Monitori

Koji monitor kupiti

Wiz3m4n sri 26.3.2025 22:01

Iskreno Xiaomi nisam vidio, ne znam kakav je u praksi....vidim da je stand lošiji od Della, dell se zakreće oko osi, ide niže više i u 180 te + standardni tilt....ergonomija ako je bitna onda Dell

hahhaajaads sri 26.3.2025 22:32
unky kaže...
Wiz3m4n kaže...
unky kaže...

Šta kažete na ovaj monitor?

XIAOMI 2K Gaming Monitor G27Qi 2k?

Experience with Xiaomi 2k G27Qi? : r/PHbuildapc

E sad pitanje uzeti: XIAOMI 2K Gaming Monitor G27Qi 2k ili Dell G2724D

Razlika u cijeni je 50e

https://www.amazon.de/-/en/Electronics-27GS85QX-B-AEU-UltraGearTM-Gaming-Monitor/dp/B0D7CVFTL1?sr=8-2

Ovo gore.. trenutno nemas boljeg monitora od ovoga za 200€, inace redovna cijenamu je 260-300€.

narc sri 26.3.2025 23:06

Bok svima,

Tražim preporuku za gaming monitor do 350€, ali mogu rastegnuti budžet do 400€ ako se isplati. Ciljam na 27'' 1440p za gaming.

Osim gaminga, svakodnevno radim 3-4 sata u Wordu i Excel-u, pa pretpostavljam da OLED nije najbolja opcija zbog mogućeg burn-ina. Zbog toga bih radije išao na kvalitetan IPS/VA.

Koji modeli su trenutno najbolji u ovom cjenovnom rangu? Hvala unaprijed na prijedlozima!

EDIT* Vidim da je preporuka rtings.com ( ne znam koliko je legit site) - AOC Q27G3XMN

water1126 čet 27.3.2025 00:25
hahhaajaads kaže...
unky kaže...
Wiz3m4n kaže...
unky kaže...

Šta kažete na ovaj monitor?

XIAOMI 2K Gaming Monitor G27Qi 2k?

Experience with Xiaomi 2k G27Qi? : r/PHbuildapc

E sad pitanje uzeti: XIAOMI 2K Gaming Monitor G27Qi 2k ili Dell G2724D

Razlika u cijeni je 50e

https://www.amazon.de/-/en/Electronics-27GS85QX-B-AEU-UltraGearTM-Gaming-Monitor/dp/B0D7CVFTL1?sr=8-2

Ovo gore.. trenutno nemas boljeg monitora od ovoga za 200€, inace redovna cijenamu je 260-300€.

A jel? Ovo je nesto novije. Gledam si monitor za dovrsit setup, sve ostalo tu, cilja na g2724d, ovo bolje? Tesko ikakav review nac na netu. Neckam se i bi li se rastegnuo do oleda.. 

guzda22 čet 27.3.2025 09:07

taj LG je amazon model. napravljen za njih..Ima taj X u oznaci što označava Amazon model.

kod nas tko prodaje takav je iz tradea model. pazite oko garancije.

naš model je 27GS85Q-B.AEU.al pogledajte si ak gledate LG 27GS75Q model. po meni bolji jer ima HDMI 2.1. future proof za konzole. nove grafe..

Wiz3m4n čet 27.3.2025 13:02

osobno mislim da su razlike minimalne i više kumuje sreća oko lutrije sa panelom koju ne možete izbječi....no ima povrata u 14 dana, tako da je to sve slatka muka, svi modeli su podjednako dobri vjerujem od spomenutih

itomic009 čet 27.3.2025 13:21

Ja razmišljam možda preći na OLED (ako si opravdam potrošiti pare samo da se ponekad igram), pa gledam sad ove ulazne modele za oko 600 do 700€ i koliko vidim po netu, koriste iste te LG ili Samsung matrice kao i skuplji modeli. E sad, ja sam se bacio malo u istraživanje i pao u "zečiju rupu" 

Izbor mi je recimo ovih par, skulje od toga ne trebam i ne dam;

AOC Agon Pro AG276QZD2; QD-OLED - glossy (Samsung panel)

Asus ROG Strix XG27AQDMG; WOLED - MLA+ glossy (LD panel)

Gigabyte Aorus FO27Q2; QD-OLED - glossy (Samsung panel) 

Ako sam dobro shvatio, AOC i Gigabyte imaju možda i isti Samsung panel, malo možda drugačije kalibriran i razlika je samo što Aorus ima "variable brightness", pa gdje sad to više ili manje dođe do izražaja. Asus ima LG WOLED ali je glossy pa je možda malo bolji nego inače WOLED. E sad, čitao sam usporedbe i tanane oko QD-OLED-a vs WOLED i sad tu ima svega, klasika. Kako to izgleda, jel WOLED bolji ako nije full crno, msilim jel tkoliko izraženo? Odnosno, jel QD-OLED vidljivo tako slabiji na crnoj kad ima svijetla i tako dalje?

USB-C KVM i to mi igra manju do nikakvu ulogu. Najvažnije mi je što bolji panel i oko refleksije me isto malo jebe. Jer ovi glossy su mi po svemu malo previše reflektivni. Ono, ne smiješ ništa imati da svijetli ili se reflektira u monitoru, inače je ogledalo.

Jel to baš tako u praksi, kakvi su vaši dojmovi?? Jel ima tko neki od ova tri?

unky čet 27.3.2025 15:52
guzda22 kaže...

taj LG je amazon model. napravljen za njih..Ima taj X u oznaci što označava Amazon model.

kod nas tko prodaje takav je iz tradea model. pazite oko garancije.

naš model je 27GS85Q-B.AEU.al pogledajte si ak gledate LG 27GS75Q model. po meni bolji jer ima HDMI 2.1. future proof za konzole. nove grafe..

I šta sad da uzmem?

Taj amazon Lg nije dobar ili?

Boris grozni čet 27.3.2025 17:51
unky kaže...
Boris grozni kaže...
Šta kompliciras za 29€ uzmi provjereni Dell, ako ništa drugo barem imaju najbolju pixel policu osiguranja. Đizs

Što to točno znači?

Ako imas zaglavljen piksel, izgoren, pokvaren, ubuđal kod njih se monitor moze promijeniti dok kod drugih proizvodaca ne! No svakako provjeri i trazi trgovinu da ti kazu tocne podatke! Ili ga naruci online pa te boli briga za sve, Inace ako ces na firmu uzimati i sl onda ti povrat "bez razloga" od 14 dan NE vrijedi! Poy i uzivaj u novom Dellu!

guzda22 čet 27.3.2025 17:55
itomic009 kaže...

Ja razmišljam možda preći na OLED (ako si opravdam potrošiti pare samo da se ponekad igram), pa gledam sad ove ulazne modele za oko 600 do 700€ i koliko vidim po netu, koriste iste te LG ili Samsung matrice kao i skuplji modeli. E sad, ja sam se bacio malo u istraživanje i pao u "zečiju rupu" 

Ako sam dobro shvatio, AOC i Gigabyte imaju možda i isti Samsung panel, malo možda drugačije kalibriran i razlika je samo što Aorus ima "variable brightness", pa gdje sad to više ili manje dođe do izražaja. Asus ima LG WOLED ali je glossy pa je možda malo bolji nego inače WOLED. E sad, čitao sam usporedbe i tanane oko QD-OLED-a vs WOLED i sad tu ima svega, klasika. Kako to izgleda, jel WOLED bolji ako nije full crno, msilim jel tkoliko izraženo? Odnosno, jel QD-OLED vidljivo tako slabiji na crnoj kad ima svijetla i tako dalje?

USB-C KVM i to mi igra manju do nikakvu ulogu. Najvažnije mi je što bolji panel i oko refleksije me isto malo jebe. Jer ovi glossy su mi po svemu malo previše reflektivni. Ono, ne smiješ ništa imati da svijetli ili se reflektira u monitoru, inače je ogledalo.

ja sam ti LG fanboy pa ću bit na strani LG. pogledat si 27GS95QE. može se nać ispod 700EUR, na razne kartičare koji nude 10%. a LG je glavni u svijetu OLED-a. Samsung koji je pljuvao na OLED sad od LG-a uzimaju panel za njihov najskuplji model..sve ti to govori koji je brend najbolji

uglavnom nećeš fulat nikak s bilo kojim OLED ekranom..te razna testiranja i ne znam kaj..to u realnom svijetu ne kužiš
ja imam 34GS95QE. i testiranja javljaju probleme oko slike..text fringingi ne znam kaj više..ja to vidio nisam il ne kužim, nit ja koji ga koristim za gaming nit žena koja ga koristi za programiranje svakodnevno..OLED je vrh priče i nema nikakve dileme oko toga. 

Wiz3m4n čet 27.3.2025 18:08
Boris grozni kaže...

Ako imas zaglavljen piksel, izgoren, pokvaren, ubuđal kod njih se monitor moze promijeniti dok kod drugih proizvodaca ne! No svakako provjeri i trazi trgovinu da ti kazu tocne podatke! Ili ga naruci online pa te boli briga za sve, Inace ako ces na firmu uzimati i sl onda ti povrat "bez razloga" od 14 dan NE vrijedi! Poy i uzivaj u novom Dellu!

Opet lupaš gluposti, Dell ne tolerira bright pixele, no zaglavljene, mrtve i sl. toleriraju do 5 komada i neće zamijeniti takav monitor.....imaš na netu Del, pixel policy pa si provjeri a ne tu pisati nebuloze i uvjeravati ljude u nešto što nije točno

Boris grozni čet 27.3.2025 18:14
Wiz3m4n kaže...
Boris grozni kaže...

Opet lupaš gluposti, Dell ne tolerira bright pixele, no zaglavljene, mrtve i sl. toleriraju do 5 komada i neće zamijeniti takav monitor.....imaš na netu Del, pixel policy pa si provjeri a ne tu pisati nebuloze i uvjeravati ljude u nešto što nije točno

Napisao sam da provjeri jel se praviš glup ili si samo čorav?

Wiz3m4n čet 27.3.2025 18:16

Ako imas zaglavljen piksel, izgoren, pokvaren, ubuđal kod njih se monitor moze promijeniti dok kod drugih proizvodaca ne!

šta je ovo??

ti si zbilja specijalac kolega, raspravljati sa tobom je kao sa stupom, ajde ne sramoti se više

ghibli7 čet 27.3.2025 19:30
itomic009 kaže...

Nemam te monitore ali sam imao priliku nakratko isprobati LG 32GS95UE-B WOLED 4K monitor.Moj dojam je da QD-OLED može prikazati svjetlije i preciznije boje,dublju crnu ali ima manu s ljubičastom nijansom i degradaciju duboko crne boje na jačem svjetlu,dok WOLED tih problema nema.Iskreno "raised black" problem nisam vidio a ljubičastu boju vidim kad je monitor pogašen radi same strukture panela.Po meni WOLED ima prednost nad QD-OLED jedino radi refleksije i "raised blacks" i na kraju sve su ove razlike doslovce u nijansama i neke nećeš ni zamjetiti.Odluku ćeš morati na kraju donijeti sam.Mislim da jedinu osjetniju razliku čini prikaz teksta na 2K monitoru(109 ppi)ako usporedimo sa 4K(163 ppi)ali i to nije toliko izraženo da bi smetalo jedino ako bi radio kakav uredski posao.Zaključak na kraju je da prelaskom sa IPS koji god da OLED izabereš nemožeš pogriješiti.

https://www.rtings.com/tv/learn/qd-oled-vs-woled

Boris grozni čet 27.3.2025 20:40
water1126 kaže...

Zamolia bi te da mi ne odgovaras na postove jer dolazim u bolan poriv klikat ovo da mi pokaze tvoj post za sta svaki put zazalim i jer mi se ne isplati ikakva sorta interakcije s tobom. Hvala unaprijed.

Pa napisi koju konfu imas, 360+fps nije bas lako postici potrebnih za toliki refresh, nebus sigurno vrtio mp igre u 100fpsa na 360hz panelu

Wiz3m4n pet 28.3.2025 08:06
water1126 kaže...

Meni zapeo za oko aw2725df, malo ispod 800 u svijet medija, ili to ili g2724d pa mozda neka nova serija oleda kroz koji mjesec.

Nagovorio kolegu da uzme Dell G2724D sa PCE star ni 2mj. za 170e jučer baš.....čovjek je prešao sa starog Della Professional serije 60hz......eno ga prezadovoljan, jedno vrijeme bilo ih je i novih ispod 200e čak, sasvim solidan monitor za te novce, garancija im je po 3g.

postat ću sliku iz moba što mi je poslao, kvaliteta panela novog je očita

Mr.Natural pet 28.3.2025 09:36

I ja sam uzeo Dell G2742D prije jendo mjesec i pol iz adm-a za 225€, zadovoljan isto , imam i aoc 24g2u 1080p kao drugi monitor koji je imao horizontalne artifakte na dnu na 144hz ali otkad je ups krepao i prebacio se na produzni kabel nestali su artifakti, jedina mana della je sto nema zvucnike.

narc pet 28.3.2025 20:16

Vidim zalaufali ste se, pa niko da meni odgovori. :D

" Tražim preporuku za gaming monitor do 350€, ali mogu rastegnuti budžet do 400€ ako se isplati. Ciljam na 27'' 1440p za gaming.

Osim gaminga, svakodnevno radim 3-4 sata u Wordu i Excel-u, pa pretpostavljam da OLED nije najbolja opcija zbog mogućeg burn-ina. Zbog toga bih radije išao na kvalitetan IPS/VA.

Koji modeli su trenutno najbolji u ovom cjenovnom rangu? Hvala unaprijed na prijedlozima!

- Vidim da je preporuka rtings.com ( ne znam koliko je legit site) - AOC Q27G3XMN "