Monitori

Koji monitor kupiti

Boris grozni sub 19.4.2025 17:32
omeyer kaže...
guzda22 kaže...

imaš i nešto ovako..novi model 27GX790A. malo je skuplji ali sad je na akcji na kartičare u sancti..ilitiga big bang

LG OLED

Hvala na savjetu!

Ako je virovat rtings.com malo je bolji Gigabyte Aorus. 

https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gx790a-b

https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/aorus-fo27q3

Možda je loša metodologija testiranja?

Kao prvo neznam s cim mislis uopce postici vise manje konstantnih 360fpsa ili nedaj boze u slucaju Lg 480fpsa koji su potrebni da bi taj panel uopce radio kako treba, kao drugo tvoja konfa iz potpisa nemoze ni 1/5 potrebnog, kao trece ubit ce te na oledu flickering poradi treceg razloga! Po meni bolje uzeti znacajno ostriji i čisci IPS u nekoj 144-240hz varijanti nego oled s milijon problema!m2c ali tvoje su pare pa uzmi Aurus-a
Što se tice metodolgije testiranja rtingsa oni je definitivno trebaju promijeniti jer neke stvari su im nebulozne!

omeyer sub 19.4.2025 18:44
Boris grozni kaže...

Kao prvo neznam s cim mislis uopce postici vise manje konstantnih 360fpsa ili nedaj boze u slucaju Lg 480fpsa koji su potrebni da bi taj panel uopce radio kako treba, kao drugo tvoja konfa iz potpisa nemoze ni 1/5 potrebnog, kao trece ubit ce te na oledu flickering poradi treceg razloga! Po meni bolje uzeti znacajno ostriji i čisci IPS u nekoj 144-240hz varijanti nego oled s milijon problema!m2c ali tvoje su pare pa uzmi Aurus-a
Što se tice metodolgije testiranja rtingsa oni je definitivno trebaju promijeniti jer neke stvari su im nebulozne!

Konfa iz potpisa nije više ista, al i ta ide u zaborav. Trenutno imam Ryzen 7900 X3D i RX6600 XT. Solidno je za PUBG na 1080 i 165hz monitor koji sad imam.

Imam nekih problema sa ramom + amd grafika sa trenutno ne slaže sa pubgom, imam problem sa stuterom nekim, naročito na sanhoku.

Slažen novu koju ću uzimat krajem mjeseca. Sanjam o nekoj mini TX konfi 9800 X3D + 5070 ti.

Komp će služit djelomično za rad: ArcGIS, QGIS, AutoCAD, Sketchup i browseri, excelice bla bla. Za sav taj software ja sam light-medium user.

Glavna svrha je pubg, ne znam još oće li bit na 1080p ili 1440p. Al želim stvorit mini prijenosnu zvijer koja će imat 0ms input laga. Dakle top monitor sa minimum input laga, da je super za fps, da dobro izgleda kad je fast pace pushanje i vožnja hehe. Miš i tipkovnica isto, hrpa fps-a, sve mi to treba.

Dolazi mi uskoro u zgradu FTTH (moja firma uvodi hehe) pa ću spast sa 30-40ms pinga na 0-1ms pinga. Baš želim postat onaj koji zadaje Desync a ne primač stalno. Razumit će oni koji često razvijaju rak na pubg.

Ovaj čovjek mi je inspiraciju za konfu, čak se možda upustim u Form T1 case build, a možda bude samo Fractal Terra..

https://www.youtube.com/watch?v=8PDYJI0W6Gk&t=284s

https://www.youtube.com/watch?v=-QDoy7X0cOY&t=267s

Boris grozni sub 19.4.2025 19:32

Onda nemas kaj definitivno oled, motion clarity je tu najbolji, no ako si zabrijao uglavnom na PubG onda tu nema kaj traziti AMD kombinacija pogotovo ako nije zadnji gen to je cisti INTEL+Nvidia naslov! Nije da nebude ok no 1%low i razni spikovi i mikrostuttering nije uopce za usporedbu s plavo zelenima! Imam 1600 sati u pubg i po videnom jedva 9800x3d drzi donekle dobro 1% low kao 14gen Intel!m2c

Wiz3m4n sub 19.4.2025 20:53

Opet si počeo lupetat gluposti....nije ti dugo trebalo....ne znam kako ja imam onda stalno zakucanih 116fps na 4k sa Ryzen 7600 i 6950xt, nikakvi mikrostaterinzi i sl. pojmovi koji zvuče jako zastrašujuće :) , oba amd proizvoda.....da si rekao da Sanhok mapa nakon update od prije par mjeseci ima problem u pojedinim amd konfiguracijama nebi riječi rekao, ima, isprobao na svojoj koži....no isprobano na 10cima različitih konfiguracija kroz godine igranja, ti si isprobavao i vidio na točno čemu? Čitajuči i upijajuči tuđa iskustva i komentare tebi sličnima koji traže mane u svemu.....ne laži ljude bzze, sve je to isti k**** a pubg je igriv na maltene svemu mediokritetu....bilo amd ili Nvidia....sada Sanhoka nema, možda kada dođe se ispravi, jer do nedavno nije bilo tih fps dropova.....govoriti da nema što tražiti na amd je baš nebuloza.....

hahhaajaads sub 19.4.2025 21:44
omeyer kaže...

Konfa iz potpisa nije više ista, al i ta ide u zaborav. Trenutno imam Ryzen 7900 X3D i RX6600 XT. Solidno je za PUBG na 1080 i 165hz monitor koji sad imam.

Imam nekih problema sa ramom + amd grafika sa trenutno ne slaže sa pubgom, imam problem sa stuterom nekim, naročito na sanhoku.

Slažen novu koju ću uzimat krajem mjeseca. Sanjam o nekoj mini TX konfi 9800 X3D + 5070 ti.

Komp će služit djelomično za rad: ArcGIS, QGIS, AutoCAD, Sketchup i browseri, excelice bla bla. Za sav taj software ja sam light-medium user.

Glavna svrha je pubg, ne znam još oće li bit na 1080p ili 1440p. Al želim stvorit mini prijenosnu zvijer koja će imat 0ms input laga. Dakle top monitor sa minimum input laga, da je super za fps, da dobro izgleda kad je fast pace pushanje i vožnja hehe. Miš i tipkovnica isto, hrpa fps-a, sve mi to treba.

Dolazi mi uskoro u zgradu FTTH (moja firma uvodi hehe) pa ću spast sa 30-40ms pinga na 0-1ms pinga. Baš želim postat onaj koji zadaje Desync a ne primač stalno. Razumit će oni koji često razvijaju rak na pubg.

Ovaj čovjek mi je inspiraciju za konfu, čak se možda upustim u Form T1 case build, a možda bude samo Fractal Terra..

https://www.youtube.com/watch?v=8PDYJI0W6Gk&t=284s

https://www.youtube.com/watch?v=-QDoy7X0cOY&t=267s

To nije do hardvera nego do igre, tj. sanhoka. Davnih dana imaju prakticki svi probleme, bilo da si na Intelu/AMDu sto se tice procesora ili AMDu/nvidiji sto se tice grafi. Doduse ne desava se stalno, nekad je ok a nekad steka i to naravno samo sanhok.

Ako zelis najveci moguci fps sa najboljim 0.1 i 1%, ides naravno na 9800X3D, i s obzirom da ides na 5070ti odes na 1440p (i onda gadjas 4:3, tj. 1920x1440), naravno low postavke. Racunaj nekih 250-500 fpsa ovisno o situaciji i mjestu gdje sletis... i normalno za max fps gadjas neki 6000 CL26 ram.

https://youtu.be/Dv_9SCSyGHg?si=ngc-5fJEZB8OP0vS

omeyer sub 19.4.2025 21:54

Ne brinite ja sam lišen od fanboy gluposti i znam da je 9800X3D savršen za pubg. Ima jedan barba s kojim radi dosta pro ekipa pubg/CS kojima optimizira HW/SW za fps od njega sam dosta čita na Twitteru. Elis se zove, na twitter @fREQUENCYCS

Doduše dosta sam reddit postova vidia di se AMD ekipa žali na sanhok, mislim da je stvarno neki problem tu aktivan. Ne volin nvidiu jer je uvik lošiji bang for the buck, al mislim da ću ovaj put uzet 5070ti.

Boris grozni ned 20.4.2025 11:49
omeyer kaže...

Ne brinite ja sam lišen od fanboy gluposti i znam da je 9800X3D savršen za pubg. Ima jedan barba s kojim radi dosta pro ekipa pubg/CS kojima optimizira HW/SW za fps od njega sam dosta čita na Twitteru. Elis se zove, na twitter @fREQUENCYCS

Doduše dosta sam reddit postova vidia di se AMD ekipa žali na sanhok, mislim da je stvarno neki problem tu aktivan. Ne volin nvidiu jer je uvik lošiji bang for the buck, al mislim da ću ovaj put uzet 5070ti.

Ma sve 5, 9800x3d je trenutno nemjerljivo bolji cpu u 98% stvari, no i dalje ima karikiram 2% naslova u kojima daje lošije rezultate! Mjerio sam ja s par forumaša 1% low nije uopce za usporedbu u PUBG tako je od early acessa, moj 1%low je kao njihov avg! 
Evo i s neta par primjera  !

Inace mislim da ti je  taj 7900x3d i vise nego dovoljan za sve navedeno, staviti samo jaci gpu po mogucnosti Nvidiju, dobar mis i tastaturu s najmanjim mogucim latencijama!

omeyer ned 20.4.2025 13:51
Boris grozni kaže...

Ma sve 5, 9800x3d je trenutno nemjerljivo bolji cpu u 98% stvari, no i dalje ima karikiram 2% naslova u kojima daje lošije rezultate! Mjerio sam ja s par forumaša 1% low nije uopce za usporedbu u PUBG tako je od early acessa, moj 1%low je kao njihov avg! 

Inace mislim da ti je  taj 7900x3d i vise nego dovoljan za sve navedeno, staviti samo jaci gpu po mogucnosti Nvidiju, dobar mis i tastaturu s najmanjim mogucim latencijama!

Vidiš ovo je zanimljivo. 

Ima tu pro i con, dosta veći fps bi u toeriji treba dat par ms prednosti (nekad i par desetaka). Zvuči nebitno al recimo da se istovremeno pucate AUG-om prsa o prsa, ovaj koji javi ranije serveru dobije kill. Dakle tu prednost ima 9800 X3D

Onda opet taj 0.1% low u pubg su baš fajtovi di se zabijaš autom u Los Leones, ekipa te puca ti iskačeš iz auta i osjetiš stuter dok vadiš pušku i pucaš, što je isto jako važno. Tu prednost ima Intel

Svejedno uzet ću 9800X3D i namjestit si 0.1% low na 100injak FPS-a, to realno neću ni osjetit jer je to doslovno 2 situacije po gejmu.

Inače slažem se s tobom, realno da puknem samo 5070ti na ovaj 7900 X3D ima bi top komp, al od svoje 10. godine krpam kompove sa polovnim dijelovima, napokon si mogu priuštit nešto bolje pa ću se počastit malo.

Jedino još ne znam ako uzmem ovaj OLED monitor jel glupo igrat na njemu sa 1920*1080 rezolucijom ili da idem slagat ovo šta kolega gore predlaže da raširim malo sliku na 1440

hahhaajaads ned 20.4.2025 14:04
omeyer kaže...
Boris grozni kaže...

Vidiš ovo je zanimljivo. 

Ima tu pro i con, dosta veći fps bi u toeriji treba dat par ms prednosti (nekad i par desetaka). Zvuči nebitno al recimo da se istovremeno pucate AUG-om prsa o prsa, ovaj koji javi ranije serveru dobije kill. Dakle tu prednost ima 9800 X3D

Onda opet taj 0.1% low u pubg su baš fajtovi di se zabijaš autom u Los Leones, ekipa te puca ti iskačeš iz auta i osjetiš stuter dok vadiš pušku i pucaš, što je isto jako važno. Tu prednost ima Intel

Svejedno uzet ću 9800X3D i namjestit si 0.1% low na 100injak FPS-a, to realno neću ni osjetit jer je to doslovno 2 situacije po gejmu.

Inače slažem se s tobom, realno da puknem samo 5070ti na ovaj 7900 X3D ima bi top komp, al od svoje 10. godine krpam kompove sa polovnim dijelovima, napokon si mogu priuštit nešto bolje pa ću se počastit malo.

Jedino još ne znam ako uzmem ovaj OLED monitor jel glupo igrat na njemu sa 1920*1080 rezolucijom ili da idem slagat ovo šta kolega gore predlaže da raširim malo sliku na 1440

I ak nisi dobar igrac nebi ti nit 98000000x3d pomogao i da ti je server u kuci. Ako ja nemam lagove sa svojom konfom onda sigurno nece imat netko i sa 9800x3d i 5070ti. Pa moj 0.1 low ne pada nikad ispod 100 fpsa a imam komplet konfu od 300eur 🤣 No svako svoje.. netko ima 300 fpsa i igra pubg tpp gdje sa tavicom ubijas ljude, a neki lik na 60hz i 60 fpsa podere sve zivo u fppu.

Boris grozni ned 20.4.2025 14:13
hahhaajaads kaže...
omeyer kaže...
Boris grozni kaže...

Vidiš ovo je zanimljivo. 

I ak nisi dobar igrac nebi ti nit 98000000x3d pomogao i da ti je server u kuci. Ako ja nemam lagove sa svojom konfom onda sigurno nece imat netko i sa 9800x3d i 5070ti. Pa moj 0.1 low ne pada nikad ispod 100 fpsa a imam komplet konfu od 300eur 🤣 No svako svoje.. netko ima 300 fpsa i igra pubg tpp gdje sa tavicom ubijas ljude, a neki lik na 60hz i 60 fpsa podere sve zivo u fppu.

Covjek slaze konfu od par "ms" pa valjda je i neki expert u tim igrama a ti tu spominjes nekakvih bijednih 100fpsa ilitiga 10ms bez min 300fpsa nemas tu kaj traziti  ako zelis biti "baja"!

Boris grozni ned 20.4.2025 14:16
omeyer kaže...
Boris grozni kaže...

Vidiš ovo je zanimljivo. 

Bolje odma uzeti 1440p gde s Nvidijom Image scaling mozes smanjiti na 1080p bez gubitka ostrine, štoviše rekao bi da radi i izgleda bolje od nativnog barem na 4k, osobno se nisam s tim igrao na 1440p i NIS ali neam razloga da izgleda išta gore!

hahhaajaads ned 20.4.2025 14:31
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...
omeyer kaže...
Boris grozni kaže...

Vidiš ovo je zanimljivo. 

Covjek slaze konfu od par "ms" pa valjda je i neki expert u tim igrama a ti tu spominjes nekakvih bijednih 100fpsa ilitiga 10ms bez min 300fpsa nemas tu kaj traziti  ako zelis biti "baja"!

Pa i ti imas konfu za 300fpsa a nemas dume o igri, dok sam ja sa starom i5 i gtx 1060 uzimao turnire 🤣 No ajde, danas je standard da losi igraci misle da ce im hardver pomoc da budu bolji od drugih, cast izuzecima.

omeyer ned 20.4.2025 17:13
hahhaajaads kaže..

Racunaj da ti savjete daje lik koji nonstop laze, em o 0.1 low (prije nego sta je dobio ban je bio spracina zbog toga), pa da mu proc radi na 6.1ghz (a u realnosti 1ghz manje), ima golden sample 4070ti s/5070ti, i na kraju, savjete ti daje lik koji nema pojma o competitive gameplayu jer igra na 60hz i TPP PUBG gdje sa tavom ganjas ljude jer su botovi. Ali je, intel je najbolji u svemu, i nvidia nema problema sa driverima Cudno samo da ti nije preporucio 4k 60hz monitor za 100e jer to je top za igre zbog jako ciste slike, vidis covjeka sa erangela na miramaru

Dečko je vjerojatno mlad i strastven prema nekom taboru, pustite ga ajde, nije zlonamjeran. Bit će tu još puno researcha prije nego ja išta kupim.

Trenutno slabo igram zbog previše posla + kad igram iritira me stuter. Moguće da je do rama, ima san crasheve neke prije gašenja xmp profila. Kad dođe sanhok iman baš neigriv stuter koji se onda prelije na druge mape pa poslije sanhoka moram resetirat komp.

Inače ne igram kompetitivno, za takvo nešto bi treba imat 20ak godina i igrat 10h dnevno. Igran FPP i iman KD oko 2.5. u duo, u solu možda više (3-4 kako koja sezona), al ga rijetko igran. Nisam sad neki pro, al u fer fajtu sam zajeban i sa AR i sa DMR, dobro koristim cover/kretnje.

Doduše imaju dvi stvari koje me jako iritiraju u pubg, prva desync, a druga šta opet ima dosta cheatera, bia je jedan dug period di ih uopće nije bilo, pogotovo loših prikrivača wallhacka. I sad ja za taj rak od igre idem uložit 3000+ eura u komp :')

Definitivno uzimam Formd T1 case i radim mali build, a za monitor ću još malo istražit.

Wiz3m4n ned 20.4.2025 20:15
omeyer kaže...

Definitivno uzimam Formd T1 case i radim mali build, a za monitor ću još malo istražit.

Prostudiraj malo ovo, ubaciš kakvu rtx 5070 u nutra još i 2x16gb ddr5 sodimma te noctuu 14cu sa rupama na 12cm razmaka na hladnjak ovaj i imaš tiho, hladno i munjevito malo energetski učinkovito računalo spremno na sve 

MINIS FORUM BD795i SE Motherboard, Mini ITX Motherboard AMD Ryzen 9 7945HX 16C/24T, up to 5.4GHz, PCIe 5.0 x16 Slot, Dual PCIe4.0 M.2, DDR5, HDMI/DP/USB-C, 2.5G RJ45, USB 3.2: Amazon.de: Computer & Accessories

itomic009 čet 24.4.2025 13:18
Minneyar kaže...

Evo ima vec novih 27'' 2k QD-OLEDa za 500 EUR i to bez akcije. Gigabyte MO27Q2

Doduse skroz novi model, nema jos nikakvih reviewa, ali u svakom slucaju dobre vijesti generalno za cijenu. Vjerujem da ce do kraja godine biti pregrst modela izmedu 500-600 EUR.

Ja sam isto naleto na taj i po svih tih malo informacija što se da naći, čini se da je unutra usti Samsung QD-OLED 240Hz panel kao u Aorus FO27Q2, koji ima dobre recenzije. Ovdje je stvar samo u brandingu i slijedom toga se čini kao super prilika tko kupuje OLED.

Ako netko zna više, neka nam proslijedi info. 

Boris grozni čet 24.4.2025 14:23

Kome ne smeta abnormalna necitljivost i neostra slika oled je win to go u toj izvedbi. Preporuka za nikad jeftiji a gori panel, oči ce vam biti zahvalne kroz par godina a i racun za struju jer oled trosi vise od crt i plazme zajedno😂👌👌

nhooydz čet 24.4.2025 17:51
Boris grozni kaže...
Kome ne smeta abnormalna necitljivost i neostra slika oled je win to go u toj izvedbi. Preporuka za nikad jeftiji a gori panel, oči ce vam biti zahvalne kroz par godina a i racun za struju jer oled trosi vise od crt i plazme zajedno😂👌👌

Ajde sad nam preporuči oled od 1000 eura i zgražaj se što netko to ne želi kupiti. Ne znam kako sam sebi ne dopizdiš više stari moj, odi na euro escort i ispucaj se, većina ekipe je u stanju normalno razgovarati s ljudima.

Nego, https://www.tcl.com/eu/en/monitors/27r83u ovo sam si naručio na slijepo više manje, oled je završio kod rodbine pa neka se dijete veseli u fortniteu, šture su info na netu ali sam razgovarao s par korisnika koji su zbilja zadovoljni, a i sam sam zadovoljan tcl televizorima koje imam.

Boris grozni čet 24.4.2025 18:13

Za 1000€ "valja" samo 4k na 27/28" sve iznad toga nije uopce namjenjeno za win/desktop na 50cm od ociju, Sdr/Hdr sadrzaj neznas koji je veci kupus hoces od windowsa ili app/igara
Trendovski preskupi krljavi poluproizvodi prepuni mana koji se pokusavaju prodati masama! Za TV je Oled "super"(ni to cak nije bajno) i za fps napucavanje dječici jer eto Oled je nesto in!
Previse mana za moj ukus, mogao bi do sutra nabrajati no nek si svatko kupuje kaj hoce i misli da mu je to ok njegov novac, i ja sam pao no nakon testiranja i usporedbi sad znam da sam bio u pravu da je to samo trend

nhooydz čet 24.4.2025 18:14
Chriss kaže...

LENOVO Legion Y27H-30

https://www.amazon.de/dp/B0BCQHS87X

No brainer za 185eur ili u tom cjenovnom rangu ima nešto bolje?

Meni je za malo obrade i multimediju...

Samo je problem što ga vjerojatno mjesecima, možda i cijelu godinu neću koristiti pa ne znam dal da uzimam ili ne?

Izgleda kao prilika, bar meni laiku :)

https://www.displayspecifications.com/en/model/eae33f9e

Ovaj uskoro dolazi u EU i mislim da će bit best buy

Boris grozni  jel ti to koristiš tv za monitor? Zbilja me zanima sada zašto

Boris grozni čet 24.4.2025 18:23
nhooydz kaže...
Chriss kaže...

LENOVO Legion Y27H-30

https://www.amazon.de/dp/B0BCQHS87X

No brainer za 185eur ili u tom cjenovnom rangu ima nešto bolje?

Meni je za malo obrade i multimediju...

Samo je problem što ga vjerojatno mjesecima, možda i cijelu godinu neću koristiti pa ne znam dal da uzimam ili ne?

Izgleda kao prilika, bar meni laiku :)

https://www.displayspecifications.com/en/model/eae33f9e

Ovaj uskoro dolazi u EU i mislim da će bit best buy

Boris grozni  jel ti to koristiš tv za monitor? Zbilja me zanima sada zašto

Ma to sam samo za test probao! Bacio sam ga psu da se igra

tomekbeli420 čet 24.4.2025 19:59

Pozdrav

Molim vas preporučite mi monitor do 300€.

Primarno za kompetitivno igranje FPSova (cod i cs2).

Mora biti 1920x1080, 24 inčni, minimalno 180 Hz refresh rate.

Najbitnije mi je da ima što bolji response time (pravilno izmjereni MPRT ili GtG response time a ne one 1ms marketinške muljaže), odnosno da ima što manje motion blura. Ne zanima me kvaliteta boja ni ostale stvari vezano za kvalitetu slike, pa i TN panel svakako dolazi u obzir.

Pao mi je za oko ovaj monitor AOC 24G42E najviše što je jako jeftin. Malo sam skeptičan zbog IPS panela i što sam vidio reviewove online nije baš najbrži što se tiče response timea. Ima li tko osobnog iskustva s ovim monitorom da podijeli?

LP

Boris grozni čet 24.4.2025 21:31

Evo nabrojat cu random neke Oled nedostatke koji Meni smetaju ovako nabrzinu nabacano da zavrsim tu pricu bez strucnih izraza i pojmova jednostavno nemam vremena za to mozda da sam plaćen!.

Crna, nerealno crna, hrpetina sadrzaja u crnim djelovima apsolutno nista ne prikazuje osim refleksija na panelu, katastrofa! Tako covjek ne vidi cak niti u tamnici! Poneki HDR sadrzaj izgleda ok no sve se svodi na teski kupus ili vidis malo  ili nevidis nista!
Neke igre i filmovi su toliko tamni da to nisu istine!
Windowsi i OLED, katastrofa, HDR/SDR nekompatibilnost + igre! Teski kupus i mislim da ce tako ostati dok svi paneli na svijetu nebudu imali barem 1000 nit svijetline kao minimum!
Tekst u usporedbi s IPS je nesto tipa ovako IPS/VA moja ocjena 10, oled 2, toliko krljav i nazubljen da to nisu istine, necitljivo! Donekle je ok na 4k i 27-28" s velikim ppi no sve ispod toga je nemjerljivo s IPS/Va!
1440p na 27" neznam dali sam u zivotu vidio nesto GORE i to sam provjerio na vise modela jer nisam mogao vjerovati vlastitim ocima!
Što se tice krljavosti teksta svi vec znamo da je to zbog rasporeda piksela, no taj raspored neutjece samo na ostrinu teksta vec na cijelokupnu ostrinu slike!
Samo za usporedbu opcenito ostrina slike na Ips je vidno veca nego na Oledu! Cak sam usporedivao 42 Oled vs 55 IPs i to je bilo strasno koliko vecu ostrinu i detalje prikazuje veca dijagonala samo radi ostrijeg panela!
Oled-i u pravilu dolaze s glossy panelom iz istog razloga da poboljsaju ostrinu i kontrast koji su se nekada i koristili na led panelima, danas se samo koriste u premium segmentu no ljudi ih uglavnom na desktopu izbjegavaju zbog visestrukih razloga.
Boje? danas vecina 4k ekrana dolazi s 10bitnim panelima i vecina je tu vec na 100% srgb gdje prakticki vise manje sve isto izgleda prosijecnom korisniku, razlike moze samo izmjeriti kalibrator ili ako netko ima istrenirano oko!
Na 1080p i 2.5k panele ipak treba pripaziti jer je tu totalni kupus  pa se moze uzeti zaista los panel pa bi oni kojima su boje donekle bitne ili prebitne trebali pripaziti!
Kontrast na Oledu vs IPS naravno razlika u extremno tamnim scenama je vidljiva no kao sto sam gore rekao u hrpetini sadrzaja je pretamno dok na ips neki bog i vidis nesto kao i u realnom zivotu, e sad ako monitor ima previse glow/bleeda moze narusiti cijelokupni dozivljaj na IPS, ja sam ih vec par vratio radi toga! Svakako da je tu Va bolji no opet on pak ima drugih mana! Realno IPS s donekle ok kontrastom pored OLEDa u igram i nema neke vidljive razlike!
Brzina OLED vs IPS, svakako da je brze bolje no realno 99% korisnika nevidi razliku kad lockas 120-240hz.
Motion clarity na OLedu je zaista top i to je po meni glavna prednost iskljucivo za one kojima je brzina najbitnija, u pucačinama na manjim dijagonalama zaista ne postoji nista bolje i u pucacinama cak prolazi taj nedostatak ostrine zbog rasporeda piksela i tu ce svakom prosijecnom igracu pa i proficima biti broj 1! No cisto radi primjera recimo extreeeeemno detaljan i s brutalnim texturama PoeII na Oledu izgleda loše radi nedostatka te ostrine, jednostavno izgleda mrljavo i patim se dok gledam u to!
Probao sam i Oled 4k TV kao desktop i nazalost to nefunkcionira dobro i tu je takoder cisti kupus jer Tv-i imaju neke "stare" i nedovoljne standarde (za razliku od klasicnih monitora) koji jednostavno na PC imaju ogranicenja pocevsi samo od kabla.
Uglavnom mogu jos tonu toga nabrojati no rezime svega je da koristenje OLED monitora i Oled Tv za desktop meni kao ljubitelju velikog ppi i extremno ostre slike i teksta jednostavno nedolazi u obzir pored IPS/Va!
Previse toga u windowsima ne radi ili radi krivo ili je nekompatibilno, u zadnjih par tjedan sam resetirao PC barem 200x jer vecina onoga sto normalno radi s klasicnim monitorom na Oledu NE radi cim taknes nesto s hdr, bojama, rezolucijom, hz i sl od igara, programa koje koristim i ostalih cudesa s kojima se bavim ne funkcionira i limitirano je totalno!
Da ne bi bilo da nesto krivo radim, bavim se hw cijeli zivot i extremni sam kriticar i korisnik  u svemu no ovoliko mana na Oledu za moje potrebe je neprihvatljivo, 2 ili 5x vecu cijenu da ne spominjem koje se traze za neke OLed monitore, potrosnja? i tu je Oled losiji od svega...
Vecinu ovoga se moze naci u nerazvikanim recenzijama, kanalima, forumima diljem interneta koji govore o ovim problemima no naravno kako je oled trendi vecina toga su samo price kako je sve super.
Svakako da ce nekome neke stvari odgovarati i raditi super vjerovatno ce mu i ostrina biti ok, tekst isto, refleksije ga nebudu dirale ni 2%, crna ce mu biti super, boje u windowsima vjerovatno tako svejedno, prepoznao pravi hdr u igrama ili filmovima dali rade tako svejedno jer vecina nezna ni kako izgleda bijela boja u sto gledam cijeli zivot oko sebe itd itd
Najte kaj zamjeriti znam da sam cesto grub, ima jos toga no da ne pisem sad tu bibliju mogao bi do sutra, uglavnom Oledi su "baceni psima" jer za moje potrebe neispunjavaju vecinu toga vec me samo frustriraju i otezavaju mi rad i moju zabavu na PC.m2c