!

yoko999 pon 28.4.2025 21:43

Napokon sam uspio napraviti python scriptu za forward sms-a na Zyxelu, tako da ipak ne ide na bubanj.

2025-04-28 21:38:10,047 - INFO - Prijava uspješna
2025-04-28 21:38:10,074 - INFO - Pronađen SMS ID 1
2025-04-28 21:38:11,133 - INFO - SMS forward poslan!
2025-04-28 21:38:11,182 - INFO - Obrisan SMS ID 1 s ciljanim tekstom

Vrlo interesantan ruter, mogu reći, preko istih bandova je barem duplo brži od Huaweia?! 

Zbog čega je to tako, a spaja se na iste 4G+ kanale, istih 4 agregacija..!

rakonja pon 28.4.2025 22:10
yoko999 kaže...

Napokon sam uspio napraviti python scriptu za forward sms-a na Zyxelu, tako da ipak ne ide na bubanj.

2025-04-28 21:38:10,047 - INFO - Prijava uspješna
2025-04-28 21:38:10,074 - INFO - Pronađen SMS ID 1
2025-04-28 21:38:11,133 - INFO - SMS forward poslan!
2025-04-28 21:38:11,182 - INFO - Obrisan SMS ID 1 s ciljanim tekstom

Vrlo interesantan ruter, mogu reći, preko istih bandova je barem duplo brži od Huaweia?! 

Zbog čega je to tako, a spaja se na iste 4G+ kanale, istih 4 agregacija..!

Kako se skripta zapravo koristi, ako može mala pomoč! U kombinaciji sa svojim brojem mobitela? Bilo bi super i da sama može poslati riječ BRZINA! Da, i meni se pokazao najbolji dosad. Jače antene možda?