Mrežni hardver

Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

Ivooh11 jučer 14:02

Molim pomoć, imam tcom optiku i njihov ruter ,kuča ko kuča nema svugdje signala. Dakle kupio sam tp link re505x extender i spojio ga lan-om . Sve radi ok ,ali imam 3 mreže u kuči. Kako doći do rješenja da imam 1 wifi da radi ko mash? Probao sam spojiti extender bezično ali to mi je problem zbog struje ili je preblizu ili predaleko.

ihush jučer 14:19
Ivooh11 kaže...
Molim pomoć, imam tcom optiku i njihov ruter ,kuča ko kuča nema svugdje signala. Dakle kupio sam tp link re505x extender i spojio ga lan-om . Sve radi ok ,ali imam 3 mreže u kuči. Kako doći do rješenja da imam 1 wifi da radi ko mash? Probao sam spojiti extender bezično ali to mi je problem zbog struje ili je preblizu ili predaleko.

-taj AP podržava mesh.. ali njega spajaš na router, modem.. mrežni šef, o njemu ovisi što može. AP i svi ostali mrežni uređaji se spajaju na router-šefa.

-drugi uređaj, drugi brand.. teoretski je sve to isto ali 'sigurnije' da radi je unutar istog branda-naziva.. i svima je naziv *mesh-nešto, ako podržavaju.

-možda drugačije 'obrnuto' riješenje.. ako modem-router nema mesh, ako ne radi.. većina ap može raditi u router modu, biti router, jer su ekšli isti soft-mogućnosti jedina razlika je manja kutija i manje lan portova-antena..

pa ako modem nema mesh, možeš taj ap pretvoriti u router, ali da bi mesh radio, svi uređaji koje spajaš moraju podržavati mesh, ne jedan jer tadn 'nema mreže' tj nikad nije dovoljan jedan uređaj za komunikaciju, barem 2.. uz pretpostavku da druga dva ap uređaja koja imaš ne podržavaju ako su npr stariji.. ako podržavaju tad jedan od njih u router mod i tad će on biti šef mreže.. 

edit: zato takvi novi uređaji za dhcp imaju on-off i auto, tj automatika prepozna potrebu pa upali dhcp kad je on server-šef, isključi kad je drugi rotuer-šef.. nema dupliranja-kolizije, zato postoji opcija auto u podešavanju mreže, pogledati emulator ili tražiti u uređaju po menijima..

BoTiA jučer 16:39
ihush kaže...

npr tp-link archer 80, easymesh.. cijena 55€ + ap re305 easymesh, 40€, = 95€ par.. ako dodamo još dva ap, dođemo do cijene 2packa pri čemu imamo 4-uređaja, router +3 ap-satelita i to za nešto što nisam tražio povoljnije nego prvo što se nađe u domaćoj ponudi, dok je veći problem što često mesh nije naveden tj treba tražiti na tp-link stranici da bi se uopće vidjelo ima li mesh podršku.. dok proizvođači to osim pod mesh, nazovu onemesh, easy i sl. ... dajem primjer za tplink jer je dostupan u domaćoj ponudi, ima uredan web za pronaći podatke, prosječna cijena-mogućnosti.. žmirečki se može jeftinije od ovog primjera.. ponovo, za cijenu 2paka prosječna 3-uređaja po 20-30€ uz problem da u trgovini nije naveden mesh kao podatak pa kad juzer koji to ne zna traži i kad trgovac ne zna iste te podatke, tad mu se sugerira ono gdje to piše, u pack-paketima.. koji su skuplji, neopravdano + a kao dodatni mogući problem paketi mogu biti ograničeni na svoje parove, ne međusobno uparivi.. i to može biti čak prednost za juzera koji ne zna ništa, upali-radi.. dok odvojen-zaseban uređaj u routeru treba dodati u grupu mesh uređaja kao 'najteži' dio posla, ostalo je pametna logika softa koji to logično nudi, automatika..

kako izvesti ovaj setup ako koristim i telefon na ISP ruteru?

Imaš li koji drugi prijedlog osim da kupim 3 pack uređaj?

Trenutno koristim 3 komada AirTies9240 ali ne znam koliko će još dugo to funkcionirati.. (već 4-5 godina su u pogonu)... treba mi pokrivanje 3 etaže ... samo jedan uređaj je spojen kabelom na ISP ruter i nalazi se u potkrovlju, ostali se kače bežično na njega i nalaze se 1 ili 2 etaža ispod

ihush jučer 16:44

-nikako.. dvije odvojene mreže, jer modem mora raditi, linija+tel... ne diraš, dok ap-routeru daš liniju jednako kao za računalo, žica ili ovisno o podržanim modovima bežično, ali tad je pitanje što može, kojom brzinom..

-ne možeš iz bilo kojih dijelova složiti željeno, kao lego-kockice.. moraš imati odgovarajuće dijelove (mreže) .. ovako samo kemijanje-frankenštajn, .. čak možda moguće i da radi ok.. ali nešto konkretno-upute ne možeš dobiti osim logikom i osnovnim znanjem pa slažeš-napraviš i vidiš kako radi + ovisi što u kojem modu ap može .. da je umjesto njega pravi router tad bi očekivano radilo ono što želiš-normalno, spojeno na router-wan port tj radila bi mreža, ali počinje s time da želiš mesh.. :)

edit: ... zato na prethodnoj stranici teme krećem s routerom c80-archer koji podržava mesh.. + na koji se dodaju ap opet s meshom, .. a ova mogućnost-kemijanje da ap radi kao router je samo pokušaj da iz onog što imaš nešto pokušaš.. jer su u osnovi isti, teoretski iste mogućnosti, osim što po drugoj teoriji uvjek nešto fali ili proizvođač onemogući upravo zato da bi prodao jače-skupje..

-a logika dalje kaže, da ako želiš mesh i ako je za sad jedini ap505 koji podržava tad trebaš barem još jedan uređaj, odnosno za ove potrebe je to router kao naveden.. a taj c80 je naveden kao prvi iz domaće ponude koju sam vidio na linksovim stranicama dakle ne nešto što bi preporučio, nego dostupno + tp link ima pristojan support, informacije-upute.. pa je ok izbor za umjeren iznos. .. ne kao moja preporuka kupnje, to skoro nikad ne radim, biraš sam :) ..

ihush jučer 17:06
BoTiA kaže...

pa ima li onda smisla kupovati taj ruter ili da uzmem AP i onda dodajem MESH uređaje?

meni se čini da je najbolje kupiti TP link Deco M4 3 komada i to je to

-i opet na početak? :) .. par od 100€ naviše, stranicu prije priča kreće sa 160€ kao povoljno..

-3 pak 180€ naviše..

-cijena routera 55, ap ovisi što se nudi + želje.. 40€ .. c80+ 3kom ap = 175€ dok je 3-pak od 179 .. o tome govorim, bez traženja povoljnije cijene ili kombinacije.. da su pakovi neisplativi-skupi, da bi bilo logičnije da su po komadu jeftiniji-komplet nego pojedinačno, no takve su cijene.. a kupac bira i plaća.

-nije važan brand, bilo koji, nije važna trgovina, bilo koja.. no u ovom primjeru su links i tp-link.. i to prvi koje se pronađe i dostupno.. već sam koristio ap za 20€ (18-22..) rade, mesh, dakle može i za pola cijene ovog ap.. odnosno upravo u primjeru nisam tražio neku najnižu kombinaciju, nego prvo prosječno pa i skuplje kako bi lakše 'dokazao' visoke cijene pakova-kompleta, za istu stvar.. + dok velikibrat još traži i wifi6-triband s 5700 brzinama i sl. pa mu je to 'jeftino' :)

za usporedbu skupe opreme.. tplink, instar ponuda.. rotuer be9300 460€ i ap-triband s 10gbe lan, 300€ komad.. valjda je jasno kome to treba i zašto je cijena takva, npr 10gbe-optika.. i PoE, sve to poskupljuje, dok rotuer ima 4x lan porta 2,5gbe.. + naravno i wan .. pa ako netko želi tripleband, to je skupo, tad je cijena s prethodne stranice o kojoj vbrat govori prihvatiljiva-niska :).. tj router + 2-3 satelita i cifra je iznad 1000€.. tad je 280 prosječnog 3-paka ok.. itd.

edit: isti rotuer na amazonu, 199 .. ni pola cijene, pa je to povoljno, ili ovisi što gledamo .. meni nije jer i 200€ je puno za router.

BoTiA jučer 18:41
ihush kaže...
BoTiA kaže...

pa ima li onda smisla kupovati taj ruter ili da uzmem AP i onda dodajem MESH uređaje?

-i opet na početak? :) 

p evo .. mogu uzeti 3 komada odvojeno 3x45 i nije toliko puno... 

ili ovo: https://www.amazon.com/TP-Link-Deco-Whole-Home-System/dp/B0D7MKJ56S?th=1

Imaš li ti koji pametniji i konkretniji prijedlog?

Ruter mora imati telefonsku liniju, ako nema kakvih drugih opcija onda ostaje ISP. Što dalje, koje uređaje (kombinaciju) predlažeš do 160 eur?

Pero Dinamit jučer 19:10

Gledaj EU amazon, ovo je americki.
Ne znam koliko brz net imas, ali razmisli o Deco x50, duplo brzi je.

Ili Deco X10, to je ovaj koji si linkao. Ja imam takav, glavni node oko 700 mbps, ovaj drugi u drugoj sobi kroz cigleni zid 15ak m dalje oko 250-300mbps. S time da sam ga ja platio oko 100ak evrica (2kom) bas na amazonu, cekaj akcije, budu svakih par mjeseci. Camelcamelcamel i stavis si notifikaciju kada padne cijena ispod odredenog iznos i kupuj.

Posmatrač jučer 19:43
Ivooh11 kaže...

Nista ne moze zamijenuti mesh. I ja sam prosao sve faze od jeftilena do unify i na kraju kupio M4 i rijesio se muka,,,,

BoTiA kaže...
ihush kaže...
BoTiA kaže...

-i opet na početak? :) 

p evo .. mogu uzeti 3 komada odvojeno 3x45 i nije toliko puno... 

ili ovo: https://www.amazon.com/TP-Link-Deco-Whole-Home-System/dp/B0D7MKJ56S?th=1

Imaš li ti koji pametniji i konkretniji prijedlog?

Ruter mora imati telefonsku liniju, ako nema kakvih drugih opcija onda ostaje ISP. Što dalje, koje uređaje (kombinaciju) predlažeš do 160 eur?

Nema apsolutno nikakvog razloga mijenjati ISP router. Stavi jedan mesh koji ce biti glavni kraj isp routera. ISP router podesi tako sto mu iskljucis DHCP i WIFI. Ne glavnom meshu stavi kao wan fiksnu adresu u range ISP router tipa ako je isp router na 192.168.0.1 ti mesh stavi na WAN 192.168.0.2 i taj dio si rijesio ili jednostavno ne iskljucuj DHCP na isp routeru i sve ce se podesiti samo. Sve ostalo na meshu podesi kako tebi pase i svi uredjaji ce ti imati internet sto zicno sto bezicno i svi ce biti u istoj mrezi. Stavi ako nije da ti se i 5 ghz i 2,4 ghz prikazuje kao jedna mreza. 

ihush danas 00:19
Ivooh11 kaže...
U suštini ako sam dobro shvatio trebao bi u mom slučaju kupiti još jedan tp link spojiti na ruter i isključiti wifi na ruteru i extenderi bi preuzeli wifi?

-skoro... :)

prvo pravilo, za mesh, da bi bio moguć, moraju biti barem dva uređaja.. ne jedan.

-ostale postavke modema su sporedne, telefon-iptv.. ne mora se baš ništa mijenjati, dirati.. ni wlan ni dhcp odnosno ovisi što se želi napraviti, jedna-dvije mreže itd.

-mreža može i bez routera tj dhcp-a, ali tad moraš ručno postaviti adrese, gw i dns, to su podatci koje daje router za svoj dhcp uređajima na mreži .. ili ručno.

-druga ili osnovna funkcija routera je samo rutanje, usmjernik-usmjeravanje po pravilima, što ide lijevo-desno ili propušta ili blokira.. kao šef-skretničar na pruzi za vlakove.. dok u prometu svi moraju imati svoje oznake-brojeve-adrese kako bi se znalo tko-gdje ide, kao npr pismo na kojem moraju biti ti podatci, bez tog nema kamo ići.. stvari su banalne-jednostavne do bola.. no kao vožnja biciklom, ništa teoretski nije jasno, dok ne probaš, uplaiš-radi. :)

Posmatrač danas 06:21
Ivooh11 kaže...
U suštini ako sam dobro shvatio trebao bi u mom slučaju kupiti još jedan tp link spojiti na ruter i isključiti wifi na ruteru i extenderi bi preuzeli wifi?

Ne kupiti extender vec mesh sistem... Range extenderi su najlosija solucija....

Posmatrač danas 08:28
Ivooh11 kaže...
Da skužio sam nakon što sam već napisal, pa nisu ovi m4 niti toliko skupi . Tri komad bi mi trebali biti dosta .
Hvala.

trebali bi biti. Meni pokrivaju kucu na 3 etaze i dvoriste sa garazama i dvorisnim objektom. Preporodit ces se sa njima. Uostalom uvijek lako dodas jos jedan... Nemoj ih stavljati jedan iznad drugog nego idi na cik cak po visini....

BoTiA danas 11:48
Ivooh11 kaže...
Da skužio sam nakon što sam već napisal, pa nisu ovi m4 niti toliko skupi . Tri komad bi mi trebali biti dosta .
Hvala.

https://www.amazon.de/-/en/TP-Link-Deco-M4-Wi-Fi-Router/dp/B07P495TQ4/ref=sr_1_17?crid=3SSM9RAP9M4ZA&dib=eyJ2IjoiMSJ9.3yn0mL9u3Kr6KEeZFRZRTnZcLzbNQBFfDAJ7QVthUjl0pVRwePyDtIM3LF4hdNBNW4VUlD9GO3DrYuqUnEYx4HhFJlH4R_jnDxfIRheuLjR7fV4UrDXOId_Ggw37nOrtRxWGpcbV3BZRGJRcWI-aheIA71Qk-md2Yu9hwBA-NCCVC5FKqhv3fJ1iQmqI3xbH1UHojCoRtybd58bVACowpmAOxNW9Jm0j3tmB-V99HXQ.clW695c8Q-KDtlV-kJxgdNc5-oqblP-zZmjGCJC2jiI&dib_tag=se&keywords=Deco%2BX50&qid=1742121576&sprefix=deco%2Bx50%2Caps%2C246&sr=8-17&th=1

102 EUR za 3 komada, meni se to čini odlično?

Mana je vjerojatno što je ovo starija generacija, tj, nema podrške za novi WIFI6 standard ... e sad ne znam koliko je to bitno, pretpostavljam da ne previše

druga opcija je ovaj x50, koi podržava wifi6 a za to dreba dodati još 60tak EUR

Posmatrač danas 13:42
BoTiA kaže...
Ivooh11 kaže...
Hvala.

https://www.amazon.de/-/en/TP-Link-Deco-M4-Wi-Fi-Router/dp/B07P495TQ4/ref=sr_1_17?crid=3SSM9RAP9M4ZA&dib=eyJ2IjoiMSJ9.3yn0mL9u3Kr6KEeZFRZRTnZcLzbNQBFfDAJ7QVthUjl0pVRwePyDtIM3LF4hdNBNW4VUlD9GO3DrYuqUnEYx4HhFJlH4R_jnDxfIRheuLjR7fV4UrDXOId_Ggw37nOrtRxWGpcbV3BZRGJRcWI-aheIA71Qk-md2Yu9hwBA-NCCVC5FKqhv3fJ1iQmqI3xbH1UHojCoRtybd58bVACowpmAOxNW9Jm0j3tmB-V99HXQ.clW695c8Q-KDtlV-kJxgdNc5-oqblP-zZmjGCJC2jiI&dib_tag=se&keywords=Deco%2BX50&qid=1742121576&sprefix=deco%2Bx50%2Caps%2C246&sr=8-17&th=1

102 EUR za 3 komada, meni se to čini odlično?

Mana je vjerojatno što je ovo starija generacija, tj, nema podrške za novi WIFI6 standard ... e sad ne znam koliko je to bitno, pretpostavljam da ne previše

druga opcija je ovaj x50, koi podržava wifi6 a za to dreba dodati još 60tak EUR

Ja bih dodao tih 60 eur jer ne kupujes to bas svaki dan, Sluzit ce ti godinama.....

Veliki Brat danas 14:29

I tako od grozno skupih dva komada tri-band 5200 za 160€ dodjete do odlicnih tri komada dual-band 3000 za istih tih 160€.

Super ste decki, nema sta!

Botia, nadam se da sve uredjaje mozes spojiti ethernet kabelom, inace neces vidjeti niti pola od tih 3000...