Monitori

AOC Q32P2 - problem sa rezolucijom

Azor Ahai sri 16.2.2022 23:23

Pozdrav, nadam se da će mi netko znati pomoći.

Danas mi je stigao AOC Q32P2 monitor koji podržava rezolucijo do 2560x1440, a spojio sam ga na laptop Lenovo V14-ill, procesor i5-1035G1, Intel UHD graphics, ima samo HDMI izlaz za monitor. Lenovo V14-IIL

 

Problem je što mi nudi maksimalnu rezoluciju 1920x1080 i nikako ne uspjevam namjestiti da bude 1440p.

 

Je li moguće sa je do HDMI konekcije, da ne može prenjeti više od FHD? Ako da do čega bi bilo, do laptopa, do monitora ili samog kabla kojeg sam dobio uz monitor.

 

Hoće li biti kakve razlike ako uzmeme adapter (ili label) Display port na HDMI, pa HDMI ide u laptop, a Display port u monitor.

 

Svaka pomoć je dobrodošla.

 

 

 

ihush sri 16.2.2022 23:54
Azor Ahai kaže...

..

 

Je li moguće sa je do HDMI konekcije, da ne može prenjeti više od FHD? Ako da do čega bi bilo, do laptopa, do monitora ili samog kabla kojeg sam dobio uz monitor.

 

Hoće li biti kakve razlike ako uzmeme adapter (ili label) Display port na HDMI, pa HDMI ide u laptop, a Display port u monitor.

 

Svaka pomoć je dobrodošla.

 

 

 

-moguće kabel, hdmi v.1.4 podržava do hd-rez 60hz.. za više mora biti 2.0b-kabel.

-adapter je beskoristan, tj i dalje ekšli isto, jer je izlaz hdmi, ne može adapter nešto poraviti.. konverter možda (adapter + aktivna elektronika..)

 

-inače su intelice uvjek s problemom rezolucije dok u laptopu ovisiš o izvedbi oema, driver.. + provjeri postavke biosa

-formalno podržava do 4k-8k ali često se kasnije pokaže da ne podržava dekalrirano, kao i to da postoje ograničenja, npr istovremeni prikaz ekran laptopa + monitor ili samo jedan.. poklopi ekran, radi? Često je mogućnost prikaza povezana, tj ne može istovremeno dva različita ekrana, može zajedničko-max.

 

-skini noviji driver, možda s lenovo, možda s intel stranice.. možda tad proradi ili ms-update-katalog.. kad radi svejedno je a kad neće probaš redom-više..

 

edit: a vidi problem-uzrok :)

-teh.spec monitora, hdmi 1.2 .. nije kabel krivac nego hdmi ulaz na monitoru-elektronika.. pa do tog da ga se može proglasiti škarom, tj možeš koristiti dp .. čak i adapter i radit će pod uvjetom da vga radi normalno (za intelicu..).

mbaksa čet 17.2.2022 01:44
Azor Ahai kaže...

Problem je što mi nudi maksimalnu rezoluciju 1920x1080 i nikako ne uspjevam namjestiti da bude 1440p.

Što točno si napravio? Je li ti u Windowsima pod Display > Multiple displays uključeno Extend these displays?

 

 

Inače, vidim da u specifikacijama piše da je maksimalni bandwidth HDMI izlaza 4096x2304@24Hz. Prema mojim kalkulacijama, to se prevodi u 2560x1440@61,44 Hz, dakle u teoriji bi taj laptop trebao moći davati 60 Hz na tom monitoru na njegovoj najvišoj (radnoj) razlučivosti.

 

ihush kaže...
edit: a vidi problem-uzrok :)

-teh.spec monitora, hdmi 1.2 .. nije kabel krivac nego hdmi ulaz na monitoru-elektronika.. pa do tog da ga se može proglasiti škarom, tj možeš koristiti dp .. čak i adapter i radit će pod uvjetom da vga radi normalno (za intelicu..).

Piše u speckama koje si linkao da monitor ima dva HDMI 1.4 porta. I jedan DisplayPort 1.2.

 

mbaksa čet 17.2.2022 07:55
ihush kaže...

-ali i dalje povezano-uzrok... refresh do 60 tad je max 1920-hd, nije ver.2

Koliko vidim, HDMI 1.4 na Full HD-u dopušta do 120 Hz (zapravo 144 Hz), a na 1440p (2560x1440) do 75 Hz.

 

Imam inače sličan model monitora, Q32E2N, i mogu ga preko HDMI-a (također 1.4) na 1440p pogoniti na 75 Hz bez problema.

 

Azor Ahai čet 17.2.2022 08:14

Lapotp je poslovni, pa za eventualnu reinstalaciju drivera moram pitat kolegu iz IT-a.

 

Znači misliš da bi adapter HDMI to Display port uspio riješiti problem? Vidim da spominješ VGA, a laptop nema VGA izlaz, pa sam malo zbunjen.

ihush čet 17.2.2022 08:28
Azor Ahai kaže...

Lapotp je poslovni, pa za eventualnu reinstalaciju drivera moram pitat kolegu iz IT-a.

 

Znači misliš da bi adapter HDMI to Display port uspio riješiti problem? Vidim da spominješ VGA, a laptop nema VGA izlaz, pa sam malo zbunjen.

 -vga je grafička.. i tip konektora, normalno je biti zbunjen kad je više tog istovremeno.. :)

 

-preko dp-adaptera bi trebalo zaobići ograničenje hdmi-1.4 ulaza .. možda, po meni 90%

mbaksa čet 17.2.2022 08:36
Azor Ahai kaže...

Uključio sam i Extend these displays i Show only 2 i dobijem ove rezolucije ponuđene slika 

Također, zanimljivo je i to što ne nudi 75 Hz slika2

Jesi uopće kliknuo na drugi monitor? Da ne bi bilo da pokušavaš promijeniti rezoluciju ekrana, a ne vanjskog monitora... Tako si obrezao slike da ne vidimo što zapravo radiš.

 

Azor Ahai kaže...

Znači ove tu bi trebalo na novo instalirati slika3?

Driver ti je ovdje, na samom kraju. Raspakiraš, klikneš desnom tipkom miša na .INF datoteku i klikneš na Install.

ihush čet 17.2.2022 08:56
Azor Ahai kaže...

Uključio sam i Extend these displays i Show only 2 i dobijem ove rezolucije ponuđene slika 

Također, zanimljivo je i to što ne nudi 75 Hz slika2

 

 

 

 

 -normalno... tj ograničenje standarda do 60hz hdmi 1.4 zaboravi na 75hz to je samo labavi možda-ako..

+ imaš dodatni driver (remote i sl.) a tad dodatni problem tj uvjek ide prvi zajednički-niži standard koji podržavaju.

+ poklopi ekran-monitor laptopa, automatika ga isključi i tad će se možda pojaviti više opcija.

Azor Ahai čet 17.2.2022 10:07

Išao sam i na 1 i na 2, svašta sam pokušavao tako da nisam sigurno samo mijenjao rezoluciju od ekrana od laptopa.

 

Evo instalirali nanovo drivere i nije bilo poboljšanja. Kolega iz IT-a ne zna do čega je i misli da možda Intelova grafička ne dopušta veću reoluciju.

Azor Ahai čet 17.2.2022 10:10

Sve probao, poklopnjen i dignut, extend i show only 2, ništa nije dalo bolje rezolucije. Nakon novog drivera ni u  Intel graphic postavkama ne nudi veću rezoluciju.

 

Najbolja opcija mi je probat preko adaptera, a ako ne ide tako vraćam monitor (kupljen je online), pa ću si uzeti manji FHD bolje.

ihush čet 17.2.2022 11:46

-najsigurnije je kabel, najpraktičnije dp-hdmi adapter i korištenje hdmi kabla (univerzalnije, tv itd.), u ovoj kombinaciji na strani monitora, može jednako na izlazu laptopa no recimo da je zgodnije adapter imati na monitoru ne na laptopu (estetika..) + sam dp kabel do monitora je u pravilu dvostruko skuplji a ne može popraviti žica ako signal nešto ne daje...

- kao za kabel, s laptopa hdmi-na-monitror-dp.. najpraktičnije pri čemu adapter ide na monitor (ponavljanje za eliminaciju nesporazuma).

- nije loše ni korištenje dp kablova, u startu 'jači' standard ali i cijena-univerzalnost no to je recimo sporedno u ovom slučaju, pa može, nije nikako lošije. Tad adapter ide na stranu laptopa hdmi-M->dp-Ž no tad je sigurnije uzeti kabel, eliminirati spoj-višak.

 

-da, ne bi bilo prvi put da intelica ne podržava ono što deklarira.. no za novije su info bile da to ipak radi, ali kad je u pitanju laptop tad ovisi i o implementaciji oem-proizvođača, ne samo kao mogućnost vga-gpu-teoretski.. nije isto desktop i laptop.. u praksi.

-pošto je inače standard 60hz, za početak zaboravi na 75, ako proradi ok..

+ ponovo, zatvori ekran laptopa dok isprobavaš, ili prebaciš na single-jedan izlaz, tad se u izboru mogu pojaviti ostale kombinacije koje do tad filtrira prema zajedničkom kriteriju. Ako tad radi bar to znaš ako ni tad tad znaš da ne vrijedi čačkati osim možda noviji driver koji nešto ispravi... pa do nekog konvertera (aktivni adapter.. jer adapter je samo fizički konektor-dimenzija, stanrdard je konverzija-prevaranje.. i tad neki 'jači' za takve rezolucije..).

 

edit: + pitanje oko graničnog standarada, tj 1.4 + 1.4a-b.. definira do 75hz ali to je granica i može biti ograničenje kabla pa ako se koristi 'jači' kao highspeed ili 2.0 da ponudi i 1440@75hz.. no s intelicama je i hd bio upitan.

-drugi problem unutar samog standarada, tko se čega pridržava i deklariranog vs stvarnog, pa tako hdmi-2.0 definira recimo 60hz i 120hz ali preskače, ne navodi 75hz .. pa ako je i unutar gabarita dovoljno da nije u tablici drivera ili elektronici monitora ponuđeno.. vidi tablicu za hdr-10

Azor Ahai čet 17.2.2022 17:25

Sad sam malo čitao detaljnije, za ovaj kabel mi piše da radi samo prijenos iz Display porta (računalo) u HDMI (monitor), što bi značilo da to neće raditi.

 

Za adapter DP u HDMI mislim da nekako isto radi, a piše ovako: "Adapter podržava razlučivost do 4K Ultra HD pri 30 Hz i unatrag je kompatibilan s Full-HD 1080p." i "Pasivni pretvarač (level shifter) prikladan samo za grafičke kartice s DP++ izlazom"-

 

Tako da mi jedino ostaje 3. opcija, ali 350-400kn nije malo.

Azor Ahai čet 17.2.2022 18:36

Mislim da ne radi, za kabel jasno piše da ne radi dvosmjerno. A evo i posudio od frenda thinkpad t450 sa dockom i spojio sa DP (laptop) to HDMI (monitor) i imam 2560x1440 rezoluciju, tako da nije do HDMI utora na monitoru. Probao okrenut kabel, tako da HDMI ide u moj laptop, a DP u monitor i piše No signal.

 

Uz sve to ne čini mi se ni dobro rješenje HDMI to DP kao rješenje koje bi radilo, jer je vjerojatno do laptopa (kako i zašto pojma nemama nažalost)

 

 

Azor Ahai sub 5.3.2022 16:27

Evo samo da javim da sam riješio problem, tražio od firme drugi laptop i sada na Thinkbook 14 radi sve normalno, 1440p 75Hz :)

 

Pokušavajući riješiti problem sam zaključio da neki laptopi (vjerojatno jeftiniji) ne mogu podržati jaču rezoluciju (ne znam zbog čega) iako bi po specifikacijama komponenti to trebao moći.

 

Tako ako neko ima isti problem, lalo moguće sa je do jeftinog laptopa.