Izrada kućnog komunakacijskog ormara

Treba :
1. nekoliko rj 45 utičnica za svaku sobu
2. ormar
3. router
4. patch panel
5. patch kablovi
4. adsl router
5. utičnica za struju
6. udarna bušilica ( ako ćeš ormar na zid vješat), tipli,šerafi...
7. laptop ( za konfigurirat router)
8. par mrzlih žuja
Otprilike, mozda sam nes zaboravio...

To sam i mislio...samo neznam ako treba patc panel i stwitch ili je dosta samo patch panel jer sam mislio da iz soba idu u patch panel..iz njega kratkim kabelima u switch i a switch je sopjen na t-com ruter..ima ko kakav dobar link, i zanima me gdje se mogu naći jeftini zidni ormari za komunikacijsku opremu

patch panel ti je samo ''spoj'' izmedju uticnica i routera.tj na patch panel spajas utičnice (tj kablove koji idu od utičnica) sa stražnje strane i onda označiš sve fino,pa prespojiš na router,uredno je , lako za odrzavanje ( znas koja uticnica je koji port,ako ides konfigurirat portove nemoras pisat koji ti je koja uticnica nego sve vidis na patch panelu...)

definiraj jeftino.. ovisi ti o velicini, 6u ti je cca 1300 kuna,patch panel (24 portni) cca 1000 kuna... malo prosurfaj,imas dosta ducana sa tom opremom

Znači kad sve dovučem do patch panela...jedan port od njega spojim u adsl thopson ruter i dobijem internet..ne treba mi switch (tipa d link )

Ne.
1 port na patch panelu - 1 utičnica
i onda te uticnice spajas na router u ormaru koji je spojen na adsl

Dakle...ja dovučem 16 utp kabela u patch panel sa stražnje strane..i u prvu utičnicu spojim 1 lan izlaz (ima ih 4) sa thompon adsl routera i tako sve utp utičnice u sobama dobiju internet, dakle 16 utičnica ima internet

Mislim da ti netrebaju kerefeke tipa ormar, patch panel i slicno. Napravi si nekakvu policu i na to navali svu aktivnu i pasivnu opremu, lijepo uredi kabele i svi si rijesio za parsto kuna.

Ma dobro..nabavio sam plovni ormar za 200 kn 19" kao nov..pa me zanima ovaj podatak gore...i zanima me ako je npr cat 5e panel kompatibilan sa npr cat 6 utičnicama u sobi

Ma dobro..nabavio sam plovni ormar za 200 kn 19" kao nov..pa me zanima ovaj podatak gore...i zanima me ako je npr cat 5e panel kompatibilan sa npr cat 6 utičnicama u sobi
Ako vuces cat6 kabel nece ti zicice proc kroz cat5 panel jer su dosta deblje. A opet, ako vuces cat5 kabel, zasto si isao na skuplje cat6 uticnice?

Ma nisam kupio još utičnice nego projektiram mrežu pa se informiram...kupit ću sve cat 5 jer nije neka razlika..

Ma nisam kupio još utičnice nego projektiram mrežu pa se informiram...kupit ću sve cat 5 jer nije neka razlika..
Ma uzmi sve cat5. Za doma je to i vise nego dobro.

Dakle...ja dovučem 16 utp kabela u patch panel sa stražnje strane..i u prvu utičnicu spojim 1 lan izlaz (ima ih 4) sa thompon adsl routera i tako sve utp utičnice u sobama dobiju internet, dakle 16 utičnica ima internet
NEEEE...
na router spojis kabel sa adsla, a router spajas sa patch panelom, 24 portni router i svaku uticnicu sa patch panela spojis na router!

NEEEE...
na router spojis kabel sa adsla, a router spajas sa patch panelom, 24 portni router i svaku uticnicu sa patch panela spojis na router!
24 portni router?
Svaku utičnicu?

HP, ovako...
Kako si mislio izvesti utičnice po sobama? Jesi mislio stavljati module? Dakle, na krajeve utp kablova idu moduli. Ako nećeš module onda ideš odmah s rj-45 konektorima. Onda ti oni tek tako vise u sobi, a iz zida samo kablo izlazi, što je po meni ružno.
Moj savjet:
Na kraj kabla u sobi stavi patch module. Patch modulima možeš riješiti i cat5 i 6 mrežu. Ako ćeš ići s cat6, onda moraš svakako kupiti module i s strane ormara. Ako ćeš ići s cat5 kablom, od strane ormara, samo stavi rj45 konektore.Bilo kako, sve te konektore zguraj u jedan switch. Također, jedan port na switch ostavi za router uštekati.
Ako ti je na routeru omogućen DHCP, svi 16 će imati izlaz na net.
Patch module i panel u cat5e nije potrebno imati, ali ponavljam, malo ružno izgleda, posebno u sobama.

NEEEE...
24 portni router?
Svaku utičnicu?
switch...rano jutro, sry

switch...rano jutro, sry
Možda si mislio 24-portni level 3 switch. I don't think so.

layer 3 unmanaged tocnije, da izbjegne konfiguriranje,jel mu za doma i nije potrebno više od toga

Hvala na detaljnom odgovoru, znači šema je takva da ako npr u dvije sobe vučem npr za svaku po četiri kabela dodat ću za svaki jednu lan ( rj 45) utičnicu (npr vimar) ( ili dvije dvojne)... i do ormara ću povuči drugi kraj kabela ( 8 kabela od svake utičnice) koje spajam prvo u patch panel, onda kratkim utp kabelima ide iz patch panela u d link switch koj je pomoću ulaza za uplink spojen na tjompson ruter...ako sam dobro shvatio patc panel služi kako nebi kabeli direktno iz utičnica išli u switch već prvo u patch panel iz njega drugim kabelom u switch..kako bi sve bilo preglednije i lakše za prespajanje, unaprijed hvala :DD

Hvala na detaljnom odgovoru, znači šema je takva da ako npr u dvije sobe vučem npr za svaku po četiri kabela dodat ću za svaki jednu lan ( rj 45) utičnicu (npr vimar) ( ili dvije dvojne)... i do ormara ću povuči drugi kraj kabela ( 8 kabela od svake utičnice) koje spajam prvo u patch panel, onda kratkim utp kabelima ide iz patch panela u d link switch koj je pomoću ulaza za uplink spojen na tjompson ruter...ako sam dobro shvatio patc panel služi kako nebi kabeli direktno iz utičnica išli u switch već prvo u patch panel iz njega drugim kabelom u switch..kako bi sve bilo preglednije i lakše za prespajanje, unaprijed hvala :DD
To ti je to. BTW, što će to kući toliko mrežnih utičnica? Office@home ili?

Bankrotirat ce covik radi vas.

A reka sam mu da može i s samo konektorima na krajevima ići. Ali ako je cat6, onda mu moduli ne ginu.

A reka sam mu da može i s samo konektorima na krajevima ići. Ali ako je cat6, onda mu moduli ne ginu.
Sta ce mu cat6 za po doma. Duljina kabela mu je max 50m. Kroz cat5 ce mu gigabitni lan radit bez problema. Patch paneli i djidje nisu jeftini.

Sta ce mu cat6 za po doma. Duljina kabela mu je max 50m. Kroz cat5 ce mu gigabitni lan radit bez problema. Patch paneli i djidje nisu jeftini.
A na šta liči da ti u npr. dnevnoj sobi iz rupe na zidu ide 3m kabla s konektorom na kraju. Nije definirano kuda će provlačiti kablove, ali sumnjam da će vući 16 kablova, kutovima poda/stropa.

A na šta liči da ti u npr. dnevnoj sobi iz rupe na zidu ide 3m kabla s konektorom na kraju. Nije definirano kuda će provlačiti kablove, ali sumnjam da će vući 16 kablova, kutovima poda/stropa.
Nisam mislio na to nego na komunikacijski ormar. Naravno da ce u dnevnoj sobi stavit uticnicu, po zidovima kanlice ili sta vec. Ali stavljai patch panele i ormar koji dodje 1000+ kn na mjesto u podrumu je po meni bacanje novaca.

Jeli zna netko gdje u Zagrebu ima za kupiti 4-portni patch panel?

Jeli zna netko gdje u Zagrebu ima za kupiti 4-portni patch panel?
Što će ti to? Malo je besmisleno, bolje stavi utičnice ili nešto slično.

Radi ovoga je covjek stvorio wireless :)
Da znas koja je pegla razvlaciti kablove po kuci koja nije projektirana s tim u vidu, odustao bi davno.
Patch panela sa 4 porta nema. Uostalom pogledaj sta je smooth operator napisao za modularne patch elemente nekoliko postova iznad.

Ma odusto sam od tih patch panela. Zice ce direktno iz switcha ici u uticnice.
Pozdrav, ulazim u jedan projekt pa me zanima ako mi možete pomoći, dakle planiram u svaku sobu u kući uvesti nekoliko rj 45 utičnica..sve te utp kablove dovući do rack komunikacijskog ormara u kotlovnicu i onda u njemu složiti preko switcha kućnu mrežu i možda pustiti mjesta za dodati server naknadno, zanima me što mi je sve potrebno, za sada imam wlan ruter, kabeli su povučeni do sobe još moram kupiti ormar switch i ostalo