Obrada fotografija

Izrezivanje krugova sa slike

ihush ned 3.4.2022 22:14

-moraš koristiti fileformat koji ima i transparentnost .. gif, psd itd.. i tad taj dio slike proglasiš prozirnim, dok će sama (nevidljiva) veličina-format i dalje biti pravokutnik x*y pixela..

-svaki (pa i free) editor nudi, ali moraš znati osnove-pravila inače je dovoljno izabrati pogrešan fileformat pa da nema prozirnosti i sl.

 

edit.. možda kao kriterij kako pronaći edirtor koji to može.. onaj koji zna radit s layerima ili alpha kanalima.. npr online..

Posmatrač pon 4.4.2022 14:29
ZET kaže...

Ma mora moći i jpg!
Portal na koji stavljam slike, već ih gore ima na stotine tisuća, dopušta samo slanje/primanje jpg slika.

Primjer: https://en.numista.com/catalogue/pieces8301.html
Kad ju stvoriš i spremiš kao okruglu (u photoshopu ili gimpu) i tamo pošalješ, tamo se vidi kao okrugla.

Kad je ti ponovno preuzmeš i otvoriš, recimo u paintu, otvara ju kao kvadratnu.

 

 

 Nije ni tamo okrugla vec cetvrtasta sa bijelom podlogom pa se podlogi "stopi" sa pozadinom. Pogledaj slikuu priliogu koja je screenshot te stranice pa ces u oznacenim podrucjima vidjeti da je slika cetvrtasta....

Ajar pon 4.4.2022 14:37

ne postoji softver koji će ti dati okruglu podlogu. učini kao što te ihush upućuje (sken > select background > delete > save as > png = daje privid okrugle podloge jer je ona zapravo prazna/izbrisana = u dokumentu će se vidjeti samo kovanica, bez "podloge"/pozadine) ILI obreži ("crop") sken sasvim uz tangente kružnice, tako da je bijela podloga što manja. skeniraj kao tiff i sve (fitri, prilagodbe, obrezivanje, bla) radi na njemu a tek na kraju spremi u formatu prema potrebi.