Router za školu

Ma mislio sam da baš obavlja funkciju sys-network admina u toj školi, ali i ako si profa informatike morao bi znati neke osnove, naučit osnove routera-subnetiranja i wifi postavki stvarno nije teško. A ne čudi me ništa jer sam prošao takvih filmova dosta u svom radnom vijeku i u procesu učenja i traženja posla.
Što se mene samog tiče isto mi nitko nije dao ništa, pokazao još manje, svo znanje i trud sam solo skupljao trudom, mukom i radom, internetom, knjige na engleskom , školovanje i certifikate sam plaćao sam, uz redovni posao, radio i sa strane kao serviser-tehničar na krševima koje netko nebi štapom taknuo za siću, uglavnom jeo govna godinama da bi se izborio za bolje sutra.
Prošao sam i cca 8 godina staža u prijašnjoj firmi kao **admin/onaj informatičar za sve** kao i većina admina danas, i jos se sa strane brinuo za računala firmi kojoj smo bili kooperatni, za hvala stari i dugujem ti kavu koju nikad ne plate.
Školstvo i faks, pogotovo informatiku mi nemojte spominjati :) jer sam imao doticaj sa ekipom koji su završili smjerove informatike, telematke i slično a neznaju drivere instalirat na komp doslovno a kamoli što drugo. Ali dobro, kurikulum i uvijeti su takvi kakvi jesu, profesori odrade što im se da, ali samoučenje i trud je ono što je bitno a ne šta samo naučiš tj ne naučiš u školi.
A ono kad ste spomenuli slanje na školovanje i plaćanje, od srca sam se nasmijao onako cinično, možda u Zagrebu da, u gradu poput Rijeke sigurno ne.

btw. a što ako imam više od 13 AP uređaja (toliko ima kanala na raspolaganju)?
I zar ovaj TP-Link nema mogućnost više SSID-ova?
Bez obzira na broj uredjaja, uvijek u pravilu koristis u 2.4GHz podrucju tri kanala (1,6,11), na nacin da se djelomicno preklapaju podrucja prekrivanja routera, ali da se kanali nikad ne preklapaju. Pogledaj kako to izgleda na slici. S obzirom da imas nekoliko katova, isto pravilo sad triba, ukoliko je moguce primjenit u 3D prostoru.
Navedeni router s tvornickim firmware-om ne podrzava visestruke SSID-e, za razliku od npr. nekolicine D-Linkova koji to imaju out-of-the-box, ali uvijek imas rjesenje u koristenju dd-wrt ili open-wrt firmware-a.
Da li je moguć povratak na orginalni firmware nakon stavljanja nekog od tih zamjenskih firmware-a? S obzirom da nemam nikakvog iskustva, postoji li mogućnost da uništim uređaj? Jeli podešavanje puno kompliciranije nego sa ovim tvorničkim, jer koliko sam shvatio radi se o Linuxu, a tu sam vrlo slab...
Svi bolji routeri/wifi uređaji pogotovo imaju opciju da se sačuvaju trenutne postavke i orginalni firmware kao fajl, u slučaju neke halvarije samo napraviš reload orginalnog firmware-a nazad na uređaj. Osim ga ne brickneš onako pošteno ^^
Mislim ako uzmeš mikrotika da nemaš potrebe mijenjati firmware, ako se odlučiš za to onda ovo :http://www.dd-wrt.com/site/index
Tamo u databazi možeš provjerit da li ti je uređaj kompatibilan sa DD-WRT firmwareom.

hm... edukaciju? nema šanse... para se nema za osnovne potrebe, a otkada sva plaćanja idu preko županije šanse su još manje. Tipičan primjer: zatražili smo sredstva za kupovinu antivirusnog softvera. Odbijeni smo uz obrazloženje: Pa vi ste informatička škola, zašto maturanti za završni rad nebi isprogramirali nekakav antivirusni siftver?
Ako trebate neki antivirusni softver za školu, na ovom linku imate popis besplatnih antivirusa koji se mogu koristiti u komercijalne svrhe. Moja preporuka je Comodo Internet Security Free. Nema oglasa, besplatan je, ima odličnu razinu zaštite i u besplatnom paketu sadrži čak i Firewall.
Comodo Internet Security Free ili skraćeno CIS na testovima dobiva odlične rezultate koji se čak mogu usporediti sa najboljim plaćenim antivirusnim programima. Samo da kažem nešto o Microsoft Security Essentialsu, imamo ga u školi i računala su puna virusa. To je jedini antivirus koji na testovima prolazi najlošije (na nekima čak nije ni dobio certifikat). Toliko o njemu.

pa upravo to sam i napravio... a učenička računala DeepFreez-ao i prst u uho...
... naravno DeepFreeze je u sivoj zoni
... dok je bilo XP-a, na njemu je bia MS SteadyState...
Školstvo i faks, pogotovo informatiku mi nemojte spominjati :) jer sam imao doticaj sa ekipom koji su završili smjerove informatike, telematke i slično a neznaju drivere instalirat na komp doslovno a kamoli što drugo. Ali dobro, kurikulum i uvijeti su takvi kakvi jesu, profesori odrade što im se da, ali samoučenje i trud je ono što je bitno a ne šta samo naučiš tj ne naučiš u školi.
A ono kad ste spomenuli slanje na školovanje i plaćanje, od srca sam se nasmijao onako cinično, možda u Zagrebu da, u gradu poput Rijeke sigurno ne.
Uglavnom ti se sve svodi na samostalno ucenje, ulaganje u sebe... to dobro i sam znas...
A informacije, zasto ih ne pronac ovdje na forumu, svakako mi je draze pomoc ukoliko mogu kad stvarno triba, nego nekom balavcu koji je lin otvorit google i ukucat trazeni pojam...
Ne ovisi ti to toliko o gradu koliko o ravnatelju, i njegovoj sposobnosti pravdanja sredstava. Na kraju, ovisi i o tome koliko ima razumijevanja za problematiku jer uzalud ti sve kad imas ravnatelja ranga ovih iz zupanije sto sa svojim bisernim izjavamam. Realno, kad vidim koje se gluposti traze od profesora i sto se sve "podrazumijeva", onda bi bilo realno ocekivat da u "zemlji znanja", znanje bude na prvom mistu pocevsi od samog profesora kojeg, bar kad su ovakve stvari u pitanju triba stalno educirat... gadi mi se kad se u isti kos stavljaju profesori koji citavi zivot mogu vrtit istu pricu iz nekog predmeta i netko tko mora citavi zivot iznova ucit jer tome nema kraja... e to je ono sto boli...
Svi bolji routeri/wifi uređaji pogotovo imaju opciju da se sačuvaju trenutne postavke i orginalni firmware kao fajl, u slučaju neke halvarije samo napraviš reload orginalnog firmware-a nazad na uređaj. Osim ga ne brickneš onako pošteno ^^
Mislim ako uzmeš mikrotika da nemaš potrebe mijenjati firmware, ako se odlučiš za to onda ovo :http://www.dd-wrt.com/site/index
Tamo u databazi možeš provjerit da li ti je uređaj kompatibilan sa DD-WRT firmwareom.
a i za brickane postoji rjesenje - tx,rx, serial

Samo da kažem nešto o Microsoft Security Essentialsu, imamo ga u školi i računala su puna virusa. To je jedini antivirus koji na testovima prolazi najlošije (na nekima čak nije ni dobio certifikat). Toliko o njemu.
Ucenici skolskim racunalima predstavljaju daleko veci sigurnosni rizik od virusa, i stoga je svakako rjesenje koristenje SteadyState-a ili DeepFreeza, te jako restriktivne postavke korisnickog racuna koji je dostupan ucenicima (blokiran usb, filtrirane stranice, mandatory profile). Uz malo mozga, MSE sasvim korektno obavlja svoj zadatak. Istina, postoje bolji, ali cemu kad je najslabija karika ucenik, yes, yes, yes... gimme that virus...

Kad se podvuče crta, oni bi infrastrukturu koja radi i admina koji skače oko toga, ali naravno sve bez novca, razumijevanja, podrške, jos se drzne pjeniti kada nešto ne šljaka kroz nekoliko sati-dana.
Najači dio priče jest da taj admin ili bilo koji drugi, u većini slučajeva nemože obavljati svoj dio posla dok gospoda i klinci ne odu ća iz smjene kući, onda kreću noćne avanture.
Općenito jako poznata priča :)

Samo da kažem nešto o Microsoft Security Essentialsu, imamo ga u školi i računala su puna virusa. To je jedini antivirus koji na testovima prolazi najlošije (na nekima čak nije ni dobio certifikat). Toliko o njemu.
Ucenici skolskim racunalima predstavljaju daleko veci sigurnosni rizik od virusa, i stoga je svakako rjesenje koristenje SteadyState-a ili DeepFreeza, te jako restriktivne postavke korisnickog racuna koji je dostupan ucenicima (blokiran usb, filtrirane stranice, mandatory profile). Uz malo mozga, MSE sasvim korektno obavlja svoj zadatak. Istina, postoje bolji, ali cemu kad je najslabija karika ucenik, yes, yes, yes... gimme that virus...
Domena je Majka, a Admin sa dobrih GPO je Otac :)

za ilustraciju, u cca 50% USB portova na računalima koje koriste učenici se nalaze žvake, ili neke druge tjelesne izlučevine. Nekidan je pola učionice ostalo bez napajanja jer je neki kreten skinuo kanalicu i precvikao fazu. U toj situaciji, antivirusi su mi manji problem...

Nisam mu ja naredio da ga postavi na računala u školi, ja sam mu samo dao dobronamjernu sugestiju.

poznato mi je to, pa se kučište moza zarotirat kako bi se straga uštekao usb (fala bogu, ti su uvjek neoštećeni)

Kad se podvuče crta, oni bi infrastrukturu koja radi i admina koji skače oko toga, ali naravno sve bez novca, razumijevanja, podrške, jos se drzne pjeniti kada nešto ne šljaka kroz nekoliko sati-dana.
Najači dio priče jest da taj admin ili bilo koji drugi, u većini slučajeva nemože obavljati svoj dio posla dok gospoda i klinci ne odu ća iz smjene kući, onda kreću noćne avanture.
jako dobro opisano... zalosno je da je takvo sto stvarnost i svakodnevica u skolama... i sto je najgore, kad nesto ne radi, uvik je informaticar kriv, a kad radi, nikom nista... uzalud ti ljudima govoria da triba 10s za spiz...t nesto sto ce se popravljat satima...
I onda dodjes do realnosti gdje 99% skola uopce nema niti server, i tu je Alfa i Omega ikakvih sansi da se sve dovede u red... a to je tek hardversko-softverski dio... gdje je jos admin koji ce to postavit... jedino ako je u pitanju neki pro bono fanatik...

A kompa kupio bi ga na rate od vlastite plaće neki solidan strojčić ništa skupo , i zabio pirata Server 2008-2012 onako bez pardona da se nalazim u takvom okruženju i da sam zadužen za takve noćne more :)
Ako ne to onda baš ove fore tipa deepfreeze, totalni lockdown svih računala preko local group policija, i još sto sitnica. Iako mislim po priči da Sandman ima neki server u školi preko kojeg administrira.

jako dobro opisano... zalosno je da je takvo sto stvarnost i svakodnevica u skolama... i sto je najgore, kad nesto ne radi, uvik je informaticar kriv, a kad radi, nikom nista... uzalud ti ljudima govoria da triba 10s za spiz...t nesto sto ce se popravljat satima...
I onda dodjes do realnosti gdje 99% skola uopce nema niti server, i tu je Alfa i Omega ikakvih sansi da se sve dovede u red... a to je tek hardversko-softverski dio... gdje je jos admin koji ce to postavit... jedino ako je u pitanju neki pro bono fanatik...
Zaposlio sam se prije cca 5. godina i kao prvi uvjet da se stvari poslože kako treba zahtjevao server. Šta mislite, jesam li ga dosad dobio? Jer kad spomeneš nadležnima da treba uložiti desetak tisuća kuna, čudno te pogledaju i upitaju a čemu to služi?. A ja nisam uspio naći dovoljno uvjerljiv argument, jer se njima čini da i ovako sve dosta dobro funkcionira...

za ilustraciju, u cca 50% USB portova na računalima koje koriste učenici se nalaze žvake, ili neke druge tjelesne izlučevine. Nekidan je pola učionice ostalo bez napajanja jer je neki kreten skinuo kanalicu i precvikao fazu. U toj situaciji, antivirusi su mi manji problem...
uf, da vidimo... ugurani usb portovi (polomljeni unutarnji nosaci), uvaljene tipke za paljenje/reset (opet neka konjina), polomljena prednja stranica kucista (kao da je netko bacia to kuciste... ispremjestane tipke po tipkovnici, izvuceni kabeli na misevima... ne znam sto toj dici pada napamet, ali cilj je samo napravit stetu, i prica gotova... i stvarno, onda su antivirusi jos najmanje od svega...

A kompa kupio bi ga na rate od vlastite plaće neki solidan strojčić ništa skupo , i zabio pirata Server 2008-2012 onako bez pardona da se nalazim u takvom okruženju i da sam zadužen za takve noćne more :)
Ako ne to onda baš ove fore tipa deepfreeze, totalni lockdown svih računala preko local group policija, i još sto sitnica. Iako mislim po priči da Sandman ima neki server u školi preko kojeg administrira.
ma ne treba pirata... pa mi imamo pravo koristiti Server 2008 i 2012 preko ministarstva...
Ne, nema servera... kao što rekoh već 5 godina se borim da ga dobijem... a ne želim neka polovična rješenja, jer ako to pokrenem na nekoj kanti, tako će i ostati... a ja da kupujem školi hardver .... dobar...

ma ne treba pirata... pa mi imamo pravo koristiti Server 2008 i 2012 preko ministarstva...
Ne, nema servera... kao što rekoh već 5 godina se borim da ga dobijem... a ne želim neka polovična rješenja, jer ako to pokrenem na nekoj kanti, tako će i ostati... a ja da kupujem školi hardver .... dobar...
Eh da zaboravio sam na Dreamspark i beneficije koje školstvo ima sa Microsoftom.
Da nisi možda na Tehničkom fakultetu gore u Vukovarskoj ulici?
Nemaš servera? https://www.youtube.com/watch?v=C2Ph8zwpNyI

Ma mislio sam da baš obavlja funkciju sys-network admina u toj školi, ali i ako si profa informatike morao bi znati neke osnove, naučit osnove routera-subnetiranja i wifi postavki stvarno nije teško. A ne čudi me ništa jer sam prošao takvih filmova dosta u svom radnom vijeku i u procesu učenja i traženja posla.
Što se mene samog tiče isto mi nitko nije dao ništa, pokazao još manje, svo znanje i trud sam solo skupljao trudom, mukom i radom, internetom, knjige na engleskom , školovanje i certifikate sam plaćao sam, uz redovni posao, radio i sa strane kao serviser-tehničar na krševima koje netko nebi štapom taknuo za siću, uglavnom jeo govna godinama da bi se izborio za bolje sutra.
Prošao sam i cca 8 godina staža u prijašnjoj firmi kao **admin/onaj informatičar za sve** kao i većina admina danas, i jos se sa strane brinuo za računala firmi kojoj smo bili kooperatni, za hvala stari i dugujem ti kavu koju nikad ne plate.
Nije problem nešto naučiti kada imaš sa čime raditi, probavati, igrati se sa postavkama. Mrežna oprema naše škole svodi se na nekoliko switcheva, jedan prastari D-link AP, i taj TP-link, ponos i dika naše wireless tehnologije. Kako se onda samoeducirati kad ni ne znam šta ne znam. Sad sam otkrio šta ne znam, pa učim. Vjerojatno je to isti put kojim prolazi većina admina, mada se ja ni ne usuđujem zvati adminom... tek sam zagrebao površinu te cijele priče. Kakav admin kad ni servera nemam!!!

ja sam cuo da skole i fakulteti vise ne dobiju windowse besplatno od ministarstva. cak i onaj dreamspark da to fakulteti placaju.

viruj, dovoljno profe kupuju stvari za skolu... e pa da jos i server im kupe, to stvarno triba bit pro bono fanatic spreman za ludnicu... ionako mos svakodnevno ispalit...
Zaposlio sam se prije cca 5. godina i kao prvi uvjet da se stvari poslože kako treba zahtjevao server. Šta mislite, jesam li ga dosad dobio? Jer kad spomeneš nadležnima da treba uložiti desetak tisuća kuna, čudno te pogledaju i upitaju a čemu to služi?. A ja nisam uspio naći dovoljno uvjerljiv argument, jer se njima čini da i ovako sve dosta dobro funkcionira...
ma uzalud ti zahtjevi kad nema nikog da slusa... da imas covika koji dobro razumi sto je potribno, onda bi zna i cijenit to sto se radi, ovako se sve svodi na samo jos jedno zaduzenje... viruj, bolje ti je nista i ne znat, jer ako znas i drugi znaju da znas, samo ce te iskoristavat...
rjesenje tvojih problema je upravo u zadnjoj recenici - moras ucinit sve da se i njima ucini da stvari vise ne funkcioniraju dobro, i onda rec da je to jer nemas to i to... zalosno da se moras takvim trikovima koristit, ali sto reci, means to an end...
a ja da kupujem školi hardver .... dobar...
pa s obzirom na ministarske place i par miseci godisnjeg, triba i izginit za skolu

ja sam cuo da skole i fakulteti vise ne dobiju windowse besplatno od ministarstva. cak i onaj dreamspark da to fakulteti placaju.
skole imaju, fakulteti su u pravilu oduvijek sami placali, pa su neki imali (i njihovi studenti), a neki ne, s tim da je dreamspark siroki pojam po obimu pokrivenog softvera vec prema cifri koja se placa...

server je samo sa ruter rolom... a i to jedva odrađuje...

Spominjao si 2008 OS i komp da si dignuo za DHCP server rolu koliko sam skuzio u postovima prije radi AP-a tj nedostatka IP adresa.
Netreba ti nikakva zvjer od 10,000 kn, ni od 5000 kn, ako će na njemu biti samo AD DS/DNS i DHCP rola za upravljanje korisničkim računima, i Group Policy Objektima sa kojima ćeš dovesti kompove red koliko toliko.
Ako ti treba i File, Print, Backup, WDS, WSUS, VPN i ostale role onda je to druga priča. Ali ja bi na tvom mjestu iskemijao neki polovni stroj i zabio na njega ove tri gorespomenute role i preporodio se.

Spominjao si 2008 OS i komp da si dignuo za DHCP server rolu koliko sam skuzio u postovima prije radi AP-a tj nedostatka IP adresa.
Netreba ti nikakva zvjer od 10,000 kn, ni od 5000 kn, ako će na njemu biti samo AD DS/DNS i DHCP rola za upravljanje korisničkim računima, i Group Policy Objektima sa kojima ćeš dovesti kompove red koliko toliko.
Ako ti treba i File, Print, Backup, WDS, WSUS, VPN i ostale role onda je to druga priča. Ali ja bi na tvom mjestu iskemijao neki polovni stroj i zabio na njega ove tri gorespomenute role i preporodio se.
točno, i DHCP rola je dignuta, to se nakako podrazumijevalo... ali kad sam tražio ponude za serverska računala, to su nekakve cifre koje su se pojavljivale, tj. ponude su bile u tom rangu. A svakako sam želio ostaviti prostora za neke stvari za koje sam čuo, i želio ih uvesti... mada kako vrijeme prolazi i moj entuzijazam kopni... sad mi je bitno dignuti taj wireless, a ostalo kad dođe vrijeme... jer kakva me još sranja čekaju sa e-dnevnikom... iskustva s e-maticom i edukacijom djelatnika govore mi da će to biti noćna mora...

E majstore, što mnogi admini žele uvesti pa ostane na mašti :)
S obzirom na situaciju i financije, moj savjet ti stoji, nabavi polovnu mašinu, neki solidan dual-quad core, 8 giga rama, neko solidno kućište sa pristojnim hlađenjem-ventovima, zabij u njega gigabitni NIC, instaliraj si te role i zakucaj te račune i računala u red.
Ne želim ni razmišljat kako trenutno administriraš osnove poput NTFS/Share dozvola, User Accounts/profile , Backup bitnih podataka.

Tebi je bitno da ti wireless klijenti ne uzimaju dostupan public IP range. Svi AP-ovi su kabelom spojeni na switch, a sve sto tribas ucinit je njihove kabele spojit na router umjesto na switch, a wan port routera na taj centralni switch. Time si ostavia LAN mrezu s javnim IP adresama, a citavi WLAN ce imat privatne adrese koje ce se odredjivat dhcp serverom.
Svi AP-ovim mogu imat iste SSID-e, ali moraju imat razlicite kanale (1,6,11), poslozene tako da po horizontali i vertikali imas odvajanje. Dva SSID-a su svakako bolja opcija, ali moras imat mogucnost limitiranja ko ce se di spajat, inace stvar nema smisla.
Sto se tice financiranja, sve mi je poznato... mi smo za obnovu (od nule) citave skole umjesto trazenih milijun, dobili samo 200tkn, sto je jedino pokrilo vodovodne cijevi i kanalizaciju. ostalo smo radili sami priko lita, i jedan dobar dio ceka bolja vrimena. Za tih 8tkn sto ste dobili taman kupite dva ojadna racunala+monitor.
Razlikovat router-ap od modem-router-ap-a je po tome sto modemi imaju ADSL prikljucak (rj11), dok router-ap ima WAN port (identican kao LAN izgledom), RJ45. Kad pregledavas, modemi ti obicno imaju kljucne rijeci modem, annex a, annex b, dok router-ap WAN.
Evo ti primjer, TP-Link TL-WDR3600 za kojih 400kn.
Pregledao sam specifikacije ovog TP-linka. Nisam našao dali podržava dva SSID-a... jedino ako je to podatak u tablici pod "Guest network"... molim pomoć...

međutim, to nije kraj... većina nas imamo brdo dodatnih zaduženja, npt. administrator za Carnet (HUSO), administrator e-matice, administrator Vetisa, administrator školskih web stranica, administrator e-dnevnika, administrator aplikacije za odabir udžbenika, administrator aplikacije za prijevoz učenika... da ne spominjemo standardno održavanje i servisiranje stotinjak računala prosječno starih oko 8 godina... te korisničku podršku djelatnicima za sva moguća i nemoguća pitanja, od kojih je 75 % tipa UTFM... a u uz sve to, u mom uredu su i dvije fotokopirke, pa se od mene, naravno , očekuje da i fotokopiram i printam kojekakve ispite, kontrolne, i razne druge pi*darije... a sram me je i reći za kakvu plaću...

Sandman, iako dolazim iz puno konkretnije HW/SW priče; jedino ću ti reći, I feel ya...
Nažalost, iskustvo rada sa školstvom u .hr mi je samo pokazalo da situacije kao tvoja idu naprijed isključivo i eventualno ako si spreman staviti "jaja na panj" (čitaj, ugovor o radu). S druge strane skale imaš čekanje penzije u istim uvjetima za iste pare. Pick your weapon of choice. Sretno!
hm... edukaciju? nema šanse... para se nema za osnovne potrebe, a otkada sva plaćanja idu preko županije šanse su još manje. Tipičan primjer: zatražili smo sredstva za kupovinu antivirusnog softvera. Odbijeni smo uz obrazloženje: Pa vi ste informatička škola, zašto maturanti za završni rad nebi isprogramirali nekakav antivirusni siftver?
ozbiljno???? ode drzava kvragu s takvom birokracijom...
Microsoft Security Essentials, stavi i ne misli se previse... uf, da su maturanti to sposobni isprogramirat, nebi vam ni tribala zupanija za financiranje, bili bi samodostatni...
pa upravo to sam i napravio... a učenička računala DeepFreez-ao i prst u uho...