Gaming monitor

kakav si ti kralj, isus krist oslobodi. Ides opce CRT spominjat u kontekstu dell-a i ips-a... molim te izadi iz ove teme jer ovo je ocito trollanje, namjerno *ahebavas i siris DEZINFORMACIJE.
Bleeding skoro dolazi sa svakim dell - ovim panelom no to je skoro pa nezamjetno. Sto se tice crne to mogu potvrdit da je bila bolje donesena na ccfl panelu u2311h , naspram u2312hm koji recimo ima "malo "siviju" crnu". (u2410 / u2412m)
Al crt opce dofuravat u ovu temu, daj odi flame war zapocinjat negdje drugdje.
glow je skoro nezamjetan, ghosting isto, ma samo se malo vidi, bleed ima ga, al ne smeta, crna nije crna nego je malo dublja sad crna, ma lcd'i su stvarno zakon ako zanemarimo sve ove nedostatke?, auto bez volana i motora isto ide nizbrdo, ako zanemarimo nedostatke , stvarno odličan auto - to želiš reči?

Dobro, je , ja sam tebe krivo shvatio. Istina, CRT-ovi su nudili famozan prikaz slike, i dobar crt još dan danas ce dat bolji prikaz slike nego veliki broj čak i kvaliitetnijih ips matrica.
Postoje lcd tehnologije koje nadmasuju crt ali to su AH-IPS matrice 4k rezolucije i 10 bitnog prikaza boja koje nađeš u dellu u3011h s cijenom u 5 znamenki. Dakle istina , dobar crt ce dat bolji prikaz slike nego prosjecni ips.
Ali ako ti stvarno koristiš crt radi toga, ubrajajuči sve njegove ostale ogromne mane, neznam sta da ti kazem. Lijepo je to ko voli, samo ti uzivaj u crt-u. Sretno ti s zdravljem.

Uostalom sad ces mene optuzit da napadam dezinformacijama a tebe bi odmah trebali prijavit za debeli offtopic jer momak trazi lcd za gaming 24-23 inca. Nitko nije pita nista o CRT-ovima.
Ako ti se ide uvjeravat nekoga kako je u 2013 CRT najbolji izbor, otvori novu temu, u kojoj ne namjeravam sudjelovat.

Dobro, je , ja sam tebe krivo shvatio. Istina, CRT-ovi su nudili famozan prikaz slike, i dobar crt još dan danas ce dat bolji prikaz slike nego veliki broj čak i kvaliitetnijih ips matrica.
Postoje lcd tehnologije koje nadmasuju crt ali to su AH-IPS matrice 4k rezolucije i 10 bitnog prikaza boja koje nađeš u dellu u3011h s cijenom u 5 znamenki. Dakle istina , dobar crt ce dat bolji prikaz slike nego prosjecni ips.
Ali ako ti stvarno koristiš crt radi toga, ubrajajuči sve njegove ostale ogromne mane, neznam sta da ti kazem. Lijepo je to ko voli, samo ti uzivaj u crt-u. Sretno ti s zdravljem.
koristim crt da mogu posadit cviječe u njega, pa nego zbog čega koristim crt nego zbog slike, slike i samo slike, nema blura, kupio sam prošli petak lg ips237 lcd i razočarao se, dobio tri modela na testiranje i sva tri su u banani, vratio ga i dobio novce nazad i nikad vise lcd, osim 120 hz i 144hz, kako čitam mogli bi bit kao crt'i što se tiče slike. Sramota da si ti doslovno dao novce za lošiju sliku od crt'a, ja bogme neču. Frend ima u2312hm, isto sam se razočarao, boje dobre, ali crna boja koja svijetli, bleed, ghosting, ubada u oči, sorry al to ne prolazi kod mene, ja ne pristajem na lošije, netko da, ali to je več njegov problem.

Uostalom sad ces mene optuzit da napadam dezinformacijama a tebe bi odmah trebali prijavit za debeli offtopic jer momak trazi lcd za gaming 24-23 inca. Nitko nije pita nista o CRT-ovima.
Ako ti se ide uvjeravat nekoga kako je u 2013 CRT najbolji izbor, otvori novu temu, u kojoj ne namjeravam sudjelovat.
ne napadam nikoga, samo govorim da su svi lcd'i smeče (bleed, glow, ghosting, blur, 60hz) i ovo definitivno nije off-topic nego momak koji traži lcd za gaming, sad je dobio pregršt informacija za razmišljanje, kao što sam napisao u prijašnjem postu, njemu možda ti nedostatci neče smetat, kao što ne smetaju ni tebi, al opet to je vaš problem, ja sam se zaletio i kupio lcd i požalio sam. Pozdrav bok.

koristim crt da mogu posadit cviječe u njega, pa nego zbog čega koristim crt nego zbog slike, slike i samo slike, nema blura, kupio sam prošli petak lg ips237 lcd i razočarao se, dobio tri modela na testiranje i sva tri su u banani, vratio ga i dobio novce nazad i nikad vise lcd, osim 120 hz i 144hz, kako čitam mogli bi bit kao crt'i što se tiče slike. Sramota da si ti doslovno dao novce za lošiju sliku od crt'a, ja bogme neču. Frend ima u2312hm, isto sam se razočarao, boje dobre, ali crna boja koja svijetli, bleed, ghosting, ubada u oči, sorry al to ne prolazi kod mene, ja ne pristajem na lošije, netko da, ali to je več njegov problem.
Nitko tebe nije pitao sta ti koristis niti za sta ces ti dat pare tako da bacas sami offtopic ovde i nemoj se cudit ako dobijes karton. 99% sam siguran da momku CRT nije opcija, a ti konstantno zaboravljas koliko CRT ima mana, o kojima se naravno necu svadat s tobom jer ova tema nije za to, tako da svoje stereotipove odnesi negdje drugo jer ovde nisu korisni, momak nece izgubit oči i pola stola radi par prednosti u kvaliteti slike. Vidio bi te da 10 sati u komadu gledas u taj crt jer imas posla. Utapao bi se u suzama. Neka si se ti razocarao u ips, nikoga nije briga za to.

opet imas naviku stavljanja riječi drugima u usta, nađi mi rečenicu di sam napisao, eo momak kupi crt??!?
I napisao si : momak nece izgubit oči i pola stola radi par prednosti u kvaliteti slike. Vidio bi te da 10 sati u komadu gledas u taj crt jer imas posla. Utapao bi se u suzama. Neka si se ti razocarao u ips, nikoga nije briga za to.
"Radi par prednosti u kvaliteti slike", evo sad si sam sebi potvrdio ono što meni pokušavaš osporit, aj se fino ti zbroji i stobom nema smisla raspravljat, malo jedno malo drugo,..
Što se tiče 10 sati gledanja crt u komadu, sinek, ja koristim različite high end crt monitore 20 godina, nikad nikakvi problema sa vidom. pozdrav

Čitam da je momak vec naručio IPS pa je vjerovatno najbolje da on sam napiše šta misli kad ga malo isproba . Njemu i svim ostalim vlasnicima ips monitora predlažem :
1. Amnesia the dark descend - test crne, glow i probijanje pozadinskog svjetla u mraku - koliko ste zadovoljni ? U odnosu na bivši syncmaster 997 kojeg još imam nula bodova .
2. Titan Quest ( ili jos bolje besplatni Path of exile ) - blur test, pokušajte pročitat ime itema koji je na podu dok se krećete - u odnosu na syncmaster 997 nula bodova - crt nema blur .
3. Bilo koji moderni fps šuter - tu dell rastura i odličan je, stvarno nikakav prigovor nemam čak ni u odnosu na crt, čista petica .
CRT monitori su nažalost prošlost ali pričat o nekakvom titranju i glavoboljama je smješno......na 60Hz da ali 85 ili 100Hz ni slučajno . Za kraj ; razlika u bojama između modernog tn-a i dotičnih 6bit e-ips-ova nije tolikva koliko neki kazu.....čisto pretjerivanje + tobože veci kut gledanja poništava glow koji je užas čim nisi točno ispred monitora tako da je to autogol ako se mene pita .

Ukratko, dobar monitor ali precijenjen...... TOCKA!!!
Super mi je kako ljudi misle da je rasprava završena kad napišu "točka". Kao da je to ultimativni znak univerzuma da su u pravu.
Rekao sam ono sto vidim (kratku recenziju).... jesam li ja sto lagao? to sto vi to ne vidite ili ne zelite vidjeti/priznati nije moj problem, ja nisam fanboy kao vecina vas ovdje na forumu (bila to konzola, bio to mobitel, bila to igra tipa BF3 i sto sve ne).
Nekima ce zasmetati ti nedostaci U2312HM-a (moj je jos "October 2012" tako da nije istina da noviji modeli nemaju takvih problema). Koliko vidim, drugi modeli pate od istih problema, zelio sam samo skrenuti pozornost na to. Meni osobno to ne smeta ali nekima ce smetati, samo zelim reci da U2312HM nije savrsen monitor kako si pojedinci misle (posebice oni koji ga ne posjeduju)...... i sto sam ja tu "u pravu"?
BTW nez o kakvom CRT-u pojedinci govore, CRT nisam niti u jednom trenutku spomenuo lol....... dovoljna je jedna rijec: "FANBOY" = jer me napada i za ono o cemu nisam niti govorio odnosno nisam radio nikakve usporedbe

Za kraj ; razlika u bojama između modernog tn-a i dotičnih 6bit e-ips-ova nije tolikva koliko neki kazu.....čisto pretjerivanje + tobože veci kut gledanja poništava glow koji je užas čim nisi točno ispred monitora tako da je to autogol ako se mene pita .
Jeftiniji dellovi ips-ovi koristte 8 bitne matrice, dok ako npr uzmes onaj "color enhanced" model dobijes AH-IPS 10 bitnu matricu, u2713 s takvom matricom je 5600 a u2412s njom je 4000. Imas ih u adm-u. Nikako se ne slazem s razlikom u bojama. Sjedio sam ispred novijihmodela samsugnovih 24 tn-ova od 2000kn i boja su očigledno bijelje. Ne treba mi drugi ekran za usporedbu sa strane. Na mom dellu overclock.net naprimjer izgleda lijepo i duboko plavo s toplim nijansama dok je na bilo kojem tn-u sve tupo s popriličnom nijansom sive. Meni vise jednostavno neprihvatljivo. Crna na tn-u kad se usporeduje izgleda kao tamno siva dok na 8 bitnom ips-u izgleda u stvari crno. Bijela je bjela a ne nijansa smeđe i sive preko bijele lol.

Mene osobno, kao hardcore gamer-a, kod monitora zanima balansa kvalitete prikaza/lag input, i tu nikakav IPS nema šta tražiti, ako treba radije bi se vratio na 959NF nego 'upgradeao' na IPS panel monitor.
Apsolutno nikakve koristi nemam ako vidim kako je uvjerljiva crna njegove crne uniforme dok me lik owna u BF3, neka bude malo sivkasta ali kad ja pomaknem miš neka se pomakne i AN94 u istom trenutku - inače je on u prilici da napravi kill a ne ja.
Za mene - IPS je samo fancy beskorisna šminka, uživao bi u ljepšim bojama i boljim kutevima gledanja naravno, ali na kraju dana to nije vrijedna gaming iskustva i zadovoljštine pri pobjeđivanju.IPS - GTFO.

Kakve gluposti se pišu na račun eIPS monitora,Ako nekome smeta IPS neka slobodno koristi nekvalitetni TN a za crnu nemam komentara,istina u zamračenoj prostoriji ima svojih sitnih mana no nedovoljno da smeta u samom radu no kada se pod dnevnim svijetlom eIPS monitoru crna slika ukaže crna je zaista duboka te apsoluno nikakav glow se neprimječuje tako da...

Mene osobno, kao hardcore gamer-a, kod monitora zanima balansa kvalitete prikaza/lag input, i tu nikakav IPS nema šta tražiti, ako treba radije bi se vratio na 959NF nego 'upgradeao' na IPS panel monitor.
Apsolutno nikakve koristi nemam ako vidim kako je uvjerljiva crna njegove crne uniforme dok me lik owna u BF3, neka bude malo sivkasta ali kad ja pomaknem miš neka se pomakne i AN94 u istom trenutku - inače je on u prilici da napravi kill a ne ja.
Za mene - IPS je samo fancy beskorisna šminka, uživao bi u ljepšim bojama i boljim kutevima gledanja naravno, ali na kraju dana to nije vrijedna gaming iskustva i zadovoljštine pri pobjeđivanju.IPS - GTFO.
Ako misliš da tebe lik owna u bf3 zbog monitora moraš se štošta drugoga zapitati, vjeruj mi!

Ako misliš da tebe lik owna u bf3 zbog monitora moraš se štošta drugoga zapitati, vjeruj mi!
Nije te nikad ubijao lik jer je njegov latency 11ms primjerice, a tvoj 35 ? Potpuno isti problem predstavlja input lag kod IPS monitora.

Cekaj malo, pa mnogo toga utjece na neciju losiju ili bolju igru..... pod to spada i los mis, los monitor i to ne samo input lag vec i vidno polje, boje/kontrast, tearing, fov itd... i naravno brdo drugih stvari, eh, da je samo skill u pitanju
Laicki receno, svi smo razliciti i tako npr. netko osjeti i najmanji input lag i to mu je najpotrepnije zajedno sa skill-om.... takvima je nebitno je li to IPS, TN ili koji vec k, takvi traze najmanji input lag i to je to, a cinjenica je da mnogi IPS-ovi ipak imaju veci.

Nije te nikad ubijao lik jer je njegov latency 11ms primjerice, a tvoj 35 ? Potpuno isti problem predstavlja input lag kod IPS monitora.
Dell U2412M ima input lag 9ms. Ne, neće te nitko nikad ubit zbog 9ms input laga.
Hej, pričamo o milisekundama. MILISEKUNDAMA stari.

Dell U2412M ima input lag 9ms. Ne, neće te nitko nikad ubit zbog 9ms input laga.
Hej, pričamo o milisekundama. MILISEKUNDAMA stari.
Danny, nemoj se trudit, ovo se pretvara u novu temu "humor"

Samo nastavite... Baš je ono....
Da,da :) , sad ce naletit jedan i rec da ga na lanparty-u (quake live) dobiva iskljucivo ekipa sa crt-ovima. Jer su oni analogni i nemaju delay.

Prvo mnogi trebaju da shvate da brojevi u ms koje proizvođac navodi u ms nisu input lag i da nemaju nikakve veze sa realnim stanjem odziv komandi misa/taste, tek onda mozemo krenuti u raspravu neku, IPS je drama, jedva cekam da ubodem jedan.
TN jedino moze bolju crnu u određenim uvjetima da ponudi( i to ako je dobar tn u pitanju) i to je to, kutovi gledanja, reprudukcija boja, gama i itd je sve na strani IPS monitora.
P.S. imam tn monitor i relativno sam zadovoljan, ali zeljno iscekujem dell 2713 koji bi trebao leci za mjesec-dva.

Prvo mnogi trebaju da shvate da brojevi u ms koje proizvođac navodi u ms nisu input lag i da nemaju nikakve veze sa realnim stanjem odziv komandi misa/taste, tek onda mozemo krenuti u raspravu neku, IPS je drama, jedva cekam da ubodem jedan.
TN jedino moze bolju crnu u određenim uvjetima da ponudi( i to ako je dobar tn u pitanju) i to je to, kutovi gledanja, reprudukcija boja, gama i itd je sve na strani IPS monitora.
Ja dođem do prijatelja gdje sjedim 2 sata ispred tn samsunga od 2000kn kalibriranog koliko god dobro moze i sad kad sam naviknuo na ips meni njegova crna automatski izgleda kao tamno siva. Ne trebam se uopce zagledat vidi se sa 5 metara, sve boje imaju osjetnu nijansu bijele u sebi, tupe su i mrtve, vec sam poceo to primjecivat isti sekund kad sjednem ispred tn-a, jos nisam vidio ni jednoga koji prikazuju boje ni priblizno dobro kao najeftiniji ips. I onda genrali ovde idu pricat o dubini crne na ips-u? Komedija jedna.
EDIT: Btw kolega jel mogu molim te naletit do tebe vidit u2713 kad ga kupis, iz Splita sam. Jer ozbiljno razmisljam o kupnji jednog iza ljeta. I onda ostavit u2412 kao sekundarni.

Ja dođem do prijatelja gdje sjedim 2 sata ispred tn samsunga od 2000kn kalibriranog koliko god dobro moze i sad kad sam naviknuo na ips meni njegova crna automatski izgleda kao tamno siva. Ne trebam se uopce zagledat vidi se sa 5 metara, sve boje imaju osjetnu nijansu bijele u sebi, tupe su i mrtve, vec sam poceo to primjecivat isti sekund kad sjednem ispred tn-a, jos nisam vidio ni jednoga koji prikazuju boje ni priblizno dobro kao najeftiniji ips. I onda genrali ovde idu pricat o dubini crne na ips-u? Komedija jedna.
EDIT: Btw kolega jel mogu molim te naletit do tebe vidit u2713 kad ga kupis, iz Splita sam. Jer ozbiljno razmisljam o kupnji jednog iza ljeta. I onda ostavit u2412 kao sekundarni.
Ne bio bio problem, ali sam ti daleko ja, Sarajevo.

Aha, mislio sam da si iz Splita. Nema veze onda, javi dojmove :)

Obavezno.

Contana, vidis sta si zakuhao! Odmah na ispovjed u crkvu i priznaj da si izazvao sveopci rat na BUG-u :)

Da... ali to sto si upravo rekao ne ide u korist IPS monitorima (pa ni monitor/tv-ima opcenito i cijelom igracem iskustvu takoder) vec je realnost jos i losija jer ne samo da ce nam eventualno probleme stvarati monitor, stvarat ce nam ih eventualno i mis (najcesce) sto zbog softverskih, sto zbog hardverskih problema.
Vezano za drugi bold... kada netko igra (dakle, gejmeri) sigurno si nece zaokrenuti monitor niti ce se smjestiti sa strane, tema je "gaming monitor" (dakle, igre), a ne "sveukupno bolji monitor" za gledanje npr. obiteljskih filmova gdje je taj problem sa kutom gledanja vrlo nepodnosljiv... jer ako tebe npr. kao "filmofila" smeta ta razlika u bojama onda shvati da isto tako neke gamer-e smetaju i raznorazni lagovi kada su u pitanju monitori (ne samo FPS-ovi). Bez obzira sto gaming monitor ne postoji, sama rijec "gaming" kada su u pitanju monitori me asocira upravo na taj manji display lag koji je usput sastavini dio input laga pa ga samim time tako mozemo i zvati, a IPS-ovi imaju losiji input lag (mislim veci)..... naravno tu je taj response time lag/ghosting i na kraju refresh rate monitora, dakle, to bi trebale biti 3 kljucne/primarne stvari kada se trazi takozvani gaming monitor. IPS-ovi su opcenito losiji tu (input lag i response time lag) od "obicnih" monitor/TV-a, takoder mnogi IPS-ovi pate od jednog i drugog problema (u jednu ruku u praksi kao da je problem povezan), druga je stvar je li to osjetno u RL situacijama ili slow motionu ali neki to sigurno primjete isto kao sto neki primjete i najmanju razliku u drugim stvarima (boja, FPS-i itd). Nije ovo "moj je veci od tvojeg" vec je vise kao stvar osobne preferencije onih koji imaju "posebne sposobnosti" u odnosu na ostale (oko sokolovci npr.) ili onih koji podnose tu i tamo nedostatke. To sto IPS ima bolje boje, sto ima bolji kut gledanja... to ne znaci da je to bolji monitor za gamer-e (pojedinca=jednu osobu koja stoji/sjedi tocno ispred monitora/TV-a), imamo monitore/TV-e koji imaju sve navedene prednosti o kojima govoris ali isto tako neki imaju navedene lagove (osjetne) u odnosu na npr. CRT-e i normalne/kvalitetne IPS-ove. Mene kao prosjecnog korisnika zanima neki balans jer sam svjestan da ne mogu dobiti savrsenstvo, da zelim iskljucivo kvalitetu slike onda bih se zaljepio za plazme i zazmirio na potrosnju energije, ugl ne zanimaju me previse takve stvari ali ne zato sto ne primjetim razlike izmedu lagova opcenito (FPS vs FPS, CRT/TN vs IPS lag.... pa i boja vs boja itd) vec vise zbog toga sto podnosim i nesto losije stvari i ne moram imati najbolje jer za nesto dobro istovremeno dobijes i nesto lose, no, pojedinci jednostavno nikako ne mogu podnjeti navedene stvari oko kojih se prepucavamo.... tako ja primjerice nikako ne mogu podnijeti screen tearing, gore mi je to nego npr. ghosting bez obzira sto je taj defekt u jednu ruku slican.
Ne znam kakav je to on IPS probao (lik iznad) ali nije jos uvijek tesko naletiti na "lose" IPS-ove.... ali isto tako nije spominjao Dell U2412M o kojem Daniel govori.

Pozdrav.. pratim ovaj forum već duže al nikako da se registriram.. uvijek sam pročitao šta me zanimalo i otišao dalje :D
Al sad imam problem...
Računalo koristim za tri stvari :) Muzika, posao(office paketi i internet + poslovni programi) i igrice.. Od igrica igram samo dvije-tri.. Najviše PES 2013.. Football Manager 2013 ali najviše vremena kod igrica provedem na SAMP :) ( San Andreas Multiplayer ) ...
Imam CRT monitor već godinama.. Ali sutra idem kupiti LCD (LED) ... šta već..
Dajte mi što bolji monitor navedite.. prvenstveno mislim zbog SAMP-a (dali monitor može smanjiti lagg? ) ... ostalo manje bitno (za posao,muziku i internet) ..
Varaždin,Čakovec, Ludbreg .. u ta tri grada ću nać neki monitor (trgovine: Elipso, Maximus Servis, Links.hr.. ne mogu se sjetiti ostalih firmi sad) ...
Nemam neku plaću tako da izdvajam 1000 max za monitor.. Znam da neću dobit neku extra kvalitetu za te pare.. al bolje išta nego da kupim neki šrot pa da spajam CRT nazad
Hvala na preporukama

Dajte mi što bolji monitor navedite.. prvenstveno mislim zbog SAMP-a (dali monitor može smanjiti lagg? ) ... ostalo manje bitno (za posao,muziku i internet) ..
Ovisi o kakvom lagu govoris jer mi se cini da bi mijenjao monitor prvenstveno zbog ovog razloga...... ako pritom mislis na klasicno stekanje/trokiranje/stopanje (kako god to nazvao) kod igara onda ti tu niti jedan monitor nece pomoci pa da ne znam koliko ga platio (ok, mozda zericu samo TV sa motionflow-om i sl. tehnologijama ali to je vec daleko iznad 1000 KN) ali od ovakvih tehnologija ne ocekuj cuda jer ce slika mozda izgledati fluidna ali stvar je u tome sto ce se realno slabiji hardver i dalje muciti sa odredenom igrom, motionflow je tu da pomogne kod "manjih" padova performansi, a ne drasticnih.

Ma lagg ko lagg...Voziš trku, na startu šteka do prvog Check Pointa.. al onda dalje je dobro.. (to je i do neta i konfiguracije, al s tim se ne mučim toliko više) ...
Uglavnom.. Dajte neki monitor bilo koji do 1001 kn da je koliko toliko dobar.. još bi SAMP najrađe dalje igrao na CRT-u :D
Ronis.hr
Elipso.hr
Maximus-servis.hr
links.hr (dostupno u Varaždinu)
Tako..taj sjeverni dio Hrvatske.. prvenstveno ČK i VŽ
120 i 144hz monitori su loši brzi tn-ovi koji su ludilo za gaming al imaju boje na koje bi se i daltonist požalia.
Smiješan si, crna ti izgleda kao svjetlo siva a bijela kao prljavo smeđa samo ti to ne vidiđ jer nemas jednu ips ljepoticu lijevo od njega.Ako nas želiš ovde uvjeravat kako tn matrice imaju bolju reprodukciju boja od ips-a necu nastavljat raspravu s tobom jer su svi svjesni koliko si smiješan.
JEDINA prednost tvog ekrana je što nema bleeda. Osim toga imaš katastrofalne boje, ghosting nemaš al nemam ni ja.
EDIT: čekaj,čekaj,čekaj pa ja sam sad opet procitao post. Ti koristiš CRT ??
DAFUQ did i just read? Pa slika ti nije statična,konstantno treperi, oči te bole, okružen si ogromnom količinom zračenja i imaš ružnu kutijetinu nasred stola koja je grozno mala.
Ne mogu vjerovat da si upravo pokušao opravdat korištenje crt-a rofl proplakat cu.
lol, e nisi mjerodavan jel uporno govoris da su lcd'i najbolja tehnologija ikad izašla i imaju naj naj slike, da je sve super na njima, kazes da nemas ghostinga, lažeš!!, ili ti očito mozak ne percepira, ima i takvih ljudi sa velikim brain lagom, proguglaj malo, ja apsolutno nikog ne uvjeravam sta je bolje tn ili ips, lcd tehnologija je još uvijek smeče, ako ti je stavljanje rečenica drugima u usta materijal za raspravu onda ti nemam šta reči. Nisi mjerodavan, jer ti glow, bleed, ghosting uopče ne smetaju, prema tome ja i ti smo završili.
Evo ti link sa wikija, ako govorimo o kvaliteti slike crt je nenadmašan, cijelo vrijeme mi pričamo o KVALITETI slike a ne , kolko je koji monitor težak i kolko zrači itd. Lijepo piše da crt'i imaju bolje boje, nema ghostinga, bleeda i ostalih sranja, ne razumijem zašto tolko braniš tu tehnologiju, navjerojatnije zato jer si bacio novce, pa da se malo utješiš.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_CRT,_LCD,_Plasma,_and_OLED
evo jedne rečenice u vezi lcd'a:
- As of 2012, most implementations of LCD backlighting use PWM to dim the display, which makes the screen flicker more acutely (this does not mean visibly) than a CRT monitor at 85 Hz refresh rate would (this is because the entire screen is strobing on and off rather than a CRT's phosphor sustained dot which continually scans across the display, leaving some part of the display always lit), causing severe eye-strain for some people.[3][4] Unfortunately, many of these people don't know that their eye-strain is being caused by the invisible strobe effect of PWM.[5] This problem is worse on many of the new LED backlit monitors, because the LEDs have a faster turn-on/turn-off time than a CCFL bulb.
Kao što si pročitao da ti prevedem dio rečenice, : "Mnogi ljudi ni neznaju da im se događa eye strain", ti spadaš u takvu skupinu i nisi mjerodavan uopče pričati o tehnologiji lcd'a. Imaš veči brain lag između mozga i oka << proguglaj si ovo.
Ja cijelo vrijeme samo pričam kako je lcd tehnologija jadna i preskupa, boli me uvo za tn i ips, ok boje su stvarno dobre, al nemrem se pomiriti i dat 2000 kn za glow, bleed i ghosting, jednostavno neželim, a crt sam ti usporedio samo što se tiče kvalitete slike.