Mrežni hardver

Koje pojačalo Wi-fi-a i koji access point kupiti?

Danči22 čet 16.11.2017 08:08

Molim, pomagajte! Nedavno sam se prebacila na optiku i postavljen mi je ruter Speedport W724V Type Ci 11ac. Koliko sam shvatila, radi na 5GHz (ne znam da li radi i na 2,4GHz, ali mi je čovjek koji ga je uključivao napravio dvije wi-fi mreže - jednu za starije uređaje, sporiju, i drugu za novije uređaje, bržu, nešto u svezi nečega što se zove ac).
Kako nisam stručnjak za ovo područje (totalni nestručnjak, sve izraze kojima se ovdje služim pokupila sam u zadnja četiri sata koliko čitam o ovome na netu), treba mi hitan savjet. Naime, wi-fi signal mi ne dopire na dva mjesta na kojima mi je potreban. 
Za prvo od ta dva mjesta htjela bih kupiti običan pojačivač wi-fi signala (repeater mode). Dakle pojačalo koje bi wi-fi putem primalo signal i prosljeđivalo ga na mjesto na kojem mi je potreban (na tom mjestu moja bi ga kćer koristila za laptop i mobitel). Možete li mi preporučiti neko takvo pojačalo (ili nekoliko njih), kompatibilno s ruterom koji imam?
Za drugo mjesto treba mi pojačalo koje će s ruterom biti spojeno LAN žicom (dakle access point) jer do tog mjesta imam već sprovedenu takvu žicu, ali mi na njemu treba uređaj koji će davati wi-fi signal za dva laptopa i mobitele. Dakle, pojačalo bi s ruterom bilo spojeno žicom i davalo bi wi-fi signal, tj. radilo bi u access point modu. Molim preporuku i za to pojačalo, tako da bude kompatibilno s ruterom koji imam i da može biti s njime spojeno LAN kabelom te davati wi-fi signal.
Nije mi samo jasno da li ta oba pojačala daju istu wi-fi mrežu kao i ruter, tj. mrežu istog naziva i iste lozinke? Ili uspostavljaju neke svoje mreže koje tek moram nekako nazvati i staviti lozinke?
Također ne razumijem baš koju od dvije mreže koje su mi postavili (sporija za starije uređaje i brža za novije) bi prenosila ova dva pojačala?

Danči22 čet 16.11.2017 08:31

Kao pojačalo signala gledam ovaj: D-Link DAP-1520 Wi-Fi AC750 Dual Band 

Za acces point gledam ovaj: 

D-Link pristupna točka DAP-2020/E, unutrašnji N 300 Access Point, 802.11b/g/n načini rada AP, Client, Bridge with AP, Repeater; 1x10/100 Fast Ethernet port, WPA, WPA2 PSK i EAP sigurnostni protokoli, RP-SMA, 2x 5dbi gain antene s RP-SMA konektorima, napajanje vanjski adapter, QoS, Wi-Fi Multimedia (WMM) , WPS

Bi li ta dva bila ok za ono što meni treba?

Batista čet 16.11.2017 08:46
Danči22 kaže...

Batista, da uzmem onda dva komada od toga na koji ste mi dali link?

Ne mozes fulat, taj uredaj moze bit repeater, ap, bridge...

Doslovce trebas samo kliknut koji mod hoces...

Moras poklikat po IP postavkama, upisat password - stvar radi.

Ne znam koliko ti je udaljeno mjesto koje bi spojila UTP-om, al ako je relativno blizu bez vise od 2 prezida, onda oba uredaja stavis u repeater mod...

Danči22 čet 16.11.2017 09:10

To drugo mjesto gdje bih napravila access point mi je dalje, dosta nezgodni zidovi su između (sve puno željeza). Ali imam do tamo LAN kabel, pa bih tamo napravila AP na koji bi se onda bežično mogli priključiti mobiteli, laptopi i što god treba. Jesam li u pravu?

Što se tiče konfiguriranja ta dva pojačala koja bih uzela, o tome nemam pojma pojminog, ali naučit ću, nema veze. Što je s ovim dvjema mrežama koje mi je tip iz t-coma napravio? Da li će pojačalo koje će raditi kao repeater moći (morati?) isto imati dvije mreže? I hoće li ih imati i ono koje će mi biti AP? Kako da ih napravim? Hoće li to biti nove mreže s novim imenom i novim lozinkama?

Batista čet 16.11.2017 10:46
Danči22 kaže...

To drugo mjesto gdje bih napravila access point mi je dalje, dosta nezgodni zidovi su između (sve puno željeza). Ali imam do tamo LAN kabel, pa bih tamo napravila AP na koji bi se onda bežično mogli priključiti mobiteli, laptopi i što god treba. Jesam li u pravu?

Što se tiče konfiguriranja ta dva pojačala koja bih uzela, o tome nemam pojma pojminog, ali naučit ću, nema veze. Što je s ovim dvjema mrežama koje mi je tip iz t-coma napravio? Da li će pojačalo koje će raditi kao repeater moći (morati?) isto imati dvije mreže? I hoće li ih imati i ono koje će mi biti AP? Kako da ih napravim? Hoće li to biti nove mreže s novim imenom i novim lozinkama?

U pravu si, dobro si zamislila.

Te dvije mreze... Odaberes jednu koju ce ti repeater vidjet i povezes se na nju. Drugi uredaj koji bude preko zice u AP modu, njega boli ona stvar kakav wifi je na ISP-ovom modemu.

(rekla si da je moguce da modem ima 5Ghz sto fakat jos nisam susreo kod home user korisnika, u slucaju da ima 5Ghz, 99% da i ima 2.4GHz, mora onda bit dual band)

hrc5555 sub 9.12.2017 16:42

Ljudi molim pomoć.
Želi bih se spojiti na internet od susjedne kuce udaljene oko 20m, između nema nikakvih prepreka.
Samo u najbližoj prostoriji hvatam signal od susjedne kuce, čim izidem iz te prostorije više nema signala.

Želio bih problem riješiti bez ikakvih žica i razmatram sljedeće opcije:

https://www.instar-informatika.hr/repeater-access-point-rp-n12-80211n-24-ghz-nacin-rada-aprepeater-prikljucci-rj45-integrirana-antena/0431309/product/

https://www.instar-informatika.hr/tp-link-bezicna-pristupna-tocka-ap-300mbps-24ghz-80211ngb-podrska-za-pasivni-poe-apclientbridgerepeater-multi-ssid-2-x-4dbi-odvojive-antene-/TL%2DWA801ND%2DLost/product/

https://www.instar-informatika.hr/tp-link-bezicna-pristupna-tocka-ap-300mbps-24ghz-80211ngb-podrska-za-pasivni-poe-apclientbridgerepeater-multi-ssid-3x-4dbi-odvojive-antene/TL%2DWA901ND%2DLost/product/

Za koji od ova tri uređaja biste se vi odlučili (ili možda imate još bolju opciju)?

Još me zanima ima ili neke bitne razlike između AP-a sa 2 i 3 antene, odnoso jeli se sa 3 antene može dobiti bolji signal na većoj udaljenosti u odnosu na 2 antene?