4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Zato ocekujem da mi sluzi i taj ruter kad budem imao 5g
Ok oprosti što sam te uznemirio sa frekvencijama sretno ti bilo!

Ma nee, vec nisam shvatio poruku baš, shvatio sam to kao da ruter ne valja.. a mislim si pa sta ne valja, pa nisam uzeo neki najeftiniji, kad ga ono t com ima u ponudi, i inace nije bas jeftin.
li ova cura ih valjda nabavlja iz Njemacke pa prodaje na njuskalu. Super je prilika pa rekoh uzet cu to kad jednom dobijem bolje pokriven 5g.
Ionak nisam u gradu da bi se mogao spajati na raznorazne frekvencije, osuden sam na ovo sta imam.

Zaboravih javiti, skripta radi, hvala!

Uspio, hvala na pomoći!

Vidim da je HT nakon gašenja 3G mreže počeo koristiti frekvenciju B8 za 4G-LTE pa sada ne nekim baznim stanicama imamo B8 i B20.
Postoji li modem koji može napraviti agregaciju te dvije frekvencije?

meni je radio 5CA ukljucujuci B8 sa ZTE 889

Vidim da je HT nakon gašenja 3G mreže počeo koristiti frekvenciju B8 za 4G-LTE pa sada ne nekim baznim stanicama imamo B8 i B20.
Mogu provjeriti kada ću ići kod staraca na viksu kako se ponaša MC7010 (naravno, ako su upalili B8 na tom tornju kod njih )

Evo upravo testirano - Teltonika RUTX50 sa 4x Iskra P-60 podržava B20+B8 agregaciju
Speedtest 93/33 Mbps:
https://www.speedtest.net/result/c/80e8c2b4-92c1-4e90-834b-7248f570d1e9
Vjerujem da mnogi suvremeni 5G routeri podržavaju neku tu kombinaciju sa B8
HT je na gotovo svim tornjevima upalio B8 ali se nitko ne spaja na njega pa tako niti mapira
Ja na svom tornju već dva dana na dva moba ne mogu snimiti B8 jer se nijedan mob nijednom nije zakačio na taj band, stalno preferiraju B20 ili B28
Trebate rootane mobove pa preko network signal guru lockati samo B8 band i mapirati
Na routerima si stavite samo B8 band pa ćete ga vidjeti ako ga imate na tornju

Kak da znam dal ima B8 kod mene (Budinščina) i dal ju bi Zyxel NR5103E pronašel, budući da je lockan na jednu ćeliju?

Da li je netko osim kolege @Tirkiz uspio na mobitelu dobiti B20+B8 ili B8+B20 agregaciju?

Hi,ekipa!
U potrazi sam za kvalitetnim 4G/5G ruterom za mobilni internet.
Trenutno imam neki TP-Link i sa njim (Telemach) u trenutku pisanja 7 MB/s DL upload ispod 1. Na mobitelu (Motorola Edge 30) ista kartica preko 50.
Gledao sam sve i svašta i nemam pojma što kupiti? Ima li netko neki pametan prijedlog?
Ne patim na brend, tako da mi je svejedno bio Huawei,ZTE ili nešto sedmo.
Budžet cca 100-150€. Naravno,ako se za nešto više isplati kupiti bolji model....samo recite.
Ne mora biti novo,može i rabljeno.
Starlink je zadnja opcija,ali ako ništa drugo.....morat ću to uzeti.
Tnx!

Stigao mi moj Xiaomi 5g Cpe ruter.
S obzirom da 5G signala nakon gasenja 3g mreze bas i nemam, ruter zacudo i uhvati jednu crticu.
Ono sto me cudi je sto mi je na 4G mrezi doslovno pun signal, neznan kako s obzirom da na mobitelu nemam pun signal... Ono sto sam definitivno iznenađen sto sam uspio ovakvu brzinu uhvatiti sa 4G mrezom. Na starom ruteru sam imao oko 40mbs. Pa sa ovakvim brzinama mi 5G nije ni potreban.
Sto se tice postavki, za frekvencijski pojas piše: 5G NSA (B3+B20).

S obzirom da 5G signala nakon gasenja 3g mreze bas i nemam, ruter zacudo i uhvati jednu crticu.
Ono sto me cudi je sto mi je na 4G mrezi doslovno pun signal, neznan kako s obzirom da na mobitelu nemam pun signal... Ono sto sam definitivno iznenađen sto sam uspio ovakvu brzinu uhvatiti sa 4G mrezom. Na starom ruteru sam imao oko 40mbs. Pa sa ovakvim brzinama mi 5G nije ni potreban.
Sto se tice postavki, za frekvencijski pojas piše: 5G NSA (B3+B20).
A nama se buniš da te ne zanimaju routeri, frekvencije, antene, itd.
Sigurno imaš na tornju i više frekvencija al nisi htio reći lokaciju ili na mobu provjeriti na koji toranj se spajaš da provjerimo i pomognemo ti s izborom opreme.
Očito ti mobovi sa slabim antenama ili su stari pa su ti svi telekomi krivi za loš signal a s modernijim uređajem ipak možeš loviti i 1800 MHz (B3 band) i dobit ok brzine.
Možda ti toranj ima i 700 MHz B28 ali taj Xiaomi to vjerojatno ne može agregirati jer s njim nemreš ništa osim gledati na što je spojen.
Možda ima i B1 ali za njega trebaju vanjske antene.
Sa dobrom 4G/5G opremom možeš već na 4G dobiti gotovo 400 Mbps brzinu, evo u mene nateglo 370 Mbps sa skupim routerom i vanjskim Iskra usmjerenim antenama, agregacija B3+B3+B1+B20/28, 4G mreža:
https://www.speedtest.net/result/c/31a711f8-b126-43d7-89d0-f5363092c6e5

Moj upravo nategao preko 300, bez antena! Stvarno sam zadovoljan i sa uređajem, i sa tornjem! NR7302 još na putu! Neki dan malo gledao oko eSIM-a, i super praktično, ali isključi fizičku karticu, tako da mi bezveze! Kad NR7302 bude "gore",bilo bi mi praktično da koristi eSIM, ali opet ako se pokaže lošiji od 5103, onda nemam više klasični SIM, tako da zasad ništa od eSIM-a! Eventualno Multi SIM, da se ne moram penjati po router i karticu svako malo na dimnjak, ako zatrebaju za 5103! A ako 7302 bude odličan, uzmem eSIM (naravno ako ga ima u ovom Austrijskom A1 kako pričaju)!

Dns prvi put vidim da je xiaomi 5g cpe pro v2 agregirao B3+B3+B1+B20. Do sada uvijek B3+B1+B20. Brzine ostale iste, 150-200. Toranj imam samo jedan na koji sam stalno spojen, tcom je u pitanju.

Htio sam sto povoljnije, al eto 5g ruteri su skupi. Prosli ruter nisam ni 300kn platio kad sam ga uzeo. Ovaj me 130€ izasao,a u web trgovinama je cijena boze sacuvaj. Iznad ovoga je bio zte 801 ali skuplji malo. Tak da za ove pare ni neam nikakav izbor.
A ovo o frekvencijama citam od vas sta pisete, inace se o tome bas i ne razumijem...
Ono sto sam primjetio sinoc kasno je pala brzina i signal na jednu crticu. Premjestam po sobi trazim najbolje mjesto na ormaru,pored prozora i nece, isprobam brzinu na mobitelu i isto je losija. Evo ujutro sad opet radi normala. Jel to tcom nesto ogranicava preko noci bazne stanice ili su moguce neke poteskoce bile?

Definitivno nesto rade s frekvencijama navecer jer od 21h ili oko tog vremena mi brzina obavezno padne.

Pišemo još od listopada da HT agresivno gasi bandove, spušta MIMO u SISO i modulaciju kada nije veliko opterećenje zbog čega imamo niže brzine
A i period oko 17-22 h je inače opterećenje kada se svi vrate s posla pa surfaju

Ja nemam problema sa spuštanjem brzina https://ibb.co/nsCHC13F

Imam ZTE MC801a / toranje NB ID 40464 (Macro) - LTE - ima li tu 5g - mapirao sam ga više puta - i kako izvući najbolju brzinu i da je veza što stablinija. Da li se trebam zadovoljiti ovim https://www.speedtest.net/result/17371118990 ili se tu još može izvući bolja brzina. Antena - podešavanje routera i sl...

NR7302 neki dan stigao. Potpuno nov, nekorišten! Malo sam se iznenadio veličinom, ima ga, nije mali! Čim zatopli, da se mogu popentrati po krovu, stavim ga u pogon! Do tada moram smisliti nešto, i napraviti....,da montiram na kapu dimnjaka, a da po sredini ide neka cijev u visinu! Bar pola metra. To je onaj vibro beton bez armature, i nije baš za bušenje, tiplanje! Na metar, metar i pol od dimnjaka mi ide stup sa žicama za struju preko krovova, i nisam siguran koliko to smetnju pravi, i dali uopče! Molio bih nekoga ako zna.....

Nabaviš cijev od metra, fi ti pise u manualu, vjerojatno 50, na kraj cijevi zavariš pločevinu 15x15 ili više. Izbušiš 4 rupe, na svakom kutu po jednu. Precrtaš rupe na kapi i izbušiš kapu bušilicom ali isključi vibraciju. Kupiš 4 vijka m8, matice i najveće moguće platne koje češ staviti s donje strane, da raširiš površinu stezanja, na gornjoj strani ti ne trebaju široke platne, dovoljne su obične zato što imaš pločevinu koja će rasporediti silu stezanja. Stegneš vijke i montiraš router na cijev..Eto ja bih tako napravio.

Da, otprilike tako. Moram provjeriti u trgovini dali je kapa ravna,ili nakošena na 4 strane! Nevjerujem da če vjetar stvarati neki otpor, ne živim na moru da udara bura, ali neču pretjerivati sa cijevi. I od lakšeg materijala! Kapa je dosta teška i zaljepljena(mislim).

Pozdrav, vec nekoliko godina imam A1 internet na huawei b525s 23a ruteru, i u zadnje vrijeme brzine su im dosta pale, a posto na mobitelu imam simpa karticu i brzine su puno bolje, dali se moze kupiti jos jedna obicna simpa sim kartica i staviti ju u taj ruter ili neki koji to podrzava(ako je moguce) i aktivirati svaki tjedan onu njihovu opciju internet tjedan, posto je neogranicena a i brzine su puno bolje?

Može bilo koja sim iz mobitela u router. Naravno to ne znači da ćeš imati iste brzine na routeru kao i na mobu konkretno na tom routeru ćeš imati manje brzine nego na mobu ako na baznoj stanici imaš više od dvije frekvencije ako su samo dvije bit će iste ili manje ako router ne podržava agregaciju te dvije frekvencije koje su na tornju.

Kod mene HT je isto upalio B8, do paljenja B8 bio je samo B20. Brzina interneta na B20 je bila jako jako loša do max 10Mbit/s. Youtube u višim rezolucijama nije bilo moguće koristiti. Imam S23 Ultra i tijekom vikenda većinu vremena bio sam spojen na B8 i brzina je izmedju 30 i do max 40Mbit/s. To će vjerojatno biti kratkog vijeka dok opet ne dođe do zagušenja kao sto je bilo s B20. Moj mobitel ni u jednom trenutku nije agregirao B20 i B8. No ono što je zanimljivo, na Gornjem Jelenju netom prije cestarske baze na mobitelu sam doslovno na sekundu vidio B8+B20+B28 no nisam uspio napraviti sliku pozadine. Od tad se pitam da li je na moj baznoj ili nekoj drugoj s B8 i B20 onemogućena agregacija ili je do mog mobitela. Priližio sam par fotografija s ostalim agregacijama koje sam primjetio.

Kod mene HT je isto upalio B8, do paljenja B8 bio je samo B20. Brzina interneta na B20 je bila jako jako loša do max 10Mbit/s. Youtube u višim rezolucijama nije bilo moguće koristiti. Imam S23 Ultra i tijekom vikenda većinu vremena bio sam spojen na B8 i brzina je izmedju 30 i do max 40Mbit/s. To će vjerojatno biti kratkog vijeka dok opet ne dođe do zagušenja kao sto je bilo s B20. Moj mobitel ni u jednom trenutku nije agregirao B20 i B8. No ono što je zanimljivo, na Gornjem Jelenju netom prije cestarske baze na mobitelu sam doslovno na sekundu vidio B8+B20+B28 no nisam uspio napraviti sliku pozadine. Od tad se pitam da li je na moj baznoj ili nekoj drugoj s B8 i B20 onemogućena agregacija ili je do mog mobitela. Priližio sam par fotografija s ostalim agregacijama koje sam primjetio.
Koliko znamo, trenutno ne postoji modem koji može agregirati 700+800+900 MHz
Kada ti NetMonster tako pokaže na sekundu kao da radi B8+B20+B28, vrlo vjerojatno nije točno.
Tako u mene na starom Samsungu koji ima 3CA modem NetMonster na sekundu pokaže 5CA što je nemoguće (i usliko sam to, haha). Skužio sam da to tako pokazuje na sekundu samo kada modem mijenja agregacije u letu.
Brzina mi je oko 40mbs na 4g, i to sa jednog jedinog tornja sa kojeg u selu imam domet. Svi ostali u susjednim selima su nedodirljivi jer mi je šuma između sela, tako da te fore o frekevencijama koje vi koristite i cemu raspravljate meni nista ne znace. Meni ruter sluzi da u njega stavim karticu, ruter na mjesto gdje nalazim najvise signala i to je to. Nikakve antene i ostale stvari, jer za to nemam zivaca.
Zato ocekujem da mi sluzi i taj ruter kad budem imao 5g