Mrežni hardver

Wi-Fi router uz ISPov router

SilvioS čet 20.1.2022 10:40

Pozdrav svima,

 

kopao sam, tražio, ali nisam pronašao ovu temu pa nemojte zamjeriti ako postam ponovno što je već bilo...

 

 

Problematika koju ima je sljedeća - na A1 sam, kabel, 200/10 Gbps i imam njihov Ubee kabelski router. 

Što se tiče brzine na žici, konstantna je i nemam nikakvih poteškoća. Što se pak tiče brzine za vrijeme povezanosti preko Wi-Fi-ja, veliki problemi.

Svakih mjesec - dva pozivanje službe za korisnike da drndaju po postavkama routera jer brzina bude u prosjeku 10/2 Gbps, tj. ogromni problemi s učitavanjem bilo kojeg standardnog portala. Nakon što ISP napravi svoje, brzina uglavnom bude oko 60-80 Gbps (download), a rjetko uspije povući i preko 100tinjak Gbps.

 

 

Pitanje od mene koji sam veliki laik za mreže - Ima li smisla kupiti drugi router (u ovom slučaju ciljam na Xiaomi 4A - čini mi se best value for money), upiknuti ga u ISPov čisto da služi kao "beacon" za Wi-Fi signal, a ISPov koristiti samo za žičanu mrežu.

 

Bilo kakve ideje i savjetu su dobrodošli!

 

 

PS. stan je pokriven s tim Ubee routerom na kojem je plejka putem žice, NAS putem žice, svi ostali pametni i manje pametni uređaji preko Wi-Fi-ja. U obitelji je i jedan TP-Link AC750 ekstender koji pokriva ostatak stana i koji bi u toj priči bio spojen na Xiaomija pa da u tandemu bude sve tip top.

ihush čet 20.1.2022 10:59

u temi a1 je upravo o tome.. pa eto link na primjer

 

-pošto je ono za A1.. primjerenije je ovdje nastaviti ili kako kome odgovara, teorija je ista-slična :)

 

edit: a pitanja-problemi koje opisuješ.. ako je problem linija-modem tad ti dodatni router ne može pomoći. Ako je problem samo wlan tad je nejasno što su to 'čačkali-popravljali' pa da je ok .. ili kako to da nemaš nominalnu brzinu do 200 (iznad 100..) tj ako tvoja oprema nema adekvatan wlan adapter tad je to usko grlo.. npr stariji laptop vs noviji i brzina wlana na kojoj će se spojiti ovisi o protokolima-standardima koje podržava.

-ili imaš lošu liniju, centrala-kabel.. ili loš modem, neispravan. Ako radi neko vrijeme ok tad je ispravan.. tj tad je vjerojatnije problem neki tvoj uređaj ..

 

edit-2.. ako nije kvar ili loša žica-kontakt.. ono što većini kućnih juzera radi problem je npr torrent (loše postavke..) koji ubije mrežu s previše konekcija, kao moguć primjer, kao i svaki drugi malware i sl. a jednako to može i pleyka ili nas.. tj nešto u mreži može 'trošiti' previše. Kao i to da je prosječno recimo jednom mjesečno 'normalno' resetirati modem iz bilo kojeg razloga, radovi-prekidi.. ugasiš-upališ.

-idući uzrok su npr mobiteli tj dodatni uređaji na mreži (neovisno lan-wlan) dok su prije to bili samo pc-računala, sad je sve, tv-mob-.. i to može biti previše za recimo slab modem-router-server + ako iz bilo kojeg razloga neki uređaj uzme tuđi ip imaš koliziju i nakon gašenja modema ili uređaja (restart) opet se to rasčisti tj dodjeli se nova adresa bez kolizije-duplića.. npr na nas-u ili nekom uređaju što ne mora biti vidljivo-jasno tj ako imaš takav problem ne možeš vidjeti duplu adresu jer ti tad već mreža ne radi normalno zbog tog problema a time nebi ništa riješio samo potvrdio uzrok.

-u pravilu automatika kroz dhcp dodjeljuje prvu slobodnu adresu uređaju.. no postoji i rezervacija + automatika koja preferira slično kao rezervaciju dati isti ip uređaju kojeg je imao posljednji put ako nije zauzet.. a tad se desi i to da neki uređaj zauzme i da se to zbrljavi mada teoretski nije trebalo doći do duplića..

-ja umjesto te automatike stalne uređaje ručno gurnem na neku ip recimo iznad 100 dok će ostali uređaji dobijati po redu od 1-nadalje.. pa se to izbjegne a može do tog doći u bilo kojem trenutku kad router-šef nije dostupan uređajima tj ne radi mreža stalno sve provjere i cca 5-15min može bez routera tj uređaji ne šalju stalno zahtijev za provjeru jer bi tako samo opterećivali mrežu-promet, kao npr sinkronizacija sata-vremena u osu koju ne treba raditi svake sekunde i tad se to ne radi..

 

-wlan do sad nije bio poseban problem za kućne korisnike tj bilo je manje wlan uređaja.. nije bilo tv-printer-ostalo s wlanom.. a sad je sve i naprosto broj kanala i količina uređaja mogu zagušiti mrežu + lokacija-susjedi jer svi u zgradi imaju slično tj stotine radio signala u dometu i naravno smetnje-gužva i problem kao prometni čep s autom. Novi uređaji mogu hendlati više wlan konekcija, jednostavno su 'jači' (više resursa) pa možda novi pomogne.

 

+ ali, klasično, da bi otkonio-eliminirao neki problem moraš prvo pronaći uzrok.. ti opisuješ posljedicu, 'nešto ne radi ili sporo' + čačkanje operatera pa radi malo bolje ali i dalje lošije od 'normalnog'.. to govori da se uzrok ne zna a tad nema ni fixa-odgovora osim nabadanja na ćoravo..

SilvioS čet 20.1.2022 11:20

Da se nadovežem, 

 

čini mi se da sama linija nije problematična jer na PS4 Pro kad god sam ju testirao, vrlo su "visoke" brzine, 160 Mbps+. (s laptopom se nisam nikad sjetio testirati jer ga izrazito rjetko koristim doma u te svrhe.

 

Kad dođemo do problema s WLAN-om, više manje svi uređaji "štekaju"... Xiaomi Mi T10Pro koji radi na AX standardu ako se ne varam ima gore navedene niske brzine. Xiaomi Pad 5 koji radi na AC standardu ista priča... 100 Mbps je samo puka želja.. :-)

(dakle, po meni je problem situacija ne u liniji nego u bežičnoj vezi koja "izlazi" iz točke routera pa na dalje)

 

////////////////////////////////////////

Konkretno, jučer je brzina bila do 10 Mbps, zvao support, rekli su da isključim router iz struje i nazad uključim. Nakon toga se ni jedan od gore dva navedena androida nije htio nazad spojiti na internet putem te pristupne točke - spoji se na WiFi točku ali ne može ni do web sučelja routera a kamoli van na net. Napravio tvorničke postavke i bio ful strpljiv da bi tek onda nakon više minuta otvorio put do interneta.

 

EDIT: e sad, ovaj put ne znam što su točno čačkali jučer, možda i ništa jer mi je samo rečeno da router ne registrira uređaje na mreži iako ih ima koji su stalno spojeni. Prošli put ako se ne varam su mijenjali nešto na kanalima, da je valjda bila zagušena mreža

 

 

Moja pretpostavka je da router ne radi adekvatno. 

A moje rješenje u datom trenutku da žicom spojim Xiaomi 4A na Ubee i koristim ga isključivo za bežičnu mrežu, a Ubee za žičanu.

(Cijena 4A je ispod 200 KN pa mi se ne čini problem za riskirati te novce ako sve bude ok radilo. AX standard mi ne igra ulogu jer nemam toliki bandwith na laptopu/pametnim uređajima da bi se isplatilo)

SilvioS čet 20.1.2022 11:33
ihush kaže...

+ ali, klasično, da bi otkonio-eliminirao neki problem moraš prvo pronaći uzrok.. ti opisuješ posljedicu, 'nešto ne radi ili sporo' + čačkanje operatera pa radi malo bolje ali i dalje lošije od 'normalnog'.. to govori da se uzrok ne zna a tad nema ni fixa-odgovora osim nabadanja na ćoravo..

 Savjet bi onda bio ako sam dobro shvatio sjesti opet ISPu za vrat da bi se izvršila dijagnostika problema?

ihush čet 20.1.2022 11:50

da, moguće da je ubee wlan jednostavno loš-slab.. (puno juzera se žali, ali često je to samo zato jer se ostali žale.. tj možda je kriv ubee-wlan možda nije,,)

-ako je kriv, tad će dodatni uređaj to recimo bolje hendlati.. i bit će riješen problem, tad možeš isključiti wlan na ubee-u. Ja nemam problema.. ali izgleda da loše barata s 5ghz.. ili ne može kvalitetno oboje ili suziti pojas 20-40-hz.. (nešto što su čačkali oko kanala..)

 

-problem je i s njihovim soft-firmwareom tj verzijama, pa nešto podignu i istovremeno možda nešto zbrljave, npr dicm3.0-3.1..

 

-opet, opis.. ako nakon reseta ne radi internet.. prvo, treba par minuta dok prođe sve-inicijalizacija i dobijanje podataka servera-centrale + kad nešto prijaviš kao problem tad i oni s druge strane nešto rade-čačkaju i tad recimo možda pola sata ne možeš ništa.. to ne znači da je problem s tvoje strane žice, može biti s druge strane tj upravo nešto rade i možda je tvoja linija trenutno isključena, možda te fizički prespajaju u centrali.

-takve stvari nemaš pod kontrolom tj treba biti strpljiv.

 

-kad proradi, mora raditi 'normalno' tj na nominalnoj brzini 100 ćeš dobiti cca +90/+9 na 150 cca +140, na 200 cca +190.. ako nije tako tad ili je problem centala-linija-operater ili modem i to oni moraju riješiti .. a ako je preopterećeno i sl. tad možda nikad neće riješiti tj recimo nove kablove.. npr što ako je kao posljedica potresa u nekom kvartu to ispucano-loše ili negdje recimo voda curi po žici?..

 

-opis problema nije samo wlan.. tj da je samo wlan tad bi kupnja 'jačeg' bilo riješenje.. ovako će i dalje ostati isti problem, osim ako je wlan-server preopterećen pa izaziva takav problem modemu no opis bi tad bio drugačiji kao i njihovo čačkanje tj barem povemeno bi imao normalnu brzinu-max npr kad ugasiš višak uređaja koji ubiju mrežu..

 

-ako je to neki npr torrent-seed tad je računalo (ili nas) izvor problema, kao što može biti i malware ili mining ili bilo što.. tj svaki soft može napraviti zagušenje recimo prevelikim brojem konekcija kao što jedan korisnik može gledati filmiće i zauzeti promet ostalima pa recimo gaming ima problema

-ugasiš sve što možeš i vidiš s računalom kako radi na žici.. ako je sve ok tad mora dati normalnu brzinu na speedtestu.. i tad postupno pališ-dodaš ostale, kad primjetiš ponovo problem dedukcijom zaključiš gdje je uzrok i tad ga možda eliminiraš.

 

-kupnja.. da, plan je ok, ako bi riješio problem.. a to ćeš znati tek kad probaš tj pošto ne možemo utvrditi uzrok samo pretpostavke tad i kupnja nije odgovor tj možda će biti bolje, možda ne.

-pošto si s pleykom dobio +160 to potvrđuje da može brže ali i da imaš nešto manje od mogućeg, npr udaljenost od centrale ili kvaliteta žica... može to i bolje.

-ako si na nekoj graničnoj udaljenosti od centrale.. tad spasa nema osim promjene adrese ili kad operater provede nove-jače linije do kvarta. Po opisu bi to moglo biti pa prekidi i padovi brzine kao i problem sinkronizacije.. tj možda te zato stavljaju na sporiji profil ako ne radi na bržem. Možda bi drugi uređaj to bolje podnosio npr ubee-fritz-nešto..

 

**

edit, na post iznad..

-sjesti na vrat operateru možeš kad je on uzrok.. tj koliko vidim oni nešto pokušavaju-trude se. Da barem kažu da je do linije-opreme ako je to uzrok.. no prvo da bi ih pritegnuo i s pravom nešto tražio moraš biti siguran za svoje-interno, tj računala-opremu i kućne instalacije, npr da nije malware, loš driver, pogrešna postavka ili nešto deseto.. tj svi interni problemi su tvoji, ne operaterovi.. jedino što oni kao 'stručnjaci' mogu otkriti-potvrditi recimo relevantije nego što to možeš sam.. ali i problem, često upravo to koriste pa kažu da je problem tvoj npr pirat-win.. i tad korisnik zašuti.

 

-pošto imaš laptop, imaš wlan na njemu i vjerojatno lan.. možeš tad laptopom testirati mrežu, vidjeti brzinu lan-wlan i već tako zaključiti nešto...

-možeš laptopom do prijatelja ili nekog kafića.. spojiti se i jednako testirati, tad već znaš više, tj ako je lapotp usko grlo tad će biti neovisno o lokaciji, ako je bolje tad je to potvrda da je problem tvoja linija-modem ili nešto u kući npr torrent-seeder-malware.. ili loš kabel.

-takvim testom-usporedbom možeš zaključiti da je laptop ok ili problem u njemu, jednako mobitelom ili bilo kojim uređajem samo što je računalo teže nositi-probati.

-isključiš sve, .. sve znači sve, .. tv, nas, sve što je na mreži. .. uzmi i novi-ispravan lan kabel, spoji žicom i tad testiraš .. čak ne iz recimo postojećeg win-osa nego nešto live-bootabilno, win-lin.. minipe ili ubuntu.. Tako eliminiraš bilo koju postavku osa-drivera, mallware i sl.

-ako je takav test ok i da normalnu-nominalnu brzinu tad znaš da je nešto tvoje-interno problem. ako je brzina i dalje niska + prekidi tad je do linije-opreme-modema.. tj tad je to stvar operatera i jedino on može nešto napraviti .. ili promjena adrese stanovanja ako je kvartovski problem-linija-crntrala.

SilvioS čet 20.1.2022 11:56

ihush hvala, sa ovom zadnjom porukom mi je dosta jasnija situacija.

 

a ništa, pogasit ću sve uređaje koji su spojeni bežično, pikati jednog po jednog i testirati brzinu i vidjeti kakva je razlika, pojede li ju nešto..

nekon toga još malo druženja s ISPom pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići, ali dosta mi je jasnija situacija sad.

 

Puno zahvaljujem na idejama i objašnjenjima! 

Tremmert čet 20.1.2022 12:09

Skini si na mob bilo koji wifi analyzer, pogledaj koji kanali su najzagušeniji. Nakon toga uđi u modem i ručno si podesi wifi na kanal koji je najmanje zagušen

Ako i dalje imaš problema, iz prve ruke mogu reći da mi je uzimanje drugog modema iza ISPovog pomoglo što se tiče wifija (iako još imam i 2 repeatera uz to) - posebice u 5Ghz, kada sam okrenuo leđa ISP modemu mi je gubio 5Ghz mrežu, na mom modemu mi lovi 5Ghz čak i u drugim sobama, ali to je više zato što sam htio biti siguran i uzeo malo skuplji modem (Mi AIoT Router AX3600) jer koristim mali milijun wifi uređaja koji trebaju imati solidnu brzinu i stabilnu vezu

 

Sve ovisi o kvaliteti modema i antenama u njemu

Havo čet 20.1.2022 12:21

Ja sam imao sličnih problema (Iskon optika isto Ubee router). Kupio TP link Archer mislim AX 20 nakon konzultacije s ekipom tu na forumu..i preporodio se.. stavio sam ga u router mode
Jednostavno bolje i kvalitetnije hendla više wifi konekcija, stari ubee i svi ti routeri od isp-a prije su uvijek imali problema tipa jedan uređaj ima odličnu propusnost, drugi se guši.. sad znam imati paralelno par mobitela/ tableta u stanu koji streamaju, skup sa žičanim uređajima i nikakvih problema.. mislio sam da ću morat QoS-om rješavat prioritete, ali nemam još potrebe jer sve ide glatko.
Jedno računalo na drugoj etaži preko wifi-a ima marginalno jači signal nego sa ubeeom, ali daleko konstantniji bez dropova i na njemu recimo igram wot bez ispadanja, prije malo malo wlan bi oslabio iz nekog razloga..
veeeliki plus je app za mob s kojim mogu remote pristupiti routeru i ograničiti uređaje u mreži, blokati i sl (djeca klasika kontrola).
Čak nisam još ni isprobao usb port da spojim disk i sheram u mreži..to mislim isto zna biti zaključano kod isp-ovih routera.
Da sam znao da će to biti toliki skok na bolje, napravio bi to i puno ranije, samo me neznanje oko mrežnih aspekata sprječavalo.. zato puno hvala ekipi s foruma kaj mi je razjasnila router/AP razlike i postavke

SilvioS čet 20.1.2022 14:36

Tremmert, ako se ne varam, na routerima od ISPa ne mogu sam mijenjati kanale, samo oni mogu, a iz iskustva od prethodnih godina, ne mijenjanju ni frekvencije ili samo u slučaju da usluga nikako ne funkcionira kako ne bi susjedima zagušili signal...

 

Havo, ja sam malo gledao Mi Router AX1800 s istim ciljem... Kako je Tremmert spomenuo AX3600, duplo je skuplji a mislim (nadam se) ako krenem u tom smjeru, da bi 1800 rješio situaciju sam po sebi.

 

 

e sad... koliko je teško konfigurirati Xiaomijev router ako se uzme u obzir da nemam pojma o tom dijelu ništa?

 

Konkretno u stanu imam:

WLAN

-Smart TV

-Google Nest Hub

-AC750 range extender (TP Link) /* s njim sam dosta zadovoljan */

-Yeeligh žarulju

-Nedis žarulju

-Google Nest Mini

 

////////////

Po potrebi:

2x laptop

1x b/g/n mobitel

1x ax mobitel

1x ac tablet

 

LAN

-PS4 Pro

-NAS

 

 

Ako može podnijeti 128 uređaja u jednom trenutku o određivati prioritete puštanja signala ovisno o tipu bandwitha, valjda može i tih mojih nešto uređaja progutati..

Tremmert čet 20.1.2022 14:54

Ne znam kako A1 stoji sa time, ali na HT-ovom i Iskonovom mogu mijenjati sve za wifi bez ikakvih problema. Iako mi stoji sada isključen, ušao sam u modem ISP-a sada i još uvijek imam opciju mijenjanja 2.4 i 5Ghz kanala (priložena slika)

Što se tiče konfiguracije, doslovno je plug-and-play. Spoji iz ISP-ovog iz LAN u WAN port svog modema i on ti sve sam iskonfigurira, naravno ti možeš ući u njega i dalje konfigurirati kako želiš.

Danchas čet 20.1.2022 17:16

Iz svega gore navedenog čini mi se da problem nije u routeru, već negdje u konfiguraciji vaše wifi mreže. Imam isti taj modem (Ubee), on bi trebao solidno raditi. On ima odvojenu 2.4 i 5 Ghz mrežu koja se treba namjestiti zasebno i treba paziti da se uređaji spajaju na 5 ghz, a ne na 2.4. Također, netko je spomenuo wifi analyzer - na Ubeeu se može namjestiti kanal na kojem se odašilje signal, tako da nije naodmet proanalizirati i vidjeti koji je najmanje zagušen. Meni je u prijašnjem stanu upravo to riješilo problem.

Osobno ne koristim Ubee za wifi jer mi zbog konfiguracije stana i položaja routera nisu sve prostorije dobro pokrivene. Ako želite ugasiti wifi na tom routeru, najjeftinije rješenje mislim da bi bilo uzeti neki wireless repeater i postaviti ga da radi kao access point. Ja sam imao neki TP-link za dvjestotinjak kuna koji sam postavio u centar stana i radio je sasvim ok. Sljedeće, i konačno rješenje, bio bi neki mesh sustav. Ja sam prešao na njega i iznimno sam zadovoljan, no to je puno skuplje rješenje i pitanje je je li vam potrebno.

Blackcastle čet 20.1.2022 20:34

Ja sam iza novog famoznog Fritz routera stavio Asus router kao AP i stvar riješena.Jedino što se treba znati s kojim se adapterom kačiš na router da bi ocijenio dali je brzina zadovoljavajuća, naravno ako ste u gradu i channel je isto bitna stvar...

AF139 čet 20.1.2022 21:10

Svi problemi sa wifi mogu biti samo zbog ovog i sličnih wifi uređaja.

 

"WLAN

-Smart TV"

 

...pogotovo ako je takav uređaj blizu rutera od ISP , jer dok strima ruter od TV-wifi-a  ne čuje nikoga

drugog koji je udaljeniji .

SilvioS pon 31.1.2022 15:32

Malo sam ispao iz igre, tj. od računala, na par dana pa da se javim sa zaključcima i zadnjim pitanjem...

 

Znači WiFi je nakon još jednog poziva korisničkoj službi bio riješen - prebacili su 2.4 i na neke više kanale i to je uredno radilo do prije zadnjih par dana od kad je vrijeme učitavanja stranice ili multimedijskog sadržaja opet poraslo.

 

S obzirom da mi se neda svakih par dana ih zivkati da mijenjaju kanale kad se zaguše od susjeda, koje je vaše stručno mišljenje o tome da uzmem Mi Router AX1800?

Ako se dobro sjećam da sam negdje pročitao da on sam (ili po naredbi) pregleda stanje svih signala u prostoru i sam sebe optimizira da bi se dobila maksimalna isporučivost?

 

Unaprijed zahvaljujem na povratnim informacijama 

mzopg uto 1.2.2022 14:51
SilvioS kaže...

Malo sam ispao iz igre, tj. od računala, na par dana pa da se javim sa zaključcima i zadnjim pitanjem...

 

Znači WiFi je nakon još jednog poziva korisničkoj službi bio riješen - prebacili su 2.4 i na neke više kanale i to je uredno radilo do prije zadnjih par dana od kad je vrijeme učitavanja stranice ili multimedijskog sadržaja opet poraslo.

 

S obzirom da mi se neda svakih par dana ih zivkati da mijenjaju kanale kad se zaguše od susjeda, koje je vaše stručno mišljenje o tome da uzmem Mi Router AX1800?

Ako se dobro sjećam da sam negdje pročitao da on sam (ili po naredbi) pregleda stanje svih signala u prostoru i sam sebe optimizira da bi se dobila maksimalna isporučivost?

 

Unaprijed zahvaljujem na povratnim informacijama 

Slične probleme sam imao sa tim Ubee routerom. Očito imaju veći broj tih routera koji jednostavno ne rade ispravno kada se koristi WiFi. Uz to je router imao hrpu drugih problema, npr. promijeni mu se IP adresa i onda poludi pa ga treba resetirati.

Dok se koristi samo žica sve je manje-više ok, ali čim se spoje 2-3 WiFi uređaja sve poludi, veza puca, brzina ludira...

 

Moj savjet, inzistiraj da ti isporuče Fritz! router koji je vizualno užasan, ali je svemirski brod prema ovom Ubee-u. Kod mene su Ubee tri puta mijenjali i na kraju sam im rekao da mi se više ne pojavljuju sa tim Ubee routerom i donesu mi Fritz (tehničar mi je nakon druge zamjene rekao da imaju Fritz modele i da tražim njega).

 

Ne vidim zašto bi ti sada kupovao zaseban router, a njihov koji plaćaš kroz pretplatu ne radi kako treba. Ekstra router je po meni ok jedino ako ti treba kao dodatni AP koji će pokriti ono što prvi router ne pokriva. WiFi ekstenderi su uglavnom ponekad nužno zlo, ali svakako ih izbječi ukoliko je to moguće, gubici na njima su jako veliki, a i za stabilan rad većeg broja uređaja treba i kvalitetniji ekstender.

 

Usput, Gbps koji spominješ je vjerojatno Mbps, teško ćeš preko coaxialnog kabela dobiti 200 Gbps. 

SilvioS uto 1.2.2022 15:31

I to je isto zdrava logika, slažem se s navedenim - probat ću im sjesti za vrat da zamijene router... AX1800 mi se činio dosta idiot proof i jednostavan za upravljanje (za nekoga tko nije IT Pro, čitaj ja) a dosta povoljan za cijenu ponuđenog, zato sam na njega ciljao..

 

Gbps koji spominjem, zbilja i mislim na Gbps - u slučaju prelaska na optiku sa kabela.

Jasno mi je da je kabel ograničen brzinom i da ax uopće nema smisla gledati u tom slučaju (bar za potrebe veze van lokalne mreže), samo sam gledao prema nekoj svjetlijoj budućnosti 

mzopg uto 1.2.2022 16:00
SilvioS kaže...

I to je isto zdrava logika, slažem se s navedenim - probat ću im sjesti za vrat da zamijene router... AX1800 mi se činio dosta idiot proof i jednostavan za upravljanje (za nekoga tko nije IT Pro, čitaj ja) a dosta povoljan za cijenu ponuđenog, zato sam na njega ciljao..

 

Gbps koji spominjem, zbilja i mislim na Gbps - u slučaju prelaska na optiku sa kabela.

Jasno mi je da je kabel ograničen brzinom i da ax uopće nema smisla gledati u tom slučaju (bar za potrebe veze van lokalne mreže), samo sam gledao prema nekoj svjetlijoj budućnosti 

 Pošalji im dopis/mail na podršku, reci da su ti već desetak puta popravljali vezu nakon što bi prijavio kvar, ali da se isto konstantno ponavlja, da imaš i drugih problema u radu routera, želja ti je i dalje biti njihov korisnik i moliš da ti zamijene Ubee router sa kvalitetnijim Fritz routerom. Tako nešto.

 

AX ili WiFi6 uz veće brzine ima i bolju iskoristivost i manju zagušenost kanala, maksimalne brzine ćeš teško imati, ali teoretski ako imaš preko kabela 200 Mbps, tamo gdje ti WiFi5 uspije isporučiti 100Mbps jer ćeš gotovo uvijek imati određene gubitke preko WiFia, WiFi6 bi trebao postići nešto bolje brzine, ali sve je to teorija koja ovisi o jako puno faktora. Ja imam i optiku i uzeo sam si WiFi5 router kao drugi AP, bitni uređaji su mi spojeni kabelom, a na WiFi mi ide mobitel i laptop i tu mi je sasvim svejedno imam li 700-800 ili 900 Mbps umjesto maksimalnih 1Gbps.

mzopg uto 1.2.2022 18:22
AF139 kaže...

A koje to wifi uređaje imaš što bi se spajali na taj ruter po 802.11ax modu / brzinama ?

 Kaže kolega u postu ranije da ima mobitel koji podržava AX, a ako mene pitaš imam Macbook Pro koji podržava WiFi 6, a i još neki uređaji, mada kako sam rekao nije mi to nikakav dealbreaker jer mi ne treba 1Gbps na mobu ili laptopu.

AF139 uto 1.2.2022 20:08

To je OK ako ima više uređaja.

Neznam samo koliko je njemu opravdana investicija za samo jedan mobitel , a što se tiče podešavanja kanala svi wifi ruteri u defoult-u imaju radni kanal na "Auto" postavci pa kad je zagušen sami promjene kanal , vjerovatno i taj AX1800 ...samo su trgovci otkrili "toplu vodu".

mzopg uto 1.2.2022 21:16
AF139 kaže...

To je OK ako ima više uređaja.

Neznam samo koliko je njemu opravdana investicija za samo jedan mobitel , a što se tiče podešavanja kanala svi wifi ruteri u defoult-u imaju radni kanal na "Auto" postavci pa kad je zagušen sami promjene kanal , vjerovatno i taj AX1800 ...samo su trgovci otkrili "toplu vodu".

 Slažem se.

 

Ako baš želi WiFi 6, možda da uzme zlatnu sredinu AX1500, on je nekakvih 120-130kn skuplji od WiFi 5 verzije što nije puno, ako već uzima za na duže staze.

mateo pet 25.2.2022 14:27

Ja imam drugačiji problem, ali s obzirom da SilvioS razmišlja o kupnji dodatnog uređaja mogu vam reći da dodavanje routera nije promijenilo apsolutno ništa.
Imam Ubee router od Bneta, a iza njega sam dodao ASUS RT-AC1200G+ router (podešen da radi kao access point - AP mode).

 

Sa Ubee nisam nikad imao problema. Laptop mi je spojen na 5GHz, a sve ostalo na 2.4GHz mrežu.

 

Što se tiče podešavanja mreže, kanala, bandwidtha i sl. sve te opcije ima Ubee router. Dodavanjem drugog routera sam samo zakomplicirao stvar a nisam dobio ništa bolje performanse (nadao sam se većoj brzini prijenosa između NAS i Laptopa, preko 5GHz)


S obzirom da autor teme kaže da se ne razumi u mreže (kao ni ja), predlažem da pogleda ovaj video. Meni je pomogao da shvatim koje settingse mogu mijenjati i kako ih podesiti da dobijem što želim.

Osim toga, downloadirati na mob app WiFi analyzer, koji graficki prikaziva koji kanali su slobodni, a koji zagušeni.

 

Moj problem je malo drugačiji, pa ću otvoriti drugu temu, da ne spamam ovde.